Інтерес до оригінальної кухні Японії, знайомої всім з сушам та ролів, давно стали гастрономічними пристрастями росіян, останнім часом з неймовірною швидкістю збільшується. Серед шанувальників з’явилася тенденція при відвідуванні ресторанів, в яких подаються екзотичні страви країни висхідного сонця, дізнаватися їх історію та технологію приготування. Нерідко задаються питання про те, що таке місо суп, і як правильно його приготувати? Шукають таку інформацію і на відповідних кулінарних ресурсах. Це національне блюдо сходу, вживане в Японії щоденно, заслуговує на величезну популярність у всьому світі за свою легкість, незабутні смакові якості.
Що таке Місо-суп?
Місосіру, так називають це традиційна страва, є одним з основних страв Японії. Його можна щодня зустріти на столі будь-японської сім’ї незалежно від її соціального положення. Причому їдять його не тільки в обідній час, як прийнято в країнах Європи, але і ввечері, або навіть на сніданок.
Звичай повсякденно готувати цю страву своїми коренями сягає в релігійні традиції, що склалися у жителів країни висхідного сонця ще в стародавні часи. Багато століть місосіру, вживається японцями кожен день, приносить їм довголіття завдяки наявності корисних речовин:
- паста місо, що є основою екзотичного супу, збагачена молочнокислими бактеріями і корисними ферментами, утвореними у процесі його бродіння. Також вона містить у своєму складі практично всі необхідні для життєдіяльності організму мікроелементи і вітаміни груп К, Е, В2;
- в цьому супі у великій кількості є лактобацили, завдяки яким організм засвоює надходять до нього з їжею поживні речовини набагато швидше;
- це страва багато линолиевой кислотою, яка робить процес омолодження шкіри більш ефективним, життєво необхідними для організму поліненасиченими жирами, цінним білком і дієтичної харчової клітковиною, яка сприяє делікатного очищення органів травлення від шлаків;
- ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) благотворно впливає на процес кровообігу;
- морепродукти, що входять до складу супу, забезпечують отримання організмом добової норми речовин, які знижують вміст у крові шкідливого холестерину, ефективно підвищує еластичність судинних стінок, запобігаючи ризик тромбоутворення.
Фахівцями доведено, що регулярне вживання місо-супу навіть у невеликих кількостях сприяє посиленню опірності організму до простудних та інфекційних захворювань. Також медики і дієтологи відзначають, що у людей, в меню яких включено це блюдо, ризик розвитку в простаті, молочній залозі, легенях і органах травлення злоякісних новоутворень значно знижується.
Основний склад супу
Рецепт японського супу місо привабливий для гурманів своїм універсальним складом, мають величезну користь для здоров’я. Завдяки оздоровлюючим властивостям це блюдо заслужило славу лікаря, про що в країні висхідного сонця існує чудова приказка: «Достатньо однієї чашки супу місо в день, і доктору ніколи не доведеться наближатися до ваших дверей».
Унікальність страви полягає в тому, що в його склад входять низькокалорійні продукти, які легко засвоюються і приносять організму величезну користь. Саме тому у цієї національної страви, яке цінується прихильниками здорового харчування усього світу, неперевершений смак. Його особливість полягає в тому, що в ньому можна міняти інгредієнти в залежності від кулінарної фантазії і смакових уподобань людини.
Також на основі класичного рецепту супу можна дуже просто створювати свої різновиди місосіру, достатньо всього лише додати до складу підготовлюваного страви якийсь овочевий компонент, наприклад, картоплю. Але основа місо-супу завжди одна – це однойменна паста, приготовлена з минулих процес бродіння соєвих бобів з додаванням до них солі і солоду. Даний продукт повинен витримуватися до повної готовності кілька місяців, під час яких він набуває приємний аромат і неповторний смак.
Крім пасти, що є основою супу місо, в його класичний складу обов’язково повинні входити наступні продукти:
- бульйон хондаши (дасі), приготовлений з риби;
- сир тофу, приготовлений із сої;
- вакаме (ундарія периста), самі смачні морські бурі водорості, які ростуть у Тихому океані;
- кунжут (насіння);
- соєвий соус.
Такі корисні для здоров’я людини компоненти, як зелень, соя, гриби, морська капуста, риба, використовувані в рецептурі, є основними. Без них приготування місосіру неможливо. Але разом з ними можуть чудово співіснувати рис, яйця, овочі, креветки, і навіть курка.
Не варто забувати про золотому правилі місо-супу – всі додані до нього продукти повинні гармонійно поєднуватися між собою.
Як можна замінити інгредієнти?
