Молочна рисова каша може стати як легким солодким десертом, так і наваристою першою стравою. Все залежить лише від кількості рідини (води або молока) і наявності додаткових інгредієнтів. А якщо кашу зварити без цукру, то вона буде відмінним гарніром до м’яса, риби або овочів.
Користь рисової каші на молоці
Стала традиційною молочна рисова каша, безумовно, володіє рядом корисних властивостей. Не дивно, що саме це блюдо фахівці радять першим вводити прикорм для маленьких дітей. Справа в тому, що рис, один з нечисленних круп’яних продуктів, начисто позбавлених глютену — компонента, здатного викликати стійку алергічну реакцію дитячого організму.
Молочна рисова каша – ідеальний варіант не лише для дітей, але і тих, кому потрібно наростити м’язову масу і запастися енергією. Крім корисних амінокислот страва містить багато калію, магнію, заліза, селену, вітамінів груп Е, В і РР. Регулярне вживання рису, звареного на молоці, сприяє:
- зміцненню серцево–судинної системи;
- нормалізації травлення;
- поліпшенню обмінних процесів.
Ті, хто часто їсть рисову кашу на молоці, можуть похвалитися відмінним станом шкірних покривів, волосся і нігтів, швидкою реакцією, гострим розумом і чудовою пам’яттю. Однак і зловживати настільки смачним і корисним стравою не варто, достатньо включати його в меню пару раз в тиждень.
Рисова молочна каша — рецепт
Детальний рецепт з відео допоможе приготувати смачну і особливо разваристую молочну кашу. Її густоту і солодкість можна регулювати за власним бажанням, трохи підправивши кількість рідини і цукру.
- 1 ст. круглого рису;
- по 2 ст. води і молока;
- 2 ст. л. цукру;
- близько 1/2 ч. л. солі;
- шматочок вершкового масла.
Приготування:
- Рис промийте в декількох водах.
- Налийте в каструльку пару стаканів води і поставте на вогонь.
- Після закипання додайте рис, перемішайте і варіть на малому вогні, не закриваючи кришкою, поки крупа не вбере рідина майже повністю. Стежте, щоб не пригоріло.
- Додайте сіль і цукор, а потім підливайте молоко по половині склянки після чергового закипання. Варіть близько 20 хвилин.
- Готову кашку залиште під кришкою хвилин на п’ять. При подачі в тарілку киньте шматочок масла.
Рисова молочна каша в мультиварці — покроковий рецепт з фото
Рисова молочна каша дасть заряд бадьорості для всієї сім’ї вже з самого ранку. Тим більше що мультиварка допоможе приготувати її практично без особистої участі. Досить завантажити з вечора всі інгредієнти і встановити потрібний режим. Завдяки спеціальній функції, що підтримує тепло, вранці страва буде мати прийнятну температуру.
- 1 мультистакан рису;
- 1 ст. води;
- 0.5 л молока;
- 100 г вершкового масла;
- сіль.
Приготування:
- Чашу мультиварки рясно промажте маслом, що запобіжить «сбегание» молока.
- Мультистакан рису добре промийте, відкиньте некрасиві рисинків і сміття. Завантажити в чашу.
- Залийте 2 склянками молока і одним води. У результаті співвідношення сухого продукту і рідини повинне бути дорівнює 1:3. Для отримання більш рідкого страви необхідно просто збільшити кількість води або молока за бажанням.
- Посоліть і поцукруйте за смаком. Встановіть режим «Каша».
- Після звукового сигналу, що знаменує закінчення приготування додайте шматочок масла. Перемішайте і залиште ще хвилин на п’ять.
Дитяча молочна рисова каша — найсмачніший рецепт
Найсмачніший рецепт докладно розповість, як приготувати молочну рисову кашу, знайому з самого дитинства. Саме таке блюдо зазвичай подають на сніданок або вечерю в дитячому садку, таборі або школі.
- 200 г круглого рису;
- 400 мл води;
- 2-3 ст. молока (залежить від бажаної густоти);
- за смаком цукор і сіль.
Приготування:
- Після промивання залийте рис довільною кількістю води і залиште для набухання приблизно на 30-60 хвилин. Цей крок робить зерно особливо ніжним і м’яким, до того ж дозволяє видалити частину крохмалю. Якщо часу або бажання особливо немає, можна пропустити цей крок, але тоді варити саму кашу доведеться трохи довше. Через зазначений період часу воду злийте.
- У каструлі закип’ятіть 2 ст. питної води і викладіть в неї рис.
- Після того, як рідина знову закипить, зменшіть вогонь і продовжуйте варити ще хвилин 10, нещільно прикривши кришкою.
