Млинці на дріжджах – 7 рецептів товстих і пухких

З настанням холодів все частіше хочеться чогось ґрунтовного, ситного. Наприклад, млинців. Можна зробити тонкі, мереживні, але якщо виявити терпіння, то можна приготувати справжні товсті і пишні млинці на дріжджах — ароматні, неймовірно апетитні. Їх ще називають кислими. Смачні млинці можна готувати з будь-якими компонентами, але основні, звичайно, це мука, дріжджі. Отже, почнемо.

Товсті млинці на дріжджах — рецепт на молоці, або рецепт приготування опарним способом

Товсті і пишні млинці виходять тоді, коли тісто пройшло всі стадії бродіння, наповнився повітрям, стало пористим і легким. Як раз дати млинців добре постояти, выкиснуть, і є головний секрет вдалих млинців. Крім того, дріжджові млинці на молоці добре виходять з досить густого тесту. Тому не переживайте, що за наведеним нижче рецептом у вас вийде густуватий маса.

Розрахунок зроблений на велику порцію млинців, однак якщо потрібна менша кількість млинців, просто скоротіть норму продуктів вдвічі.

Приготуємо:

  • 0, 6 кг борошна (годиться звичайна, але відмінні вироби виходять і з гречаної);
  • пару яєць;
  • 40 г цукрового піску;
  • 1 л молока;
  • 50 р топленого олії або розтопленого вершкового;
  • сіль — 15 г;
  • дріжджі (якщо сухі, то знадобиться 15 р, якщо свіжі пресовані, 40 г).

Хід роботи:

  • Розпустити дріжджі — для цього взяти склянку молока (від загальної міри), нагріти його до злегка теплого стану, додати дріжджі і залишити на десять хвилин набухати.
  • Інше молоко теж трохи підігріти, буквально трохи тепліше температури тіла. Додати цукрового піску і посолити, розмішати і додати розчинені в молоці дріжджі.
  • Вбити яйця і акуратно вмішувати борошно.
  • Останній штрих — у тісто влити олію. Розмішати.
  • Залишити все для підйому. Як і будь-дріжджове тісто, воно потребує триразовому підйомі, щоб наситилося вуглекислотою. Тому періодично тісто потрібно обминати, коли воно стане підніматися. Зазвичай в теплому місці на весь підйом іде приблизно три години або трохи більше.
  • Печуться млинці на добре розігрітій і подмазанной рослинним маслом сковороді з двох сторін.

Важливо: не варто перестаратися з дріжджами! При збільшенні їх норми підніматися тісто буде швидше, але млинці придбають надміру дріжджовий смак і запах. Краще дочекатися природного підйому. Якщо хочете дріжджові млинці з начинкою, то печіть тонше з рецепту тіста, наведеного вище. Якщо хочеться товстих і пишних млинців, то трохи збільште кількість борошна.

Дивіться також:  Рецепт млинців з шоколадом і бананом

Дріжджові млинці на воді

Трапляється, що в будинку не виявляється молока. Це означає, що потрібно зробити млинці на дріжджах і на воді. До речі, деякі люди не люблять піч дріжджові млинці на молоці, вони навмисно не додають його в тісто. На воді обговорюване страва виходить трохи «гумовим», погано рветься, і в цьому є свій смак і чарівність.



Для такого рецепта потрібно приготувати:

  • пару яєць;
  • склянку борошна (двухсотграммовый);
  • 10 г пресованих дріжджів;
  • півлітра води і олія для смаження;
  • додавати цукру і солі за смаком.

Хід роботи:

  • Збити яйця до рівномірності.
  • У невеликій кількості теплої води розвести дріжджі.
  • Додати яйця і дріжджі в інший обсяг рідини.
  • Всипати сіль і цукор.
  • Просіяти борошно і ретельно промешать, щоб тісто не було грудочок.
  • Накрити каструлю з тістом кришкою або рушником і залишити на годину для підйому.
  • Як тісто почне підніматися, обім’яти, влити кілька столових ложок рослинного масла, перемішати.
  • Знову дочекатися підйому. Після цього можна випікати товсті і пористі млинці на воді.

Пісний рецепт без додавання яєць

Цей рецепт гарний тим, що в ньому немає продуктів тваринного походження, а значить, його можна використовувати в пісні дні. Млинці виходять товстими, пористими, досить смачними. Правда, є їх, як і більшість виробів, потрібно відразу.

Готуємо:

  • беремо мінімум продуктів — пару склянок борошна, 40 мл води, сіль і цукор за смаком, дріжджів 20 грам;
  • готуємо опару, для чого із загального обсягу води відливаємо склянку, трохи підігріваємо і в ньому розводимо дріжджі, трохи цукру (приблизно ст. ложку) і трохи борошна;
  • отриману опару залишаємо хвилин на п’ятнадцять до появи на поверхні опари бульбашок повітря. Незабаром поверхня покриється шапкою бульбашок. Це означає, що живі дріжджі запущені, можна продовжувати готувати пісне тісто;
  • решту воду трохи підігріваємо, додаємо туди опару, потім пару ложок цукру і дрібку солі, розмішуємо;
  • у тісто доливаємо пару ст. ложок рослинного масла і залишаємо в каструлі під рушником на підйом. Якщо в кімнаті тепло через годину тісто має піднятися неодноразово. Кожен раз обминаємо його, щоб насичувати киснем і продовжувати бродіння;
  • нарешті, беремо тісто ополоником і акуратно виливаємо на розпечену і подмазанную рослинним маслом сковороду. Печемо млинці з обох сторін, не допускаючи пересушування.
Дивіться також:  Млинці на пиві: тонкі, з дірочками, нереально смачні – 6 рецептів

Готові пісні млинці змащуємо ароматним рослинним маслом або варенням. Смачні млинці на воді і без яєць готові!