Бажання приготувати це унікальне і корисне для здоров’я страва мають багато, але не всім це вдається. І проблема тут не у складнощах з рецептом, він є простим, а в неможливості знайти у вітчизняних супермаркетах необхідних продуктів. Саме тому любителі японської кухні, які бажають здивувати своїх рідних або друзів цим екзотичним, смачною стравою, нерідко цікавляться тим, як приготувати місо суп з розрахунком на продукти, наявні в наших магазинах.
Як зазначають знавці східних страв, деякі з специфічних інгредієнтів досить легко замінити на що продаються в Росії аналоги:
- замість вакаме можна використовувати завжди наявні у відділах з продуктами для приготування суші висушені морські водорості;
- відсутність соєвого сиру також не проблематично. Замість нього з успіхом можна використовувати несолоний сир адигейський;
- рибний бульйон при відсутності спеціальних гранул хондаши, вироблених в Японії, можна приготувати самостійно, застосувавши для цього дрібно наструганного сушеного тунця.
Єдине, що не вдасться замінити ні за яких обставин, це паста місо, що є основою корисного супу. Без неї це страву приготувати нереально, так як саме вона надає страві легкість за рахунок вмісту в своєму складі практично всіх необхідних людському організму амінокислот і великої кількості поживних речовин. Тому при появі бажання приготувати місосіру слід звернути увагу на інтернет-магазини, що займаються доставкою необхідних продуктів японської кухні поштою.
Класичний рецепт Місо-супу (з тофу і морською капустою)
У зв’язку з тим, що рецептура страви досить різноманітна, і кожна людина може приготувати його на свій смак, в першу чергу необхідно випробувати його оригінальний класичний рецепт. Навчившись його готувати можна починати фантазувати з заміною інгредієнтів і винаходом власних варіантів місосіру.
Для приготування японської класики будуть потрібні наступні продукти:
- сир тофу, нарізану маленькими кубиками, ½ склянки;
- подрібнені морські водорості – столова ложка;
- гранули дасі – 1,5 чайних ложки або літр рибного бульйону з в’яленого тунця;
- цибулю-порей, нарізану кільцями, 2 столових ложки;
- половина склянки соєвої пасти місо (для класичного варіанту супу береться біла).
Процес приготування не складний. З них в змозі впоратися будь-яка людина, що має під рукою заявлені в рецептурі компоненти. Починають готувати місо суп з тофу і водоростями з того, що в варильної ємкості доводять до кипіння 4 склянки води, потім висипають в неї підготовлені гранули дасі, перемішують до повного їх розчинення і отримання однорідного бульйону, зменшують вогонь і при повільному кипінні проводять закладку підготовлених продуктів.
Першим додається соєвий сир тофу, нарізаний середніх розмірів кубиками. Далі невеликою кількістю гарячої води заливається морська капуста. Їй дають розмокнути протягом приблизно двох хвилин, потім відправляють слідом за сиром в окріп. Поки водорості з тофу повільно киплять, необхідно підготувати пасту місо. Для цього її викладають в миску, додають трохи бульйону, розмішують до однорідності. Як тільки вона розійдеться в гарячій воді, суміш виливають у приготоване блюдо, вимикають вогонь, ретельно перемішують і посипають зверху кружальцями цибулі-порею.
При наявності всіх продуктів на приготування страви піде не більше чверті години. Але не слід забувати про деякі особливості.
По-перше, після того, як в місо-суп додано паста, кип’ятити його ні в якому разі не слід, по-друге, готується це блюдо виключно на один раз, так як розігрівати його не можна!
Тільки при дотриманні цих нюансів можна домогтися приготування відмінного страви, смак якого надовго запам’ятається.
Місо-суп з лососем
Після того, як класичний варіант страви випробуваний і процес його приготування зрозумілий, можна починати фантазувати. Найчастіше японці додають в національне страву рибу, тому і нам слід з’ясувати, як приготувати місо суп з лососем. Ця різновид популярного супу серед цінителів здорової та смачної їжі має безліч шанувальників за свої смакові якості і простоту приготування.
Рецептура практично повністю схожа з класичним варіантом, єдиною різницею є додавання в блюдо риби. Краще всього для цього взяти голову лосося. Підготовка її до термообробці є найскладнішим в процесі приготування. У зв’язку з тим, що ця рибина має велику голову з об’ємними кістками, потрібні зусилля для поділу її на частини. Для цього краще залучити руки чоловіка. Всі інші дії не складуть ніяких проблем:
- вирізати зябра, які надають бульйону гірчинку;
- розрізана на половинки голова ретельно промивається проточною водою;
- обидві частини на 5 хвилин натираються сіллю, потім змивається.
