Напевно у вашому кулінарному блокнотику записаний не один спосіб приготування млинців, і є серед них ваш фірмовий, з власними секретами випікання. Зате такого незвичайного, як запропонуємо ми, можливо, поки ще немає. Спробуйте спекти млинці на пиві, і це блюдо неодмінно потрапить в розряд найулюбленіших.
Нереально смачні млинці на пиві і молоці
Такі млинці володіють однією приємною хитрістю: змастити сковороду доведеться тільки один раз, перед тим, як вилити на неї порцію для першого млинця. Далі вони будуть «піч» себе самі — в тесті для цього достатньо жиру.
Знадобляться продукти:
- молоко, пиво (світле), борошно – по одній склянці кожного інгредієнта;
- яйця – візьмемо пару штук;
- цукор-пісок – вистачить столової ложки;
- масло (краще топлене) – досить двох столових ложок;
- цукор ванільний – не менше 10 грамів;
- сіль – щіпка;
- рослинна олія (краще брати без запаху) – 20 грамів, щоб вистачило один раз змастити сковороду.
Яйця, обидва види цукру і сіль поміщаємо в загальну миску і старанно розтираємо. Потім вливаємо в цукрово-яєчну суміш молоко. Далі повільно, тонкої струменем, підсипаємо борошно, не перестаючи складу перемішувати. Після додаємо в компанію топлене масло і перемішуємо в черговий раз.
Точно так само не поспішаючи вливаємо в майже готове тісто пиво і змішуємо наостанок, щоб позбутися від грудочок.
А далі все, як завжди: гарненько розпечена і змащена маслом сковорідка, за дві хвилини випікання для кожної сторони, і ось вже на тарілці височіє гора нереально смачних млинців. Сметана, мед або варення – і від них взагалі не відтягнути.
Готуємо на пиві без яєць і молока
У житті трапляється всяке, і цілком може виявитися, що дуже хочеться поласувати млинцями, а в холодильнику, як на зло, ні яєць, ні молока… Проте, якщо є пиво, ви врятовані: смачна страва буде забезпечено.
Для нього потрібні:
- пиво – знадобиться не менше півтора склянок;
- борошно – візьмемо ½ склянки;
- сода і сіль – по ½ чайної ложки кожного компонента;
- цукровий пісок – хоча б пара чайних ложок;
- рослинна олія без запаху (млинці не повинні пахнути стороннім) – 20 грамів;
- майонез – не менше шести столових ложок, або один банан.
У миску відправляємо всі підготовлені продукти (за винятком борошна) і перемішуємо. Борошно йде в посуд останньої – тоненькою цівкою, при постійному перемішуванні.
Готове тісто залишаємо на столі, приблизно на 40 хвилин. Потім можна пекти. Змащуємо маслом не тільки дно, але і бортики сковороди і виливаємо тісто порціями. Подрумянившиеся млинці складаємо на широку плоску тарілку.
Таке ласощі не страждає надлишком калорій, а тому сміливо додавайте до нього солодкі начинки.
Пісний рецепт
Ще один низькокалорійний рецепт стане в нагоді тим, хто дотримується постів, або не хоче зіпсувати фігуру.
Які інгредієнти для нього зібрати?
- Борошно з гречки – один стакан;
- борошно пшеничне – візьмемо в два рази більше;
- пиво (світле) – не менше трьох склянок;
- цукор-пісок – хоча б столова ложка;
- сіль – вистачить щіпки;
- дріжджі (краще брати пресовані) – достатньо 20 грамів;
- рослинна олія (будь-який, головне, щоб не пахло) – пара чайних ложок.
Цукровий пісок, сіль і дріжджі розводимо в теплій воді. Дріжджову суміш виливаємо в пиво. Тепер обережно, помалу, підсипаємо борошно (по склянці кожного виду). Вимішуємо тісто і залишаємо відпочити в теплі.
Тісто піднялося? Значить, пора всипати склянку пшеничного борошна, вимісити і знову почекати, поки воно підійде вдруге.
