Молочний шоколад: склад, калорійність, марки. 6 рецептів, як зробити молочний шоколад в домашніх умовах

Вперше використовували шоколад у вигляді ароматного зігріваючого напою в середньовіччі і готувався він з розтертих в крихту какао-бобів. В даний час існує маса його варіацій. У статті ви дізнаєтеся про цінності та приготуванні молочного шоколаду.

Склад, калорійність і харчова цінність

З приходом сучасних технологій виробники не завжди дотримуються класичного складу молочного шоколаду. Який же склад повинен бути?

Основою шоколаду прийнято вважати какао — боби (не менше 25%) і какао — масло, але в нього також входять наступні компоненти:

  • Молочні жири, які можуть замінюватися рослинними. Їх у складі шоколаду має бути приблизно 3, 7%;
  • Сухий молочний залишок в обсязі 12%;
  • Цукор, може становити не більше 55%;
  • Іноді може також бути присутнім соєвий ванілін і лецитин.

Ні про які штучні добавки мови йти не може, будь-якого сорту шоколад не був. Вибираючи найбільш натуральний продукт, ретельно перевіряйте склад.

Такий шоколад можна вживати не всім, тому що калорійність молочного шоколаду 100 г складає до 550 ккал. Людям, що прагнуть підтримувати фігуру, рекомендується вживати тільки чорний шоколад — в ньому калорій не набагато менше, але кількість цукру (простих вуглеводів) зводиться до мінімуму.

Харчова цінність продукту складає такі цифри:

  • білків — 9, 8 м;
  • жирів — 34,7 м;
  • вуглеводів — 50,4 р.

Висока калорійність не означає, що продукт не можна вживати. Іноді це робити корисно, особливо школярам і студентам, але в помірних кількостях. Шоколад присутній в раціоні військовослужбовців, космонавтів і льотчиків, завдяки високій поживності. Молочний шоколад швидко насичує і заряджає організм новою порцією енергії. Для цього достатньо всього декількох кубиків ласощі.

Найпопулярніші марки молочних ласощів

Нижче наведено топ марок молочного шоколаду, які відомі практично кожному. Їх легко знайти на прилавках супермаркетів.

Серед них:

  • «Mars» (Марс) — дуже смачний і всіма улюблений хрусткий батончик. Початок виробництва припадає на 1932 рік в США. Десерт покритий молочною глазур’ю.
  • «Alpen Gold» (Альпен Голд) — на вітчизняних прилавках такий шоколад з’явився ще в дев’яностих роках. Виробник США випускає шоколад відмінної якості і смаку з безліччю різноманітних начинок, що дає споживачеві великий вибір.
  • «Nestle» (Нестле) — цей смішний і запам’ятовується кролик добре знайомий малюкам. Шоколад з дуже ніжним смаком підкорив не тільки дітей, але і їхніх батьків. Також ця марка випускає різні сніданки і смачні шоколадні напої.
  • «Milka» (Мілка) — швейцарський шоколад з довгою історією з далекого 1901 року. Цей шоколад знає практично кожна людина в Європі. Головною родзинкою цього ласощі додаванням альпійського молока до складу шоколадки, що дає їй неповторний смак. Не так давно виробники почали випускати шоколадки величезних розмірів, що оцінили справжні ласуни. Варто відзначити, що така плиточка з неповторним дизайном може стати відмінним самостійним подарунком.
  • «Ritter Sport» (Ріттер Спорт) — даний шоколад прийшов до нас з Німеччини. Відрізняється дуже великою і різноманітною лінійкою смаків.
  • «Чайка» — відома плитка шоколаду, як старшому поколінню, так і дітям. Молочний шоколад має присмак смаженого тертого горіха, що і відрізняє її серед інших марок. Традиційно на упаковці з чистим синім фоном, зображена чайка на тлі сонця.
  • «Оленка» — знайома ще з часів Радянського Союзу, так як її почали випускати з 1965 року. Плитка шоколаду має дуже приємний кремовий смак. З часом зображення Оленки на упаковці змінилося, але вона нікуди не зникла і продовжує радувати нас своїм неповторним смаком з дитинства.
Дивіться також:  Цукровий сироп – 6 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Напевно серед переліку відомих марок ви дізналися своїх улюбленців і тепер знаєте про них трохи більше історичних фактів.

Смачні рецепти:

Необов’язково витрачати гроші на магазинні шоколадки, приготувати в улюблений десерт можна вдома. Хоч така затія і здається важким, але це тільки на перший погляд. Варто спробувати лише один раз і в подальшому це стане вашим коронною стравою. Головне — запастися силіконовими формочками для шоколаду, або відшукати у себе на кухні невелику ємність і застелити її харчовою фольгою. Незамінним компонентом класичного молочного десерту є какао-порошок або какао-боби. Тому їх потрібно придбати заздалегідь, незалежно від того, який саме рецепт буде використовуватися.

Як зробити класичний молочний шоколад з какао-бобів

Необхідні складові для класичної шоколадки:

  • какао — боби (терті) — 100 г;
  • какао-масло — 50 г;
  • згущене молоко — 4 чайн. л;
  • сухе молоко — 2 чайн. л.

