Якщо хочеться доповнити святковий стіл яскравим за смаком і зовнішнім виглядом пікантним стравою, то морква по-корейськи — це ідеальний вибір. Вона може виступати і самостійною закускою, і бути в складі оригінального салату, і стати начинкою для рулету. Гості не залишать її без уваги в будь-якому випадку.
Корейська морква: класичний спосіб приготування
Цей салат придумали корейці, які проживали на території Радянського Союзу, коли спробували створити страва, схожа на їх національну кухню. Незвичайне поєднання гіркоти, кислинки, гостроти і солодощі припало до смаку і багатьом іншим. З тих пір популярність страви тільки зростає, а варіантами його приготування можна заповнити цілий блокнот. Рецепт моркви по-корейськи в домашніх умовах підійде для будь-якої господині: його легко готувати, а закуски інгредієнти недорогі і доступні.
Що знадобиться для його втілення в життя?
- 1 кг соковитою і бажано великої моркви (щоб було зручно її нарізати або терти).
- 6 середніх зубчиків часнику.
- Велика цибулина.
- 6 горошин чорного перцю.
- Півтори чайні ложки меленого червоного перцю.
- Чайна ложка коріандру.
- Півтори чайні ложки солі.
- 150 мл оливкової олії.
- 2 столові ложки винного оцту.
- Півтори столові ложки цукру.
Покрокова інструкція приготування
- Коренеплоди добре вимиваємо, чистимо. Подрібнюємо на спеціальній терці або ножем нарізаємо у вигляді тонкої соломки.
- Посипаємо сіллю, цукром, часником (продавлений через землянку).
- Товчемо В ступці коріандр і перець горошком.
- Шаткуємо цибулю.
- У досить об’ємну сковороду виливаємо рослинне масло і прогріваємо його.
- Додаємо мелені спеції і цибулю, смажимо все протягом п’яти хвилин.
- Після цього шумівкою прибираємо підсмажену цибулю.
- Змочуємо морква винним оцтом і поллємо приготованим соусом зі спеціями і присмаком цибулі.
- Щільно закриваємо кришкою і залишаємо на півгодини прогрітися.
- Відкриваємо блюдо, ретельно перемішуємо, викладаємо у харчової контейнер і ставимо в холодильник годин на десять-одинадцять.
Якщо часу в обріз: швидкий рецепт корейської моркви
Коли гості майже на порозі, а хочеться їх здивувати і порадувати, можна скористатися рецептом, не віднімати на приготування багато часу. Сам процес займе менше години, плюс два-три години, щоб страва настоялося і набуло покладені смак і соковитість.
Приготуємо:
- кілограм моркви;
- велику часникову головку;
- щіпку меленого коріандру;
- чайну ложку чорного меленого перцю;
- три столових ложки оцту;
- три чайні ложки цукру;
- півсклянки соняшникової олії.
Тепер можна приступати до готування
- Висипаємо В каструлю попередньо вимиту і натерту соломкою моркву, поливаємо оцтом.
- В іншій ємності доводимо майже до кипіння соняшникова олія, заливаємо їм овоч.
- Видавлюємо у посуд з морквою та олією часник, додаємо спеції, сіль з цукром.
- Даємо салату постояти дві-три години, після чого подаємо на стіл.
Маринад на швидку руку
Щоб «швидкий салат» придбав закінчений смак, приготуємо для нього таку ж швидку заправку. Нам знадобляться велика цибулина, олію та столовий 9% оцет.
- Не шкодуючи, наливаємо олію в заздалегідь розігріту сковороду.
- Ріжемо «Чіполіно» великими фрагментами і висипаємо туди ж. Чекаємо, поки цибуля набуде золотистого кольору, потім видаляємо його шумівкою.
- Даємо охолонути, поливаємо приготований салат, на півгодини кладемо під прес, потім на пару годин «переселяємо» в холодильник. Готове блюдо стане дуже соковитим.
Салатний «калейдоскоп»
Морква по-корейськи, як вже було сказано, подається на стіл не тільки у вигляді окремої частини меню, але і як складова найрізноманітніших страв. Це дуже «комунікабельний» продукт, він досить органічно поєднується з різними компонентами і вписується в різні кулінарні шедеври. Наприклад, прекрасно відтіняє смак м’яса.
Закуска з куркою
Салат з корейською морквою і куркою – улюблена їжа багатьох. Його можна зустріти як на повсякденному, так і на святковому столі. Причому, кожна господиня керується своєю інструкцією приготування. Ось одна з них.
Нам потрібні:
- 250 грамів моркви по-корейськи;
- два курячих філе;
- чотири яєчка;
- 200 грамів твердого сиру;
- 250 грамів салатного майонезу;
- великий апельсин;
- зелень.
Порядок приготування.
- Яйця варимо круто, відварюємо філе і даємо охолонути.
- М’ясо ріжемо тонкими брусочками, яйця натираємо теркою або тиснемо виделкою.
- Подрібнюємо на тертці сир, апельсин очистити від цедри і нарізаємо кубиками.
- На дно салатниці викладаємо шар курятини і поливаємо майонезом.
- Зверху кладемо моркву, її теж змащуємо соусом.
- Тепер черга апельсинового шару (не забуваємо покрити майонезом і його).
