Минтай в клярі — 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Кляр — це рідкий склад на основі борошна та яєць, у якій вмочують продукти перед засмажкою. У результаті м’ясо, риба або овочі зберігають соковитість і покриваються золотистою скоринкою, що дуже апетитно виглядає. Щоб посмажити минтай в клярі, можна додавати до основних компонентів молочні продукти, приправи, зелень і навіть алкоголь.

Смажений минтай в простому клярі на сковороді

Щоб посмажити філе минтая в клярі, можна скористатися простим способом приготування цього складу.

На 1 кг риби будуть потрібні:

  • 3-4 яйця;
  • 130 г борошна;
  • сіль;
  • мелений перець;
  • приправи до риби.

Порядок приготування:

  • Розбити яйця в миску і перемішати до утворення пінки.
  • Насипати сіль, перець, спеції і продовжити збивання.
  • Малими порціями всипати борошно, продовжуючи працювати вінчиком або виделкою, щоб в клярі не було грудочок. У результаті склад повинен вийти трохи рідший, ніж тісто для оладок, після чого можна приступати до смаження минтая.

Рада. Якщо кляр виявився дуже густим, можна розбавити його невеликою кількістю води, молока або кефіру.

Готуємо кефирном клярі

Смачним і соковитим виходить минтай в клярі на сковороді, якщо приготувати його на основі кефіру. При цьому жирність кисломолочного продукту не має значення. А щоб склад не виглядав занадто блідим і придбав приємний колір, в нього потрібно додати шафран або каррі.

Для приготування знадобиться:

  • 220-250 мл кефіру;
  • 2 яйця;
  • борошно (скільки візьме складу);
  • сіль і мелений гострий перець;
  • паприка;
  • спеції для риби;
  • сушений базилік;
  • шафран або каррі.

Послідовність роботи:

  • Збити яйця, потім тонкою цівкою влити до них кефір, і, не припиняючи помішувати, насипати сіль, приправи і сушений базилік.
  • Коли маса стане однорідною, почати сипати борошно, поки тісто не придбає потрібну густоту.
  • Віночком розбити всі грудочки і приступити до смаження минтая.
Дивіться також:  Як маринувати гриби? 11 смачних і швидких рецептів маринування

Увага! Перед тим, як вкладати на сковороду рибу, змочену в клярі, необхідно добре прогріти в ній рослинне масло і злегка посолити. В іншому випадку рідке тісто прилипне до дна.

Кляр для минтая зі сметаною

Не менш смачним виходить кляр для риби, якщо готувати його на основі сметани. При цьому жирність її повинна становити не менше 18%.

Для роботи знадобляться:

  • 3 яйця;
  • 100-120 г сметани;
  • борошно;
  • сіль;
  • приправи;
  • гранульований часник.

Процес приготування:

  • З’єднати яйця зі сметаною і збити до однорідності.
  • Підсолити і приправити спеціями склад, насипати гранульований часник. Якщо придбати його не вийшло, можна пропустити через прес кілька зубчиків.
  • Додати в тісто борошно, розбити грудки і перейти до обжарке минтая.

Риба буде готова, коли поверхня придбає насичений жовто-золотистий відтінок.

У майонезному клярі

При готуванні кляра з майонезом його слід спробувати перед тим, як додавати сіль. Справа в тому, що вона входить до складу соусу, і якщо посолити рідке тісто, як завжди, можна отримати неїстівне блюдо.

Для роботи знадобиться:

  • 3 яйця;
  • 120 г майонезу;
  • 10 мл соку лимона;
  • відповідні приправи;
  • паприка;
  • каррі.

Послідовність дій:

  • Збити яйця з майонезом, а після влити лимонний сік.
  • Висипати в кляр приправи, при необхідності підсолити і перемішати.
  • Поступово насипаючи борошно, довести тісто до потрібної в’язкості.

Якщо в холодильнику знайшлася свіжа зелень, можна додати її в кляр для риби, дрібно порубавши ножем.

В сирному клярі

Тим, хто любить рибку, покриту хрусткою скоринкою, обов’язково сподобається минтай в сирному клярі.

Для роботи знадобиться:

  • 3-4 яйця;
  • шматок сиру щільної структури;
  • борошно;
  • мелений перець;
  • приправи;
  • сіль.

