Яскраве ароматне морквяне печиво — смачне і корисне ласощі для дітей і дорослих. Випічка виходить м’якою, розсипчастої, а моркву в складі абсолютно не відчувається. По кожному із запропонованих рецептів можна приготувати десерт на кожен день або частування на святковий стіл.
Морквяне печиво — класичний рецепт
Ласощі по цьому рецепту готується з мінімального набору продуктів. Цукор в тісто додавати необов’язково, якщо морква досить солодка. Таким корисним десертом можна пригощати навіть малюків до року.
Необхідні компоненти:
- 400 г сирої моркви;
- 300 г просіяного борошна;
- 80 г солодко-вершкового масла;
- 80 г цукрового піску;
- 20 г ванільного цукру;
- 5 г пекарського розпушувача;
- 2 г солі.
Кроки приготування.
- Олію заздалегідь розм’якшують при кімнатній температурі.
- Розтоплене масло виделкою розтирають з цукром до тих пір, поки всі крупинки не розійдуться.
- Очищену моркву труть на дрібній тертці і змішують з солодким маслом.
- Додають сіль, ванільний цукор і розпушувач. Заважають до однорідного стану.
- Засипають борошно, замішують яскраво-помаранчеве тісто. Воно має вийти густим, трохи буде липнути до рук.
- З тіста ліплять кульки не більше волоського горіха.
- Заготовки викладають на вистелений пергаментом деко і помістити в розігріту до 180°С духовку. Випікають 22 хвилини.
Порада: якщо використовується дуже соковита морква, потрібно брати більше борошна (на 400 г коренеплодів 400 г борошна).
Варіант приготування з родзинками
Це печиво замішується на сметані, тому виходить більш м’яким, а родзинки надає випічці оригінальний смак.
Потрібно:
- 250 р пшеничного борошна;
- 250 г моркви;
- 100 мл рідкої сметани;
- 60 г цукру;
- 40 р родзинок;
- 3 г розпушувача;
- 1 ваніліну.
Процес приготування.
- Родзинки миють і замочують у воді на годину для розм’якшення.
- Коренеплоди подрібнюють на тертці.
- У моркву додають цукор і сметану, перемішують.
- Борошно, ванілін і розпушувач з’єднують і порціями всипають в основну масу.
- Всі компоненти перемішують до однорідності. Тривалий заміс тіста не потрібно.
- Родзинки обсушують на серветках і додають в тісто.
- Отриману морквяну основу розкочують в не надто тонкий коржик (близько 1,5 см завтовшки).
- Тісто нарізати на однакові трикутники.
- Печиво з родзинками, укладають на лист з пекарської папером і випікати 20 хвилин при 180°С.
Морквяне печиво з вівсяними пластівцями
Хрустким і корисним печивом з морквини і вівсянки можна ласувати навіть на дієті.
Склад:
- 160 г борошна;
- 160 г вівсяних пластівців;
- 200 г моркви;
- 60 г цукру;
- 40 г меду;
- 3 г соди;
- 60 мл оливкової олії.
Покроковий рецепт.
- Моркву дрібно натирають, змішують з оливковою олією і злегка підігрітим медом.
- Додають вівсянку. Масу ретельно перемішують і залишають на півгодини, щоб пластівці розм’якли.
- Далі засипають борошно з содою і замішують яскраве тісто. Воно має бути трохи липким.
- Від тесту відрізають маленькі шматочки і скачують з них кульки.
- У тарілку насипати цукор і кожну заготовку обвалюють у ньому.
- Печиво розкладають на пекарської папері і ставлять в прогріту до 180°С на 20 хвилин.
Сирно-морквяне ласощі
Це печиво ідеально для перекусу між прийомами їжі або після занять фітнесом. Воно стане відмінним десертом і для маленьких дітей.
Необхідні продукти:
- 200 г сирої моркви;
- 180 г сиру середньої жирності;
- 300 г рисового борошна;
- 2 яйця;
- 40 г меду;
- 40 г цукру.
Технологія приготування.
- Моркву подрібнюють на самій дрібній тертці.
- Додають яйце, сир і мед. Добре розмішують.
- Частинами засипають рисову муку. Якщо її немає, можна перемолоти в блендері на потужній швидкості таку ж кількість рису.
