Млинці на кисляку — 6 смачних рецептів приготування

Млинці на кисляку — дуже поширене і легке у виконанні блюдо. Тому якщо у вас завалялася пляшка такої «молочки», обов’язково варто спробувати один із запропонованих нижче рецептів.

Млинці на кисляку — класичний рецепт

Простий рецепт з основою з кислого молока.

Млинці виходять м’які, смачні, їх можна подавати з закусками і різноманітними начинками.

Необхідні продукти:

  • половина маленької ложки соди;
  • сіль і цукор на свій смак;
  • півлітра кислого молока;
  • три ложки рослинного масла;
  • п’ять яєць;
  • 500 грам борошна.

Процес приготування:

  • Беремо трохи цукру і солі, з’єднуємо їх з яйцями. Сюди ж акуратно засипаємо борошно. Робити це треба частинами, щоб не переборщити. Викладайте потроху і як тільки побачите, що маса стала вже густий, — все, досить.
  • Влийте кисле молоко, перемішайте, додайте ще борошна і соду.
  • Добре розмішайте суміш і покладіть вказану кількість масла. Дайте тісту постояти близько 30 хвилин.
  • З допомогою ополоника розподіляємо його на поверхні гарячої сковороди і смажимо з двох сторін приблизно по дві хвилини так, щоб утворився приємний рум’янець.

Без додавання яєць

Млинці на кисляку без яєць виходять більш легкими, але і смак у них зовсім інший. Хоча деяким подобається саме така випічка.

Необхідні продукти:

  • близько 200 мілілітрів води;
  • цукор по своєму смаку;
  • пів-ложечки соди;
  • 450 мілілітрів кисляку;
  • 20 мілілітрів масла рослинного;
  • 2 склянки борошна.

Процес приготування:

  • Всі зазначені інгредієнти зі списку, крім масла і води, викладіть в миску і перемішайте. Борошно додавати потроху, постійно розмішуючи суміш, щоб не було ніяких грудок.
  • Добре нагрійте воду і відразу ж заливайте її до масі — це робиться для того, щоб вона заварилася.
  • Залишилося тільки додати масло і можна переходити до смаження. Викладайте потрібну кількість тіста на заздалегідь нагріту сковороду і смажте з обох сторін за кілька хвилин.
Дивіться також:  Млинці з грибами – 7 рецептів приготування

Товсті і пишні млинці на кисляку

Товсті, пишні млинці зробити дуже просто. Хоча це вже будуть не зовсім млинці, а швидше оладки або панкейкі. Щоб отримати «вищу» випічку потрібно зробити більш густе тісто, а значить класти більше борошна. Її співвідношення до простокваші повинно бути 1:1. Ще один нюанс — викладайте більше тесту на сковороду. Це так само додасть пишноти готового десерту.

Необхідні продукти:

  • цукор по своєму смаку;
  • по 500 грам кислого молока і борошна;
  • 2 яйця;
  • 30 мл рослинного масла;
  • по половині маленької ложки солі і соди.

Процес приготування:

  • Розділіть яйця на частини. Жовтки змішайте з цукром і розітріть, додайте сіль і масло рослинне, доведіть до однорідності.
  • В кисле молоко додаємо соду і цю масу вливаємо до жовтків. Сюди ж кладемо потрібну кількість борошна.
  • Окремо добре збиваємо білки, так щоб утворилася піна, і її перекладаємо до решти інгредієнтів. Акуратно все перемішуємо. У результаті повинно вийти пишне тісто.
  • Покривайте їм дно нагрітої сковороди, смажте близько трьох хвилин з одного боку, а потім перевертайте і тримайте ще 1-2 хвилини, поки млинець не стане красивого кольору.

З додаванням дріжджів

Млинці з дріжджами виходять, безумовно, смачними, але і вимагають багато часу, адже опара обов’язково повинна підійти.

Необхідні продукти:

  • 50 грамів сирих дріжджів;
  • 4 яйця;
  • два склянки борошна;
  • 50 грам вершкового масла;
  • цукор і сіль на свій смак;
  • кисле молоко — 400 мілілітрів.

