Молочна риба (ханос): користь, смакові якості, 5 рецептів приготування

Молочна риба, вона ж ханос, являє собою моновид однойменного роду з сімейства Променепері. Своєю назвою риба зобов’язана приємного на смак м’яса білосніжного кольору. У європейській кухні страви з ханоса поширені не так сильно, чого не можна сказати, наприклад, про Філіппінах, де молочна риба видобувається в промислових масштабах.

Молочна риба (ханос) – що це за риба

Зовнішній вид молочної риби характеризується довгим обтічним тулубом (максимальна довжина до 1,8 м) вагою до 14 кг, відсутністю зубів, високим плавцем з 2 твердими і 10 м’якими променями. Забарвлення залежить від частини тіла: верхня пофарбована в оливково-зелений або блакитний, боки – сріблястий, черево – білий, а плавці – у світло-жовтий з темними кантом. У раціон мешканця океанських вод входять водорості і дрібні безхребетні.

Користь і шкода для організму людини

Користь молочної риби при відповідному приготуванні навряд чи може бути переоцінена.

Ханос – представник океану, який:

  • багатий йодом – добова норма мікроелемента міститься всього лише 200 г м’яса;
  • низькокалорійний – 80 ккал на 100 г продукту;
  • містить риб’ячий жир – до складу входять омега-3 і омега-6, які є «будівельним матеріалом» для головного мозку і зміцнюють нервову систему;
  • живить організм людини вітамінами груп B, C і PP.

Що стосується шкоди, то його може принести тільки вживання в їжу голови, в якій накопичуються всі токсини, розчинені в океанічних водах. Якщо попередньо видаляти наповнену шкідливими речовинами частина риби, то молочний ханос буде виступати джерелом виключно корисних мікро – і макроелементів.

Смакові якості молочної риби

Ханос цінується гурманами за високі смакові якості, які можна охарактеризувати наступним чином:

  • солодкість;
  • ніжність;
  • соковитість.

Усі вищезазначені характеристики можна доповнити головною особливістю – вершковими нотками, якими володіє м’ясо риби ханос.

Дивіться також:  Підлива з курячої грудки – 5 рецептів, як приготувати смачну курячу підливку

Простий рецепт запікання ханоса в духовці

Якщо пощастило в магазині знайти молочну рибу, з’являється можливість приготувати рибний делікатес в запеченому вигляді.

Для втілення рецепта в життя знадобиться:

  • 1 тушка ханоса;
  • ½ Томата;
  • стільки ж лимона;
  • по 20 мл сметани і соєвого соусу;
  • невеликий шматочок сиру.

Хід роботи полягає у виконанні таких маніпуляцій:

  • У мисці змішуються соєвий соус і майонез.
  • Риба очищається, потрошится і добре промивається проточною водою.
  • Половинки цитруса і помідори нарізати кружечками, які вставляються в надрізи, зроблені на тушці з відстанню один від одного 1,5 див.
  • Лист покривається фольгою або аналогічним матеріалом, використовуваним при запіканні.
  • Підготовлений ханос притрушивается сирної стружкою, укладається на фольгу і загортається в неї.
  • Молочна риба оговтується в розігріту до 180 °C духовку на 30 хвилин.

Важливо! Щоб молочна риба зберегла свій пікантний смак, не варто додавати до неї надто багато спецій і приправ.

Смажена молочна риба

Смажена риба – популярна і проста у виконанні блюдо, яке багато люблять за інтенсивний аромат і хрустку скоринку. Тим більше що страва відрізняється простотою виконання.

Перед тим як готувати молочну рибу на сковороді, слід підготувати ряд інгредієнтів:

  • 500 г філе;
  • трохи борошна;
  • стопку соняшникової олії;
  • в 2 рази менше оливкової олії;
  • сіль.

