На перший погляд страва здається простою, але при цьому вона дуже смачна і апетитна. До речі, класичний рецепт морквяних котлет стане гарним способом того, як змусити малюка з’їсти багатий вітамінами овоч.
Сьогодні є різні способи приготування ласощів. Морквяні котлети з манкою, з сиром, з фруктами — як в садочку. Їх можна смажити, запікати в духовці або приготувати на пару.
Секрети приготування котлет морквяних
Смак овочевого страви залежатиме від вибраного рецепту, уподобань, але і найважливіше, від самої моркви. Для того щоб котлети вийшли соковитими і приємними на смак, потрібно навчитися вибирати правильний продукт.
- Коренеплід має бути міцним, гладким, правильної форми.
- Вибирати моркву краще з маленькою бадиллям, так як з великою кількістю зелені морква може виявитися жорсткою і несмачною.
- Нарости на моркві означають, що в ньому міститься велика кількість шкідливих речовин.
- Плями і тріщини говорять про пошкодженої серцевині.
- Для приготування страви краще вибирати морква середнього розміру, так як великий коренеплід вбирає в себе більше нітратів із землі.
Класичний рецепт приготування
Класичний рецепт морквяних котлет вважається найпростішим способом їх приготування. Незважаючи на скромний список інгредієнтів, страва виходить смачним і корисним.
Інгредієнти:
- 3-4 моркви;
- 150 гр. борошна;
- 2 яйця;
- соняшникова олія, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Очищаємо моркву від шкірки, тремо на крупній тертці. Додаємо куряче яйце, борошно, спеції і добре все перемішуємо.
- Залишаємо фарш на 30 хвилин.
- З отриманої маси формуємо котлети, обволікає їх у борошні або паніровці. Смажимо на сковороді з додаванням соняшникової олії до золотистого кольору.
Морквяні котлети з манкою
На відміну від м’ясних страв, приготування овочевих не вимагає особливих витрат. Всі продукти завжди можна знайти в холодильнику і нагодувати сім’ю незвичайним вечерею. Рецепт морквяних котлет з манкою можна зустріти в старих радянських книжках з кулінарії. Приготувавши страву за таким рецептом, ви отримаєте морквяні котлети, як у дитячому садку.
Інгредієнти:
- 5-6 моркви;
- 3 яйця;
- 500 мл молока;
- 100 гр. манної крупи;
- 1 ч. л цукрового піску;
- сіль, рослинне масло, панірувальні сухарі.
Спосіб приготування:
- Очищаємо овоч від шкірки і подрібнюємо його в блендері.
- Додаємо сіль, цукровий пісок, олія, тепле молоко, все перемішуємо, ставимо на плиту і тушкуємо на повільному вогні 30 хвилин.
- Не знімаючи з плити, додаємо манку і тушкуємо ще 10 хвилин.
- Як тільки морква з манкою охолонуть, вбиваємо яйця, перемішуємо і робимо котлети.
- Смажимо на олії, попередньо обмокнув їх спочатку в білок, а потім в панірувальні сухарі.
З додаванням сиру
Інгредієнти:
- 500 гр. моркви;
- 100 р. сиру твердих сортів;
- 2 яйця;
- 100 гр. борошна;
- ½ Ч. л паприки;
- сіль, перець, соняшникова олія.
Спосіб приготування:
- Овоч чистимо, подрібнюємо на крупній тертці. Додаємо до нього яйце і сир, який також подрібнюємо на тертці, перемішуємо.
- Додаємо спеції, борошно і ще раз все перешиваємо до однорідної маси.
- Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і викладаємо котлети. Обсмажуємо з двох боків до красивої рум’яної скоринки.
Морквяно-яблучні котлети
Морквяно-яблучні котлети – це швидкий і простий рецепт приготування смачного ласощі. Котлети з солодким яблуком можуть стати корисним стравою для дитячого сніданку або вечері. Котлетки виходять рум’яними, соковитими і смачними. Їх можна подавати зі сметаною або варенням.
Інгредієнти:
- 3 моркви;
- 3 яблука;
- 3 яйця;
- 100 гр. манної крупи;
- стакан молока;
- 20 гр. вершкового масла;
- 3 ч. л цукру, сіль;
- панірувальні сухарі і рослинне масло для обсмажування.
Спосіб приготування:
- З моркви і яблука знімаємо шкірку і натираємо їх на крупній тертці.
- У перетерту моркву з яблуком вливаємо молоко, додаємо розм’якшене вершкове масло, цукор і сіль. Ставимо на вогонь і тушкуємо на невеликому вогні до того моменту, поки яблуко і моркву не стануть м’якими.
- Для підсилення смаку можна додати трохи родзинок, який потрібно попередньо замочити в кип’яченій воді, а також щіпку ваніліну.
- У тушковану фруктово-овочеву суміш додаємо манку, все перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин.
- Фарш майже готовий, залишилося вбити жовтки, перемішати і сформувати кульки.
- Котлети можна обсмажити на сковороді або використовувати дієтичний спосіб готування на пару (в мультиварці або пароварці).
Готуємо в духовці
Морквяні котлети, приготовлені в духовці, ідеально підходить для тих, хто дотримується правильного харчування, адже такий спосіб дозволить зберегти всі корисні речовини. Тут немає ніякого масла, смаження і шкідливих компонентів.
Для приготування овочевого страви в духовці можна використовувати пісний варіант приготування морквяних котлет. Але ми розглянемо більш цікавий спосіб приготування ласощі з додаванням кураги, чорносливу і яблука. Таке страви обов’язково сподобається дітям.
Інгредієнти:
- морква;
- яблуко;
- яйце;
- стакан молока;
- 2 ст. л манки;
- 5 шт. кураги;
- 4 шт. чорносливу;
- 20 гр. вершкового масла.
Спосіб приготування:
- Першим ділом потрібно замочити сухофрукти в теплій воді приблизно на годину, щоб вони стали м’якими.
- Морква і яблуко очищаємо, натираємо на тертці, додаємо до них дрібно нарізані сухофрукти. Вливаємо склянку молока і ставимо гаситися на 20-25 хвилин.
- Як тільки всі інгредієнти стануть м’якими, акуратно додаємо манку, масло і тушкуємо ще кілька хвилин.
- Коли суміш охолоне, вбиваємо яйця, ретельно все перемішуємо. Беремо деко застеляємо його фольгою (можна взяти силіконову форму). З фаршу формуємо кульки і викладаємо їх на деко. Випікаємо в духовці 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Морквяні котлети: рецепт від Юлії Висоцької
Апетитні морквяні нагетси радить готувати і Юлія Висоцька. В одній із своїх передач вона поділилася рецептом. Смачні овочеві нагетси можна подавати на стіл з будь-яким соусом, наприклад, з часниковим. Для цього сметану або натуральний йогурт потрібно змішати з подрібненим зубчиком часнику і зеленню.
Інгредієнти:
- 400 гр. моркви;
- 30 гр. борошна;
- 2 яйця;
- 50 мл вершків (10%)
- 50 гр. сиру (Пармезан);
- дрібка морської солі, кмин;
- оливкова олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Розтираємо В ступці чайну ложку кмину, сир подрібнюємо на дрібній тертці, а моркву на крупній. Вбиваємо яйце, вливаємо трохи вершків і добре все вимішуємо до однорідної маси.
- З фаршу формуємо нагетси, присипаємо паніровкою і смажимо на оливковій олії до золотистої скоринки.