Багато любителі млинчиків часто змушені відмовляти собі в задоволенні поласувати ними, побоюючись збільшення у вазі. Таке блюдо дійсно виходить дуже калорійним, якщо робити його на основі пшеничного борошна, а ось житнє не так небезпечна для фігури.
Але щоб дієтична випічка вийшла смачною і ароматною, потрібно ознайомитися з деякими нюансами її приготування. Розглянемо, чи можна пекти млинці з житнього борошна і як правильно це робити.
Можна пекти млинці з житнього борошна
Млинці на житньому борошні виходять не тільки смачніше, але й корисніше, ніж на основі пшеничного. З-за високого вмісту складних вуглеводів така їжа перетравлюється повільніше, за рахунок чого відчуття голоду довго не настає.
Тісто для млинців готувати простіше, такий вид борошна містить менше клейковини, тому не збивається в грудки. В якості основи можна використовувати молоко, кефір, натуральний йогурт, мінеральну і звичайну воду. Такі млинці однаково добре будуть поєднуватися з будь-якими начинками.
Рада. Якщо при виготовленні млинців замінити звичайний цукор тростинним, або взяти фруктозу, страва не завдасть шкоди фігурі і його без побоювань можна вживати людям, що страждають цукровим діабетом. Калорійність випічки, залежно від складу, коливається від 145 до 170 ккал на 100 р.
Млинці з житнього борошна на молоці
Найчастіше млинці з житнього борошна готують на молоці.
Для випічки потрібні продукти:
• 2,5-3 склянки молока;
• 1,5-2 склянки борошна житнього;
• 1-2 яйця;
• сода і лимонна кислота в рівних пропорціях;
• сіль і цукор;
• трохи рафінованої жиру.
Як пекти млинці:
1. З’єднуємо «сипучі» продукти, розмішуємо складу до однорідності.
2. Доливаємо трохи молока і збиваємо густу масу, поки не розпадуться грудочки.
3. Вводимо суміш з яйця і залишився молока, рослинний жир, перемішуємо.
4. Даємо тісту постояти і приступаємо до смаження.
Увага! Тісто на основі молока має настоятися не менше півгодини. За цей час завершаться необхідні хімічні процеси, млинці будуть м’якими і повітряними. А якщо приступити до смаження відразу, вони вийдуть сухими.
На кефірі
Тісто на млинці можна зробити з кефіру, вони виходять дуже м’якими.
Знадобляться наступні компоненти:
• півлітровий пакет кефіру;
• 1-2 яйця;
• 2-2,5 склянки борошна житнього;
• сіль і цукор;
• трохи соди.
Робимо тісто для млинців з житнього борошна на кефірі:
1. Перемішуємо сухі компоненти у місткій посуді.
2. Збиваємо яйце, розбавляємо невеликою кількістю кефіру.
3. З’єднуємо складові, збиваємо до зникнення грудок.
4. Вливаємо залишився кефір, розмішуємо.
5. Даємо масі постояти не менше півгодини, а потім смажимо млинці.
Рада. Поки тісто підходить, краще прикрити ємність паперовим або тканинним рушником. Так воно зможе «дихати» і не обвітритися.
Пісний рецепт на воді
Якщо в холодильнику не знайшлося молочного продукту, можна використовувати звичайну воду. А щоб зробити пісні млинці, знадобиться виключити зі складу курячі яйця.
Роблять страву зі складу інгредієнтів:
• 3,5 склянки води;
• 1,5 склянки борошна житнього;
• невелика кількість солі та цукру;
• пісний жир.
Робимо основу для пісних млинців:
1. Перемішуємо борошно з цукром і сіллю в глибокій ємності, наливаємо трохи води.
2. Збиваємо до однорідності, щоб розчинилися грудки.
3. Доводимо масу до потрібної консистенції за допомогою води, що залишилася, наливаємо жир і розмішуємо.
Перевертати млинці потрібно дуже обережно, оскільки вони виходять крихкими і ламкими.
Млинці з обдирного житнього борошна
Обдирне борошно вважається найбільш корисною з усіх видів житнього, оскільки зберігає майже всі мікроелементи, що містяться в зерні. Щоб зробити на її основі млинці, потрібні такі складові:
• 0,5-0,7 л будь-якого молочного продукту;
• 2,5-3 склянки обдирного борошна;
• 2-3 яйця;
• цукровий пісок;
• сода і сіль;
• трохи жиру.
