Морквяна запіканка – 7 рецептів

Смачна і корисна морквяна запіканка повинна бути в раціоні всіх, хто хоче правильно харчуватися і мати відмінне здоров’я. Крім основного компонента страви – морквини, до його складу можуть входити інші овочі, спеції, крупи, які зроблять страва ще поживніше та корисніше. Готується морквяний пиріг швидко, з простих інгредієнтів, підходить для харчування дітям і дорослим.

Класична морквяна запіканка в духовці

Запіканка в духовці є класичним варіантом приготування страви. Випікається вона протягом 30 хвилин з бюджетних продуктів, при цьому виходить легкою, багатою вітамінами та іншими корисними речовинами. Їсти її можна всім, в тому числі і людям, які стежать за своєю вагою або хочуть скинути пару зайвих кілограм.

Готується страва з:

  • моркви – 4 шт.;
  • яєць – 2 шт.;
  • гашеного соди – 0,5 ч. л.;
  • манної крупи – 3 ст. л.;
  • цукру – 2 ст. л. без гірки;
  • рослинного жиру (для змазування форми).

Варена морквина натирається на крупній тертці. Окремо в ємності змішуються жовтки з білками, цукровим піском і манною крупою. Після моркву і суміш з інших продуктів з’єднуються, вимішуються і викладаються у форму, попередньо змащену жиром. Випікати продукти потрібно в духовці при температурі 200 градусів близько півгодини.

Рецепт, як у дитячому садку

Морквяна запіканка як у дитячому садку легко готується в домашніх умовах. Це блюдо є низькокалорійним, корисним і дієтичним. Подається готове страву в теплому або замороженому вигляді, разом з різними соусами, ягодами і сухофруктами.

Для приготування страви слід запастися:

  • морквою – 600 г;
  • цукром – 100 г;
  • борошном – 1,5 ст. л.;
  • розпушувачем – щіпка;
  • вершковим маслом – 120 г;
  • яйцями – пару штук;
  • корицею – за смаком.

Морква очищається, відварюється до готовності і подрібнюється за допомогою заглибного блендера. На виході повинно вийти близько 400 мл пюре.

Далі морквяна маса викладається в глибоку ємність, змішується з цукром, борошном, розпушувачем, вершковим маслом, корицею і збитими яйцями. Після вимішування заготовка переміщується у форму для випікання і поставити в духовку на 45 хвилин при 180 градусах. Готовність продукту перевіряється за допомогою зубочистки – якщо вона суха на виході, то пиріг готовий.

Дивіться також:  Запіканка з печінки – 8 рецептів приготування в духовці і в мультиварці

Сирно-морквяна запіканка

Поєднання ніжного сиру і яскравою соковитою морквини – ідеальне за смаковими параметрами, структурою і корисним властивостям. Таке блюдо відмінно підійде в якості сніданку до чаю або кави. Дітям пиріг можна подати з молочним коктейлем або какао.

Готується страва з:

  • домашнього сиру – 0,4 кг;
  • моркви – 2 шт.;
  • яєць курячих – 2-3 шт.;
  • цукру – 0,5 склянки;
  • сметани – 3,5 ст. л.;
  • соди харчової – 0,5 ч. л.;
  • крупи манної – 4,5 ст. л.;
  • маку – 1 ч. л.;
  • родзинок або чорносливу – за смаком.

У глибокій ємності слід ретельно вимішати і після домашній сир збити білки з жовтками, цукор. Туди ж вводиться сода, гашене сметаною.

Морквина очищається і натирається на дрібну тертку. Разом з маком, манною крупою і родзинками морква вводиться в тісто. Усе ретельно вимішується і викладається у форму для запікання (можна використовувати силіконову у вигляді сердечка або тварин). Випікати слід при температурі 190 градусів протягом 40-50 хвилин. Готовий пиріг можна прикрасити базиліком, цукровою пудрою, ягодами.

Сирно-морквяна запіканка може бути приготована за іншим рецептом, з додаванням сезонних ягід. Вони зроблять випічку більш соковитою, ніжною та приємною на смак. У цьому випадку ягоди вводяться в тісто в самому кінці, після збивання яєць в піну і з’єднання їх з іншими продуктами. У зимовий час добре додати в морквяну запіканку журавлину, яка допоможе зміцнити імунітет, і прискорити одужання ГРВІ. При додаванні кислих ягід кількість цукру потрібно збільшувати.

Смачне ласощі з яблуками

Багато дітей люблять терте яблучко з морквою і цукром з раннього віку. А якщо додати до них сир, та ще й запекти? Напевно приблизно так думав чоловік, який придумав цей чудовий рецепт, в якому поєдналися прості продукти в одне ціле, і вийшла в підсумку прекрасна випічка.

