Традиційно замішується тісто для млинців на молоці. Проте є не один рецепт тонких з дірочками млинці на кефірі: з содою або дріжджами, молоком або ряжанкою, і навіть окропом. Основна відмінність таких виробів – це злегка кислуватий присмак (зовсім трохи!), який зовсім не псує загального враження від кефірних млинчиків.
Тонкі млинці з дірочками на кефірі – покроковий рецепт
Для простого і швидкого приготування млинчиків з дірочками знадобляться такі продукти:
- літр кефіру;
- 0,25 л окропу;
- борошно вищого сорту (скільки знадобиться);
- сіль і сода – по ложечці без гірки;
- кілька ложок (3-4) соняшникової олії;
- 3 курячих яйця;
- вершкове масло для промазування готових виробів.
Як готувати:
- Кефір посолити, додати яйця і добре розмішати.
- Трохи підігріти, щоб вийшла досить тепла маса.
- Помішуючи, насипати борошно. Повинна вийти трохи густа, як оладки, маса.
- Соду, всипати в окріп, швидко перемішати, а потім влити в масу.
- Вмішати масло.
Якщо тісто виходить дуже рідким, то необхідно додавати трішки борошна. Якщо ж навпаки – густим, то його потрібно розбавити кефіром.
Розжарити сковорідку, обмазати олією або салом. Обсмажувати з двох сторін до підрум’янення. Гарячі млинці обмазати вершковим або топленим маслом і начинити.
Трохи інакше роблять солодкі вироби.
При цьому на 2 склянки кисломолочного продукту береться:
- 1-2 склянки борошна;
- 2 яєчка;
- 250 мл окропу;
- кілька ложок цукрового піску (в залежності від смаку);
- 4 ложки соняшникової олії;
- третина ложечки соди;
- трохи ванілі.
Рецепт приготування по кроках:
- Змішати яйця з ваніллю і цукром, збити.
- Вмішати кисломолочний продукт.
- Постійно розмішуючи, висипати невеликими частинами борошно.
- Влити суміш соди і окропу.
- Залишити настоюватися на 7-8 хвилин.
- Вмішати рослинне масло.
Млинці повинні бути дуже м’якими і ажурними. В них загортають будь-яку начинку, але краще в невеликій кількості. Адже вироби виходять більш крихкими, ніж їхні прісні аналоги, тому можуть розірватися в процесі.
Заварні млинці на кефірі
Техніка замішування тіста для цього різновиду виробів дещо відрізняється від традиційного способу.
Рецептура включає в себе наступні продукти на ¼ літра кисломолочного продукту:
- склянка борошна;
- куряче яйце;
- півсклянки окропу;
- чверть ложечки соди;
- пару ложок соняшникової (або іншої рослинної) олії.
Випікати заварні млинці на кефірі досить легко і просто:
- Збити кефір і яйце.
- Поступово вмішати муку до утворення однорідної маси.
- Швидко розмішати соду в окропі і вилити суміш в тісто.
- Добре розмішати і залишити на кілька хвилин, щоб настоялося.
- Вмішати соняшникову олію.
Після цього смажимо млинці. Вони точно не прилипнуть до сковороди, а готові вироби будуть дійсно тонкими, що важливо. Щоб вони вийшли солодкими, треба в тісто додати кілька ложок цукрового піску.
Як приготувати ажурні млинці?
Щоб млинці були ажурними і тонкими, кефірний заміс розбавляють окропом. Ну, і, звичайно, беруть всі продукти в потрібній кількості строго за рецептом.
Щоб приготувати легкі «дірчасті» млинці на півлітра кефіру знадобляться:
- пара яєць;
- склянка борошна;
- по половинці ложечки соди, солі;
- по 2 ложки соняшникової олії та цукру;
- сало для змащування сковорідки.
Як замісити тісто:
- Відокремити жовтки від білків. Перші збити з цукром, а другі відкласти в холодильник.
- В жовткову масу вимішати теплий кефір.
- Частинами вмішувати просіяне борошно, поки не утвориться однорідна густуватий маса.
- Вмішати гашену оцтом соду і масло.
- Охолоджені білки посолити, а потім збити до густої піни.
- Викласти білки в тісто і обережно перемішати.
Випікати млинці з однієї й іншої сторони на гарячій, промазаної салом сковороді, поки не підрум’яняться.
На кефірі без яєць
Приготувати ажурні млинці на кисломолочному продукті можна і без яєчок.
При цьому на півлітра кефіру беруть:
- 0,1 кг борошна;
- за пів – ложечки соди і солі;
- ложку цукру;
- 3-4 ложки олії соняшникової.
Створення млинців по цьому рецепту таке ж просте, як і список інгредієнтів:
- Збиваємо кефір до появи пухирців.
