Випічку люблять майже всі. Але ці калорійні страви — загроза для фігури. Є спосіб звести нанівець негативні наслідки вживання смакоти – спекти морквяний кекс. Додавання моркви не тільки зменшить калорійність випічки, але й збагатить її вітаміном А, оскільки при термообробці він не руйнується, а кількість антиоксидантів, які багата морква при цьому збільшується в 3 рази.
Класичний рецепт кексу морквяного
Як і у кожної страви, у морквяного кексу є класичний рецепт, за яким його колись готували в перший раз. Ця випічка має дивовижний помаранчевий колір, який надає їй моркву. Її можна просто порізати на шматочки або потерти на тертці. Підійде навіть макуха, що залишилася після приготування корисного соку.
Щоб приготувати морквяний кекс за класичним рецептом нам буде потрібно:
- тертої моркви – 2 склянки, для цього потрібні 2 великі морквини;
- борошна вищого сорту – близько 300 м;
- яєць курячих – 2 шт.;
- вершкового масла – 150 г;
- солі – 0,5 ч. ложки;
- соди – 1 ч. ложка без верху.
Щоб випічка вийшла смачною і ароматною можна додати за ч. л. ванільного цукру, а також меленої кориці.
Як готувати:
- Розтираємо в мисці розм’якшене, але не розтоплене масло з цукром до однорідності.
- Додаємо яйця, знову розмішуємо, домагаючись однорідності.
- Викладаємо в отриману суміш, заздалегідь подрібнену з допомогою блендера або м’ясорубки моркву.
- Висипаємо борошно, приправляємо іншими інгредієнтами, перемішуємо останній раз.
- Викладаємо у форми з силікону або металу, останні потрібно змастити маслом.
- В духовку з середнім жаром поміщаємо формочки і печемо близько 30 хв., в залежності від можливостей духовки.
- Обсипаємо цукровою пудрою, подаємо на стіл.
Морквяний кекс завжди виймають з форми після охолодження, щоб він не розвалився.
Рецепт приготування в мультиварці
Сучасна техніка полегшує життя господині. Такий універсальний побутовий прилад, як мультиварка, допоможе впоратися і з випічкою. Час приготування її трохи більше, ніж в духовці, зате не потрібно хвилюватися про те, що виріб підгорить або не пропечеться. Розумна техніка все зробить сама. Морквяний кекс в мультиварці виходить дивовижно ніжним і смачним.
Інгредієнти:
- 180 г тертої моркви;
- 50 г вершкового масла;
- 80 г цукру;
- 100 г січених горіхів;
- 1 лимон;
- 2 курячих яйця;
- 40 р борошна;
- ч. ложка розпушувача для тіста;
- по щіпці меленого кардамону і солі.
Процес приготування:
- Трьом моркву на тертці з дрібними отворами.
- Обсмажуємо кілька хвилин горіхи на сухій сковороді і подрібнюємо ножем.
- Знімаємо за допомогою терки цедру з лимона, з решти фрукта вичавлюємо сік.
- Відокремлюємо білки від жовтків. Посуд, в яку поміщаються білки, не повинна мати слідів жиру, інакше збити їх не вдасться.
- Розтираємо цукор і жовтки до повної однорідності.
- Додаємо в суміш горіхи, моркву і лимонні складові.
- В окремому посуді просіваємо кардамон і борошно.
- З’єднуємо з жовтковою сумішшю і вимішуємо до однорідності.
- Додаємо білки, збиті з сіллю до стійкої піни.
- Перемішуємо акуратними рухами зверху вниз.
- Кладемо в чашу мультиварки, змащену маслом.
- Виставляємо програму «Мультиповар», випікаємо 40 хв.
- Поверхня посипаємо цукровою пудрою.
Класичний рецепт можна урізноманітнити добавками горіхів, сухофруктів, шматочків яблук або апельсинів. Смак страви кожен раз буде новим і оригінальним.
Морквяно-апельсиновий кекс
Його можна приготувати як з вершковим, так і з рослинним маслом. Смак у цих варіантів морквяно-апельсинового кексу буде різним.
Рецепт 1
Інгредієнти:
- по 100 г тертої моркви, цукру, вершкового масла;
- 2 курячих яйця;
- 125 г борошна плюс ч. ложка для обсипання родзинок;
- 2 ст. ложки з верхом родзинок без кісточок;
- 1 апельсин, від якого знадобиться тільки цедра;
- 0,5 ч. ложки розпушувача для тіста.
Процес приготування:
- Замочуємо родзинки в окропі на 10 хв, відціджуємо, підсушуємо і перемішуємо з борошном. Якщо родзинки пересипати борошном, він рівномірно розподілиться в тесті.
- Знімаємо з допомогою терки з дрібними отворами цедру з апельсина, на такий же тертці трьом моркву.
- Нагревшееся при кімнатній температурі м’яке масло збиваємо блендером або віночком з усім кількістю цукру поки не побіліє.
- Вбиваємо яйця, додаючи їх по одному, не припиняючи збивати, додаємо розпушувач, борошно.
- Додаємо моркву і апельсинову цедру, перемішуємо до однорідності.
- Перекладаємо в форму з силікону, розрівнявши поверхню тіста.
- Печемо в середньо нагрітій духовці, поки не з’явиться рум’яна кірочка – близько 40 хв.
Рецепт 2
Нам знадобиться:
- 3 курячих яйця;
- по 300 г борошна, цукру;
- 200 мл олії рафінованої;
- 400 г тертої моркви;
- цедра від 2 апельсинів;
- щіпка солі;
- ч. ложка без верху соди і маленький пакетик розпушувача для тіста.
