Сьогодні відомо безліч цікавих рецептів, що дозволяють дати друге життя кислим молочним продуктам. З них виходять смачні ситні ласощі, які виявляються цілком доречними навіть на святковому столі. Млинці на кислому молоці погано поєднуються з солодкими начинками, зате вони смачні самі по собі або з солоними добавками.
Млинці на кислому молоці — класичний рецепт
Важливо взяти для замішування тіста скляний або емальований посуд. Зручно використовувати глибоку миску або навіть каструлю. З продуктів береться: 800 мл подкисшего молочного продукту, 6-7 ст. л. будь-якого рафінованої олії, 4-5 ст. л. цукрового піску,пів чайної ложки соди, 3 сирих яйця, 2,5 ст. пшеничного борошна, сіль за смаком.
- Сирі яйця розбиваються в підготовлений посуд, маса солиться, подслащивается і добре збивається.
- До суміші відправляється половина трохи теплого молока, потім буквально за кілька ложок всипається просеянная борошно.
- Далі додається молоко, що залишилося і можна попрацювати з тестом міксером. Це позбавить його від грудочок.
- В кінці шляху В масу вливається масло і засипається сода.
- З жидковатого тесту випікаються тонкі млинці.
Якщо залишити масу «відпочити» на 20-25 хвилин, то частування буде набагато легше перевертатися на сковороді.
З додаванням ваніліну
Легку кислинку страви, яку дає їй молоко, легко прибере ванілін. Звичайно, в такі млинці не варто заморочуватися м’ясо, ікру або інші аналогічні начинки. Краще подавати зі сметаною. До складу входить: 1 ст. кислого коров’ячого молока, 1 ч. л. ваніліну, 2 дрібних яєць, 4-5 великих ложок цукру, 130 г пшеничного борошна, 1 ст. л. будь-якого рафінованої олії.
- Сирі яйця ретельно перетираються з цукровим піском, щоб крупинки останнього повністю розчинилися.
- До продуктів вливається молоко кімнатної температури.
- Суміш злегка збивається і до неї додається ванілін.
- Далі можна починати поступово всипати борошно, продовжуючи процес збивання. Робити це актуально як звичайним віночком, так і міксером на мінімальній швидкості пристрою.
- Після вливання масла потрібно оцінити консистенцію тесту. Воно повинно бути схожим на згущене молоко. Якщо маса гущі, це виправляється кип’яченою водою або додатковою порцією молока.
- Смажаться млинці на сковорідці, протертою наколотой на вилку цибулиною.
Досить тримати заготівку на вогні за 20 секунд з кожної сторони.
Рецепт приготування без яєць
Навіть якщо господиня забула купити яйця, це не завадить їй насмажити цілу гору смачних млинців. Є відмінні рецепти без цього інгредієнти. По одному з них використовується: 190 г борошна вищого сорту, 3 ч. л. цукру, 470 мл кислого молока, 3 ст. л. топленого масла, неповна маленька ложка солі.
- Кислий молочний продукт солиться і подслащивается. Після цього до нього висипається пару раз просеянная пшеничне борошно.
- Тісто збивається спеціальною насадкою блендера або міксером і змішується з топленим маслом.
- Маса повинна настоюватися пару годин при кімнатній температурі.
- По закінченню рекомендованого часу вона повторно збивається і використовується для смаження млинців.
Готується частування на вершковому маслі.
Заварні млинці на кислому молоці
Щоб приготувати заварні млинці, завжди потрібно використовувати крутий окріп. У даному рецепті він з’єднується з кислим молоком. Достатньо по 1 ст. таких рідких інгредієнтів. Крім них використовується: 3 сирих яйця, 3 ст. л. цукру-піску, 180 г білої просіяного борошна, маленька ложка солі і стільки харчової соди.
- Яйця солятся, підсолоджують і збиваються віночком до однорідної структури.
- Молоко потрібно заздалегідь дістати їх холодильника, щоб воно стало кімнатної температури.
- Разом з борошном і содою кисле молоко додається в яєчну масу. Після перемішування вийде досить густа маса.
- Далі в тісто вливається окріп.
- Через 15-25 хвилин можна починати смажити млинці.
При бажанні в тісто додається пара столових ложок рафінованої олії, щоб не витрачати його на змащування сковорідки.
Ажурне ласощі з яєчними білками
Частування за таким рецептом вийде повітряним і легким. Особливо, якщо в якості начинки взяти, наприклад, збиті вершки. Крім кислого молока (2 ст.), потрібно підготувати: 2 курячих яйця, 1 ст. ложка пшеничного борошна, 40 мл неароматного масла, 2 ст. л. цукру, по маленькій ложці харчової соди і солі.
