Млинці – одне з найбільш часто готуються російськими господинями страв. І це не дивно, адже воно смачне, просте, економне. А якщо загорнути в млинці на молоці, наприклад, ікру з сирним сиром або червону рибу, то вийде зовсім справжній російський делікатес. Таке частування займе гідне місце на святковому столі.
Млинці на молоці — класичний рецепт
Це самий зрозумілий рецепт, для якого потрібні тільки доступні продукти. До складу входить: 460 мл молока будь-якої жирності, ¼ ч. л. крупної солі, 2 сільських яйця, 1,5-2,5 ст. л. цукру-піску, 210 г борошна, 4,5 великих ложки будь-якого неароматного олії.
- У глибокій чашці злегка збиваються сирі яйця, після чого маса солиться і подслащивается. В цю ж ємність додається молоко кімнатної температури. Помішування при цьому триває.
- В окремий посуд з високого відстані борошно просіюється. Це необхідно, щоб вона встигла добре насититися киснем.
- Обидві суміші з’єднуються.
- Останнім у тісто виливається вибране масло, щоб страва добре переверталося.
- Смажаться млинці на смальці або олії.
Подається частування з цукром або будь-якими начинками.
Рецепт приготування без яєць
Багато господинь припускають, що без додавання яєць обговорюване блюдо виявляється несмачним. Але це омана. За цим рецептом виходять дуже смачні повітряні тонкі млинчики. Для їх приготування використовують: 2,5 ст. просіяного борошна, цукровий пісок за бажанням, 800 мл молока, по маленькій ложці солі і харчової соди, трохи більше половини пачки вершкового масла.
- Просеянная борошно висипається в миску, після чого до неї додаються всі зазначені в рецепті сипучі продукти.
- Половина молока вливається в суху суміш разом з розтопленим маслом. Продукти гарненько вимішуються.
- Молоко, що залишилося, доводиться до кипіння і тонесенькою цівкою виливається в основу тесту.
- Випікаються млинці дуже швидко з обох сторін на добре розпеченій сковороді.
Якщо вирішено подавати частування з начинкою, то після загортання варто змастити їх вершковим маслом і підігріти в мікрохвильовій печі.
Смачні млинці на молоці з дірочками
Дрібні дірочки на поверхні млинчиків роблять їх ще більш апетитними і привабливими. Щоб вони з’явилися на столі, потрібно строго дотримуватися всі пункти рецепта. З продуктів використовується: 2 курячих яйця, по дрібці харчової соди і солі, така ж кількість лимонного соку, 1 склянка (з гіркою) білої борошна, 2,5 ст. л. цукрового піску, 1 ст. л. неароматного масла, 470 мл коров’ячого молока.
- Сирі яйця виливаються в глибоку чашку, солятся, підсолоджують і збиваються віночком до появи бульбашок на поверхні маси.
- До яєчної суміші зі спеціями вливається масло і молоко кімнатної температури.
- Тепер можна всипати в основу просіяне борошно, додати соду, гашену лимонним соком.
- Після чергового ретельного перемішування саме час починати смажити рум’яні млинці, використовуючи чавунну сковороду.
Кожна готова тонка коржик щедро змащують вершковим або топленим маслом.
Дріжджовий ажурний десерт — покроковий рецепт
Незважаючи на те, що для приготування такого десерту потрібно робити опару, рецепт все одно досить простий і зрозумілий. Особливо, якщо слідувати покроковим рекомендацій. З продуктів буде використано: 3,5 ст. жирного молока, 1 стандартний пакет швидких дріжджів, дрібна сіль, 2 сирих великих яйця, 1,5 ст. л. цукрового піску, 490 г (в/с) борошна, 3-4 ст. л. неароматного олії.
- Для опари перемішуються дріжджі, 1 ч. л. цукру-піску, щіпка солі і приблизно чверть склянки молока. Через 8-10 хвилин маса помітно підніметься.
- Решту підігріте молоко забиваються яйця, додається цукровий пісок і сіль (близько 1 ч. л). В майбутнє тісто найтоншої струменем заливається опара, і всі компоненти акуратно перемішуються.
- Далі в масу всипається борошно, вливається масло.
- Чашка з тестом накривається плівкою і забирається на тепло. Воно повинно підійти 2-3 рази. Після кожного підйому потрібно перемішувати масу.
- Випікаються ажурні млинці на молоці на розігрітій сковороді без масла.
Якщо готове тісто виявилося дуже густим, його можна розбавити теплою водою.
Заварні млинці на молоці
Працювати з таким тестом дуже приємно – воно не рветься і легко перевертається. В рецепті використовується: 1 ст. жирного молока, щіпка солі, 1 ст. білого борошна, 2-3 ст. л. цукрового піску, 1 ст. окропу, 1 ст. л. рослинного масла. Як приготувати млинці з заварного тіста, розказано далі.
- Віночком сирі яйця з’єднуються з жирним коров’ячому молоком, солятся і підсолоджують.
- Далі порціями засипається борошно, вливається рослинне масло. Після перемішування маса стане однорідною.
- У тісто обережно вливається вода з тільки що вскипевшего чайника, після чого воно відразу швидко вимішується віночком і залишається відпочивати на 12-15 хвилин.