Процес приготування:

  • У ємність влити кисле молоко, в неї помістити дріжджі, почекати, поки вони розчиняться, і всипати борошно з цукром. Прикрити кришкою або харчовою плівкою і дати постояти в холодильнику близько 10 годин.
  • Через це час, масу додаємо сіль, ще трохи цукру по своєму смаку, вбиваємо яйця і залишаємо ще на годину.
  • Масло розтоплюємо до рідкого стану, акуратно вводимо в тісто, перемішуємо і починаємо пекти млинці на гарячій сковороді по кілька хвилин з кожного боку.
Дивіться також:  Шоколадні млинці — 7 рецептів приготування

Тонкі з дірочками млинці на кисляку

Варіант приготування, який сподобається тим, хто любить тонкі млинчики. Вони виходять дуже ажурними, м’якими і таять в роті.

Необхідні продукти:

  • 3 ложки рослинного масла;
  • за 4 грама солі і цукру;
  • 500 мілілітрів кисляку;
  • 2 яйця;
  • приблизно півкілограма борошна.

Процес приготування:

  • Злегка нагріти сироватку, викласти до неї яйця, сіль, цукор і трохи збити за допомогою міксера. Частинами ввести муку і ще раз все перемішати.
  • Склянку води довести до кипіння, викласти в нього соду, розчинити і цю суміш влити до яєчної маси. Залишити тісто на 15 хвилин, після чого додати до нього потрібну кількість рослинного масла.
  • Ополоником взяти трохи маси, помістити на сковороду, швидко, але рівномірно розподілити по поверхні і довести до готовності, обсмажуючи по 1-2 хвилини з кожного боку.

Заварні млинці на кислому молоці

Млинці виходять м’якими, повітряними і зовсім не липнуть до сковороді. Якщо ж це станеться, то спробуйте змащувати поверхню перед першим млинцем, а далі процес піде, в буквальному сенсі, як по маслу.

Необхідні продукти:

  • 3 яйця;
  • 4 грама соди і солі;
  • 2 ложки рослинного масла;
  • 2 склянки борошна;
  • склянку гарячої води;
  • цукор кладіть на свій смак;
  • 500 мл кислого молока.

Процес приготування:

  • У ємність вбийте вміст яєць, насипте туди ж сіль і потрібну кількість цукру (на свій розсуд). Потім влийте масло і все добре перемішайте.
  • Продовжуючи заважати цю суміш, почніть вливати кисляк і не зупиняйтеся, поки вона не закінчиться. Це робиться для однорідності складу і запобігання утворення грудочок.
  • Окремо з’єднайте соду з борошном, яку можна просіяти перед застосуванням. Засипте суху суміш до маси з кислим молоком і ретельно перемішуйте, поки тісто не стане однорідним.
  • Тепер додайте вказану кількість води. Вона повинна бути тільки закипілої, щоб добре заварити тісто, яке в ідеалі виходить досить рідким, як маложирная сметана.
  • Викладайте потрібну кількість тесту на сковороду за допомогою ополоника і смажте з одного боку декілька хвилин до рум’яного кольору. Перевертайте і доводите до готовності ще хвилину.
Дивіться також:  Тісто для млинців – 8 рецептів

З чим подавати млинці на кисляку?

Крім того, що є смачні і апетитні млинці можна просто так, без будь-яких добавок, існують ще й самі різноманітні способи їх подачі.

  • Один з найпоширеніших — з начинкою. Найчастіше використовуються тонкі млинці і в них загортають інші продукти. Це може бути що завгодно, наприклад, гриби або яйця, червона ікра, риба, сир, джем або фарш.
  • Ще є млинці з «припеком». Це коли в млинцях відразу запікають начинку. Вона, знову ж таки, може бути абсолютно будь-який. Можна в тісто додати, наприклад, зелений лук або перетертий сир, або фарш і грибочками.
  • Добре підходить така випічка на кисляку для млинцевих пирогів з солодким або м’ясним наповнювачем. Є і торти, в яких кожен млинець прослаивается джемом, фаршем або ягідним кремом. Готують так і своєрідний «тірамісу».
  • Більш простий спосіб — просто вмочувати млинці в варення, згущене молоко або сметану. Ці продукти напевно є у кожного, не потрібно витрачати час на приготування чогось особливого, а виходить нітрохи не гірше.

Головне, якщо ви хочете подавати випічку з чимось солодким, то кладіть трохи більше цукру в тісто. І навпаки, якщо млинці будуть у вас, наприклад, з рибою або м’ясом, то краще зменшити кількість цукру, інакше в результаті ви отримаєте сумнівне смакове поєднання, яке не кожному припаде до душі.

Прокрутка до верху