Багато господинь, розчарувавшись у магазинних кисломолочних продуктах, воліють самостійно готувати домашні йогурти, ряжанку, сметану, сир. При виготовленні останнього продукту виходить ще й молочна сироватка. Часто не знайшовши для неї кулінарного застосування, її виливають, а даремно, адже цей побічний продукт при виготовленні домашнього сиру може стати основою для улюбленого страви – млинців на сироватці.
Тонкі млинці на сироватці з дірочками
Тонкі млинці, засновані на сироватці, виходять менш калорійними, ніж їх побратими на молоці або кефірі, але на смак вони нічим їм не поступаються. Технологія приготування має деякі відмінності від більш звичних варіантів рецептів, але кінцевий результат вартий того, щоб провести деякий час біля плити.
Вживані продукти:
- 500 мл сироватки;
- 2 столові яйця;
- 100 г цукру;
- 25 мл рослинного масла;
- 250 г борошна для хліба;
- трохи солі, сода.
Хід роботи:
- Теплу сироватку присолити і з’єднати з борошном. Коли маса буде однорідною, влити в неї курячі яйця, збиті з цукром. Все розмішати до консистенції.
- Тепер настає період додавання соди. На поверхні тіста з’явиться безліч дрібних бульбашок. Кількість соди – величина, безпосередньо залежить від рівня кислотності молочної сироватки. Якщо її покласти недостатньо, то млинці не вийдуть з дірочками, а її надлишок – зіпсує смак випічки і додасть їй червонуватий відтінок. Оптимальним вважається кількість, коли на смак злегка відчувається содовий присмак.
- Після соди в миску з тестом відправляється рослинне (обов’язково рафінована олія. Після ретельного перемішування обов’язково дати масі відпочити. Тривалість «відпочинку» може складати від чверті години до ночі. Чим довше буде відпочинок, тим смачніше вийдуть млинці, за словами багатьох господинь.
- Щоб поверхня млинців була всіяна дірочками, обов’язково потрібно додавати в тісто соду і пекти їх на сильно розпеченій сковороді, оскільки саме різке випаровування вологи з тіста і буде основним чинником їх появи.
Рецепт заварних млинців на молочній сироватці
Початківці кухаря-блиноделы по достоїнству оцінять рецепт заварного млинцевого тесту на молочній сироватці, оскільки процес заварювання робить готову випічку досить гнучкою і міцною. Це дозволяє піч найтонші млинці, ідеально відповідні для фарширування різними начинками.
Для заварного тіста на млинці слід мати:
- 500 мл молочної сироватки;
- 200 мл молока жирністю вище 3%;
- 200 мл питної води;
- 3 курячих яйця;
- 150 г кристалічного цукру;
- 5 г соди;
- 3-4 г солі;
- 30-45 мл соняшникової (або іншої рослинної) олії;
- 350 г борошна вищого сорту.
Послідовність замішування тіста:
- Якщо сироватка з холодильника, її слід підігріти до тепленького стану парного молока.
- В ємності з теплою кисломолочним продуктом розчинити цукор, сіль, додати порцію соди. Слідом влити трохи збиті в однорідну бовтанку яйця і масло. Ручним віночком взбивающими рухами зробити суміш однорідної;
- Тепер черга борошна. Її об’єм після попереднього просіювання відправити в тару з сироваткою. Не варто лякатися густини отриманого тесту. На цьому етапі вона не має значення. Важливіше розбити грудочки і отримати гладку однорідну масу
- В окремій каструльці або сотейнику змішати молоко і воду. Якщо молоко не жирне, то його не слід розбавляти водою, достатньо лише збільшити кількість до 400 мл Молоко з водою (або нежирне молоко) закип’ятити.
- Кипляче молоко тонкою безперервної цівкою влити в густе тісто, одночасно розподіляючи його в загальній масі віночком. Так проходить етап заварювання. Після переміщення молока з сотейника в ємність з тістом, масу старанно розмішати.
- Рідке тісто, яке вийде в результаті, відставити вбік на півгодини, щоб дати завершитися всім реакцій, а потім випікати на розпеченій млинцевої сковороді.
