Молочне желе – це легкий та ніжний десерт, який люблять не лише діти, але й багато хто з дорослих. Його приготування займає зовсім небагато часу. У результаті виходить блюдо, яке може не тільки урізноманітнити щоденне меню, але і прикрасити собою навіть самий шикарний святковий стіл. Желе на молоці можна готувати по-різному. Кілька найбільш цікавих варіантів варто розглянути більш докладно.
Класичне молочне желе з желатином
Традиційно прийнято готувати молочне желе з желатином. Цей варіант вважається найбільш простим і відноситься до розряду класичних рецептів.
Для роботи в даному випадку потрібні лише чотири компонента:
- 13-15 г желатину;
- 750 мл молока (жирністю 3,6-4%);
- трохи ваніліну (буквально на кінчику ножа);
- 75-125 г цукру.
Методика приготування молочного желе:
- Молоко вилити в сотейник (або каструлю).
- Туди ж засипати желатин і залишити приблизно на півгодини. Час потрібен для того, щоб желатин набух. Тільки після цього він зможе проявляти свої желюючий властивості.
- Поставити Сотейник на вогонь і нагрівати його вміст при постійному помішуванні до повного розчинення. Отриману масу процідити через сито.
- В ще гарячу суміш засипати ванілін і цукор. Ретельно все це перемішати.
- Ароматну масу розлити по формах і поставити в холодильник на 4 години.
Перед подачею желе залишиться тільки викласти з форми на тарілку і прикрасити по своєму смаку. Для цього можна використовувати все, що завгодно (свіжі ягоди, шматочки фруктів, збиті вершки або тертий шоколад). За смаком це дивовижне ласощі почасти нагадує морозиво, яке так люблять практично всі діти.
З агар-агаром
Як відомо, желатин – це продукт тваринного походження. Його отримують шляхом переробки сполучних тканин тварин і використовують в кулінарії, як додатковий інгредієнт, що володіє желирующими властивостями. Але отримати з рідини гелеобразную масу можна не тільки з допомогою желатину. Його рослинним замінником є агар-агар. Це речовина добувають з морських водоростей і також використовують для приготування різних десертів і холодців. Тому з агар-агаром теж можна зробити не менш смачне молочне желе.
Для цього потрібно:
- 0,5 л незбираного молока;
- 2-2,5 г порошку агар-агару;
- ½ Стручка ванілі;
- цукор.
Технологія приготування десерту при цьому буде дещо іншою:
- Першим ділом молоко потрібно вилити в невелику каструлю.
- Додати до нього інші компоненти і перемішати. Кількість цукру зазвичай підбирається за смаком (кому як подобається).
- Каструлю поставити на вогонь. Як тільки вміст закипить, полум’я потрібно зробити мінімальним. Після цього варити не більше двох хвилин.
- Гарячу масу перелити у форму і охолодити.
На приготування такого желе витрачається мінімальна кількість часу. Крім того, вже при 40 градусах маса перетворюється на міцний гель. Завдяки особливостям молекулярної будови агар-агару, приготований з нього холодець не розтікається по тарілці і довго зберігає свою форму.
Дієтичний рецепт по Дюкану
Прихильників правильного харчування цікаво буде дізнатися, як зробити молочне желе за рецептом знаменитого французького лікаря-дієтолога П’єра Дюкана.
Тут знадобиться всього два основних інгредієнта:
- 750 мл молока (знежиреного або з мінімальним вмістом жиру);
- 15 г харчового желатину.
Приготування молочного продукту в даному випадку дуже нагадує класичний варіант.
Необхідно виконати наступні операції:
- Желатин пересипати в піалу. Додати до нього 250 мл холодного молока і залишити для набухання на 50-60 хвилин.
- Потім цю масу потрібно нагріти, не доводячи до кипіння, поки частки желатину повністю не розчиняться.
- Процідити отриману рідину через дрібне сито.
- Розчинений желатин залити рештою молоком, яке спочатку слід підігріти.
- Ретельно все перемішати.
- Масу перелити у форму і поставити в холодильник на 1 годину.
Десерт виходить дуже ніжний і легкий. Його навіть можна вживати в їжу тим, хто знаходиться на дієті і намагається схуднути. Таке ласощі краще готувати про запас, щоб у потрібний час завжди мати його під рукою. За пару днів в холодильнику з ним нічого не трапиться.
Молочно-шоколадне желе з какао
Для різноманітності можна спробувати приготувати молочно-шоколадне желе. Колір десерту легко змінити за допомогою звичайного порошку какао. Крім цього саме блюдо придбає оригінальний шоколадний аромат.