Як робити млинцеве тісто на обдирного борошна:
1. Збиваємо яйця, підсипаємо цукор, сіль і соду.
2. Насипаємо борошно, вливаємо невелику кількість молочного продукту і енергійно працюємо віночком, щоб зникли грудки.
3. Розбавляємо складу рідиною, що залишилася, вводимо рафінований жир, розмішуємо і обсмажуємо.
На замітку. Можна додати в тісто ароматні приправи, наприклад, кмин або коріандр, а цукровий пісок виключити. Такі млинці наповнюють несолодкими начинками і подають з різними соусами.
На мінеральній воді
Смачними, тонкими і мереживними вийдуть млинці з житнього борошна, якщо в якості основи для тіста взяти мінеральну воду з газом.
У процесі приготування використовуються інгредієнти:
• 2 склянки мінералки;
• 1,5 склянки борошна житнього;
• 1-2 яйця;
• цукор і трохи солі;
• кулінарний розпушувач;
• масло рослинне без запаху.
Як зробити мереживні млинці на мінералці:
1. Ставимо кухлик з водою на плиту, а в цей час збиваємо яйця.
2. Коли рідина трохи підігріється, з’єднуємо її з сіллю, цукром і рослинним жиром.
3. Змішуємо яйце з борошном і розпушувачем, починаємо потроху додавати рідину.
4. Збиваємо масу до тих пір, поки не розіб’ються всі грудочки.
Перед обсмаженням таке тісто має постояти в теплі не менше чверті години.
Дріжджова випічка
Для створення пишних дріжджових млинців краще використовувати пресовані, а не сухі склади.
Знадобиться взяти такі продукти:
• літровий пакет молока;
• 2,5 склянки борошна житнього;
• 3 яйця;
• пресовані дріжджі;
• трохи солі і цукру.
Як робити дріжджову випічку:
1. Робимо опару з невеликої кількості молока, цукру, солі і дріжджів, чекаємо півгодини.
2. Збиваємо яйця, змішуємо з подошедшим складом, насипаємо борошно.
3. Малими порціями доливаємо молоко, розбиваючи грудочки, і доводимо складу до потрібної консистенції.
Після цього можна відразу ж переходити до випікання млинців.
Як готувати заварні млинці
Якщо зробити тісто для млинців заварним, вони вийдуть м’якими і ніжними, навіть якщо не додавати соду і розпушувач.
Знадобляться такі складові:
• 2,5 склянки води;
• склянка будь-якого молочного продукту;
• яйце;
• 1,5 склянки борошна житнього;
• трохи солі і цукру.
Як робити тісто заварним способом:
1. З’єднуємо яйце з сіллю і цукром, збиваємо, поки вони не розчиняться, потім розбавляємо молочним продуктом.
2. Насипаємо борошно, перемішуємо.
3. Вливаємо до складу окріп невеликими порціями, принагідно розбиваючи грудки.
4. Перемішуємо тісто, даємо трохи постояти, і смажимо.
На замітку. Такі млинці виходять щільними і товстими, і краще після обсмажування складати їх в стопку, а не згортати.
Млинці з житнього борошна для діабетиків
Страви для діабетиків готують, застосовуючи замінники цукру. У процесі роботи знадобляться наступні компоненти:
• 1,5 склянки знежиреного йогурту без добавок;
• неповний склянку борошна житнього;
• яйце;
• трохи води;
• сіль і замінник цукру;
• жир рафінований рослинний.
Як готувати млинці для діабетиків:
1. Виливаємо яйце в миску насипаємо трохи солі і замінник цукру, перемішуємо.
2. Вводимо йогурт без добавок і борошно, розбиваємо грудки.
3. Доводимо до складу необхідної консистенції за допомогою очищеної води, вливаємо трохи жиру і перемішуємо.
Замість йогурту можна застосувати знежирений кефір або молоко зниженої жирності.
Житні млинці наповнюють солодкими або несолодкими начинками по своєму смаку. Подають страви зі сметаною, медом, варенням, джемом або згущеним молоком. А також можна посипати їх цукровою пудрою, кокосовою стружкою або тертим шоколадом, доповнити глазур’ю або карамеллю.