Далі приготування супу місо проходить за поданим вище рецептом з тією лише різницею, що спочатку розчиняємо у воді гранули дасі, отриманий бульйон доводимо до кипіння, опускаємо в нього голову лосося і варимо протягом 5 хвилин. Вся інша закладка продуктів точно така ж, як у класичному варіанті.
Рецепт Місо-супу з креветками
Цей варіант екзотичного блюда, залишає незабутні смакові відчуття, користується в Японії великою популярністю завдяки підвищеному вмісту легкозасвоюваного білка, дуже корисного для людей, що займаються спортом. До його складу входить наступний набір інгредієнтів – 500 грам креветок, краще всього підійдуть королівські, по 100 грам печериць, фунчозы (бобової локшини) і пасти місо, 30 грам цибулі порею, кунжутне масло, соєвий соус, рисовий оцет.
Технологія приготування відрізняється від класичного варіанту національної страви.
Велику популярність у всьому світі має наступний рецепт японського місо суп з креветками:
- печериці нарізати тонкими пластинками і обсмажуються 2 хвилини на рослинному маслі. Далі до них додається по столовій ложці соєвого соусу і рисового оцту, все ретельно перемішується і продовжує тушкуватися на середньому вогні;
- креветки відварюють, очищаються, нарізати на маленькі шматочки;
- фунчоза заливається окропом для набухання;
- через 5 хвилин обсмажені гриби заливається літром води і доводять до кипіння, а потім додаються інші підготовлені інгредієнти;
- паста місо розчиняється у воді і вливається в суп. Вогонь необхідно відразу вимкнути, а готову страву ретельно перемішати.
Розкладене по тарілках блюдо посипається цибулею пореєм і подається до столу. За твердженням японців у супі присутні афродизіаки-речовини, що підсилюють статеву активність.
Рецепт з креветками і кальмарами
Це ще один варіант смачного і корисного національного супу. Яскраво виражений морський смак у цьому випадку розбавляється збитим яйцем. Готується дуже просто. У бульйоні дасі, або звичайному рибному, приготованому зі стружки сушеного тунця, розварюються водорості. Цей процес займає не більше двох хвилин. В цей же час відварюють, чистяться, нарізати кальмари і креветки (для зручності можна придбати і готові або консервовані морепродукти).
У киплячий рибний бульйон з водоростями додається тонкою цівкою при постійному помішуванні збите яйце. Після цього в окремій мисці розлучається місо-паста. Її також вливають у суп, після чого вимикають вогонь. Підготовлені креветки і кальмари розкладаються порційно по тарілках перед подачею страви до столу. Зверху кожну порцію можна посипати пореєм або насінням кунжуту (в цьому питанні кожна господиня орієнтується на свій смак).
Рецепт супу з грибами
Ця різновид національної страви японської кухні готується за лічені хвилини і надає величезну користь здоров’ю, особливо якщо в нього покладені шиітаке. Ці гриби ростуть виключно в Китаї або Японії і містять вітамін D. Але якщо їх не вдасться дістати, можна використовувати звичайні печериці. Суп смаку від цього трохи зміниться, але гірше не стане.
За основу страви береться описаний вище класичний варіант. Докладних рецептів, де розповідається, як приготувати місо суп з грибами, безліч в різних джерелах, тому хочеться зупинитися на важливих нюансах процесу приготування:
- добре промити і нарізати тонкими пластинками шиітаке, печериці або гливи (3 штуки);
- тофу (50 грам) порізати невеликими кубиками, одна сторона яких не перевищує сантиметра;
- моркву і дайкон нарізаються найтоншими скибочками.
Підготовлені інгредієнти засипаються в киплячий бульйон даси і проварюються протягом 5 хвилин. Потім сюди додається паста місо, вогонь вимикається, все добре перемішується і розкладається по тарілках. Для прикраси і поліпшення смакових якостей блюдо посипається дрібно нарізаною цибулею пореєм або насінням кунжуту. Дуже важливим є не допустити перетравлення, так як тривала теплова обробка робить гриби позбавленими смаку і неапетитними.
Місо-суп з куркою
Ця різновид національної страви Японії вважається одним з найпростіших варіантів. Великим плюсом є те, що всі необхідні інгредієнти можна придбати у великому супермаркеті. Рецепт японського місо-супу з куркою не викличе яких-небудь складнощів в процесі приготування. Нагодувати їм домочадців зможе навіть недосвідчена господиня.