Щоб самостійно приготувати таке ласощі, знадобиться:
- 250 г молока (жирність не більше 1%);
- 100 мл питної води;
- 10 г харчового желатину;
- 14 г какао;
- 100 г цукрового піску.
Покрокова інструкція:
- Замочити у воді порошковий желатин.
- Частина цукру (приблизно половину) розчинити в холодному молоці.
- Долити в желатин трохи солодкого молока і розчинити його повністю, злегка підігрів суміш (на плиті або в мікрохвильовій печі). Масу ні в якому разі не можна кип’ятити.
- Додати залишки молока і перемішати.
- Частина желатинового молока (приблизно півсклянки) окремо злегка підігріти. Розчинити в ньому какао-порошок і весь цукор, що залишився.
- У форми спочатку вилити шоколадну суміш. Відправити їх в холодильник до застигання.
- Зверху залити молочну масу. Знову поставити форми в холодильник до повного застигання суміші.
Перед подачею залишиться тільки перевернути формочки, і красиве двокольорове желе опиниться на тарілці. Такий десерт не потребує додаткового оздобленні.
З фруктами
Щоб молочне желе було не тільки смачним, але й корисним, його можна доповнити фруктами. Вийде оригінальний і дуже красивий вітамінний десерт. Зробити це можна різними способами.
Для найпростішого варіанта потрібно взяти:
- 0,6 л молока;
- 5 г порошкового желатину;
- 75 г цукру;
- 500 г свіжої полуниці (можна взяти будь-які інші плоди).
Спосіб приготування соковитого ароматного желе:
- Плоди полуниці перебрати, відірвати у них чашолистки, а самі ягоди ретельно промити і обсушити.
- Частина полуниці залишити цілою, а решту з допомогою блендера розтерти в пюре.
- Желатин залити водою (досить 60-80 мл) і відставити у бік. Як тільки кристали трохи набухнуть, поставити масу на вогонь і нагрівати до повного їх розчинення.
- Окремо в сотейнику підігріти молоко і змішати його з цукром.
- Сюди ж додати желатиновий розчин і перемішати. Маса повинна трохи охолонути.
- В теплу желатинову суміш додати пюре полуниці. Цю масу вилити в заздалегідь приготовану форму.
- Ємність тримати в холодильнику до повного застигання.
- Перевернути форму і перекласти готове желе на десертну тарілку.
- Прикрасити страву залишилася полуницею.
Смак у такого десерту буде просто дивовижний. Замість полуниці можна використовувати практично будь-які фрукти і ягоди за винятком ківі, дині і винограду. Їх смак настільки ніжний, що після перемішування з іншими інгредієнтами він втрачається. В результаті десерт виходить прісний і зовсім не ароматна.
Зі смаком крем-брюле
Молочного желе можна надати оригінальний смак «крем-брюле». Зазвичай це роблять за допомогою топленого молока або вареного згущеного молока. Варіантів тут кілька. Найпростіше приготувати ароматний десерт, взявши за основу класичне желе на молоці.
Для роботи знадобиться:
- 400 г желе, приготованого на основі молока будь-яким відомим способом;
- подрібнені горіхи;
- 400 р вареного згущеного молока.
Готується таке ласощі поетапно:
- Спочатку у форму необхідно залити частину класичного желе. Дати йому трохи затвердіти.
- Покрити желе шаром згущеного молока і злегка присипати тертими горіхами.
- Форму поставити в холодильник для застигання.
- Повторювати чергування шарів, поки не закінчаться всі інгредієнти.
Після остаточного охолодження десерт можна перекладати на блюдо або маленькі порційні тарілки. Таке ароматне желе приємно здивує маленьких ласунів.
Як зробити желе з молока з сиром
Якщо в желе з молока додати звичайний сир, то вийде відмінний десерт для тих, хто стежить за своєю фігурою і намагається харчуватися правильно.
Є один варіант, для реалізації якого знадобиться не більше однієї години, а також наступний набір компонентів:
- 100 мл молока;
- 25 г цукру;
- 110 г сиру;
- 15 г желатину;
- 20 мл питної води.
Щоб зробити такий десерт, треба:
- Сир посипати цукром, залити молоком і добре перемішати.
- Желатин залити теплою водою. Після тривалого перемішування він поступово розчиниться.
- Додати желатинову масу до сиру. Ще раз все перемішати.
- Отриману рідку субстанцію вилити у форму і поставити в прохолодне місце для загустіння.
Десерт виходить м’який, щільний і досить солодкий. При бажанні його можна зверху посипати свіжими ягодами або полити будь-яким фруктовим сиропом.