Для приготування страви варто запастися:

  • сир – 200 г;
  • цукровим піском – 3 ч. л.;
  • сметаною – 1 ст. л.;
  • яйцями – пару штук;
  • морквиною – 2-3 коренеплоду;
  • яблуком – 1-2 шт. в залежності від розміру овоча);
  • ваніліном, корицею.
Дивіться також:  Запіканка з макаронів в духовці – 9 смачних рецептів

Спочатку відварюється у воді очищений помаранчевий коренеплід до готовності. Окремо в мисці слід перетерти сир, змішати його з тертим яблучком і морквою (обидва овоча подрібнюються на дрібній тертці). В отриману суміш вводяться яйця, сметана, цукровий пісок. Всі продукти вимішуються і викладаються у форму, змащену маслом і притрушенную манною крупою.

Морквяно-яблучна запіканка випікається в духовій шафі протягом 35 хвилин при температурі 190 градусів. Готовий продукт слід злегка остудити і тільки після вийняти з форми. Перед подачею можна полити згущеним молоком або сметанним соусом. Дітям може сподобатися пиріг, поданий з шоколадом або фруктово-ягідним сиропом.

Запіканка з манкою і морквою

Запіканка з манкою готується часто в сім’ях, де є маленькі діти або літні люди. Для них це блюдо особливо корисно, так як легко засвоюється організмом, володіє великою кількістю корисних речовин.

Для приготування страви беруть:

  • відварену моркву – 550 г;
  • яйця – пару штук;
  • манну крупу – 3,5 ст. л.;
  • цукор – 90 г;
  • соду – половина чайної ложки;
  • кориця – 0,5 ч. л.;
  • вершкове масло – 20 г;
  • борошно – 1 ст. л.

Морква відварюється до м’якості в чистій воді. Щоб вона зберегла свою соковитість і смак, краще варити коренеплід в «мундирі». Важливо врахувати, що за рецептом потрібно трохи більше половини кілограма відвареного овоча, тому спочатку потрібно брати приблизно 900 г сирого продукту.

Після того, як коренеплід отварится і трохи охолоне, потрібно натерти його на дрібній тертці. Окремо жовтки збиваються з білками і цукром до того моменту, поки маса не стане білою і вдвічі більше початкового об’єму. У цю суміш додається сода, кориця, морква і манна крупа. Все вимішується до однорідності.

Форма для випікання змащують маслом і присипається борошном. Якщо є маленькі формочки, можна запікати овочевий пиріг в них – це буде цікавіше маленьким гурманам. Викладена маса розрівнюється в деку і відправляється в духову шафу, розігрітий до 180 градусів. Випікати продукт слід до утворення на поверхні гарної скоринки. Запіканка з манкою може подаватися з вершками або морозивом.

Дивіться також:  Запіканка з гарбуза – 7 смачних рецептів приготування

Морквяно-гарбузова запіканка

Морквяно-гарбузова запіканка буде більше корисна, якщо приготувати її на пару, а не в духовій шафі. При цьому не обов’язково мати пароварку – достатньо закип’ятити воду в каструлі великого об’єму і встановити в неї ємність поменше, попередньо помістивши змішані продукти. Такий варіант приготування підійде для дітей молодшого віку і тих, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Готується овочевий пиріг з:

  • тертого гарбуза – 100 г;
  • тертої моркви – 100 г;
  • молока – 120 мл;
  • цукру – 30 г;
  • манної крупи – 60 г;
  • яйця.

Морква і гарбуз очищаються, вимиваються і натираються на тертці. У каструлі слід закип’ятити молоко, покласти в нього овочі і тушкувати їх на слабкому вогні до випаровування рідини. Коли суміш охолоне, потрібно ввести в неї всі продукти, що залишилися за рецептом і вимісити до однорідності.

Готувати на пару запіканку потрібно не більше 30 хвилин. Після викласти на відповідне блюдо, прикрасивши цукровою пудрою і ягодами.

В мультиварці

Морквяна запіканка в мультиварці виходить як в дитинстві – ніжною, ароматною і дуже смачною.

Для її приготування потрібно взяти:

  • морквиною – 400 г;
  • манкою – 4 ст. л.;
  • цукром – 120 г;
  • яйця – 4 шт. категорії С0;
  • родзинками – 150 г;
  • вершковим маслом – 65 г;
  • ваніліном, корицею;
  • розпушувачем – чайна ложка без гірки;
  • апельсиновою цедрою;
  • рослинним маслом;
  • панірувальними сухарями;
  • сіль (щіпка).

Попередньо слід родзинки залити теплою водою і залишити так до того моменту, поки ягоди не розм’якнуть. Очищена морквина подрібнюється в блендері разом з цукром, яйцями і маслом. Після в суміш вводиться манна крупа, сіль, розпушувач і спеції. Все перемішується і отставляется на 25 хвилин до розбухання білих крупинок. Наприкінці в загальну масу вводиться родзинки, і продукти вимішуються до однорідності.

Чаша мультиварки змащується жиром і посипається сухарями (можна манкою). Далі в неї викладається заготівля для запіканки, всі розрівнюється і випікається в режимі «випічка» 45 хвилин. Коли пиріг трохи охолоне, можна вийняти його з форми, полити джемом і подати до столу.

Прокрутка до верху