Для того щоб за короткі терміни приготувати на обід або вечерю смачне і корисне блюдо, необхідно виконати декілька дій:
- зварити до готовності, не крупно порізати курячі грудки;
- готовий бульйон процідити, додати в нього рис з морквою. Овочі в японській кухні ні в якому разі не обсмажують, як прийнято в Європі, а кладуть у каструлю в свіжому вигляді.
Після того, як суп з доданими до нього інгредієнтами прокипел на середньому вогні протягом 10 хвилин, в каструлю повертається дрібно порізана курка, вливається пара столових ложок мерин (солодкого рисового вина), чайна ложечка соєвого соусу і розлучена паста місо. Вимкнути вогонь, готову страву ретельно перемішати, посипавши зеленою цибулею.
Суп з куркою та локшиною
Цей варіант японського традиційного страви з приготування практично повністю ідентичний попередньому рецепту. Єдина відмінність полягає в тому, що після відключення вогню в нього додається набрякла в окропі і дрібно порізана національна локшина Удон.
Смачний рецепт: Фунчоза з овочами — 11 рецептів приготування
Час на приготування піде мінімальне – не більше 20 хвилин, тому воно буде справжнім порятунком для працюючих жінок. Завдяки супу місо з куркою та локшиною можна нагодувати сім’ю повноцінним вечерею, незважаючи на свою зайнятість.
Місо-суп зі шпинатом і свининою
Досвідчені кулінари радять приготувати національний суп Японії за такого цікавого, але не зовсім специфічному для країни висхідного сонця рецептом. На відміну від класичної різновиди місосіру, це страва виходить набагато насиченішим за смаковими якостями і ситніше за рахунок того, що до його складу входить жирне свиняче м’ясо і гриби енокі (зимові опеньки). Рецепт японського місо-супу зі свининою досить широко поширений в Росії і користується серед любителів екзотичної кухні великою популярністю.
Процес його приготування полягає в наступному:
- свиняче м’ясо (хто любить страви пожирней, можуть використовувати грудинку без кістки, а для любителів пісних м’ясних продуктів підійде окіст) нарізається тонкими скибочками і обсмажується в невеликій каструльці з кунжутним маслом;
- відокремлений від стебел і добре промитий шпинат протягом хвилини проварюється в доведеному до кипіння літрі води, потім швидко остуджується в холодній і нарізати невеликими шматочками.
В нагрітий бульйон даси поміщається обсмажена свинина і варений шпинат, додаються рисовий оцет, соєвий соус і розведена у воді паста місо. Вогонь вимикається, а готовий суп розливається по порційних тарілках, посипається зеленню і подається до столу.
Місо-суп з окунем
Нерідко задаються питання про те, як приготувати місо суп з окунем. Це легке, але в той же час ситна страва давно оцінили відвідувачі японських ресторанчиків. В домашніх умовах його також можна приготувати, причому, не витративши на це зусиль і часу.
Для того щоб створити цей кулінарний шедевр, потрібно мінімум продуктів:
- 4 штуки морського окуня невеликих розмірів;
- 2 меги, квіткових бруньки рослини з однойменною назвою, що виростає виключно в лісах Азії;
- столова ложка пасти місо;
- 700 мілілітрів дасі, який можна замінити такою ж кількістю рибного бульйону з стружки сушеного тунця;
- тофу;
- рисовий оцет і соєвий соус.
Приготування почасти схоже на класичний рецепт традиційного японського супу місо, але має деякі нюанси. Вони стосуються підготовки риби і полягають у тому, що окуня перед опусканням в дасі бульйон необхідно добре посолити і обсмажити на грилі. Тільки після цього він очищається від кісточок, нарізати ромбиком і додається в блюдо, виконане за класичним рецептом.
Місо-суп з шиітаке і морською капустою
Серед любителів східної кухні відомий цей варіант національного супчика, який цінується не тільки за чудові якості і легкість приготування, але і за дуже низьку калорійність (всього 12,2 калорій на 100 грам продукту!).
Для приготування місо-супу з морською капустою і з шиітаке потрібні такі інгредієнти:
- соєве паста – 60 грам;
- бульйон даси – пів літра;
- солона морська капуста – 50 грам;
- гриби шиітаке – половина пакету.
Процес приготування полягає в тому, що в першу чергу необхідно замочити гриби приблизно на годину. Далі вони заливаються бульйоном дасі, доводять до кипіння і варяться на маленькому вогні 20 хвилин. В цей час промивається від солі і нарізати невеликими шматочками морська капуста, яка опускається до грибів. Весь процес приготування страви точно такий же, як і в класичному варіанті, описаному вище.