З настанням холодів все частіше хочеться чогось ґрунтовного, ситного. Наприклад, млинців. Можна зробити тонкі, мереживні, але якщо виявити терпіння, то можна приготувати справжні товсті і пишні млинці на дріжджах — ароматні, неймовірно апетитні. Їх ще називають кислими. Смачні млинці можна готувати з будь-якими компонентами, але основні, звичайно, це мука, дріжджі. Отже, почнемо.
Товсті млинці на дріжджах — рецепт на молоці, або рецепт приготування опарним способом
Товсті і пишні млинці виходять тоді, коли тісто пройшло всі стадії бродіння, наповнився повітрям, стало пористим і легким. Як раз дати млинців добре постояти, выкиснуть, і є головний секрет вдалих млинців. Крім того, дріжджові млинці на молоці добре виходять з досить густого тесту. Тому не переживайте, що за наведеним нижче рецептом у вас вийде густуватий маса.
Розрахунок зроблений на велику порцію млинців, однак якщо потрібна менша кількість млинців, просто скоротіть норму продуктів вдвічі.
Приготуємо:
- 0, 6 кг борошна (годиться звичайна, але відмінні вироби виходять і з гречаної);
- пару яєць;
- 40 г цукрового піску;
- 1 л молока;
- 50 р топленого олії або розтопленого вершкового;
- сіль — 15 г;
- дріжджі (якщо сухі, то знадобиться 15 р, якщо свіжі пресовані, 40 г).
Хід роботи:
- Розпустити дріжджі — для цього взяти склянку молока (від загальної міри), нагріти його до злегка теплого стану, додати дріжджі і залишити на десять хвилин набухати.
- Інше молоко теж трохи підігріти, буквально трохи тепліше температури тіла. Додати цукрового піску і посолити, розмішати і додати розчинені в молоці дріжджі.
- Вбити яйця і акуратно вмішувати борошно.
- Останній штрих — у тісто влити олію. Розмішати.
- Залишити все для підйому. Як і будь-дріжджове тісто, воно потребує триразовому підйомі, щоб наситилося вуглекислотою. Тому періодично тісто потрібно обминати, коли воно стане підніматися. Зазвичай в теплому місці на весь підйом іде приблизно три години або трохи більше.
- Печуться млинці на добре розігрітій і подмазанной рослинним маслом сковороді з двох сторін.
Важливо: не варто перестаратися з дріжджами! При збільшенні їх норми підніматися тісто буде швидше, але млинці придбають надміру дріжджовий смак і запах. Краще дочекатися природного підйому. Якщо хочете дріжджові млинці з начинкою, то печіть тонше з рецепту тіста, наведеного вище. Якщо хочеться товстих і пишних млинців, то трохи збільште кількість борошна.
Дріжджові млинці на воді
Трапляється, що в будинку не виявляється молока. Це означає, що потрібно зробити млинці на дріжджах і на воді. До речі, деякі люди не люблять піч дріжджові млинці на молоці, вони навмисно не додають його в тісто. На воді обговорюване страва виходить трохи «гумовим», погано рветься, і в цьому є свій смак і чарівність.
Для такого рецепта потрібно приготувати:
- пару яєць;
- склянку борошна (двухсотграммовый);
- 10 г пресованих дріжджів;
- півлітра води і олія для смаження;
- додавати цукру і солі за смаком.
Хід роботи:
- Збити яйця до рівномірності.
- У невеликій кількості теплої води розвести дріжджі.
- Додати яйця і дріжджі в інший обсяг рідини.
- Всипати сіль і цукор.
- Просіяти борошно і ретельно промешать, щоб тісто не було грудочок.
- Накрити каструлю з тістом кришкою або рушником і залишити на годину для підйому.
- Як тісто почне підніматися, обім’яти, влити кілька столових ложок рослинного масла, перемішати.
- Знову дочекатися підйому. Після цього можна випікати товсті і пористі млинці на воді.
Пісний рецепт без додавання яєць
Цей рецепт гарний тим, що в ньому немає продуктів тваринного походження, а значить, його можна використовувати в пісні дні. Млинці виходять товстими, пористими, досить смачними. Правда, є їх, як і більшість виробів, потрібно відразу.
Готуємо:
- беремо мінімум продуктів — пару склянок борошна, 40 мл води, сіль і цукор за смаком, дріжджів 20 грам;
- готуємо опару, для чого із загального обсягу води відливаємо склянку, трохи підігріваємо і в ньому розводимо дріжджі, трохи цукру (приблизно ст. ложку) і трохи борошна;
- отриману опару залишаємо хвилин на п’ятнадцять до появи на поверхні опари бульбашок повітря. Незабаром поверхня покриється шапкою бульбашок. Це означає, що живі дріжджі запущені, можна продовжувати готувати пісне тісто;
- решту воду трохи підігріваємо, додаємо туди опару, потім пару ложок цукру і дрібку солі, розмішуємо;
- у тісто доливаємо пару ст. ложок рослинного масла і залишаємо в каструлі під рушником на підйом. Якщо в кімнаті тепло через годину тісто має піднятися неодноразово. Кожен раз обминаємо його, щоб насичувати киснем і продовжувати бродіння;
- нарешті, беремо тісто ополоником і акуратно виливаємо на розпечену і подмазанную рослинним маслом сковороду. Печемо млинці з обох сторін, не допускаючи пересушування.
