Молочний суп з вермішеллю – блюдо, яке завдяки своєму корисному складу і швидкості приготування ідеально підходить для дитячого харчування, вживання в їжу людьми і тими, хто стежить за своєю фігурою. Щоб блюдо вийшло максимально смачним і корисним, його потрібно готувати за перевіреними рецептами і використовувати тільки якісні продукти (вермішель з твердих сортів пшениці).
Класичний молочний суп з вермішеллю
Класичний молочний суп варять з тонкою локшиною, яку називають також «Павутинка». Щоб зацікавити дітей, можна використовувати тонкі макаронні вироби у формі техніки, букв, цифр, зірочок тощо
Пропорції продуктів для молочного супу з вермішеллю:
- 1000 мл молока;
- 100 г вермішелі;
- цукор за смаком;
- 3 г солі.
Рецепт покроково:
- Каструлю з товстим дном, наприклад, з нержавійки обполоснути холодною водою. Потім перелити в неї молоко і нагріти до кипіння, постійно стежачи, щоб воно не втекло. Для молочних супів краще не використовувати знежирене молоко, оскільки організму для засвоєння кальцію і вітамінів, що містяться в ньому, просто необхідні жири, яких в знежиреному продукт недостатньо.
- Після закипання молока, вогонь зменшити і невеликими порціями засипати вермішель, безперервно перемішуючи вміст каструлі. Це запобігає злипання макаронних виробів в один клубок.
- За пару хвилин до готовності вермішелі суп підсолодити цукром за смаком і додати щіпку солі, яка у цьому випадку виступить натуральним підсилювачем смаку, тому її класти слід обов’язково.
Як зварити в мультиварці?
Дуже просто і швидко можна приготувати молочний суп з вермішеллю в мультиварці, скориставшись відповідною опцією.
Для його приготування слід підготувати:
- 4 мультистакана молока або 2 мультистакана води і 2 мультистакана молока;
- 1,5 мультистакана вермішелі;
- 50 г цукру;
- 30 г вершкового масла;
- 3 г солі.
Послідовність дій:
- Якщо готувати суп в пристроях, оснащених функцією «Молочна каша», то досить буде, лише скласти всі інгредієнти в электрокастрюлю, закрити кришку і запустити відповідну програму.
- Якщо серед доступних програм відсутня потрібна опція, то алгоритм приготування трохи зміниться. Спочатку потрібно закип’ятити молоко (або молоко з водою). Це можна зробити з функціями «Смаження», «Мультиповар» або «Суп».
- В коли молоко закипить, викласти вермішель, сіль, цукор і масло, накрити кришкою і готувати далі. Для мультиварки «Поларіс» 7-10 хвилин у режимі «Мультиповар» при 110 градусах. У пристроях фірми «Панасонік» — одну хвилину «Варка на пару» і ще 7-10 хвилин витримати на підігріві.
Ситний суп з вермішеллю і картоплею
Співвідношення вермішелі і картоплі з рідиною, наведене в даному рецепті, дозволяє отримати перше блюдо середньої густоти, тому приготований суп слід з’їсти відразу після приготування, інакше він сильно загусне.
Перелік необхідних інгредієнтів:
- 1000 мл молока;
- 500 мл води;
- 350 г картоплі;
- 150 г вермішелі;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Картопляні бульби очистити від шкірки і подрібнити дрібними кубиками. Скласти овочі в каструлю, залити водою і варити до м’якості. Оскільки овочі погано розварюються у молоці, то для приготування молочного супу їх попередньо відварюють у воді і тільки після цього додають молоко і інші інгредієнти.
- В окремій посудині прогріти молоко майже до кипіння, але не кип’ятити. Коли картопля звариться, влити в каструлю гаряче молоко, всипати вермішель і варити до повної готовності.
- Практично готовий суп посолити і задобрити спеціями за бажанням.
З додаванням гарбуза
Цей корисний суп може мати різну консистенцію більш рідкісну або більш густу, яка буде схожа на кашу. Все буде залежати від співвідношення гарбуза і молока, яке кожна господиня може вибрати на свій розсуд.
