Морквяні капкейки – блюдо, яке стане прикрасою будь-якого святкового столу і подарує тепло вогнища холодними зимовими вечорами. Готувати капкейки простіше простого, а необхідні інгредієнти можна купити в найближчому магазині.
Класика жанру
Класичний варіант капкейків дозволить познайомитися з основами приготування страви.
Перелік необхідних продуктів для приготування:
- борошно пшеничне – 1,5 склянки;
- молода морква – 200 г;
- питна сода – 1,5 ч. л.;
- яйця – 2 шт.;
- сіль – 0,5 ч. л.;
- цукор -1,5 ст.;
- кориця свежемолотая – 1 ч. л.;
- ванілін – невелика пучку;
- соняшникова або оливкова олія – не менше ¾ ст.;
- мускатник – 1 ч. л.;
- волоський горіх – 1 ст.;
- прикраса – цукрова пудра, вершки, цілі горішки або кондитерська посипання.
Приготування покроково:
- Підготувати моркву, натерти на самій дрібній тертці.
- Подрібнити горіхи.
- У миску всипати сухі компоненти.
- Окремо збити білок і жовток, цукор, всипати добавки (ваніль тощо), влити олію.
- Борошняну суміш ввести в яєчну масу.
- Додати подрібнені горіхи і моркву.
- Вимісити.
- Наповнити формочки тестом.
- Відправити запікатися на 1/3 години в духовку з температурою не більше 190°С.
Готовність перевіряють сірником або зубочисткою. Коли вона вільним і чистим буде виходити з випічки, страву можна виймати.
Готуємо з кремом-чіз
Морквяні капкейки з кремом чіз, запозичені у «заморських» кулінарів, зроблять будь-яку трапезу запам’ятовується.
Для замісу тіста потрібно:
- борошно – 200 г;
- кориця – 1 ч. л.;
- морква – 170 г;
- пекарський порошок – чайна ложка з гіркою;
- яйця – 2 шт.;
- горішки – 70 г;
- соняшникова олія – 100-120 г;
- цукор – 150 г;
- мускатний горіх або імбир – за смаковими уподобаннями;
- цедра – від двох мандаринів або одного середнього апельсина.
Для крему беремо:
- масло вершкове – 120 г;
- несолоний сир вершковий – 320 г;
- пудра цукрова – 100-120 р.
Готуємо поетапно:
- З’єднати в одній мисці всі сухі продукти – корицю, пекарський порошок, борошно, мускат або імбир по дрібці.
- Обсмажити волоські горіхи подрібнити ножем.
- Додати горіхи до борошняної суміші.
- Вимішати з допомогою віночка.
- В іншій мисці збити цукор спочатку з білком, потім і з жовтком.
- Додати сіль, рослинне масло, цедру.
- До яєчної суміші додати борошняну основу і перемішати.
- Натерти моркву на дрібній фракції.
- Додати в тісто.
- Приготовану суміш розкласти в кексницы.
- Відправити запікатися на півгодини при 180°С.
Крем для морквяних кексів:
- Масло розм’якшити (нехай полежить 20-30 хвилин поза холодильника).
- Додати цукрову пудру і збити.
- В пишний склад ввести охолоджений вершковий сир.
- Збити.
- Прикрасити кекси кремом через кондитерський мішок.
За бажанням можна додатково прикрасити капкейки наявними під рукою інгредієнтами.
Покроковий рецепт від Юлії Смолл
Юлія Смолл ділиться своїм рецептом капкейків.
Перелік необхідних продуктів:
- цукор коричневий – 400 г;
- сіль – невелика пучку;
- хороший маргарин або коров’яче масло – 100-120 г;
- яйця перепелині – 10-12 шт.;
- борошно – 400 г;
- морква – 400 г;
- розпушувач тіста – ст. л.;
- олія соняшникова або оливкова олія без запаху – 170 мл;
- свежемолотая кориця – 2 ч. л.;
- корінь імбиру – 0,5 ч. л.;
- горішки – 180 р.
Для крему:
- вершки – 150 мл;
- пудра з цукру – 150 г;
- вершковий охолоджений сир – 400 р.
Заміс тіста:
- Натерти моркву.
- Змішати борошно з усіма сухими інгредієнтами, крім цукру і солі.