- Отриманий склад залишають при кімнатній температурі на годину.
- З настоявшегося тесту вылепляют заготовки довільної форми.
- Сирно-морквяне печиво випікають в духовці при 180°С приблизно 20 хвилин.
Як зробити печиво з морквяного макухи?
Після виготовлення соку в соковижималці утворюється макуха, який найчастіше викидають. Однак на основі цього продукту можна зробити ароматне, низькокалорійне і корисне печиво. Для приготування підійде і заморожений макуха.
Знадобиться:
- 150 г морквяного макухи;
- пів-апельсина;
- 100 г вершкового масла;
- 400 г борошна;
- 120 г цукру;
- по 3 г солі і соди.
Кроки приготування.
- Сухий макуха розмочують соком половинки апельсина.
- Додають 20 г апельсинової цедри.
- Масло нарізають кубиками і залишають на столі для розм’якшення, а потім розтирають з цукром.
- Солодке масло з’єднують з морквою.
- Додають соду, сіль і борошно. Замішують м’яке тісто.
- Розкочують корж завтовшки 1,5 см і формочками вирізати з неї фігурки.
- Печиво з морквяного макухи розміщують на деко з папером і відправляють в розігріту до 170°С духовку на 25 хвилин.
Рецепт для тих, хто постить
Цей варіант приготування печива підійде тим, хто не може відмовитися від солодощів навіть у піст. Незважаючи на незвичний рецепт, випічка виходить м’якою, розсипчастою і довго не черствіє.
Необхідні інгредієнти:
- 250 г моркви;
- 100 г цукру;
- 1 г ванілі;
- 2 р солі;
- 60 мл рослинного масла;
- 240 г борошна;
- 80 г картопляного крохмалю;
- 5 г пекарського розпушувача.
Етапи готування.
- Моркву натирають, змішують з ваніліном, сіллю, цукром і заливають маслом.
- Поступово додають борошно, крохмаль і розпушувач.
- Склад заважають вручну, поки не вийде густа, трохи липнущее до долонь, тісто.
- З основи формують невеликі колобки, кладуть їх на деко застелений лист і ставлять у духовку. Пісне печиво готують близько 20 хвилин при 180°С.
З джемом
Щоб урізноманітнити класичний рецепт печива, досить додати начинку. Завдяки яблучного джему смак випічки стає більш ніжним.
Склад:
- 2 яйця;
- 300 г моркви;
- 150 г цукру;
- 200 г маргарину;
- 300 г борошна;
- 5 г соди;
- 100 г яблучного джему;
- 20 мл рослинного масла.
Процес приготування.
- Маргарин розтоплюють на водяній бані, потім остуджують.
- Коренеплоди подрібнюють на тертці.
- Яйця засипають цукром і збивають.
- Всі продукти з’єднують і розмішують до однорідної консистенції.
- В одержаний склад додають соду і поступово всипають борошно.
- Готують не дуже круте, але і не рідке тісто.
- Розкочують невеликі коржики.
- У центр кожної заготовки кладуть пів-ложки джему.
- Краї коржі зліплюють, як у вареника. По шву вироби ножем роблять поперечні надрізи.
- Печиво викладають на змащений маслом деко і готують 15 хвилин при 190°С.
З додаванням чорносливу
Корисне печиво «з сюрпризом» обов’язково сподобається і дорослим, і малятам.
Інгредієнти:
- 250 г моркви;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г цукру;
- 350 г борошна;
- 10 г пекарського розпушувача;
- 10 чорносливин.
Етапи готування.
- Розм’якшене при кімнатній температурі масло виделкою розтирають з цукром.
- Додають натерту моркву.
- Засипають борошно і розпушувач.
- Руками замішують тісто, при необхідності додаючи борошно.
- Від тесту відщипують шматочки, приплющивают їх пальцем, всередину кладуть по половині чорносливу і скачують кульки.
- Напівфабрикати розкладають на деко, залишаючи між ними достатню відстань.
- Печиво з начинкою випікають приблизно 25 хвилин при 180 градусах.
Печиво з моркви і подають в гарячому, і в охолодженому вигляді до чаю, соків, молока. При подачі ласощі можна посипати цукровою пудрою або подрібненими горішками.