Порядок приготування:

  • Збити яйця до утворення стійкої піни.
  • Покласти приправи і сир, перетертий на дрібній тертці. В залежності від смаку останнього компонента визначити кількість солі.
  • Всипати до складу борошно, а потім вимісити до зникнення грудочок.
Дивіться також:  Рибне суфле в духовці – 6 рецептів смачного суфле з риби як у садку

Такий склад вийде ще смачніше, якщо насипати в нього трохи товчених волоських горіхів.

Кляр на мінеральній воді

Зробити ніжний повітряний кляр для риби можна, використовуючи в якості основи мінеральну воду. А щоб не «забивати» рідкий склад борошном, припустимо взяти замість неї пластівці, що не потребують варіння.

Для роботи знадобиться:

  • 220-250 мл мінералки;
  • яйце;
  • жменя пластівців;
  • сіль;
  • мелений перець і «природні барвники» (паприка, шафран, каррі або куркума);
  • спеції для риби.

Послідовність роботи:

  • Збити яйце з приправами і сіллю, потім розбавити мінералкою.
  • Насипати в склад пластівці, перемішати і почекати деякий час, поки вони трохи розбухнуть.
  • Опустити в тісто шматочки риби і підсмажити до готовності.

Рада. Щоб минтай вийшов смачним і соковитим, а кляр не пригорів, смажити рибу слід на малому вогні.

Минтай в пиві

До минтаю чудово підійде кляр на пиві, цей напій додасть страві неповторний і оригінальний смак.

На 100-120 мл пива:

  • 2 яйця;
  • борошно;
  • сіль;
  • приправи для риби;
  • паприка.

Послідовність роботи:

  • Збити яйця з приправами до утворення пінки.
  • Розвести складу пивом, додаючи його тонкою цівкою.
  • Насипати потрібну кількість борошна, перемішати до зникнення грудочок.

На замітку. Для створення кляру краще брати світле пиво, оскільки темна його різновид володіє дуже різким смаком і запахом.

Незвичайний варіант з горілкою

Використання алкогольних напоїв в клярі дозволяє зробити минтай м’якше і соковитіше. Якщо в холодильнику не виявилося пива, можна влити в рідке тісто трохи горілки.

Для приготування необхідно:

  • 2 яйця;
  • 35-40 мл горілки;
  • трохи гірчичного соусу;
  • борошно;
  • сіль;
  • паприка.

Послідовність роботи:

  • Змішати яйця з сіллю і приправами до утворення пінки.
  • Додати горілку і гірчичний соус за смаком, ретельно перемішати.
  • Насипати борошно, розбити грудочки і перейти до смаженні риби.
Дивіться також:  Люля-кебаб в духовці – 7 домашніх рецептів

Ті, кому не подобається гірчичний присмак, можуть замінити його томатною пастою або сметаною.

Минтай в клярі з горіхами

Посмажити хрустку і смачну рибку можна, якщо після занурення філе в кляр обваляти шматки в товчених горіхах.

Для роботи знадобиться:

  • 3 яйця;
  • борошно;
  • сіль;
  • мелений перець і приправи для риби;
  • жменю ядер волоських горіхів.

Порядок приготування:

  • Розчавити горіхи качалкою або пропустити через м’ясорубку і висипати на плоску тарілку.
  • Змішати яйця з сіллю і приправами, підсипати борошно і вимісити до зникнення грудочок. Рибу вмочити в кляр, потім обваляти в горіхах і посмажити на середньому вогні.
  • Якщо в будинку не знайшлося потрібної кількості горіхів, можна змішати з панірувальними сумішшю.

Готуємо в часниковою паніровці

Як відомо, минтай є маложирной і досить прісної рибою, але надати їй яскравий смак можливо за допомогою часниковою панірування.

Для приготування знадобляться:

  • 2 яйця;
  • борошно;
  • сіль;
  • паприка;
  • 20-30 г сметани;
  • кілька часникових зубчиків;
  • будь-яка зелень в сушеному або свіжому вигляді;
  • товчені сухарі або суміш для панірування.

Послідовність дій:

  • Приготувати густий кляр з яєць, солі, паприки, сметани та борошна.
  • Почистити часник, розчавити в пресі або натерти на тертці, після чого змішати з сушеної або подрібненою свіжою зеленню і панірувальними сухарями.
  • Занурити шматочки минтая в кляр, обваляти в паніровці і обсмажити.

Щоб шматочки вийшли хрусткими, можна доповнити паніровку подрібненим на тертці твердим сиром.

Прокрутка до верху