- Смаження млинців здійснюється на антипригарній сковороді.
Якщо планується подавати частування з солодкими добавками, то можна зменшити кількість цукрового піску в тісті.
З додаванням ваніліну
Ванільні млинці гарні самі по собі, а шоколад або згущене молоко перетворять їх у повноцінний десерт. Для їх приготування використовують: 800 мл жирного молока, 2-4 ст. л. цукру-піску, 270 г просіяного білого борошна, 2 сільських яйця, по половинці маленької ложки соди, ваніліну і солі, 4 ст. л. неароматного олії.
- Молочко злегка підігрівається.
- В окремий посуд додаються яйця, цукор. Потім висипається весь ванілін, сода і сіль. Останній інгредієнт додасть частування ажурності.
- Після ретельного перемішування всіх продуктів можна вливати в тісто неароматное рослинне масло і приблизно 1/3 теплого молока.
- До інших інгредієнтів поступово просіюється вся мука.
- Далі вливається молоко, що залишилося.
- Щоб компоненти суміші почали взаємодіяти один з одним, вона повинна постояти при кімнатній температурі приблизно півгодини.
- Краще використовувати для смаження млинців спеціальну сковороду.
Подається з будь-якими додатковими солодкими інгредієнтами і гарячим чаєм.
Незвичайний рецепт в пляшці
Цей рецепт значно економить час господині і чистий посуд. Головне, заздалегідь приготувати пластикову пляшку відповідного об’єму. З інгредієнтів береться: 650 мл коров’ячого молока, 1,5 ст. л. цукру-піску, 10 ст. л. (з гіркою) пшеничного борошна, 2 сирих яйця, щіпка солі, 4 ст. л. неароматного соняшникової олії.
- В обрану пляшку першим ділом вставляється воронка, через яку будуть заливатися, і засипатися основні компоненти.
- Ємність обов’язково повинна бути сухою.
- Спочатку в пляшку відправляється просеянная пару раз борошно.
- Далі через ту ж воронку засипається сіль, цукор.
- Потім виливаються яйця і масло.
- Залишилося щільно закрити пляшку кришкою і гарненько її потрясти, щоб всі інгредієнти перемішалися.
- У процесі смаження сковорідка періодично змащується шматочком вершкового масла.
Під час замісу не потрібно буде використовувати ні миски, ні віночок, ні ложки, ніяку іншу посуд. Млинці з пляшки відмінно підходять для будь-яких начинок – і солодких і солоних.
Повітряне ласощі на кислому молоці
Якщо коров’яче молоко скисло, то не потрібно відразу виливати його в раковину. З цього продукту вийдуть відмінні повітряні млинці. Якщо ж хочеться швидко довести до кислого стану свіже молоко для приготування смачного частування, продукт потрібно прокип’ятити, остудити і додати до нього пару ложок сметани. Крім кислого молочного продукту (800 мл), потрібно використовувати: 2-4 ст. л. білого цукру-піску, лимонну кислоту, 2 ст. борошна вищого сорту, ½ ч. л. харчової соди, 3 середніх яйця, 0,7 ч. л. солі, 6-7 ст. л. будь-якого рослинного масла.
- Яйця ретельно збиваються до появи легкої піни. Можна використовувати для цього міксер, який працює на мінімальній швидкості.
- В яєчну масу спочатку висипається цукровий пісок із сіллю, а потім вводиться і кисле молоко.
- Далі в окремому посуді харчова сода гаситься лимонною кислотою.
- Разом з борошном цей інгредієнт відправляється в тісто. Після чергового замісу воно повинно вийти максимально однорідним і рідкуватим.
- Після вливання в тісто рослинного масла потрібно дати масі близько півгодини на відпочинок і приступати до приготування млинців.
Якщо планується випікати товсті смачні млинці на молоці з дірочками, то потрібно за допомогою додаткової порції борошна злегка загустити тісто.
На молоці з окропом
Щоб зменшити кількість використовуваного в рецепті молока, а, значить, скоротити вартість готового блюда, можна замінити половину молока окропом. Важливо, що смак страви від цього анітрохи не погіршиться, лише стане цікавіше. Крім молока і крутого окропу (по склянці), потрібно підготувати: 2 яйця середнього розміру, 3,5-4 ст. л. олії (будь-якого рослинного), ½ маленької ложки харчової соди, 2 ст. просіяного борошна, 2-3 ст. л. цукрового піску.
- В глибокій чаші молоко змішується з цукром і яйцями. Всі продукти повинні бути холодними, тому витягти їх з холодильника потрібно заздалегідь.
- Просеянная не менше 2 разів борошно всипається в майбутнє тісто мінімальними порціями. Кожен раз масу потрібно вимішувати таким чином, щоб в ній не залишилося грудочок.
- Далі в тісто додається сода і окріп (найтоншої струменем). Всі продукти потрібно швидко перемішати, щоб маса вийшла гладкою і блискучою.
- Через 13-15 хвилин можна приступати до смаження частування.
- Так як масло вже є в тесті, то сковороду їм можна змастити лише перед першою порцією частування.
Подаються готові млинці гарячими з джемом або згущеним молоком.