Ажурні млинці з яйцем
Тонкі млинці, поверхня яких покрита отворами різних розмірів, так нагадують ажурні невагомі мережива. Таку випічку можна подавати на сніданок з медом, згущеним молоком або змастивши маслом і посипавши цукром. Також, незважаючи на ажурність, в них можна загорнути будь-яку начинку, тому кожна господиня прагне навчитися готувати таку випічку.
Рецепт тонких млинців на сироватці з дірочками передбачає використання:
- 250 мл сироватки;
- пара яєчок від молодої курочки;
- 15 мл рослинного масла;
- щепочка харчової соди;
- 160 г борошна;
- 100 мл крутого окропу;
- сіль, цукор за смаком.
Спосіб приготування:
- Щоб не довелося довго розмішувати грудочки в тесті, спочатку потрібно збовтати яйце з цукром і сіллю. Кількість останніх двох інгредієнтів регулюється в залежності від того, яку передбачається використовувати начинку. Всипати борошно і розмішати масу, вийде досить густе тісто.
- Розвести отриману суміш невеликими порціями вливаючи сироватку. Потім всипати соду, перемішати і влити крутий окріп. Все швидко перемішати. Висока температура посилить реакцію і збільшить кількість дірочок («ажурність») готової випічки;
- На цьому етапі потрібно дати суміші відпочити хвилин п’ять, потім додати масло, розмішати і можна приступати до випічки круглих ажурних млинців-сонечок.
Рецепт млинців без соди
Не всім подобається тісто з присутністю соди. Є гурмани, від яких нічим не приховати її присмак, не допоможе навіть заміна соди розпушувачем. Але смачні млинці на сироватці готуються і без цього продукту.
Для тіста знадобиться:
- 600 мл сироватки молочної;
- 90 г цукру;
- 3 курячих яйця;
- 310 г борошна вищого сорту;
- 45 мл рослинного масла;
- 5 г кухонної солі.
Приготування:
- Глибоку чашу або миску з молочною сироваткою відправити в мікрохвильову піч або на вогонь, щоб рідина трохи нагрілася.
- Тим часом збити ручним віночком або столовою виделкою яйця з сіллю і цукром до того стану, щоб на поверхні почали з’являтися дрібні бульбашки.
- Збиті яйця перелити в ємність з підігрітою сироваткою, розмішати до однорідності. Всипати борошно і вимісити однорідне рідке налите тісто. Зробити це швидко і розбити всі грудочки легко і швидко можна зробити за допомогою електричного міксера.
- Після цього суміші необхідно трохи (10-15 хвилин) постояти. Потім додати рослинне масло, розмішати його в загальній масі ополоником, трохи приподымая його над мискою з тестом;
- Випікати млинці, застосувавши розпечену сковороду, наливаючи тісто в її центр і плавно розподіляючи по всьому об’єму.
На сироватці без яєць
Головним зв’язуючим елементом у блинном тесті прийнято вважати курячі яйця. Вони допомагають млинців не рватися при перевертанні і зберігати еластичну структуру, але і без цього інгредієнта можна спекти смачні тонкі млинці на сироватці. Важливо лише вибрати якісну борошно з високим вмістом клейковини, яка допоможе з’єднати воєдино всі складові тіста. А еластичність випічці додасть рослинне масло, додають у тісто.
Пропорції продуктів для млинцевого тесту на сироватці без яєць будуть наступними:
- 650 мл молочної сироватки;
- 90 г цукру;
- 50 мл рослинного масла без запаху;
- 5 г розпушувача (або звичайної соди);
- 4 г солі;
- 350 г борошна пшеничного хлібопекарської.
Етапи випічки млинців:
- В теплій сироватці розчинити цукор і сіль. Потім всипати необхідне за рецептом кількість борошна і ретельно розмішати, без грудочок. Оскільки яєць в рецепті немає, то обов’язково потрібно підігріти сироватку, щоб клейковина борошна добре спрацювала. З цієї ж причини готовому тісту треба дати якийсь час постояти перед випічкою. Не зайвим буде підігріти цей кисломолочний продукт, замішуючи млинцеве тісто за іншими рецептами.