Покрокова інструкція приготування виглядає наступним чином:

  • Риба розморожується, очищається від луски і нутрощів.
  • З підготовленої тушки видаляються кістки і хребет.
  • Філе нарізати на порційні шматки, які складаються в миску, де злегка подсаливаются, сбрызгиваются оливковою олією і витримуються в такому вигляді близько 15 хвилин.
  • Після того як риба просолится, шматочки обвалюються в борошні і обсмажуються до золотистої скоринки по 2 – 3 хвилини з кожного боку.
  • По готовності риба знаходиться під кришкою близько 5 хвилин без підігріву для формування остаточного букета смаків
Дивіться також:  Рулет з лаваша з консервованою рибою – 7 простих і смачних рецептів

В маринаді з лимона і соєвого соусу

Страви з молочної риби дуже вишукані: з океанічного делікатесу можна приготувати кулінарні шедеври, які будуть гідні ресторану.

Щоб приготувати рибне страву з пікантними нотками, яке вразить усіх присутніх за столом, необхідні:

  • кілька філе ханоса;
  • ½ Головки часнику;
  • 50 мл лимонного соку;
  • такий же обсяг оливкової олії;
  • 70 мл соєвого соусу;
  • трохи солі і спецій за смаком.

Етапи створення рибного блюда, відрізняється поживністю і низькою калорійністю:

  • Із часнику готують кашка, яка заливається в піалі соєвим соусом, лимонним соком.
  • В заправку додаються сіль і спеції.
  • Рідкою сумішшю заливається очищена і випотрошена риба.
  • Витримується ханос в розсолі близько 16 годин, якщо час дозволяє.
  • Коли дієтична риба промаринується, вона обсмажується з двох сторін на сковороді з маслом до рум’яної скоринки.
  • Готовий океанічний делікатес подається до столу з овочами.

Як приготувати малосольну молочну рибу

Малосольный ханос – вершина кулінарного мистецтва: риба виходить ніжною, а невелика солонуватість вишукано доповнюється солодкуватим смаком білого м’яса.

Інгредієнти для приготування смачної риби, від якої відірватися просто неможливо:

  • 1 молочна риба;
  • цукор;
  • сіль;
  • трохи спецій і соєвого соусу.

Спосіб приготування полягає у виконанні наступних дій:

  • Риба очищається, звільняється від нутрощів, після чого з неї готується філе шляхом вилучення з тушки кісток і хребта.
  • М’ясо поливається соєвим соусом, а потім присипається сіллю, цукром і спеціями.
  • Ханос маринується в холодильнику близько доби. Якщо немає часу чекати, то можна використовувати рибу через 6 – 8 годин.
  • Перед подачею на стіл молочна риба викладається на паперові рушники і нарізають шматочками. Вони відрізняються ніжною структурою і солодкуватим присмаком, незважаючи на сіль в маринаді.
Дивіться також:  Курячі нагетси – 9 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Фарширована риба в духовці

Філіппінська кухня, в якій страви з ханоса є фірмовими, відрізняється колоритністю і самобутністю. Тим, хто хоче поринути в атмосферу постійного літа і відчути подих легкого океанського бризу, слід спробувати приготувати фаршировану молочну рибу за допомогою духової шафи.

Інгредієнти, які знадобляться для створення кулінарного творіння:

  • невелика ціла риба;
  • помідор;
  • цибулина;
  • півголівки часнику;
  • сіль, мелений перець.

Як смачно приготувати рибу:

  • Ханос розморожується, промивається і очищається від луски.
  • Черевце вспарывается, після чого з рибного продукту видаляються нутрощі.
  • Далі витягуються зябра.
  • Риба натирається сіллю і перцем, які попередньо були ретельно змішані в піалі.
  • В порожнисту черевну частину закладаються попередньо подрібнені довільними шматочками овочі.
  • Тушка загортається в фольгу і викласти на деко, який відправляється в духовку, розігріту до 200 °C, на 20 хвилин.

Молочна риба, рідше відома як ханос, – це справжній делікатес, який обов’язково варто придбати, якщо він раптом зустрівся на полиці рибного магазину. А вже що з ним робити, ви тепер знаєте напевно!

Прокрутка до верху