Нерідко багато корисні продукти харчування залишаються без належної уваги. До таких продуктів належать і молоки риб. Але такі частини риби виключно корисні та смачні, а в азіатській кухні їх навіть їдять сирими. У нашій статті ми поговоримо про рецепти приготування молок лососевих риб і про користь таких страв.
Користь і шкода молок лососевих риб
Незважаючи на те, що молоки лососевих риб їдять вже тисячі років, не всі країни змогли оцінити їх смак. В основному такий рибний продукт використовують у російської та японської кухні, а ось для європейців молоки подібні смаженою таїландським тарганам. А між тим, такий продукт дуже корисний. До речі, ведмеді, виловивши лосося, в першу чергу поїдають саме молоки і ікру, тобто найбільш важливі для них частини риби.
Так в чому ж багатство молок червоних риб?
- По-перше, в них багато незамінних для нашого організму жирів, але мало калорій – на сто грамів продукту доводиться 92 Ккал і 10 % жирних кислот.
- По-друге, молоки багаті протаминами і вітамінами групи Ст. Такі речовини відмінно позначаються на функціональної діяльності мозку і необхідні при такому недугу, як цукровий діабет.
- Також у складі є велика кількість мінеральних речовин, які зміцнюють імунітет і кістки, підвищують витривалість і знижують загрозу інсульту та інфаркту.
Вчені змогли довести, що молоки містять у собі нуклеотиди, які наш організм бере для підміни непрацездатних ДНК, а значить, такий продукт може надавати антивіковий ефект.
Як правило, в молоці не міститься будь-яких речовин, здатних завдати шкоди нашому організму, але це за умови, якщо риба жила в чистих водоймах. А ось від фермерських продуктів треба відмовитися, так як ця частина риби швидко вбирає всі небезпечні речовини, в надлишку містяться в синтетичних кормах.
Також не рекомендується вживати такий рибний делікатес:
- тим, у кого може виникнути алергія на морські продукти;
- тим, хто страждає ожирінням;
- і тим, у кого є збої в обміні речовин.
Інших обмежень поки не виявлено, їх можна їсти жінкам в період виношування плоду та годування малюка, дітям такий продукт бажано давати, починаючи з трирічного віку.
Молоки лососевих риб, запечені в духовці
Незважаючи на те, що молоки виглядають не так привабливо, як сама риба, за смаком вони можуть перевершити самі стейки з лосося або форелі.
Інгредієнти:
- 380 г молок;
- три бульби картоплі;
- цибулина і морквина;
- три томату.
Для страв важливо вибрати свіжий і якісний продукт.
При виборі молок особливу увагу приділяють їх забарвленню. Молоки молоденьких риб повинні мати червонуватий або рожеве забарвлення, зрілих особин – світлий. Поверхня молок повинна бути гладкою і рівною, але не кашкоподібної.
Спосіб приготування:
- Молоки промиваємо та нарізаємо шматочками. Картоплю ріжемо соломкою, помідори кружечками, цибулю півкільцями, а моркву просто тремо на тертці.
- Форму промасливаем, розкладаємо картоплю, а зверху цибулю. Приправляємо спеціями, потім розподіляємо шар молок, моркви і томатів. Солимо, перчимо продукти і посипаємо будь рубаною зеленню.
- Робимо сіточку з майонезу і ставимо в духовку на 30 хвилин (температура – 180 °С).
Як смачно посмажити на сковороді
Якщо смажена риба входить в ваш раціон, то посмажити молочко не складе для вас особливих труднощів. Єдине, що доведеться зробити, так це очистити молоки від плівки. Правда, деякі ігнорують такий процес і воліють готувати смажені молоки разом з нею.
Інгредієнти:
- 270 г молок;
- однією яйце;
- дві ложки сухарів для панірування.
Спосіб приготування:
- Якщо ви вирішили звільнити молоки від плівки, то першим ділом замочіть їх у прохолодній воді, потім прочистіть і ще раз промийте.
- Посипте рибні «запчастини» перцем і сіллю, можете взяти і інші спеції для риби.
- Розігрійте сковороду з маслом, молоки опустіть спочатку у збите яйце, потім панірують у сухарях і смажте до рум’яного кольору.