- Вмішуємо всі інші складові, крім борошна. Добре збиваємо масу.
- Поступово втручається борошно до утворення не дуже густого замісу без грудок.
- Залишаємо на чверть години.
Після закінчення часу переходимо до випікання.
Без яєць можна замісити і заварне тісто. При цьому на 0,4 л кисломолочного продукту беруть ложку з верхом цукру, трохи менше склянки окропу, 1-2 склянки борошна, половинку ложечки соди й 2-3 ложки соняшникової олії. Можна взяти вершкове масло, щоб обмазувати готові вироби, але необов’язково.
Технологія випікання таких млинців полягає в наступному:
- Перемішуємо кефір, соду, спеції.
- Вмішуємо частинами просіяне борошно, поки не утвориться густа маса, як сметана.
- Продовжуючи перемішувати, наливаємо окріп, а потім – масло.
- Тісто повинне мати однорідну консистенцію з бульбашками.
Якщо готувати вироби за цим рецептом, то вони будуть темніше порівняно з молочними млинцями, а на смак – ніжніше, так і дірочки у них більше.
Тонкі млинці дріжджові
Щоб спекти тоненькі млинці без додавання соди, приготуємо наступні продукти:
- теплий кефір – 1 склянка;
- ложечку сухих дріжджів;
- пару яєчок;
- неповний склянку гарячої води;
- пару ложок цукру;
- склянку з чвертю борошна;
- трішечки солі;
- пару ложок соняшникової олії.
Технологія приготування:
- У півсклянки борошна насипати спеції, дріжджі, перемішати.
- Вилити кефір (тепла!) і ретельно розмішати.
- Прикрити ємність з тістом і відправити її в тепло на півгодини.
- Трошки збити яйця, вмішати їх в підійшла масу.
- Висипати залишки борошна, знову розмішати.
- Розмішуючи віночком, влити гарячу воду.
- Прибрати в тепло.
- Через 15 хвилин вмішати масло.
Готове тісто використовуємо за прямим призначенням – для випікання млинців.
Рецепт млинців з дірочками на кефірі з окропом
Для створення найніжніших млинчиків знадобляться:
- пара яєчок;
- по склянці борошна, кефіру, окропу;
- по третині чайної ложечки солі, соди;
- ложка цукру;
- 3 ложки соняшникової олії.
Як готувати млинці на кефірі з окропом:
- Яйця посолити, а потім збити до появи піни.
- Продовжуючи збивати, вливати помаленьку окріп.
- Вмішати кисломолочний продукт, цукор, соду.
- Частинами вмішувати борошно, поки не утвориться однорідне тісто достатньої густоти.
- Налити масло і знову добре розмішати.
Млинці обсмажують до рум’яного кольору, а потім викладають на тарілку і обмазують вершковим маслом.
З додаванням молока
Смачненькі млинці в дрібну дірочку вийдуть, якщо в тісто додати молоко.
Для них підготуємо такі продукти:
- 250 мл молока;
- 500 мл кефіру;
- яйце;
- 25 г цукру;
- чайну ложечку соди;
- дрібку солі;
- 1-2 склянки борошна;
- пару ложок соняшникової олії.
Технологія приготування полягає в наступному:
- У злегка підігрітий кефір відправляють спеції, яйце і соду. Перемішують до розчинення всіх крупинок.
- Частинами вмішують борошно. Готова суміш повинна бути дуже густий і не мати грудок.
- Молоко доводять до кипіння, а потім невеликий цівкою наливають в масу, одночасно з цим перемішуючи.
- Останнім додається масло, маса знову добре перемішується. Якщо маса вийде дуже рідким, можна додати ще трохи борошна.
Млинці обсмажують на прожареною сковорідці з двох боків до рум’яного кольору. Ще гарячими їх промащують маслом або начиняють варенням.
З кефіром і ряжанкою
Якщо хочеться запашних млинців, то можна замісити тісто з ряжанкою. Тоді вони вийдуть навіть ніжніше, ніж молочні. І добре поєднуються з варенням, згущеним молоком і навіть морозивом!
Інгредієнти:
- ряжанка – 500 мл;
- кефір – 200 мл;
- борошно – 1,5 склянки;
- яйця – 2 шт.;
- цукор – 50 г;
- щіпка солі.
Технологія приготування:
- Ретельно перемішати кисломолочні продукти, спеції, яєчка до утворення однорідної маси з невеликими бульбашками.
- Потроху засипати борошно, добре перемішуючи після кожної внесеної порції.
- Прибрати заміс на 0,5 год у прохолодне місце.
Коли тісто настоїться, випікають млинці. Їх обсмажують на олії з двох боків до рум’яного кольору, а після обмазують вершковим або топленим маслом і перекладають на блюдо.