Все готово. Пісні млинці на пиві можна пекти. Робити це потрібно так само, як і з будь-якими іншими млинцями.
Пишна випічка на пінному напої
Цей рецепт гарний тим, що можна використовувати одночасно кілька сортів пива. Головний секрет – заздалегідь дістати його з холодильника. Нехай придбає кімнатну температуру.
Знадобляться:
- борошно – візьмемо пару стаканів;
- пиво і вода – по півтори склянки тієї та іншої рідини;
- цукор-пісок – достатньо чотирьох столових ложок;
- сіль – зорієнтуйтеся за власним смаком;
- рослинна олія (як завжди, без запаху) – не менше трьох столових ложок;
- яйця – вистачить однієї штуки.
Поміщаємо яйце, цукор-пісок та олію в загальну ємність. Все це збиваємо. Виливаємо отриману масу в борошно, заздалегідь просіяне.
Туди ж відправляємо воду і пиво, постояли в теплі або трохи (до 300С) підігріті.
Тепер можна включати блендер, щоб вийшло однорідне, без грудок, тісто.
Залишилося спекти. Як? Дивіться вище.
Тонкі млинці з дірочками
Хочете спробувати печені «мережива»? Тоді освоюйте рецепт приготування млинців тонких, з дірочками, ажурних, немов мереживних.
Спечемо такі:
- пива (світлого і не фільтрованого) – однієї склянки;
- борошна – такого ж обсягу;
- соди і солі – по ½ чайної ложки одного і іншого продукту;
- яєць – трьох штук буде цілком достатньо;
- цукрового піску – не більше столової ложки;
- рослинної олії – щоб вистачило для смаження.
Пиво і яйця доведеться дістати з холодильника дещо раніше: вони не повинні бути холодними. І ще маленький секрет: якщо желаются ажурні мережива, частина пива треба замінити мінералкою. І замішувати тісто виключно вручну, не залучаючи до процесу техніку.
Яйця поділяємо на жовтки і білки. До перших всипаємо цукор і порошок соди, вливаємо пиво. Все це перемішуємо.
Білки підсолюємо і збиваємо. Відправляємо в пивну суміш.
Склад доповнює просеянная борошно. У результаті повинно вийти рідке, немов рідка сметана, тісто.
Нехай відпочине приблизно 20 хвилин в мисці, і можна приступати до смаження млинців. Робимо це звичайним способом. Як тільки на поверхні тіста утворюються бульбашки, перевертаємо млинець на іншу сторону.
Млинці на темному пиві
Такий варіант хороший, коли не хочеться солодкого: млинці не дуже підходять для варення або чогось подібного. Зате з м’ясом, ікрою, гострою начинкою з овочів, сметаною будуть незрівнянні.
Що знадобиться?
- Темне пиво – півтори склянки;
- борошно – досить однієї склянки;
- яйця – дві або три штуки;
- цукор-пісок – візьмемо велику ложку;
- рослинна олія, як завжди, без запаху для смаження;
- сода та вершки – потрошку.
Всі складові поступово додаємо в загальну посудину (черговість не суть важлива) і збиваємо. Тісто повинно вийти без грудочок і досить рідким. Коли почнемо піч, доведеться ні на секунду від сковорідки не відходити: млинці на темному пиві печуться дуже швидко і не повинні підгоріти.
Секрети смачних млинців
Які б млинці ви не задумали приготувати, є загальні для всіх секрети приготування.
- По-перше, ніяких грудок в тесті!
- По-друге, присутність солі – обов’язково! Солодкі десерти – теж не виняток.
- По-третє, якщо немає млинниці, беріть чавунну сковороду або посуд з товстими бортиками і дном.
- По-четверте, посуд повинна бути до моменту готовності тіста добре розігріта.
- І, по-п’яте, змастивши маслом ємність, не лийте в неї цю ж секунду тісто. Потерпіть ще дві-три хвилини, і тоді млинці не будуть в’язкими.