Морквяні оладки стануть не тільки ситним сніданком для всієї родини, але і корисним гарніром або навіть прикрасою столу. Як їх приготувати? Давайте розглянемо декілька варіантів.
Класичні морквяні оладки
Необхідні продукти:
- 50 мілілітрів молока;
- 350 грам моркви;
- спеції;
- маленька ложка цукру і розпушувача;
- 50 грам борошна;
- два яйця.
Процес приготування:
- Моркву очистити, промити, помістити в каструлю з підсоленою водою і варити, поки вона не стане м’якою.
- Коли овоч буде готовий і охолоне, натираємо його на тертці і змішуємо з яйцями, цукром і спеціями. Кладемо трохи солі і можна взяти яку-небудь овочеву приправу.
- До цієї маси додаємо молоко, розпушувач і борошно. Перемішуємо складу до однорідності.
- Ложкою викладаємо трохи отриманого тесту на сковороду і смажимо буквально за кілька хвилин з кожного боку до рум’яності.
На основі кефіру
Оладки на кефірі виходять ніжними і повітряними, обов’язково спробуйте приготувати їх за цим рецептом.
Необхідні продукти:
- половина склянки борошна;
- ч. л. цукру і половина ч. л. солі;
- склянка кефіру;
- два яйця;
- півкілограма моркви.
Процес приготування:
- Моркву очистіть від шкірки, промийте і натріть на тертці.
- Додайте до неї яйця, сипучі інгредієнти, потім кефір і вимісіть все до однорідного стану. Повинна вийти маса середньої густоти.
- Прогрійте на сковороді масло, викладайте в нього невеликі порції морквяного тіста і смажте їх з обох боків до рум’яності.
Готуємо в духовці
Якщо ви хочете знизити калорійність страви і не використовувати так багато масла, значить, будемо готувати його в духовці.
Необхідні продукти:
- три ложки цукру;
- щіпка солі;
- дві моркви;
- 30 грам вершкового масла;
- два яйця;
- 250 мл молока;
- три ложки борошна;
- половина ч. л. розпушувача.
Процес приготування:
- Ставимо молоко нагріватися. Як тільки вона закипить, додаємо терту моркву, а потім масло, цукор і сіль.
- На повільному вогні тушкуємо інгредієнти протягом 10 хвилин і даємо їм охолонути.
- Отриману масу змішати з двома жовтками і попередньо збитими до піни білками.
- Тісто викладаємо на деко і запікаємо близько 20 хвилин, заздалегідь прогрів духовку до 200 градусів.
Морквяно-яблучні оладки
Морквяно-яблучні оладки вдвічі корисніше звичайних морквяних. Яблука краще брати не дуже кислі, тоді страва обов’язково сподобається дітям.
Необхідні продукти:
- два яйця;
- 0,1 кг борошна;
- 100 грам цукру;
- три яблука;
- дві моркви;
- кориця і ванільний цукор на свій смак.
Процес приготування:
- Моркву очищаємо, добре промиваємо, щоб не було бруду, і натираємо на дрібній тертці.
- З яблук знімаємо шкірку, видаляємо серцевину, а м’якоть теж подрібнюємо за допомогою терки. Змішуємо фруктову масу з морквяної.
- В іншу ємність вбиваємо яйця, кладемо цукор і добре збиваємо вінчиком складу, поки солодкий пісок повністю не розчиниться. Потім вливаємо отриману масу до яблук і моркви.
- Борошно за бажанням з’єднуємо з ванільним цукром і корицею. Всипаємо її до решти складових і все перемішуємо.
- Викладаємо ложкою трохи тесту на гарячу сковороду і смажимо до рум’яності.
З додаванням гарбуза
Необхідні продукти:
- 130 мл молока;
- 0,2 кг моркви;
- дві ложки цукру;
- 200 грам гарбуза;
- три яйця;
- п’ять ложок борошна;
- половина ч. л. солі.
Процес приготування:
- Моркву і гарбуз очищаємо від шкірки, промиваємо і подрібнюємо на тертці.
- Яйця збиваємо з цукром і сіллю, а потім додаємо до них всі інші інгредієнти зі списку. Добре вимішуємо склад, щоб вийшла однорідна суміш без грудок.
- З’єднайте овочі з тестом і в останній раз все перемішуємо.
- Беремо ложкою трохи отриманої овочевої маси, відправляємо порцію на гарячу сковороду і обсмажуємо з обох боків до рум’яної скоринки.
Оладки з кабачків і моркви
Необхідні продукти:
- два невеликих кабачка;
- спеції за смаком;
- яйце;
- три ложки борошна;
- одна цибулина і морква.
Процес приготування:
- Кабачки промиваємо. Можна прибрати з них шкірку або готувати разом з нею. Натираємо їх на тертці і даємо постояти отриманої масі близько 15 хвилин.
- Те ж саме робимо з морквою і цибулею. З’єднуємо овочеву стружку з кабачками, які попередньо необхідно віджати від зайвої рідини. Присипаємо отриманий склад борошном і перемішуємо.
- Приправляємо спеціями (наприклад, сіллю і перцем), вбиваємо яйце і отримуємо овочеве тісто досить густої консистенції.
- За допомогою ложки викладаємо його порціями на сковороду і готуємо по кілька хвилин з кожного боку до гарного кольору.
Рецепт з сиром
Необхідні продукти:
- спеції на свій смак;
- одна цибулина;
- 50 грам твердого сиру;
- два яйця;
- три ложки борошна;
- 0,1 літр кефіру;
- три морквини.
Процес приготування:
- Моркву очищаємо, промиваємо і подрібнюємо будь-яким зручним способом, але не ріжемо. Найкраще натерти коренеплоди на тертці або пропустити через м’ясорубку/комбайн.
- Те ж саме робимо з цибулею і сиром, які потім змішуємо з морквою.
- До цієї маси вбиваємо яйця, вливаємо кефір і кладемо спеції за смаком. Вимішуємо складу до однорідної консистенції, засипаємо в нього борошно і знову заважаємо.
- Відправляємо порції тіста на гарячу сковороду і смажимо з двох боків, поки вони не стануть рум’яного кольору.
Морквяні оладки з манкою
Необхідні продукти:
- дві ложки цукру;
- склянка кефіру;
- близько шести штук моркви;
- щіпка солі;
- три ложки манки;
- два яйця.
Процес приготування:
- Як завжди, спочатку очищаємо коренеплоди, ретельно промиваємо, щоб не залишилося бруду, і подрібнюємо за допомогою терки.
- Окремо пишемо в миску яйця і збиваємо до утворення легкої піни.
- З’єднуємо яєчну бовтанку з морквою, зазначеною кількістю манки і цукром.
- Залишилося влити до інгредієнтів кефір і перемішати до однорідного стану. Якщо тісто вийшло рідкуватим, то це легко виправити, якщо додати ще трохи манки.
- Ложкою набирайте приготовлену суміш і відправляйте на добре прогріту сковороду з олією. Тримайте оладки на середньому вогні, поки вони не стануть рум’яними з двох сторін.
Морквяні оладки більш корисні, ніж звичайні, але при цьому не менш смачні. Їх можна подавати зі сметаною в якості сніданку або здорового перекусу. А зменшити їх калорійність легко за рахунок випікання в духовці або смаження на антипригарном покритті без масла.