Готуємо в клярі
Посмажити молочко можна в панірувальних сухарях, але більш оригінально виглядатимуть молоки лососевих риб в клярі.
Інгредієнти:
- 480 г молок;
- два яйця;
- три ложки борошна.
Спосіб приготування:
- Як і в попередньому рецепті, молоки ми залишаємо на півгодини в прохолодній воді, потім чистимо, приправляємо сіллю і перцем.
- Робимо кляр з яєць, борошна і трьох ложок води.
- Опускаємо молоки в кляр, викладаємо на розігріту олію і обсмажуємо до рум’яності з усіх боків.
Молоки лососевих риб в мультиварці зі сметаною
Дуже апетитними виходять молочко з додаванням сметани і сиру. За смаком готову страву чимось нагадує французький жульєн.
Інгредієнти:
- 480 г молок;
- велика голівка білої цибулі;
- 60 г сиру (краще голландського);
- півпачки масла вершкового.
Спосіб приготування:
- Очищені молоки ріжемо шматочками, цибулю шаткуємо кубиками.
- У режимі «Смаження» пасеруємо цибулю в олії. Як тільки він стане золотистим, викладаємо молоки і обсмажуємо десять хвилин.
- Тепер додаємо сметану, спеції і тушкуємо під закритою кришкою в режимі «Гасіння» двадцять хвилин.
- Готове блюдо викладаємо на тарілку, посипаємо тертим сиром і будь подрібненою зеленню.
Рибний суп з молоками
Молоки лососевих риб багаті корисними речовинами і в них мало калорій, тому з такого рибного делікатесу можна зварити легкий і корисний суп. Для більшої ситності в рецепт можна додати будь-яку крупу.
Інгредієнти:
- 280 г молок;
- 70 г рисових зерен;
- морквина;
- цибулина;
- томат.
Спосіб приготування:
- У киплячу воду засипаємо рисові зерна разом з сіллю.
- Цибулю і моркву шаткуємо, з томату знімаємо шкірку і нарізаємо м’якоть невеликими кубиками.
- В олії пасеруємо цибулю з морквою, потім кладемо томати і молоки, тушкуємо десять хвилин.
- Як тільки рис буде майже готовий, закладаємо зажарку, кладемо подрібнену зелень і варимо суп ще п’ять хвилин.
Оладки з молок
Якщо ви любите молоки лососевих риб, то наступний рецепт ви візьмете на замітку. Ми пропонуємо оцінити на смак оладки з молок, які гарні як в холодному, так і в гарячому вигляді.
Інгредієнти:
- 480 г молок риб;
- цибулина і морквина;
- дві ложки борошна;
- півпучка зелені і спеції.
Спосіб приготування:
- За допомогою блендера подрібнюємо молоки і овочі.
- Додаємо подрібнену зелень з борошном, приправляємо сіллю і перцем, і змішуємо.
- На підігрітому маслі смажимо оладки до апетитної скоринки.
Салат з молоки лососевих риб
Багато господинь при обробленні риби викидають молоки, але вони навіть не здогадуються, що з них можна приготувати найрізноманітніші страви – від смачних супчиків до закусок. Пропонуємо рецепт цього делікатесного страви – салат з молок лососевих риб.
Інгредієнти:
- 750 г молок;
- два солоних огірка;
- три бульби картоплі;
- дві головки салатного лука;
- дві моркви;
- три часникового зубчики;
- майонез для заправки.
Спосіб приготування:
- Приготування молок лососевих риби почнемо з їх відварювання. Одночасно і варимо картоплю. Потім продукти остуджуємо і ріжемо невеликими кубиками.
- Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву й огірки тремо на тертці для корейських салатів. Потім овочі обсмажуємо в олії до готовності, додаємо до них соління і тримаємо продукти на вогні ще п’ять хвилин.
- Як тільки всі заготовки для салату охолонуть, змішуємо їх в салатниці, додаємо подрібнені часникові часточки і зелень. Приправляємо закуску за смаком сіллю і перцем, заправляємо майонезом і подаємо до столу.
Така делікатесна частина рибної тушки, як молочко, може стати одним з найулюбленіших ласощів. Їх можна солити, смажити, варити і всякий раз насолоджуватися новим, свіжим смаком.