- Потім пласт яєчний (і знову майонез).
- Зверху посипаємо сиром і прикрашаємо зеленню.
До речі, такий салат можна подавати і у вигляді «листкового пирога», і перемішувати інгредієнти.
Насиченим смаком і додатковим ароматом димку порадує домашніх і рецепт з копченою курятиною.
Візьмемо:
- чверть кілограма корейської морквини;
- півкіло копченого курячого м’яса;
- велику солодку перчину;
- червону цибулину;
- нежирний майонез.
Етапи приготування:
- Відокремлюємо м’ясо від кісток, з допомогою ножа нарізаємо соломкою.
- Цибулю шаткуємо півкільцями, а перець перетворюємо в кубики.
- Всі висипаємо в салатницю, додаємо гостру морква, майонез і змішуємо.
Хазяєчки надають таку їжу різні смакові «нотки»: за допомогою консервованої кукурудзи, тертого твердого сиру або сухариків з сирним відтінком.
Морква по-корейськи з квасолею
Таке блюдо називають ще «Яскравий салат»: колірний контраст входять в нього овочів вражає і викликає апетит.
Візьмемо все, що знадобиться для приготування:
- банку червоної квасолі;
- два солодких перцю;
- половину чайної ложки чорного перцю;
- половину лимона;
- 350 грамів гострої моркви;
- по три столових ложки соєвого соусу, оливкової олії;
- чайну ложку солі;
- два часникових зубця;
- пучок петрушки.
Діємо за планом.
- Нарізаємо соломкою солодкий перець.
- Додаємо до нього моркву по-корейськи і квасоля.
- Солимо.
- З’єднуємо в окремій мисочці соєвий соус і рослинне масло, додаємо роздавлений часник.
- Додаємо в отриману суміш чорний перець, виливаємо до овочів.
- Ретельно перемішуємо, викладаємо на 5 -7 годин в холодильник, щоб інгредієнти добре просочилися.
- Готову страву прикрашаємо петрушкою. Також можна зелень пошинкувати і ввести до складу салату.
Корейська морква з грибами – улюблениця гурманів
Поєднання цих компонентів дає дуже незвичайні і приємні смакові відчуття. Так що подібні салати готуються часто і поїдаються з задоволенням. Гостра моркву і гриби, зрозуміло, повинні бути присутніми в них обов’язково. А от інші складові – справа переваг господині і її найближчого оточення.
Спробуємо «спорудити» цікаву закуску з гострою морквою, грибами і курятиною.
Для чого візьмемо:
- 300 грамів корейської морквини;
- півкіло печериць;
- дві штуки курячого філе;
- велику цибулину;
- соняшникова олія;
- пару яєць;
- легкий майонез;
- зелень (на ваш смак);
- сіль.
Почнемо процес.
- Дрібно рубаємо зелень, цибулю шаткуємо маленькими кубиками.
- Гриби ріжемо на четвертинки і 10 хвилин обсмажуємо в олії разом з цибулею.
- Відварюємо філе, остуджуємо і кришимо брусочками.
- Яйця круто тиснемо виделкою.
- Складаємо в ємність всі інгредієнти, заправляємо майонезом і змішуємо.
Якщо залишилися цілі гілочки зелені, можна використовувати їх для декору.
Лаваш плюс корейська морква — одно рулет
Кулінари знають чимало способів перетворити лаваш в повноцінну їжу з відмінними смаковими якостями. Один з таких варіантів (з цілим арсеналом підваріантів) – лаваш з корейською морквою.
Що може знадобитися для його приготування?
- 300 грамів гострої морквини;
- два тонких вірменських лаваша;
- 300 грамів шинки (свинячий або курячий);
- чотири зварених круто яйця;
- пара часникових зубчиків;
- 200 грамів сиру;
- 300 грамів майонезу;
- свіжа подрібнена зелень.
Що робимо?
- Розкладаємо на робочій поверхні один лаваш і добре промазуємо майонезом.
- Розміщуємо шар шинки, перетвореної з допомогою ножа в тонку соломку.
- Зверху посипаємо тертими яйцями, злегка покриваємо майонезом.
- Кладемо другий лаваш, просочуємо рештою майонезу, але вже змішаної з тиском часником.
- Тепер наверх – шар тертого сиру, на нього – морквини по-корейськи, потім — зелені.
- Останній штрих – формуємо рулет, укладаємо в поліетиленовий кульок і відправляємо в холодильник, щоб «дійшов».
Приправа для корейської моркви: готуємо самі
Звичайно, завжди можна купити таку приправу в магазині. Але хто знає, якої якості продукти брали для її виробництва у фабричних умовах? А те, що зроблено будинку, відомо і безпечно.
Треба лише мати для цього набір спецій:
- базилік;
- часник;
- коріандр;
- мускатний горіх;
- мелений чорний і червоний перець.
В залежності від вибраного рецепту все це в певній послідовності додається до морквині. Треба тільки знати деякі секрети, що допоможуть страви стати і привабливим на вигляд, і смачним.
- Часник додають в салат тільки після масла: від гарячого масла він може позеленіти.
- Спеції втручаються в рослинна олія (соняшникова, оливкова, кукурудзяна, кунжутне) під час його розігріву.
- Зелень краще використовувати на завершальному етапі.