Мочені яблука Антонівка – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Мочені яблука «Антонівка» в домашніх умовах – це самий легкий, смачний і популярний спосіб зимової заготівлі фруктів. Заквашувати плоди прийнято в кадушках або бочечках з дерева, але для міських умов підходить і скляна тара. Для більшого аромату разом з яблуками варто використовувати запашні трави, листя ягід, кущів, м’яти. Разом з фруктами можна квасити капусту і брусницю – виходить дуже соковита і апетитна закуска.

Простий рецепт мочених яблук «Антонівка» в домашніх умовах

Специфічний присмак мочених яблук кожному знайомий ще з дитинства. Для такої закуски головне правильно підібрати відповідний сорт фрукта. Хорошим вибором стане сорт «Антонівка», так як у нього щільна м’якоть і гармонійне поєднання солодкого і кислого смаків. Для рецепту краще використовувати стиглі плоди, а недостиглі рекомендується витримати кілька днів просто в умовах квартири.

Спосіб приготування:

  • Традиційно, яблука замочують у діжці. Вони закладаються плодоніжками вгору, щоб швидше йшов процес бродіння. Між фруктами розподіляються шари з листя вишні і смородини.
  • Робимо розсіл. На кілограм фруктів йде 1,5 літра закип’ятила води, чотири ложки білого цукру і ложечка з гіркою солі.
  • Приготований розсіл додаємо до фруктів, зверху кладемо вантаж і прикриваємо «конструкцію» чистою марлею.
  • Кілька днів яблука потрібно потримати в теплі, щоб запустити процес окислення. Після цього прибираємо їх в прохолодне місце на 1,5 місяці.

Як приготувати у відрі

Якщо у вашому арсеналі не знайшлося дерев’яної діжки, а з банками вам не хочеться возитися, то на виручку прийде просте емальоване відро. Головне, щоб ємність була без іржі і сколів.

Перед тим як приступити до процесу замочування яблук, ємність потрібно обробити гарячою водою, розчинивши в ній соду, а потім добре прополоскати її звичайною водою. Яблука нам знадобляться цілісні, без дефектів, середнього розміру.

Спосіб приготування:

  • Літраж стандартного відра – це вісім літрів, тому ми візьмемо 6 кг яблук. Для маринаду підготуємо по 180 г солі і цукрового піску. Також нам потрібні малинові і смородинові листя (приблизно по 15 штук).
  • Листя ягід і плоди промиваємо. На дні ємності розкладаємо ягідні листочки і кладемо фрукти плодоніжками вгору. Між яблуками також робимо зелену прошарок.
  • У закип’ятила води розмішуємо сіль та цукровий пісок. Заливаємо отриманий розсіл до фруктів, накриваємо відро тканиною і витримуємо три тижні в прохолодному затемненому місці.
  • Як тільки м’якоть яблук просолится, фрукти можна перекласти в банки разом з маринадом, закрити кришкою і поставити в холодильнику.
Дивіться також:  Мариновані шампіньйони – 7 рецептів приготування на зиму

З гірчицею

Класичний рецепт мочених яблук передбачає додавання цукру. Але ось мед додасть фрукту особливу насолоду, а гірчиця зробить його смак більш різким і дозволить зберегти плодам після засолювання щільність.

Спосіб приготування:

  • Дно діжки закриваємо соломою, викладаємо на неї перший шар яблук, потім знову піде солома і фрукти, і так до вершини ємності. Солому можна замінити листочками ягідних чагарників і фруктових дерев.
  • Для розсолу в десяти літрах води розчиняємо склянку цукрового піску, півсклянки солі, три ложки гірчиці і дві ложки меду. Як тільки маринад закипить, вимикаємо вогонь, даємо складом час охолонути, а потім заливаємо їм яблука.
  • Закриваємо фрукти соломою, накриваємо діжку з вмістом чистої марлею і закріплюємо металевим кільцем. Зверху кладемо гніт.
  • Прибираємо закуску в холодне місце на 1 – 1,5 місяця.

Мочені яблука «Антонівка» у банках

Мочені яблука – це істинно російський продукт, адже ще наші прабабусі знали, як до весни зберегти всю користь і смак цього фрукта. Є багато рецептів квасу яблук з різними добавками, але всі вони призначені для об’ємних бочок. Сьогоднішні господині – це сучасні міські жителі, які готують мочені яблука в звичайних трилітрових банках.

