Млинці на кисляку — дуже поширене і легке у виконанні блюдо. Тому якщо у вас завалялася пляшка такої «молочки», обов’язково варто спробувати один із запропонованих нижче рецептів.
Млинці на кисляку — класичний рецепт
Простий рецепт з основою з кислого молока.
Млинці виходять м’які, смачні, їх можна подавати з закусками і різноманітними начинками.
Необхідні продукти:
- половина маленької ложки соди;
- сіль і цукор на свій смак;
- півлітра кислого молока;
- три ложки рослинного масла;
- п’ять яєць;
- 500 грам борошна.
Процес приготування:
- Беремо трохи цукру і солі, з’єднуємо їх з яйцями. Сюди ж акуратно засипаємо борошно. Робити це треба частинами, щоб не переборщити. Викладайте потроху і як тільки побачите, що маса стала вже густий, — все, досить.
- Влийте кисле молоко, перемішайте, додайте ще борошна і соду.
- Добре розмішайте суміш і покладіть вказану кількість масла. Дайте тісту постояти близько 30 хвилин.
- З допомогою ополоника розподіляємо його на поверхні гарячої сковороди і смажимо з двох сторін приблизно по дві хвилини так, щоб утворився приємний рум’янець.
Без додавання яєць
Млинці на кисляку без яєць виходять більш легкими, але і смак у них зовсім інший. Хоча деяким подобається саме така випічка.
Необхідні продукти:
- близько 200 мілілітрів води;
- цукор по своєму смаку;
- пів-ложечки соди;
- 450 мілілітрів кисляку;
- 20 мілілітрів масла рослинного;
- 2 склянки борошна.
Процес приготування:
- Всі зазначені інгредієнти зі списку, крім масла і води, викладіть в миску і перемішайте. Борошно додавати потроху, постійно розмішуючи суміш, щоб не було ніяких грудок.
- Добре нагрійте воду і відразу ж заливайте її до масі — це робиться для того, щоб вона заварилася.
- Залишилося тільки додати масло і можна переходити до смаження. Викладайте потрібну кількість тіста на заздалегідь нагріту сковороду і смажте з обох сторін за кілька хвилин.
Товсті і пишні млинці на кисляку
Товсті, пишні млинці зробити дуже просто. Хоча це вже будуть не зовсім млинці, а швидше оладки або панкейкі. Щоб отримати «вищу» випічку потрібно зробити більш густе тісто, а значить класти більше борошна. Її співвідношення до простокваші повинно бути 1:1. Ще один нюанс — викладайте більше тесту на сковороду. Це так само додасть пишноти готового десерту.
Необхідні продукти:
- цукор по своєму смаку;
- по 500 грам кислого молока і борошна;
- 2 яйця;
- 30 мл рослинного масла;
- по половині маленької ложки солі і соди.
Процес приготування:
- Розділіть яйця на частини. Жовтки змішайте з цукром і розітріть, додайте сіль і масло рослинне, доведіть до однорідності.
- В кисле молоко додаємо соду і цю масу вливаємо до жовтків. Сюди ж кладемо потрібну кількість борошна.
- Окремо добре збиваємо білки, так щоб утворилася піна, і її перекладаємо до решти інгредієнтів. Акуратно все перемішуємо. У результаті повинно вийти пишне тісто.
- Покривайте їм дно нагрітої сковороди, смажте близько трьох хвилин з одного боку, а потім перевертайте і тримайте ще 1-2 хвилини, поки млинець не стане красивого кольору.
З додаванням дріжджів
Млинці з дріжджами виходять, безумовно, смачними, але і вимагають багато часу, адже опара обов’язково повинна підійти.
Необхідні продукти:
- 50 грамів сирих дріжджів;
- 4 яйця;
- два склянки борошна;
- 50 грам вершкового масла;
- цукор і сіль на свій смак;
- кисле молоко — 400 мілілітрів.
Процес приготування:
- У ємність влити кисле молоко, в неї помістити дріжджі, почекати, поки вони розчиняться, і всипати борошно з цукром. Прикрити кришкою або харчовою плівкою і дати постояти в холодильнику близько 10 годин.