Ванілін або ванільний цукор можна додати за смаком.
Як готувати:
- Трьом на овощерезке з дрібними отворами морквину і нею ж знімаємо цедру з апельсинів.
- Збиваємо яйця з цукром міксером 10 хв.
- Не перестаючи збивати, додаємо масло і добиваємося однорідності тесту.
- Додаємо всі інші інгредієнти, крім моркви, вимішуємо лопаткою.
- З’єднуємо з морквою.
- У роз’ємну форму, яку потрібно застелити папером для випічки і змастити маслом, викладаємо тісто.
- Поміщаємо в духовку з середнім жаром на 45 хв., готовність перевіряємо дерев’яною зубочисткою, вона повинна бути сухою.
- Прикрашаємо цукровою пудрою.
Морквяно-гарбузовий кекс
Якщо в тісто з морквою, додати шматочки або терту гарбуз вийде абсолютно оригінальне, смачне і корисне блюдо – морквяно-гарбузовий кекс.
Компоненти:
- борошно – 100 г;
- яйця – 2 шт.;
- масло вершкове – 100 г;
- терті гарбуз і моркву – по 70 г;
- цукор – 80 г;
- фундук рубаний – 100 г;
- сметана або вершки – 1 ст. ложка;
- розпушувач – 0,5 ч. ложки;
- коньяк – 1 ч. ложка.
Незважаючи на те, що в випічку додається коньяк, її можна давати дітям. При високій температурі спирт випарується, а дивовижний смаковий відтінок залишиться.
Спосіб приготування:
- Трьом на крупній тертці моркву і гарбуз, перемішуємо їх з вершками або сметаною, відставляємо в сторону.
- Поділяємо білки і жовтки.
- Обсмажуємо і подрібнюємо горіхи, змішуємо їх з борошном і розпушувачем.
- Збиваємо з цукром розм’якшене при кімнатній температурі масло.
- Не перестаючи збивати, додаємо жовтки, доводимо до однорідності, поступово додаємо суміш борошна з горіхами, збиваючи на маленькій швидкості.
- Додаємо овочі і коньяк, перемішуємо.
- Збиваємо білки до стійкої піни і поступово вводимо в тісто порціями.
- Випікаємо в духовці з середнім жаром близько години.
Цю випічку можна готувати не тільки з фундуком, але і з іншими горішками.
Варіант з волоськими горіхами
У цьому рецепті зустрілися курага і волоські горіхи, разом з морквою вийшов смачний морквяний кекс з волоськими горіхами.
Інгредієнти:
- 2 моркви середньої величини;
- по склянці борошна і цукру, його можна покласти і менше;
- 2 курячих яйця;
- масло пісне без запаху 0,5 склянки;
- по 8 шт. кураги і волоських горіхів;
- ч. ложка розпушувача і 0,5 ч. ложки соди;
- 1-2 ч. ложки кориці.
Якщо додати в тісто ванілін, це тільки поліпшить смак готового продукту. Процес приготування кексу по цьому рецепту напрочуд простий.
Як готувати:
- Подрібнюємо моркву до дрібної фракції будь-яким зручним способом;
- Перемішуємо її з яйцями.
- Додаємо інші інгредієнти і вимішуємо однорідне тісто.
- Виливаємо тісто в змащену маслом форму, і занурюємо в нього половинки горіхів і цілу курагу так, щоб вийшло красиво.
- Випікаємо в гарячій духовці при температурі близько 200 градусів приблизно 45 хв.
Яйця – продукт, який можуть вживати не всі. Але можна приготувати смачну випічку з морквою і без них.
Дієтичний рецепт без яєць
Продукти для приготування:
- борошно – 300 г;
- сода – ч. ложка без гірки;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- кориця мелена – 1-2 ч. ложки;
- кефір або кисле молоко – стакан, стільки ж цукру і тертої моркви, яку можна замінити гарбузом;
- 100 г пісного рафінованої олії.
Порядок дій:
- Тремо моркву і трохи її віджимаємо, змішуємо з цукром, маслом і кислим молоком.
- В іншому посуді змішуємо всі сухі інгредієнти.
- З’єднуємо обидві суміші, домагаємося однорідності тесту.
- Відправляємо його в форму, змащену маслом.
- Ставимо в духовку з температурою 200 градусів.
- Через 10 хв. знижуємо температуру до 160 градусів і випікаємо ще близько півгодини.
- Готовий кекс охолодити, можна прикрасити його глазур’ю або кондитерської посипкою.
Яблука і моркву – поєднання користі і смаку. Вони додадуть випічці особливу ніжність.
Як приготувати з яблуками?
Такий кекс буде особливо хороший до чаю.
Інгредієнти:
- по 2 шт. моркви і яблук;
- яйця курячі – 3 шт.;
- цукор – 1 склянка;
- борошно пшеничне – 2 склянки;
- масло вершкове розтоплене – третину склянки;
- за ч. л. розпушувача і кориці.
Спосіб приготування:
- Тремо на тертці з великими отворами яблука і моркву.
- Збиваємо яйця з цукром, додаємо масло і знову збиваємо.
- Додаємо до суміші сухі інгредієнти і перемішуємо, щоб не було грудочок.
- З’єднуємо з морквою і яблуками і перемішуємо до однорідності.
- Викладаємо тісто у форму, змащену маслом і присипану борошном.
- Печемо при температурі близько 180 градусів приблизно 45 хв.
Випічка з морквою – прекрасний десерт, як для святкового, так і для повсякденного меню.