Готові пісні млинці змащуємо ароматним рослинним маслом або варенням. Смачні млинці на воді і без яєць готові!
Пишні млинці на кислому молоці або кисляку
Печуться млинці з такого ж дріжджового тіста, що й завжди, різниця в наявності продукту кисломолочного бродіння. Це може бути, і сметана, і сквашене молоко, і звичайна простокваша. Завдяки ним, млинці виходять більш пористими і повітряними.
Щоб у вас вийшло саме таке частування, приготуйте:
- півкіло борошна;
- цукрового піску 70 г;
- 700 г кислого молока або кисляку;
- 30 г пресованих дріжджів;
- три середнього розміру яйця;
- сіль – за смаком;
- олія соняшникова освітленого, щоб смажити, і 50 г вершкового — в тісто.
Робимо так:
- Додати розведені в невеликій кількості води дріжджі в підігріте молоко. Дочекатися появи спінювання на молоці.
- Яйце з цукром збити, але не сильно.
- Додати суміш розведених дріжджів яйця, посолити, добре перемішати.
- Всипати покладену за рецептурою борошно, перемішати до гладкості тесту.
- Дати гарненько піднятися, обминаючи тісто кілька разів.
- Випікати млинці на сковорідці, подмазанной будь-яким жиром.
Готові млинці скласти стопкою, попередньо змастивши кожен розтопленим вершковим або топленим маслом.
Швидкий рецепт на кефірі і сухих дріжджах
Дріжджові млинці на кефірі готуються швидко і досить просто. В принципі, це різновид попереднього рецепту, однак замість кислого молока береться кефір.
Дії:
- У ємності з кефіром розмішується пара яєць.
- У суміш додаються сіль за смаком, пара чайних ложечок цукру, пара ст. ложок цукрового піску.
- Туди ж всипати сухі дріжджі (1 ч. ложка), вода (приблизно дві третини склянки) і рослинне масло.
- Далі залишається всипати борошно — її буде потрібно трохи більше склянки, щоб вийшло тісто середньої густоти.
- Залишити його для підняття хвилин на сорок або годину.
- Після того, як тісто вистоїться, можна приступати до випічки млинців.
Дріжджові млинці з додаванням манки
Млинці виходять дуже красивими, поживними, цікавими. Як готуємо? Дуже просто — як і звичайні дріжджові, тільки з додаванням манки.
Беремо:
- склянка борошна;
- півтора склянки манки;
- 150 г води і 500 г молока;
- пару свіжих яєць;
- три ст. ложки цукру;
- рослинного масла в тісто буде потрібно 3 ст. ложки, крім того, приготуйте небагато для випікання млинців;
- солі маленьку ложку і стільки ж сухих дріжджів.
З цього розрахунку продуктів виходить досить пристойна стопка млинців, якій можна нагодувати велику компанію. Якщо вам потрібно менший обсяг, скорочуйте пропорційно.
- Борошно просіваємо і заважаємо з манкою.
- Готуємо опару з невеликої кількості молока, цукру і дріжджів.
- Як тільки опара запіниться, у неї вбиваємо яйця, перемішуємо виделкою або вінчиком.
- У воду додаємо рослинне масло, після чого додаємо сіль і борошно. В останній момент додаємо підігріте молоко або воду і ще раз добре перемішуємо.
- Даємо підійти, обминаємо і відразу випікаємо з готового дріжджового тіста.
На дріжджах на пляшці
Це не рецепт, а скоріше, оригінальна форма роботи з тестом. Для нього годиться будь-тісто з перерахованих вище способів. Вибирайте будь-який рецепт — кефірний або на сметані. Суть в тому, що тісто готується в пластиковій пляшці і розливається з неї ж. Це зручно при випіканні.
Потрібно пляшка ємність в півтора або краще два літри. У неї поступово вводяться спочатку сухі компоненти млинців (борошно, сухі дріжджі, сіль і цукор), а потім додаються рідкі — яйця, молоко, кефір або вода. Для зручності краще користуватися лійкою з широким горлишком. Після додавання рідини, пляшку ретельно і досить тривало струшують, для отримання максимальної однорідності. Приготувавши тісто, пляшку відкривають і в такому вигляді тримають до підходу. Далі приступають до процесу випікання, виливаючи потрібну порцію на розпечену промаслений сковорідку. Такий спосіб зручний тим, що в пляшці можна зберігати залишки тіста ще деякий час.