Готуємо мочені яблука в банках:

  • Беремо цілі плоди яблук. Великі фрукти нарізаємо часточками, невеликі можна залишити цілими. Розкладаємо яблука з чистим трилітровим банкам.
  • Готуємо розсіл: на п’ять кіло фруктів вам знадобиться 2,5 літра води і по ложці білого солодкого піску і солі. Сухі інгредієнти додаємо у воду, кип’ятимо і потім наповнюємо гарячим маринадом банки з їх вмістом.
  • Накриваємо ємності кришками і відправляємо в холодильник. Якщо через місяць фрукти не просолились, то просто чекаємо ще півмісяця.
Дивіться також:  Як замаринувати часник зубчиками і цілими головками – 10 дуже смачних рецептів в домашніх умовах

З житнім борошном

«Антонівка» – безперечний лідер серед інших сортів для приготування мочених фруктів. А використання житнього борошна додасть їм особливий ніжний смак і аромат.

Для того щоб яблука після замочування залишалися щільними і викликали апетит, варто використовувати вишневі і смородинові листя.

Спосіб приготування:

  • Беремо стиглі яблука без дефектів. Плоди промиваємо від пилу і добре обсушуємо.
  • Тару, в якій будуть кваситься фрукти, потрібно обдати окропом, висушити і дно застелити листям.
  • Зверху розкладаємо яблука, прикриваємо їх листочками і так пошарово заповнюємо тару. Завершальний шар повинен бути з пряних трав.
  • Для розсолу нам буде потрібно десять літрів води (на 10 кг яблук), по склянці цукру і житнього борошна, а також 130 г солі.
  • В окропі розмішуємо сіль, борошно і підсолоджувач. Маринад остуджуємо і виливаємо в тару з яблуками. Фрукти повинні повністю піти в розсіл, для цього варто зверху притиснути їх гнітом.
  • Тримаємо заготовку в темному місці, а через тиждень переставляємо в більш холодне, наприклад, у погріб. Через 1,5 місяці вже можна буде їсти мочені ароматні яблука.

Готуємо з капустою

Мочені яблука з овочами – це не просто смачно, але і дуже корисно. При мочіння яблука разом з капустою утворюють необхідні для організму мікроелементи, тому таку заготовку варто обов’язково включати в свій раціон саме взимку.

Спосіб приготування:

  • Для рецепту ми візьмемо 3 кг яблук і стільки ж капусти, а також три моркви, три ложки солі і дві ложки білого цукру.
  • Яблука перебираємо, капусту шаткуємо, моркву тремо на тертці. Перемішуємо морква разом з капустою, присипаємо сіллю, цукром і добре мнемо овочі руками, щоб вони виділили сік.
  • У ємність викладаємо шарами яблука і овочі. Всі проміжки закриваємо капустою, і завершальний шар також має бути з овочів.
  • Якщо капуста не дуже соковита, можна додати яблука трохи кип’яченої води.
Дивіться також:  Джем з айви – 8 найсмачніших рецептів

Кладемо зверху вантаж і залишаємо яблука з капустою на 7 – 9 днів при температурі не нижче 14 градусів. Потім переставляємо заготовку в більш холодне приміщення на три тижні. Користь мочених яблук «Антонівка» давно доведена дієтологами, проте не варто захоплюватися таким блюдом тим, у кого є проблеми з шлунком.

Користь мочених яблук

  • Не багато знають, але мочені яблука приносять неоціненну допомогу нашому організму, особливо в боротьбі проти грибкових, вірусних і бактеріальних захворювань. Квашені фрукти містять велику кількість аскорбінової кислоти, яка виступає дуже сильним антиоксидантом.
  • Мочені фрукти роблять благотворний вплив і на роботу шлунково-кишкового тракту. По-перше, в них більше пектину, ніж було до замочування. По-друге, за кількістю пробіотиків вони не поступаються йогуртів та інших кисломолочних продуктів. Тому вживання такої закуски дозволить прискорити обмінні процеси в організмі, а також відновити роботу кишечника і шлунка.
  • Важливим моментом є і те, що в мочених яблуках міститься кальцій, залізо, цинк і вітамін D. Всі ці елементи необхідні для нормального стану кісток, суглобів та хрящів.
  • Особливу увагу на таку закуску варто звернути жінкам, адже вона допоможе зберегти фігуру та красу. Якщо включити в раціон квашені фрукти, шкіра стане більш пружною, зникають прищі і розгладяться дрібні зморшки.

Для мочіння фруктів можна використовувати житню солому, яка додасть фруктів особливий смак, аромат і красивий колір. Головне, щоб солома була свіжою, без неприємних запахів і сторонніх ароматів, а також цвілі.

Прокрутка до верху