- Через це час, масу додаємо сіль, ще трохи цукру по своєму смаку, вбиваємо яйця і залишаємо ще на годину.
- Масло розтоплюємо до рідкого стану, акуратно вводимо в тісто, перемішуємо і починаємо пекти млинці на гарячій сковороді по кілька хвилин з кожного боку.
Тонкі з дірочками млинці на кисляку
Варіант приготування, який сподобається тим, хто любить тонкі млинчики. Вони виходять дуже ажурними, м’якими і таять в роті.
Необхідні продукти:
- 3 ложки рослинного масла;
- за 4 грама солі і цукру;
- 500 мілілітрів кисляку;
- 2 яйця;
- приблизно півкілограма борошна.
Процес приготування:
- Злегка нагріти сироватку, викласти до неї яйця, сіль, цукор і трохи збити за допомогою міксера. Частинами ввести муку і ще раз все перемішати.
- Склянку води довести до кипіння, викласти в нього соду, розчинити і цю суміш влити до яєчної маси. Залишити тісто на 15 хвилин, після чого додати до нього потрібну кількість рослинного масла.
- Ополоником взяти трохи маси, помістити на сковороду, швидко, але рівномірно розподілити по поверхні і довести до готовності, обсмажуючи по 1-2 хвилини з кожного боку.
Заварні млинці на кислому молоці
Млинці виходять м’якими, повітряними і зовсім не липнуть до сковороді. Якщо ж це станеться, то спробуйте змащувати поверхню перед першим млинцем, а далі процес піде, в буквальному сенсі, як по маслу.
Необхідні продукти:
- 3 яйця;
- 4 грама соди і солі;
- 2 ложки рослинного масла;
- 2 склянки борошна;
- склянку гарячої води;
- цукор кладіть на свій смак;
- 500 мл кислого молока.
Процес приготування:
- У ємність вбийте вміст яєць, насипте туди ж сіль і потрібну кількість цукру (на свій розсуд). Потім влийте масло і все добре перемішайте.
- Продовжуючи заважати цю суміш, почніть вливати кисляк і не зупиняйтеся, поки вона не закінчиться. Це робиться для однорідності складу і запобігання утворення грудочок.
- Окремо з’єднайте соду з борошном, яку можна просіяти перед застосуванням. Засипте суху суміш до маси з кислим молоком і ретельно перемішуйте, поки тісто не стане однорідним.
- Тепер додайте вказану кількість води. Вона повинна бути тільки закипілої, щоб добре заварити тісто, яке в ідеалі виходить досить рідким, як маложирная сметана.
- Викладайте потрібну кількість тесту на сковороду за допомогою ополоника і смажте з одного боку декілька хвилин до рум’яного кольору. Перевертайте і доводите до готовності ще хвилину.
З чим подавати млинці на кисляку?
Крім того, що є смачні і апетитні млинці можна просто так, без будь-яких добавок, існують ще й самі різноманітні способи їх подачі.
- Один з найпоширеніших — з начинкою. Найчастіше використовуються тонкі млинці і в них загортають інші продукти. Це може бути що завгодно, наприклад, гриби або яйця, червона ікра, риба, сир, джем або фарш.
- Ще є млинці з «припеком». Це коли в млинцях відразу запікають начинку. Вона, знову ж таки, може бути абсолютно будь-який. Можна в тісто додати, наприклад, зелений лук або перетертий сир, або фарш і грибочками.
- Добре підходить така випічка на кисляку для млинцевих пирогів з солодким або м’ясним наповнювачем. Є і торти, в яких кожен млинець прослаивается джемом, фаршем або ягідним кремом. Готують так і своєрідний «тірамісу».
- Більш простий спосіб — просто вмочувати млинці в варення, згущене молоко або сметану. Ці продукти напевно є у кожного, не потрібно витрачати час на приготування чогось особливого, а виходить нітрохи не гірше.
Головне, якщо ви хочете подавати випічку з чимось солодким, то кладіть трохи більше цукру в тісто. І навпаки, якщо млинці будуть у вас, наприклад, з рибою або м’ясом, то краще зменшити кількість цукру, інакше в результаті ви отримаєте сумнівне смакове поєднання, яке не кожному припаде до душі.