- Яйця поділяються на складові. Жовтки ретельно збиваються з цукром і сіллю, після чого з’єднуються з молоком. Разом інгредієнти інтенсивно вимішуються віночком.
- Борошно з содою невеликими порціями висипається в основу тесту.
- Білки з невеликою кількістю солі збиваються до появи рясної піни. Тільки після цього вони обережно дерев’яною лопаткою втручаються в тісто. Залишилося додати до інших компонентів масло.
- Повітряна маса потроху виливається на розігріту сковорідку і з неї готуються апетитні млинці.
Подається ласощі з будь-яким джемом, повидлом або варенням.
Тонкі млинці на молоці прокисшем
Незважаючи на те, що частування виходить максимально тонким, воно не рветься навіть при загвинчуванні начинки. Готується воно з: 2 ст. подкисшего молочного продукту, пари дрібок солі, 7 г ванільного цукру, 2 курячих яєць, 1,5 ст. борошна в/сорту, 2 ст. л. неароматного масла, 0,3 ст. звичайного цукрового піску.
- Щоб крупинки цукру повністю розчинилися в яєчної маси, обидва інгредієнта мішаються за допомогою міксера.
- В отриману суміш вливається кисле молоко, всипається ванільний і звичайний цукор.
- Далі порційно втручається борошно і сіль.
- Тільки коли заміс стане гладким, можна розбавляти його маслом. Вийде тісто, за густотою схоже на домашню сметану.
- Перший млинець смажиться з маслом, інші на сухий прожареною сковороді.
Залишиться лише просочити тонкі млинці на кислому молоці згущеним молоком і скласти трикутниками.
Смачні товсті млинці
Товсті млинці зазвичай подаються як самостійне блюдо з розтопленим вершковим маслом або будь-якими соусами. А ось для завертання начинок вони не підходять. З продуктів береться: 2 ст. кислого молока, півпачки жирного масла, щіпка дрібної солі, 5 сирих яєць, 320 г пшеничного борошна, 2,5 ст. л. цукру.
- Жовтки яєць ретельно збиваються з цукром і сіллю. Працювати міксером потрібно не менше 4-5 хвилин.
- Вершкове масло розтоплюється в мікрохвильовій печі і злегка остуджується. Воно повинно бути теплим, але не вогненним.
- Обидві рідкі маси з’єднуються.
- Спочатку в майбутнє тісто всипається третину від загальної заявленої кількості борошна. В процесі продукти збиваються.
- У масу відправляється перший стакан кислого продукту, а після ретельного перемішування – другий.
- Тепер всипається залишилася борошно.
- Білки збиваються в густу піну. При додаванні до тесту їх потрібно акуратно вмішувати широкої лопаткою, щоб маса не опало.
- Відразу після цього можна смажити млинці.
Складаючи готове частування стопкою, слід кожну її частину щедро змащувати розтопленим вершковим маслом або підсолодженою сметаною. Так ласощі навіть на наступний день збереже соковитість.
Готуємо з додаванням дріжджів
Кислі дріжджові млинці виходять досить пишні. У рецепті можна замінювати кисле молоко (650 мл) на аналогічну кількість нежирного кефіру. Також береться: 3 курячих яйця, 470 г борошна, 0,5 ч. л. крупної солі, 1,5 ч. л. швидких дріжджів (можна взяти призначені спеціально для здоби), 3 ч. л. цукрового піску, 70 мл неароматного олії. Як приготувати млинці на кислому молоці з дріжджами, читаємо далі.
- Кисле молоко злегка гріється. Близько полвины склянки його змішується зі щіпкою цукру-піску, парою столових ложок борошна і всіма дріжджами. Отримана маса буде підходити не менш 20-25 хвилин в теплі.
- Коли опара збільшиться в розмірі мінімум в 1,5 рази, можна продовжувати з нею працювати.
- В окремому посуді змішується залишився молоко, масло, яйця, сіль і цукор, що залишився. Маса злегка збивається віночком.
- Після з’єднання суміші з опарою, можна починати замішувати тісто, додаючи до нього невеликі порції борошна. Воно має вийти густим і в’язким.
- Маса буде настоюватися близько 1,5 години. Приблизно через годину вона перемішується і знову забирається на тепло. Дуже важливо накрити тісто рушником або плівкою.
- Якщо маса вийшла занадто густий, вона розбавляється теплою водою або молоком.
- Млинці смажаться на середньому вогні.
Для змазування сковороди можна використовувати свиняче сало. Воно не буде давати ніякого неприємного присмаку частування.