Базові пропорції інгредієнтів будуть наступними:
- 240 г м’якоті гарбуза;
- 1200 мл молока;
- 50 г вермішелі «Павутинка»;
- сіль, цукор, кориця і мускатний горіх за смаком;
- вершкове масло порційно для подачі.
Як варити молочний суп з гарбузом:
- Очищену від насіння і шкірки, м’якоть гарбуза довільно нарізати, скласти в посуд, залити водою, щоб вона тільки покрила овочі, і поставити на плиту.
- Коли гарбуз буде абсолютно готова, її слід перетворити на пюре. Зробити це можна за допомогою блендера, картоплем’ялкою або протерши через сито.
- Отримане помаранчеве пюре слід розвести гарячим молоком до бажаної густоти, викласти в нього вермішель, додати цукор і спеції за смаком. Після того, як вермішель звариться, суп можна подавати.
- При подачі в кожну тарілку слід покласти по невеликому шматочку вершкового масла.
Молочний суп з вермішеллю для дитини
З перших днів життя молоко незамінне в дитячому раціоні. З часом на зміну материнському молоку приходить коров’яче або козяче. Часто відбувається так, чим старше стає дитина, тим з меншим задоволенням він п’є молоко. У цьому випадку мами йдуть на різні хитрощі.
Наприклад, з молока і вермішелі можна зварити смачний суп, взявши:
- 1000 мл молока;
- 75 г вермішелі;
- 25 г вершкового масла;
- сіль і цукор за смаком.
Хід роботи:
- На плиту встановити дві каструлі: одну – з водою, а іншу з молоком. Як тільки вода закипить, її трохи підсолити і відварити в ній вермішель до напівготовності. В залежності від рекомендацій на упаковці на це може знадобитися від 3 до 5 хвилин.
- Потім локшину відкинути на друшляк і старанно промити гарячою водою, щоб вони не злиплися. Коли рідина гарненько стече, перекласти макаронні вироби коли молоко закипить.
- Додати до молока також цукор і вершкове масло. Варити суп до готовності вермішелі. Подавати це перше блюдо слід гарячим.
З яйцем
Ще один смачний варіант першого страви, який подобається і дорослим і дітям – це молочний суп з вермішеллю і яйцем.
Для нього знадобиться:
- 1000 мл молока;
- 150 г вермішелі (можна взяти яєчну локшину);
- 2 курячих яйця;
- 30 г цукру або по смаку;
- 5 г солі;
- 50 г вершкового масла.
Як приготувати:
- У підходящої каструлі закип’ятити молоко, додати в нього цукор і посолити.
- У глибокій тарілці або мисочці збовтати виделкою яйця, щоб вони стали однорідною рідиною.
- Після закипання молока, вогонь зменшити, засипати в каструлю вермішель, перемішати, щоб вона не злиплася в один ком, влити сирі яйця і знову розмішати.
- Варити суп до готовності локшини при безперервному помішуванні, а потім зняти з вогню, додати шматочок вершкового масла і розмішати до повного його розчинення.
Італійський курячий суп з вермішеллю
Для більшості молочний суп з вермішеллю – це солодкий десерт, який став першим блюдом, але в Італії дуже популярний курячий суп з насиченим вершковим смаком, приготовлений на воді, молоці і вершках.
Щоб зварити його, потрібно взяти:
- 1000 мл курячого бульйону;
- 150 мл жирних вершків;
- 45 мл молока;
- 450 г курячого філе;
- 150 г зерен консервованої кукурудзи;
- 120 г вермішелі;
- 30 г кукурудзяного крохмалю;
- сіль і чорний мелений перець за смаком.
Порядок дій:
- У каструлю відповідного обсягу влити бульйон і вершки, викласти у цю суміш нарізане тонкими смужками куряче філе. Довести до кипіння і варити двадцять хвилин.
- В окремій каструлі в достатній кількості підсоленої води відварити до напівготовності вермішель. Час варіння буде залежати від вказаного на упаковці. Відкинути вермішель на друшляк, промити і перекласти до курячого філе.
- Далі змішати холодне молоко з крохмалем і тонкою цівкою ввести в суп. Слідом додати кукурудзу, сіль і варити кілька хвилин до готовності вермішелі. Подавати блюдо теплим, приправивши зверху чорним меленим перцем.