Вершковий смак млинців на сметані знайомий нам з дитинства. Їх плюс в тому, що в залежності від рецепту вони можуть бути різної товщини: тоненькими або пишними. У них можна загортати начинку, подавати зі сметаною і солодким варенням.
Базовий рецепт
Це «безсмертна класика» — традиційний спосіб приготування млинців з додаванням сметани. Рекомендується почати з нього, а потім можна приступати до експериментів і рецептами складніше.
- Спершу перемішайте половину чайної ложки солі і дві склянки нежирної сметани.
- Потім додайте попередньо збиті жовтки двох яєць курячих. Щоб добитися легкості страви, при перемішуванні інгредієнтів не повинно залишитися грудочок.
- Продовжуйте збивати суміш, повільно додаючи просіяне борошно (три склянки).
- В останню чергу додайте яєчні білки, отриману суміш перемішайте.
- Смажте млинці на злегка промасленим сковороді до рум’яної кірочки по краях.
З додаванням води
Щоб підсолодити млинці, можна додати ванілін, ароматизатори або цукрову пудру до смаку.
- Збийте вінчиком два яйця так, щоб утворилася повітряна піна.
- До яєчної маси додайте третина чайної ложки солі і три столові ложки нежирної сметани, при бажанні ванілін або цукрову пудру.
- Збити всі інгредієнти ще раз, потім додати до них дві склянки води.
- Просійте дві склянки борошна. У ній не повинно бути ущільнень і грудочок.
- Додайте борошно до решти інгредієнтів.
- Наступним кроком буде влити столову ложку рослинної олії. Ретельно перемішайте, щоб маса стала однорідною.
- Смажити млинці потрібно по хвилині на кожній стороні. Страва готова!
З додаванням кефіру
Млинцеве тісто на кефірі і сметані відрізняється особливою легкістю. Приготовлені таким способом млинці можна подавати зі сметаною або варенням, але в них не вийде загорнути начинку.
- 10 г сухих дріжджів і одну ст. ложку борошна розчинити в склянці води. У нас виходить так звана опара – «підготовче» тісто. Опару ми відправляємо в тепле місце, щоб вона забродила.
- Поки опара виброджує, дві склянки борошна замісити з двома склянками нежирної сметани. Краще вибрати сметану жирністю 20%. Це буде основою тесту для млинців.
- 3-4 яйця (переважно білки) збийте з половиною чайної ложки солі і додайте до основі тесту.
- Додайте стакан кефіру, цукор і опару. Ретельно розмішайте до отримання однорідної маси без грудочок.
- Коли тісто буде готове, залиште на годину. Тісто підніметься і збільшиться в об’ємі. Після цього смажити млинці по півтори хвилини на одній стороні.
Готуємо на кислій сметані
Не біда, якщо сметана застоялася в холодильнику і трохи подкисла. Її можна використовувати для випічки, наприклад, для тонких запашних млинців.
В такому разі нам знадобляться такі інгредієнти:
- яйце;
- склянка кислої сметани;
- півсклянки борошна;
- третина чайної ложки солі;
- дві ст. ложки цукру;
- 50 мл води;
- ст. ложка рослинного масла.
Змішайте всі інгредієнти, крім борошна, її залиште наостанок. Отриману однорідну суміш трохи підігрійте в духовці, щоб вона забродила і тісто піднялося. Тільки після цього висипте в миску борошно, попередньо двічі просіявши її.
Не чіпайте тісто мінімум двадцять хвилин, щоб воно піднялося ще більше. Після закінчення цього часу випікайте млинці на олії до золотої скоринки.
Млинці можуть вийти трохи кислуватими на смак, але це лише додасть набридлому страви оригінальності.
Ажурна випічка на молоці
Багато хто з нас ще з дитинства пам’ятають тонкі ажурні млинці з дірочками. Ніжні, ароматні – вони завжди були справжньою окрасою столу. Млинці на сметані і молоці приготувати дуже просто, а для того, щоб вони стали ажурними і в маленьких дірочках, є невеликий секрет.
Знадобляться:
- 400 г борошна;
- 0,7 л молока змішати з 0,3 л води;
- два яйця;
- чайна ложка солі;
- склянка сметани;
- ст. ложка цукру;
- ¼ Чайної ложки соди;
- Трохи олії, не більше чайної ложки.
У цьому рецепті примітно те, що процес додавання інгредієнтів абсолютно не важливий.
Головне, почекати з додаванням масла.
Не потрібно відразу додавати його до інших інгредієнтів. Просто замішайте все залишилося і ретельно збийте, щоб не було грудочок. Коли тісто буде готове, накрийте його плівкою і залиште на півгодини. Воно підніметься і стане повітряним.
Секрет ажурних млинчиків простий: прямо перед випічкою нагрійте масло на сковороді, а потім вилийте його в тісто. Тоді млинці виходять тонкі, з дірочками. Млинці можна змастити маслом, і тільки потім подавати на стіл.
Як зробити без яєць
Не біда, якщо захотілося приготувати млинці, а вдома немає яєць. Але варто врахувати, що приготоване тісто без яєць дуже пухке. Тому потрібно бути особливо акуратними, коли будете перевертати блін – він з легкістю може порватися. Але якщо слідувати всім прописаним у статті інструкцій, відсутність яєць ніяк не відіб’ється на смакових якостях.
Інгредієнти:
- два склянки борошна;
- 100 мл нежирної сметани (краще 15%);
- дві ст. ложки картопляного крохмалю;
- півлітра води;
- дві ст. ложки цукру;
- пів чайної ложки соди;
- третина чайної ложки солі без гірочки;
- дві ст. ложки рослинної олії.
- Змішайте картопляний крохмаль з борошном і пропустіть їх через сито.
- Змішати всі інгредієнти, ретельно перемішати
- Залишити тісто на півгодини настоюватися.
- Можна приступити до смаження.
Пишні млинці на сметані
Для цього нам знадобляться:
- три яйця;
- склянку борошна (150 г);
- третина чайної ложки солі;
- 200 г нежирної сметани;
- 100 мл води (переважно мінеральна, з якої ще не вщухли гази. Це додасть тесту легкості);
- столова ложка рослинної олії.
Порядок додавання інгредієнтів в суміш неважливий. Головне, щоб маса була однорідною. Після того, як тісто для млинців буде готове, залиште його на кухні на 20 хвилин. Не забудьте накрити тарілкою або плівкою, інакше воно підсохне.
Щоб додати страві насичений аромат, в тісто можна покласти мелену корицю або додати ароматизатори. Це додасть десерту оригінальності, легку пряну нотку і вишуканість.