Для початку суміш з какао-продуктів гріємо до отримання однорідного рідкого стану за допомогою будь-якого зручного методу. Вливаємо в какао-суміш згущене молоко. Сюди ж поступово всипаємо молоко, розділивши цей процес на частини.

Поступове змішування компонентів допоможе отримати однорідну заготовку. Потроху молочний порошок вбирати в себе вологу, заготівля злегка загусне.

Як тільки це сталося, розливаємо заготівлю форми і залишаємо для затвердіння.

Готуємо з какао-порошку

Як зробити молочний шоколад з доступних продуктів?

Компоненти дуже прості і напевно знайдуться на кухні будь-якої господині:

  • какао-порошок — 4 ст. л.;
  • цукор — 1 чайн. л;
  • масло вершкове — 50 г;
  • молоко — 100 мл

Першим ділом беремо ємність і підігріваємо в неї молоко. Далі до нього висипаємо цукор і какао.

Поки солодка маса прогрівається, займемося маслом: його розігріваємо на паровій бані окремо від основної суміші, а потім з’єднуємо обидві частини заготовки. Тепер чекаємо, поки продукт закипить, перемішуючи вміст каструльки, щоб маса не чіплялася до дна ємності. На зменшеному вогні шоколад вариться ще кілька хвилин. Готовий шоколадний напій розподіляємо за формами, а потім ставимо застигати.

Дивіться також:  Пиріг Зебра – 7 покрокових рецептів

На замітку. Цукровий пісок рекомендується замінити мелкомолотой пудрою.

Молочний білий шоколад в домашніх умовах

Для неймовірно солодкого, улюбленого виду шоколадок знадобиться склад компонентів:

  • масло-какао — 100 г;
  • цукрова пудра — 100 г;
  • сухе молоко — 100 г;
  • ваніль.

Розтоплюємо масло-какао будь-яким доступним способом. Потім змішуємо з іншими компонентами, приготованими для шоколаду. Домагаємося однорідної маси. Розподіляємо отриману суміш по формах для цукерок і відправляємо охолоджуватися на полицю холодильної камери.

На замітку. В нього також можна додати цукати, подрібнені або цільні горішки, а також урізноманітнити смак темної шоколадної крихтою — структура вийде двокольоровою.

Десерт з кавовим смаком

Компоненти кавового ласощі:

  • какао-порошок — 2 стіл. л.;
  • цукор — 100 г;
  • олія слив. — 100 г;
  • молоко сухе — 120 г;
  • кава — 1 чайн. л

Заздалегідь зварений кавовий напій трохи наполягаємо. Проціджуємо крізь дрібне ситечко або марлю, складену шарами — таким чином, крупинки і гуща не потраплять в десерт. Варимо в сотейнику пару хвилин. Чекаємо, як почне закипати, і потроху вводимо какао-порошок і цукровий пісок, перемішуємо до розчинення. Наступним потроху додаємо молочний порошок, добре опрацьовуємо ложкою заготовку, щоб одержати однорідну суміш інгредієнтів.

Топлене масло з’єднуємо з шоколадною масою. Розподіляємо у форми. Для застигання такого десерту потрібно більш тривалий відрізок часу, ніж для інших видів даного ласощі.

З горіхами і сухофруктами

Заздалегідь готуємо список продуктів для приготування шоколадної маси. Для цього можна скористатися одним з вищенаведених рецептів. Не забуваємо додати улюблені горіхи і нарізані шматочками сухофрукти.

Готуємо дві посудини. Як і в попередніх варіантах, спочатку готуємо дві складові частини для заготівлі: солодку ароматну молочну і топлене масло. Потім обидві перемішуємо між собою, щоб вийшла однорідна рідка заготовка. Сюди також додаємо какао, на тихому вогні гріємо шоколад ще 25 хвилин. Знімаємо охолоджуватися, і відразу ж додаємо начинку — стільки, скільки захочеться. Потім робимо те ж, що і завжди — даємо застигнути в формочках.

Дивіться також:  8 рецептів хліба в мультиварці, простих і смачних

Молочний шоколад з медовими нотками

Нам знадобиться:

  • какао-боби (порошкоподібні) — 0,4 кг;
  • мед (краще рідкий, або топлений) — 100 мг;
  • какао-масло — 200 р.

Топимо кубик масла, частинами вводимо какао, попередньо подрібнені. Маса повинна придбати рівну структуру без грудочок.

Потім вливаємо мед і знову помішуємо. Чекаємо, поки температура не досягне 40 градусів, і прибираємо з вогню. Застигає десерт близько 8 — 12 годин.

Рецепти досить прості в приготуванні, їх не можна не спробувати. Приготувавши їх одного разу, неможливо відмовитися від домашнього молочного шоколаду.

Тепер ви з легкістю зможете приготувати молочний шоколад і побалувати своїх домочадців таким ласощами, головною перевагою якого є натуральність. Адже приготовані з любов’ю шоколадні цукерки набагато смачніше магазинних виробів.

Прокрутка до верху