Молочна риба, вона ж ханос, являє собою моновид однойменного роду з сімейства Променепері. Своєю назвою риба зобов’язана приємного на смак м’яса білосніжного кольору. У європейській кухні страви з ханоса поширені не так сильно, чого не можна сказати, наприклад, про Філіппінах, де молочна риба видобувається в промислових масштабах.
Молочна риба (ханос) – що це за риба
Зовнішній вид молочної риби характеризується довгим обтічним тулубом (максимальна довжина до 1,8 м) вагою до 14 кг, відсутністю зубів, високим плавцем з 2 твердими і 10 м’якими променями. Забарвлення залежить від частини тіла: верхня пофарбована в оливково-зелений або блакитний, боки – сріблястий, черево – білий, а плавці – у світло-жовтий з темними кантом. У раціон мешканця океанських вод входять водорості і дрібні безхребетні.
Користь і шкода для організму людини
Користь молочної риби при відповідному приготуванні навряд чи може бути переоцінена.
Ханос – представник океану, який:
- багатий йодом – добова норма мікроелемента міститься всього лише 200 г м’яса;
- низькокалорійний – 80 ккал на 100 г продукту;
- містить риб’ячий жир – до складу входять омега-3 і омега-6, які є «будівельним матеріалом» для головного мозку і зміцнюють нервову систему;
- живить організм людини вітамінами груп B, C і PP.
Що стосується шкоди, то його може принести тільки вживання в їжу голови, в якій накопичуються всі токсини, розчинені в океанічних водах. Якщо попередньо видаляти наповнену шкідливими речовинами частина риби, то молочний ханос буде виступати джерелом виключно корисних мікро – і макроелементів.
Смакові якості молочної риби
Ханос цінується гурманами за високі смакові якості, які можна охарактеризувати наступним чином:
- солодкість;
- ніжність;
- соковитість.
Усі вищезазначені характеристики можна доповнити головною особливістю – вершковими нотками, якими володіє м’ясо риби ханос.
Простий рецепт запікання ханоса в духовці
Якщо пощастило в магазині знайти молочну рибу, з’являється можливість приготувати рибний делікатес в запеченому вигляді.
Для втілення рецепта в життя знадобиться:
- 1 тушка ханоса;
- ½ Томата;
- стільки ж лимона;
- по 20 мл сметани і соєвого соусу;
- невеликий шматочок сиру.
Хід роботи полягає у виконанні таких маніпуляцій:
- У мисці змішуються соєвий соус і майонез.
- Риба очищається, потрошится і добре промивається проточною водою.
- Половинки цитруса і помідори нарізати кружечками, які вставляються в надрізи, зроблені на тушці з відстанню один від одного 1,5 див.
- Лист покривається фольгою або аналогічним матеріалом, використовуваним при запіканні.
- Підготовлений ханос притрушивается сирної стружкою, укладається на фольгу і загортається в неї.
- Молочна риба оговтується в розігріту до 180 °C духовку на 30 хвилин.
Важливо! Щоб молочна риба зберегла свій пікантний смак, не варто додавати до неї надто багато спецій і приправ.
Смажена молочна риба
Смажена риба – популярна і проста у виконанні блюдо, яке багато люблять за інтенсивний аромат і хрустку скоринку. Тим більше що страва відрізняється простотою виконання.
Перед тим як готувати молочну рибу на сковороді, слід підготувати ряд інгредієнтів:
- 500 г філе;
- трохи борошна;
- стопку соняшникової олії;
- в 2 рази менше оливкової олії;
- сіль.
Покрокова інструкція приготування виглядає наступним чином:
- Риба розморожується, очищається від луски і нутрощів.
- З підготовленої тушки видаляються кістки і хребет.
- Філе нарізати на порційні шматки, які складаються в миску, де злегка подсаливаются, сбрызгиваются оливковою олією і витримуються в такому вигляді близько 15 хвилин.
- Після того як риба просолится, шматочки обвалюються в борошні і обсмажуються до золотистої скоринки по 2 – 3 хвилини з кожного боку.
- По готовності риба знаходиться під кришкою близько 5 хвилин без підігріву для формування остаточного букета смаків
В маринаді з лимона і соєвого соусу
Страви з молочної риби дуже вишукані: з океанічного делікатесу можна приготувати кулінарні шедеври, які будуть гідні ресторану.
Щоб приготувати рибне страву з пікантними нотками, яке вразить усіх присутніх за столом, необхідні:
- кілька філе ханоса;
- ½ Головки часнику;
- 50 мл лимонного соку;
- такий же обсяг оливкової олії;
- 70 мл соєвого соусу;
- трохи солі і спецій за смаком.
Етапи створення рибного блюда, відрізняється поживністю і низькою калорійністю:
- Із часнику готують кашка, яка заливається в піалі соєвим соусом, лимонним соком.
- В заправку додаються сіль і спеції.
- Рідкою сумішшю заливається очищена і випотрошена риба.
- Витримується ханос в розсолі близько 16 годин, якщо час дозволяє.
- Коли дієтична риба промаринується, вона обсмажується з двох сторін на сковороді з маслом до рум’яної скоринки.
- Готовий океанічний делікатес подається до столу з овочами.
Як приготувати малосольну молочну рибу
Малосольный ханос – вершина кулінарного мистецтва: риба виходить ніжною, а невелика солонуватість вишукано доповнюється солодкуватим смаком білого м’яса.
Інгредієнти для приготування смачної риби, від якої відірватися просто неможливо:
- 1 молочна риба;
- цукор;
- сіль;
- трохи спецій і соєвого соусу.
Спосіб приготування полягає у виконанні наступних дій:
- Риба очищається, звільняється від нутрощів, після чого з неї готується філе шляхом вилучення з тушки кісток і хребта.
- М’ясо поливається соєвим соусом, а потім присипається сіллю, цукром і спеціями.
- Ханос маринується в холодильнику близько доби. Якщо немає часу чекати, то можна використовувати рибу через 6 – 8 годин.
- Перед подачею на стіл молочна риба викладається на паперові рушники і нарізають шматочками. Вони відрізняються ніжною структурою і солодкуватим присмаком, незважаючи на сіль в маринаді.
Фарширована риба в духовці
Філіппінська кухня, в якій страви з ханоса є фірмовими, відрізняється колоритністю і самобутністю. Тим, хто хоче поринути в атмосферу постійного літа і відчути подих легкого океанського бризу, слід спробувати приготувати фаршировану молочну рибу за допомогою духової шафи.
Інгредієнти, які знадобляться для створення кулінарного творіння:
- невелика ціла риба;
- помідор;
- цибулина;
- півголівки часнику;
- сіль, мелений перець.
Як смачно приготувати рибу:
- Ханос розморожується, промивається і очищається від луски.
- Черевце вспарывается, після чого з рибного продукту видаляються нутрощі.
- Далі витягуються зябра.
- Риба натирається сіллю і перцем, які попередньо були ретельно змішані в піалі.
- В порожнисту черевну частину закладаються попередньо подрібнені довільними шматочками овочі.
- Тушка загортається в фольгу і викласти на деко, який відправляється в духовку, розігріту до 200 °C, на 20 хвилин.
Молочна риба, рідше відома як ханос, – це справжній делікатес, який обов’язково варто придбати, якщо він раптом зустрівся на полиці рибного магазину. А вже що з ним робити, ви тепер знаєте напевно!