Більшість людей просто обожнює млинці, тим більше, в них можна загорнути різні начинки. Сьогодні ми розглянемо кілька рецептів млинців на кефірі з окропом.
Тонкі млинці на кефірі з окропом (в дірочку)
Інгредієнти:
- Кефір – 0,5 л (жирність не більше 2,5 %, це обов’язково);
- Окріп – 0,25 л;
- Яйця – 3 штуки (якщо великі – то досить і двох);
- Борошно – 0,5 кг;
- Цукор – 4 ч. ложки;
- Рослинна олія – 4 ст. ложки;
- Сода – ½ ч. ложки;
- Сіль – 2 щіпки.
Приготування:
- Візьміть велику миску, в якій зручно буде замішувати тісто і вбийте в неї яйця. Гарненько збийте їх за допомогою виделки або віночка. Якщо є можливість – скористайтеся міксером, це значно прискорить процес.
- Додайте до яєць цукор, а потім сіль. Знову все змішайте.
- У невелику каструльку влити кефір і поставте її на невеликий вогонь. Досить буде декількох хвилин, щоб кефір нагрівся.
- Теплий (не гарячий) кефір додайте до яєць. Збийте вінчиком тісто до однорідної маси.
- Просійте борошно і додайте її до тесту. Міксером все ретельно збийте. Борошно краще додавати невеликими порціями, щоб не утворювалися грудочки. Наприклад, спочатку всипте в тісто лише півсклянки борошна, все розмішайте, потім ще півсклянки, і так до тих пір, поки ви не кинете все 2 склянки. Тісто має бути однорідним, тому не лінуйтеся. Інакше, тонких млинчиків не вийде, це один з найбільш складних етапів.
- Маса буде густоватой (як на оладки), тому додамо в тісто кип’ячену воду. Спочатку потрібно налити в склянку крутий окріп і додати в нього соду, вона повинна повністю розчинитися у воді.
- Додавайте воду в тісто тонкою цівкою, постійно помішуючи.
- Налийте в тісто трохи рослинного масла (близько 4 ложок) і знову все збийте. Надішліть тісто настоятися 30 хвилин. Нехай воно відпочиває при кімнатній температурі.
- Коли тісто буде готове, ставте сковорідку на газ. Обов’язково її добре розігрійте, інакше млинці будуть недожаренными і без дірочок. Багато господинь допускають цю помилку, і перші млинці доводиться викидати.
- Налийте на сковороду трохи олії, почекайте, поки вона нагріється, і тільки потім вливайте тісто.
- Візьміть ополоник і наберіть в нього тісто, його має бути небагато – десь половина ополоника.
- Влийте тісто на середину сковороди і прокручивающими рухами розподіліть тісто по всій поверхні.
- Коли млинець з одного боку придбав золотисту скоринку – його можна перевертати. Ступінь прожарювання вибирайте самі, так як одні люблять хрусткі млинці, а інші – м’які млинці.
- Ажурні млинці на кефірі з окропом готові. Млинці кладіть на тарілку і змащуйте маслом або просто кожен млинець, перед вживанням, занурюйте в солодку начинку.
Шоколадні млинці на кефірі з окропом
Інгредієнти:
- Молоко – 0,25 л;
- Вершкове масло – 50 г;
- Кефір – 0,25 л;
- Сіль – 1 щіпка;
- Какао – 3-4 ст. ложки (можна замінити плитковим шоколадом);
- Кип’ячена вода – 0,5 склянки;
- Яйце – 2 штуки;
- Цукор – 2-3 ст. ложки;
- Розпушувач – 1 ст. ложка;
- Борошно – 0,5 кг.
Приготування:
- Закип’ятіть молоко і дайте йому повністю охолонути.
- У невеликій мисочці з’єднайте разом какао і цукор. Додайте вершкове масло і залийте всі ці компоненти окропом. Все дуже ретельно перемішати з допомогою міксера.
- Додайте до маси холодне молоко і знову все збийте міксером.
- У велику миску влийте підігрітий кефір, змішайте його з яйцями.
- Додайте до кефіру трохи солі і знову все збийте. Сіль в рецепті необхідна, так як вона розкриває цукор.
- Влийте в тісто шоколадну масу.
- Просійте борошно і додайте її до тесту, постійно помішуючи. Додайте до тесту розпушувач і знову все акуратно збийте, щоб тісто не було грудочок.
- Готове тісто залиште відпочити, не менше, ніж на 20 хвилин.
- Перед приготуванням ще раз ретельно збийте тісто.
- Змастіть маслом розпечену сковороду. Це досить зробити лише раз і перед наступними млинцями сковороду змащувати не доведеться.
- Вливайте тесту на дуже гарячу сковороду і стежте, щоб млинці не підгоріли, так як тісто дуже тонка.
- З кожної сторони блін повинен запікатися близько хвилини.
- Готові тонкі млинці на кефірі з окропом потрібно подавати зі сметаною або з вершками.