Пишні млинці на кислому молоці або кисляку

Печуться млинці з такого ж дріжджового тіста, що й завжди, різниця в наявності продукту кисломолочного бродіння. Це може бути, і сметана, і сквашене молоко, і звичайна простокваша. Завдяки ним, млинці виходять більш пористими і повітряними.

Щоб у вас вийшло саме таке частування, приготуйте:

  • півкіло борошна;
  • цукрового піску 70 г;
  • 700 г кислого молока або кисляку;
  • 30 г пресованих дріжджів;
  • три середнього розміру яйця;
  • сіль – за смаком;
  • олія соняшникова освітленого, щоб смажити, і 50 г вершкового — в тісто.

Робимо так:

  • Додати розведені в невеликій кількості води дріжджі в підігріте молоко. Дочекатися появи спінювання на молоці.
  • Яйце з цукром збити, але не сильно.
  • Додати суміш розведених дріжджів яйця, посолити, добре перемішати.
  • Всипати покладену за рецептурою борошно, перемішати до гладкості тесту.
  • Дати гарненько піднятися, обминаючи тісто кілька разів.
  • Випікати млинці на сковорідці, подмазанной будь-яким жиром.

Готові млинці скласти стопкою, попередньо змастивши кожен розтопленим вершковим або топленим маслом.

Швидкий рецепт на кефірі і сухих дріжджах

Дріжджові млинці на кефірі готуються швидко і досить просто. В принципі, це різновид попереднього рецепту, однак замість кислого молока береться кефір.

Дії:

  • У ємності з кефіром розмішується пара яєць.
  • У суміш додаються сіль за смаком, пара чайних ложечок цукру, пара ст. ложок цукрового піску.
  • Туди ж всипати сухі дріжджі (1 ч. ложка), вода (приблизно дві третини склянки) і рослинне масло.
  • Далі залишається всипати борошно — її буде потрібно трохи більше склянки, щоб вийшло тісто середньої густоти.
  • Залишити його для підняття хвилин на сорок або годину.
  • Після того, як тісто вистоїться, можна приступати до випічки млинців.
Дивіться також:  Млинці з гарбуза — 7 швидких і смачних рецептів

Дріжджові млинці з додаванням манки

Млинці виходять дуже красивими, поживними, цікавими. Як готуємо? Дуже просто — як і звичайні дріжджові, тільки з додаванням манки.

Беремо:

  • склянка борошна;
  • півтора склянки манки;
  • 150 г води і 500 г молока;
  • пару свіжих яєць;
  • три ст. ложки цукру;
  • рослинного масла в тісто буде потрібно 3 ст. ложки, крім того, приготуйте небагато для випікання млинців;
  • солі маленьку ложку і стільки ж сухих дріжджів.

З цього розрахунку продуктів виходить досить пристойна стопка млинців, якій можна нагодувати велику компанію. Якщо вам потрібно менший обсяг, скорочуйте пропорційно.

  • Борошно просіваємо і заважаємо з манкою.
  • Готуємо опару з невеликої кількості молока, цукру і дріжджів.
  • Як тільки опара запіниться, у неї вбиваємо яйця, перемішуємо виделкою або вінчиком.
  • У воду додаємо рослинне масло, після чого додаємо сіль і борошно. В останній момент додаємо підігріте молоко або воду і ще раз добре перемішуємо.
  • Даємо підійти, обминаємо і відразу випікаємо з готового дріжджового тіста.

На дріжджах на пляшці

Це не рецепт, а скоріше, оригінальна форма роботи з тестом. Для нього годиться будь-тісто з перерахованих вище способів. Вибирайте будь-який рецепт — кефірний або на сметані. Суть в тому, що тісто готується в пластиковій пляшці і розливається з неї ж. Це зручно при випіканні.

Потрібно пляшка ємність в півтора або краще два літри. У неї поступово вводяться спочатку сухі компоненти млинців (борошно, сухі дріжджі, сіль і цукор), а потім додаються рідкі — яйця, молоко, кефір або вода. Для зручності краще користуватися лійкою з широким горлишком. Після додавання рідини, пляшку ретельно і досить тривало струшують, для отримання максимальної однорідності. Приготувавши тісто, пляшку відкривають і в такому вигляді тримають до підходу. Далі приступають до процесу випікання, виливаючи потрібну порцію на розпечену промаслений сковорідку. Такий спосіб зручний тим, що в пляшці можна зберігати залишки тіста ще деякий час.

Прокрутка до верху