- Перепелині яйця, цукровий пісок і сіль збити до утворення пишної, але не густої маси.
- З’єднати всі інгредієнти.
- Викласти готове тісто у форми.
- Випекти в духовці.
Приготування крему:
- Збити цукрову пудру і вершки.
- Додати сир.
- Збити до піни.
- Полити готові капкейки з кондитерського шприца.
Смачні морквяні капкейки від Енді Шефа
Морквяні капкейки від Енді Шефа – десерт для найвибагливіших гурманів.
Для тіста беремо:
- морква – 200 г;
- яйця – 2 шт.;
- оливкова або соняшникова олія – 190 г;
- цукор – 200 г;
- йогурт без добавок – 20 г;
- борошно – 220 г;
- ананаси – 30 г;
- ягоди сушені (на смак) – 50 р;
- імбир – щіпка;
- кориця – щіпка;
- сода негашене – 1 ч. л.
Методика виконання:
- Очистити моркву і натерти її на терці великої фракції.
- У миску вбити яйця, додати рослинне масло, цукровий пісок, йогурт.
- Ананаси нарізати (для рецепта підійдуть консервовані або свіжі).
- Додати до них ягоди або родзинки.
- Змішати з яєчною сумішшю.
- В іншій ємності змішати сухі продукти.
- Перемішати їх і ввести в яєчну суміш.
- Заповнити формочки.
- Відправити на запікання.
- Через 20 хвилин перевірити готовність сірником.
Ці капкейки можна їсти без крему. Але при бажанні можна скористатися одним з попередніх рецептів.
З солоною карамеллю
Така начинка для морквяних капкейків, як солона карамель, зробить страву більш вишуканим.
Потрібні компоненти:
- борошно – 150 г;
- терта морква – гранований стакан;
- яйце;
- ряжанка – 70 мл;
- сіль і розпушувач 1 ч. л.;
- пісок цукровий – 150 г;
- масло оливи – 4 ч. л.;
- сода – ¼ ст. л.
Покроковий метод приготування:
- До моркви додати ряжанку, яйце, цукор і масло.
- Збити.
- Ввести сухі інгредієнти.
- Перемішати.
- Помістити в духову шафу на чверть години.
Для приготування карамелі знадобляться продукти:
- сіль – ½ ч. л.;
- цукор – 200 г;
- ряжанка – 100 г;
- масло вершкове – 60 р.
Технологія:
- У посуді з’єднати інгредієнти.
- Поставити на плиту.
- Варити, постійно помішуючи, поки карамель не придбає коричневий відтінок.
Готові капкейки остудити, зрізати верхівку, ложкою прибрати трохи тіста зсередини, влити карамель і закрити зрізаною «кришкою».
Морквяно-горіхові капкейки
Для тіста візьмемо:
- морква – 2 шт.;
- вершковий спред (розм’якшити при кімнатній температурі) – 130 г;
- цукор-пісок – 130 г;
- яйця – 2;
- борошно – 200 г;
- мелений фундук – 60 г;
- гашене сода або пекарський порошок – 2 ч. л.;
- цедра від пари мандарин і чверті лимона;
- сік апельсина – 100-150 мл;
- кориця – ½ ч. л.
Для крему беремо:
- масло вершкове – 100 г;
- шоколад білий – 70 г;
- цедра мандарина або апельсина;
- цукрова пудра – 60-70 р.
Інструкція по приготуванню:
- Збити цукор і масло.
- Ввести яйця.
- Борошно і пекарський порошок змішати в окремому посуді.
- Додати подрібнений фундук.
- В яєчну суміш додати сік і цедру апельсина.
- Додати дрібно терту моркву.
- З’єднати всі інгредієнти.
- Всипати корицю.
- Вимішати.
Запікати капкейки при 180°С протягом 20 хвилин.
А поки готуємо крем:
- На максимальній швидкості пудру і збити масло.
- Додати топлений шоколад.
- Вимішати.
- Ввести цедру апельсина.
Готові кекси прикрасити кремом і апельсиновою цедрою.
Капкейки з моркви – десерт, в якому ніколи не відчувається смак помаранчевого коренеплоду. Кекси виходять м’якими і повітряними, добре зберігаються кілька днів.