Чудово ніжними і еластичними завжди виходять млинці на мінералці. За смаком вони нічим не поступаються виробам, виготовленим на молочних або кисломолочних продуктах. Для тесту можна використовувати будь-яку мінеральну воду, але якщо ви хочете отримати млинці з дірочками, то краще взяти саме газовану воду.
Класичні тонкі млинці на мінералці з дірочками
Іноді дуже важко підібрати рецепт, який дозволить спекти витончені, нетовсті млинці, або, як їх ще називають, налисники. Але надзвичайно смачні і тануть у роті вироби можна зробити, наприклад, на основі мінеральної води. Якщо не вірите, записуйте рецепт.
Інгредієнти:
- пів-літри мінералки (будь-який);
- 385 г в/з борошна;
- 2 ст. л. звичайного цукру;
- 3 середніх яйця;
- 3 ст. л. рафінованої олії.
Спосіб приготування:
- Правильне тісто – запорука вдалої випічки млинців. Спершу вспениваем яйця разом з підсолоджувачем. У тісто не слід засипати багато цукру, а то млинці при смаженні почнуть підгоряти.
- Вливаємо газовану воду, розмішуємо і вводимо борошно (обов’язково просіяне). Якщо по поверхні суміші застрибали бульбашки – це добре, так як саме вони дозволяють спекти млинці тонкі, з дірочками
- Залишилося долити масло, знову перемішати і дати отриманого складу відпочити 15 хвилин. Це потрібно для того, щоб борошно віддала свою клейковину.
- Випікайте млинці на чавунній сковорідці або на спеціальній блиннице. Якщо вироби пригоряють, то перед кожною порцією тесту промазывайте сковорідку шматочком сала.
- Готову випічку складемо стопкою і прикриваємо, щоб млинці пропарились і стали ще більш м’якою і еластичною.
З додаванням у тісто молока
Спекти тонкі млинці з дірочками можна на хорошій мінералці і молоці. Випічка виходить дуже ніжною і апетитною.
Інгредієнти:
- 185 мл сирого молока;
- 215 мл мінералки;
- 3 середніх яйця;
- 2 ст. л. звичайного цукру;
- 185 г борошна.
Спосіб приготування:
- Молоко злегка підігріваємо і розмішуємо в ньому солодкі гранули і пару грам солі.
- Потім вбиваємо яйця, додаємо половину борошна. Розмішуємо до однорідної текстури.
- Потім вливаємо мінералку і висипаємо борошно, ще раз добре збовтуємо все віночком.
- Сковороду добре прожарюємо, промазуємо маслом і починаємо пекти млинці до рум’яного кольору.
На газованій воді з яйцями
Якщо ви знаєте класичний рецепт приготування млинців, то завжди можете експериментувати з інгредієнтами. Так, якщо в будинку не виявилося молока, але є газована вода, то можна спекти млинці і на ній.
Бульбашки газу надають тісту пористу структуру, а готовим виробам – ніжність і еластичність.
Інгредієнти:
- три великих яйця;
- 650 мл газованої води;
- дві ложки білого цукру;
- 320 г борошна;
- упаковка ваніліну;
- три ложки рафінованої олії;
- ½ Ч. ложки соди.
Спосіб приготування:
- У мисці вспениваем яйця, засипаємо підсолоджувач, ванілін і дрібку солі. Розмішуємо до повного розчинення сипких гранул.
- Після, кладемо гашену соду, вливаємо газовану воду і поетапно висипаємо борошно. Грунтовно розмішуємо суміш віночком.
- Вливаємо олію і розмішуємо. Тісто має бути не густим і не дуже рідким.
- На розпеченій сковорідці з олією печемо млинці до рум’яності.
Пісні млинці на мінералці
На мінералці можна спекти навіть пісні млинці. Вироби виходять тонкими, смачними і красивими.
Інгредієнти:
- 385 мл води (мінеральної);
- 280 г борошна;
- три ложки солодкого піску;
- масло пісне.
Спосіб приготування:
- Борошно просіваємо, змішуємо з сіллю.
- В інший посуд вливаємо мінералку, висипаємо цукор, порційно вводимо борошно і в кінці ллємо олію. Розмішуємо тісто до однорідності і без грудочок.
- Готуємо вироби на гарячій сковорідці.
Пісну випічку можна подавати з різною начинкою. Наприклад, з тушкованою капустою, з смаженими грибами і цибулею, з картопляним пюре і так далі. Для солодких млинців можна взяти будь-джем, мед, варене згущене молоко, а також ягідне або бананове пюре.
Без яєць і молока
Якщо ви не вірите в те, що спекти млинці можна без молока і яєць, то радимо спробувати наш рецепт на мінеральній воді. Вже через півгодини ви переконаєтеся в тому, що тісто для млинців на основі такого компонента виходить еластичним і пористим.
Інгредієнти:
- 580 мл мінералки;
- п’ять ложок олії рафінованої;
- дві ложки звичайного цукру;
- 380 г борошна.
Спосіб приготування:
- Просіяне борошно змішуємо з підсолоджувачем і дрібкою звичайної солі.
- Потім вливаємо в сипучі інгредієнти мінеральну воду, розмішуємо, прикриваємо і не чіпаємо тісто протягом 25 хвилин.
- Після, беремо рафінована олія, підігріваємо і виливаємо тісто. Ще раз все розмішуємо.
- Гріємо сковорідку і печемо рум’яні млинці.
Готуємо заварні млинці на мінералці
Заварне тісто для млинців передбачає використання мінералки і окропу, який також впливає на структуру тіста.
Заварні млинці виходять не просто пористими, а з маленькими дірочками всередині самих виробів.
Інгредієнти:
- склянка мінеральної води;
- 215 г борошна;
- 195 мл окропу;
- дві ложки олії рафінованої;
- півтори ложки білого цукру;
- дві щіпки солі.
Спосіб приготування:
- В мінеральну, обов’язково газовану воду, висипаємо борошно, підсолоджувач і сіль. Розмішуємо і залишаємо на півгодини.
- Потім акуратно вливаємо окріп, слідом відправляємо масло і ретельно перемішуємо складу.
- Печемо млинці до рум’яного кольору.
З житнього борошна
Багато господинь для приготування млинців використовують житнє борошно, замість пшеничного. Адже остання, крім крохмалю, нічого не дає нашому організму.
А ось житнє, багата вітамінами і мінералами, надає позитивний вплив на роботу серця, судин, шлунку, кишечника і центральної нервової системи.
Інгредієнти:
- 255 мл мінеральної води;
- 60 мл олії соняшникової;
- 95 г житнього борошна;
- 20 г пшеничного борошна;
- 1 ч. ложка цукру;
- пару грам солі.
Спосіб приготування:
- Змішуємо житнє борошно з пшеничного, а також із солодкими і солоними гранулами.
- В отриману суху суміш вливаємо спочатку мінералку, а потім масло. Грунтовно перемішуємо всі компоненти і даємо тісту відпочити 15 хвилин.
- Смажимо млинці і подаємо зі сметаною або солодким соусом.
Млинці на мінеральній воді готуються швидко і легко. В результаті виходять смачні, тоненькі і апетитні вироби, якими не соромно пригостити навіть найбільш улюблених і шанованих гостей.