- Окремо закип’ятіть молоко. Як тільки майже вся вода википить, влийте гаряче молоко.
- Варіть до готовності при періодичному помішуванні на мінімальному вогні. Через 10-15 хвилин спробуйте зернятка, якщо вони м’які – каша готова.
- Посоліть її і поцукруйте на свій смак.
Рідка рисова каша з молоком
Процес варіння густої або рідкої молочної рисової каші практично не відрізняється. У другому випадку потрібно лише додати більше рідини. Але найпростіше слідувати докладного рецептом.
- 1 ст. рису;
- 2 ст. води;
- 4 ст. молока;
- за смаком сіль, цукор і масло.
Приготування:
- Перед готуванням рис обов’язково промийте в 4-5 водах, поки рідина стане повністю прозорою.
- Викладіть промиту крупу в каструлю, залийте її холодною водою і варіть після закипання майже до готовності.
- Окремо закип’ятіть молоко, кинувши в нього дрібку солі, влийте його в кашу, коли рис стане м’яким.
- Готуйте молочну кашу на середньому вогні, поки вона не досягне потрібної консистенції – близько 25 хвилин.
- Додати на смак цукор і при подачі – масло.
Молочна рисова каша з гарбузом
Рисова молочна каша з гарбузом – ласощі для справжніх гурманів. Сонячний колір страви піднімає настрій і дарує тепло, тому найчастіше готують його в холодний сезон. Крім того сама гарбуз безумовно додає каші корисності, а її кількість можна змінювати за бажанням.
- 250 г круглого рису;
- 250 г гарбузової м’якоті;
- 500 мл молока;
- 1 ч. л. солі;
- 1.5 ст. цукру.
Приготування:
- Рис промийте, викладіть в каструлю. Залийте приблизно склянкою окропу.
- Після закипання накрийте ємність кришкою, зменшіть газ і варіть 5-10 хвилин.
- В цей час гарбуз натріть на тертці з крупненькими осередками.
- Коли майже вся вода вбереться, додайте сіль, цукор і терту гарбуз. Перемішайте і залийте холодним молоком.
- Коли закипить, зменшіть газ і варіть при періодичному помішуванні хвилин 10-15.
- Вогонь вимкніть і дайте настоятися каші ще стільки ж. Для вірності укутайте каструлю рушником.
Як зварити рисову кашу на молоці — секрети та поради
Традиційно для молочної каші підходить білий рис круглої форми. Він швидше і краще розварюється. Але при бажанні можна поекспериментувати і з коричневим, неочищеним продуктом. У цьому випадку блюдо вийде більш корисним. Крім того, варто скористатися кількома секретами:
- Перед приготуванням рис обов’язково промийте кілька разів, поки вода перестане купувати каламутність і білуватий відтінок. Це означає, що із зерна вийшов крохмаль і клейковина.
- Готувати молочну кашу можна як на чистому молоці, так і з додаванням води. Але в першому випадку крупа буде варитися довше, до того ж є ризик, що каша пригорить, так як молоко википає швидше. При додаванні води рис розварюється сильніше і швидше вариться. В залежності від бажаного результату слід дотримуватися пропорцій і взяти на 1 частину рису:
- для густої каші – 2 частини води і стільки ж молока;
- для середньої густоти – по 3 частини води і молока;
- для рідкої – 4 частини води і стільки ж молока.
- Щоб отримати більш ніжну і однорідну консистенцію готову кашу можна додатково подрібнити блендером, протерти через ситечко або пробити міксером. Особливо це актуально, якщо страва призначений для маленьких дітей.
В молочну рисову кашу обов’язково потрібно присмачити зовсім невеликим шматочком гарного вершкового масла. Тоді смак стане ще ніжніше і м’якше. До речі, для отримання цікавого смаку до страви можна додавати ваніль, корицю, порошок мускатного горіха, а цукор можна замінити медом або згущеним молоком. Особливо оригінальною кашка виходить при додаванні родзинок, кураги, свіжих або консервованих фруктів і навіть овочів.
Калорійність молочної рисової каші
Від чого залежить калорійність рисової каші на молоці? Природно від сумарної кількості калорій, що містяться у всіх інгредієнтах. Так 100 г відвареного на одній воді рису має 78 ккал. Якщо у страву додано молоко середньої жирності (до 3.2%), то цей показник збільшується до 97 одиниць. При додаванні в кашу масла і цукру відповідно зростає і калорійність страви. А якщо в нього кинути ще жменю сухофруктів, то показник досягне рівня 120-140 ккал на 100 г молочної каші.