Готувати смачні котлети можна не тільки з м’ясного, але і з овочевого фаршу. Особливо вдалими завжди виходять морквяні котлети. Рецепти їх опубліковані далі.
Класичний рецепт котлет морквяних
Інгредієнти: 580 г сирої моркви, 90 г білого борошна, 2 яйця, сіль за смаком.
- Спочатку овочі чистяться, миються, а потім подрібнюються на середній тертці. «Стружка» не повинна вийти дуже дрібною.
- Яйця злегка збиваються в окремій піалі, після чого вливаються до морквині.
- Залишається додати борошно і сіль. Можна використовувати будь-які спеції.
- Приблизно через чверть години після ретельного вимішування всіх інгредієнтів, коли виділиться достатню кількість морквяного соку, можна приступати до формування котлет.
- Після обвалювання заготовок в борошні вони обсмажуються з обох сторін на пісному маслі.
Такий класичний рецепт морквяних котлет можна злегка змінювати і вдосконалювати по своєму смаку, наприклад, за допомогою різних ароматних трав.
З додаванням манки в духовці
Інгредієнти: півкіло очищеної моркви, 70 мл жирного молока, яйце, 40 г манної крупи, невеликий шматочок вершкового масла, сіль, жменя сухарній крихти.
- Очищена свіжа морква подрібнюється за допомогою спеціальної насадки блендера. В отриману овочеву масу додається розтоплене олію (близько 20 м), відразу туди вливається жирне не холодне молоко.
- Суміш відправляється на сковорідку і нудиться під кришкою до готовності овочів.
- До гарячої морквині висипається крупа манна. Разом інгредієнти тушкують ще 6-7 хвилин.
- Маса остуджується, солиться, у неї виливається сире яйце.
- З фаршу формуються невеликі коржі, які обвалюються в сухарній крихті і викладаються на промаслений лист пергаменту, застелений на деку.
Запікаються морквяні котлети з манкою 15-17 хвилин.
В мультиварці на пару
Інгредієнти: 900 г моркви, 120 мл жирного молока, 60 г манки, 40 г вершкового масла, кам’яна сіль, яєчко, 25 г цукру-піску, 90 г сметани середньої жирності, борошно для панірування, часник за смаком.
- В чашу «розумної каструлі» виливається молоко і розігрівається в будь відповідною програмою приблизно до 70 градусів.
- В молоко відправляється масло і подрібнена морквина. Маса солиться, подслащивается. За смаком можна додати роздавлений часник.
- У режимі «Гасіння» суміш готується близько півгодини. В процесі у неї досипається манка. Інгредієнти добре перемішуються.
- Одержаний овочевий фарш перекладається в окремий посуд і остуджується.
- У масу вбивається яєчко. Після чергового перешивання ліпляться невеликі котлети, кожна з яких обвалюється в борошні.
- У чашу пристрою заливається пара склянок води, встановлюється спеціальна кошик, на яку викладаються заготовки.
Готуються котлети на пару у відповідній програмі до її завершення.
Пісні морквяні котлети
Інгредієнти: повний стакан вівсяних пластівців без зайвих добавок, 2 свіжі моркви, 4 ст. ложки рафінованої олії, дрібна сіль, 60 г панірувальних сухарів, суміш кольорових перчиком.
- Для початку потрібно правильно запарити вівсянку. Зручніше використовувати пластівці дрібного помелу. Продукт заливається приблизно двома склянками крутого окропу. Складові перемішуються, ємність накривається кришкою і ненадовго залишають для настоювання.
- Овочі чистяться і подрібнюються будь-яким зручним чином. Простіше звернутися за допомогою до кухонного комбайну.
- Майже повністю охолола вівсянка з’єднується з овочевою масою. Фарш приправляється по смаку господині. До нього додається сіль, суміш перчиком і будь-які інші улюблені приправи.
- З яскравого фаршу формуються невеликі плоскі котлетки. В процесі варто змащувати руки холодною водою.
- Далі заготовки викладають на деко, застелене пергаментом, і відправляються в духову шафу.
Апетитні морквяні котлети в духовці готуються 17-20 хвилин.
Рецепт, як у дитячому садку
Інгредієнти: півкіло свіжої моркви, 60 мл молока, 30 г вершкового масла, яєчко, жменя сухарній крихти, дрібку цукру, 40 г манки, сіль.
- Морквина очищається від шкірки і треться на крупній тертці. Далі вона перекладається в сотейник і залити молоком. У масу додається і заявлене в рецепті вершкове масло.
- Суміш солиться, до неї додається невелика кількість цукрового піску.
- На мінімальному вогні морквина з усіма добавками гаситься 20-25 хвилин.
- Далі в сотейник висипається манку, і готування триває ще 7-8 хвилин. Головне, не забувати помішувати продукти.
- Коли фарш охолоне, у нього виливається сире яєчко. З маси формуються вироби і обвалюються в сухарній крихті.
Запікається в духовці 15-17 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Морквяно-яблучні котлети
Інгредієнти: 2 морквини, 2 яблука, яєчко, 1,5 ч. ложки цукрового піску, дрібку солі, 2 ч. ложки манної крупи, сухарна крихта, 90 мл олії, 80 мл фільтрованої води.
- Морква і яблуко очищаються від шкірки і подрібнюються за допомогою великої терки. Підготовлені інгредієнти викладаються в невелику каструлю, до них додаються цукор, вода і сіль. Разом продукти тушкують до розм’якшення.
- Далі в масу всипається манка. Вміст каструлі гаситься ще 3-4 хвилини.
- Отримана маса охолоджується, в неї виливається сире яйце.
- З фаршу ліпляться плоскі вироби, які обвалюються в сухарній крихті.
Заготовки обсмажують на добре розігрітій сковорідці.
Як зробити з сиром?
Інгредієнти: 2 морквини, 2 курячих яйця, 2 ст. ложки висівок і стільки ж манної крупи, сіль, ароматні трави, 120 г твердого сиру. Як приготувати морквяні котлети з сиром, докладно розповідається далі.
- Свіжа морква треться на дрібній тертці. До отриманої маси додаються сирі курячі яйця, сіль, пахучі трави. При бажанні можна використовувати подрібнений часник і/або цибулю.
- Для обвалювання заготовок готується суміш з висівок та манної крупи.
- Сир ріжеться досить товстими брусками. Кожний з них укладається на заготовку для майбутніх котлет – коржик з морквяного фаршу.
Залишилося обваляти котлети в отриманій паніровці і обсмажити з двох сторін.