- Далі в тісто потрібно всипати розпушувач і швидко перемішати масу. Почнеться реакція, тісто побіліє і покриється пухирцями.
- Останнім влити масло, все перемішати і залишити на годину.
- Випікаються млинці аналогічним чином. Сковороду змащують маслом тільки в перший раз.
Пишні млинці на молочній сироватці
На молочній сироватці можна приготувати смачні пишні млинці – товстунчики. Вони будуть такого ж розміру, як і тонкі для фарширування, але трохи товщі. Вся їх поверхня буде пронизана безліччю дірочок, які будуть робити випічку пишною. Їсти таке частування можна, змастивши варенням, медом, вершковим або топленим маслом.
Щоб замісити тісто потрібні:
- 500 мл молочної сироватки;
- 3 столові яйця;
- 100 г манної крупи;
- 50 г цукру;
- 3 г кухонної солі;
- 5 р погашеної оцтом соди;
- 100 мл соняшникової рафінованої олії;
- 250 г борошна вищого сорту.
Рецепт пишних з дірочками млинців на сироватці покроково:
- Манку залити теплою сироваткою і забути про неї на півгодини, а ще краще на годину. За цей час крупа встигне добре насититися вологою і набрякнути.
- Відведений час минув? Тоді треба трохи збити яйця з цукром і сіллю, отриману суміш-бовтанку влити до сироватці з манкою, розмішати.
- Після цього настає черга борошна. У переліку інгредієнтів не вказано її приблизна кількість. Замішуючи тісто, борошна необхідно додати стільки, щоб маса стала схожою на манну кашу.
- В це тісто-кашу влити масло, добре вимішати, щоб воно перестало бути видним на поверхні.
- Тепер черга інгредієнта, відповідального за пишність випічки і пузыристость тесту. Соду погасити невеликою кількістю оцту або лимонки, вилити в тісто, швидко розмішати і дати масі постояти чверть години. Після появи на поверхні маси меленьких бульбашок повітря можна приступати до випічки млинців;
- Змащену маслом млинцеву сковороду розжарити. Влити два ополоника тіста (на сковороду діаметром 22-24 см) і піч поки тісто перестане бути сирим зверху;
- З допомогою широкої лопатки перевернути млинець на іншу сторону і піч ще 15-20 секунд, не більше. А далі з пилу-жару так на стіл, хто з чим любить.
Рецепт від Юлії Висоцької
Млинці на сироватці від Юлії Висоцької мають дві особливості щодо інших аналогічних рецептів. Перше, в тесті немає ні яєць, ні дріжджів, але не залежно від цього факту, тісто виходить «живим». За словами самої Юлії, в ньому постійно щось відбувається, з’являються і лопаються бульбашки. Друге, вони готуються в сковороді під кришкою.
Щоб зробити млинці з тіста на сироватці за рецептом Юлії Висоцької, потрібно взяти:
- 500 мл сироватки;
- 320 г борошна вищого сорту;
- 30 г цукрового піску;
- 30 мл рослинного масла;
- по 5 г солі, соди.
Послідовність дій:
- Підігріти сироватку до теплого стану, яка не буде викликати дискомфорту при попаданні її краплі на тильну сторону руки. Змішати разом молочну сироватку і просіяний борошняний порошок. В результаті отримавши однорідну масу.
- У суміш із сироватки і борошна ввести цукор, сіль, масло і соду. Старанно розмішати і забути на часину, відставивши миску з тестом в бік.
- На гарячу змащену крапелькою рослинної олії в сковороду центр налити порцію тіста і накрити кришкою. Тісто має саме розподілитися по площині дна сковороди без сторонньої допомоги.
- Через кілька хвилин, коли млинець підсмажиться з одного боку, перевернути його на іншу і знову накрити кришкою. Таким чином спекти всі млинці.
Як видно з наведених рецептів, можна приготувати на сироватці і тонкі млинці, і пишні млинці-оладки, які порадують не тільки своїм смаком, але також меншим вмістом калорій і користю, укладеної в цьому блюді.