Шоколадні млинці можуть вийти набагато красивіше. Якщо ви намалюєте на них візерунки. Для цього, зробіть тісто без додавання какао і потім відлийте близько третини готового тіста і додайте 3 столових ложки какао.
Потім на сковороду вливайте звичайне тісто і швидко набирайте ложкою шоколадну масу і малюйте кола або смужки. Або ви можете написати на кожному виробі імена членів своєї родини або гостей. Втім, тут вже включиться фантазія, і млинці вийдуть дуже оригінальні і барвисті.
Заварні млинці на кефірі без яєць
Інгредієнти:
- Кефір – 0,4 л;
- Сіль – 1 щіпка;
- Масло (олія) – 2 ст. ложки;
- Кип’ячена вода – 0,2 л;
- Цукор – 1 ст. ложки;
- Борошно – 0,25 кг;
- Сода – 2 щіпки.
Приготування:
- Заздалегідь дістаньте всі інгредієнти, щоб кожен продукт мав кімнатну температуру. Таким чином, інгредієнти будуть краще з’єднуватися.
- Підігрійте трохи кефір і влийте його в велику миску (далі ми будемо в ній замішувати тісто).
- Додайте до кефіру сіль і соду, всипте цукор. Все ретельно перемішайте.
- Поступово вводите борошно (попередньо просіяне). Постійно помішуйте, щоб не утворювалися грудочки.
- Тонкою цівкою влийте до тесту окріп.
- Останнім компонентом буде масло. Вливайте його і ще раз все збийте міксером.
- Добре розігрійте млинцеву сковороду на великому вогні. Вона повинна бути дуже гарячою, тому навіть якщо ви впевнені, що розпечена сковорода, дайте їй нагрітися ще кілька хвилин.
- Вливайте тісто на сковороду. Це можна зробити за допомогою пляшки, тоді не буде разбрызганных крапель, і млинці вийдуть рівні.
- Коли краї виробу придбають золотистий відтінок – перевертайте млинець, в цьому вам допоможе лопатка.
- Заварні млинці на кефірі і на окропі готові. Можете подавати їх будь-якими начинками
В такі млинці можна загортати не тільки солодкі інгредієнти, але і м’ясні. Наприклад, можете зробити з них печінковий торт. Для цього спечіть млинці, викладайте їх один на один, промазавши між ними печінкової начинкою з зеленню. Щоб блюдо не вийшло сухим, промажте кожен млинець майонезом або сметаною.
Млинці з сирною начинкою (готуємо в духовці)
Буває, що сир вже кілька днів лежить в холодильнику, тоді, його небажано вживати у свіжому вигляді. В такому разі, цей продукт потрібно піддати тепловій обробці. Вихід з цієї ситуації – солодкі сирні млинці.
Інгредієнти:
- Борошно – 0,2 кг;
- Кип’ячена вода – 0,2 л;
- Кефір – 0,2 л;
- Сир – 0,2 кг;
- Яйця – 2 штуки;
- Сметана – 3 ст. ложки;
- Сода – на кінчику ножа;
- Масло – для смаження;
- Цукор – 3-5 ст. ложок;
- Сіль – 1 щіпка.
Приготування:
- У велику миску налийте кефір і погасите в ньому соду.
- До кефіру додати сіль і ложку цукру, все ретельно перемішайте.
- Влийте окріп до тесту і вбийте в суміш 1 яйце. Гаряча вода швидко охолоне за рахунок інших холодних компонентів (кефір, цукор тощо), тому не бійтеся, що яйце може зваритися.
- Всипте до тесту борошно. Додавайте її невеликими порціями і збивайте повільно, щоб уникнути появи грудочок. Якщо ви будете це робити з допомогою міксера, то просто поставте найменшу швидкість. Тісто готове, можна приступати до обсмажуванню млинчиків.
- На розпечену сковороду налийте олію і рівномірно розподіліть його по всій поверхні, з допомогою силіконової пензлика.
- Ополоником викладайте тісто на середину сковороди і проворачивающими рухами розподіліть тісто по всій поверхні.
- Обсмажте млинці з обох боків до золотистої скоринки.
- Тепер займемося приготуванням начинки. Увімкніть духовку на 180 градусів, щоб до моменту випікання вона вже була в розігрітому стані.
- Сир перетріть разом з 2-3 ложками цукру.
- В окрему миску розбийте яйце і збийте його.
- Додайте яйце до сиру, все змішайте. Базова начинка готова. Але можна додати ще фруктів. Наприклад, можна додати до сиру банан, курагу, родзинки або горішки. Загалом, додавайте солодощі за смаком.
- В кожен млинець загорніть начинку. Їх можна згортати конвертами, трубочками або конусом.
- Змастіть маргарином деко (або маслом) і викладайте на нього згорнуті млинці. Зверху промажте їх маслом або збитим яйцем.
- Надсилайте форму в розігріту духовку на 10-15 хвилин.
- Десерт готовий. Запрошуйте всіх до столу, приємного апетиту.
Ось ми й розглянули кілька рецептів смачних млинців. Сподіваємося, у вас вийде приготувати цю смакоту і пригостити нею своїх близьких.