Морквяний пиріг стане відмінним десертом для людей, що сидять на дієті, або просто прихильників здорового харчування. Помилково вважати, що це блюдо має занадто бідним смаком, адже існує безліч рецептів його приготування — смачних, пікантних, легенів і навіть вишуканих.
Морквяний пиріг — класичний рецепт
Вам необхідні:
- борошно – 2 склянки;
- терта морква – 1 склянка;
- цукор – 1 склянка;
- яйця – 4 шт.;
- рослинної олії – 3 ст. ложки;
- волоські горіхи – 100 г;
- ізюм – 100 г;
- розпушувач – 2 ч. ложки;
- ванілін – 1 ч. ложка;
- кориця – 1 ч. ложка;
- сіль – щіпка.
Яйця збиваються з ваніллю і цукром. Туди ж відправляються морквяне пюре або просто терта морква, олія, борошно і кориця. Ретельно все перемішайте, поки не вийде густе тісто. Слідом додайте подрібнені горіхи і родзинки.
Візьміть форму для запікання. Вона може бути довільної форми — як прямокутної, так і круглої. Застеліть її пергаментним папером і викладіть туди тісто рівномірно. Випікайте близько години при температурі 180. Перед подачею дієтичний пиріг можна прикрасити чим-небудь зверху горіхами, цукатами, сухофруктами.
Пісний морквяний пиріг без яєць
Вам необхідні:
- терта морква – 1,5 склянки;
- борошно – 1 склянка;
- цукор – ½ склянки;
- рослинне масло – 2 ст. ложки;
- розпушувач – 2 ч. ложки;
- волоські горіхи – ½ склянки;
- кориця – 1 ч. л.;
- сіль – щіпка.
Щоб приготувати пісний морквяний пиріг в першу чергу вам необхідно змішати терту моркву і цукор. Потім потрібно додати в суміш масло і невелику кількість борошна з розпушувачем. Замішайте тісто і поступово кладіть решту просіяне борошно. Введи в готову масу подрібнені горіхи і корицю. Ще раз перемішайте.
Візьміть форму для випічки застелити її пергаментним папером, змазаним маслом і вилийте тісто рівномірно. Воно повинно спочатку вийти середньої густоти. Пиріг випікається в духовій печі при температурі 200 градусів. Час від часу перевіряйте його на готовність за допомогою зубочистки.
З манною крупою
Вам необхідні:
- манна крупа – 1 склянка;
- борошно – 1 склянка;
- терта морква – 2 склянки;
- кефір – 1 склянка;
- цукор -1 склянка;
- сода – 1 ч. ложка;
- вершкового масла – 150 г;
- яйця – 2 шт.;
- ванілін – 1 ч. ложка.
Процес приготування займе зовсім небагато часу і сил:
- В першу чергу манна крупа заливається кефіром, настоюється деякий час, після чого отриману суміш добре перемішується.
- Для приготування пирога знадобиться пара склянок тертої моркви, яку можна нашаткувати на дрібній тертці, але краще всього для цієї мети підійде макуха з соковижималки.
- Яйця збиваються разом з цукром. Слідом туди додається просеянная борошно, розтоплене масло, ванілін і сода. Гасити її не потрібно, оскільки серед інгредієнтів присутній кефір.
- Покладіть до інших складових манку і замісіть тісто. Воно повинно вийти середньої густоти і без грудочок.
- Викладіть його в форму для запікання, вистелену пергаментним папером і присипану манною крупою з маслом. Надішліть пиріг на 40-50 хвилин в духову піч.
В мультиварці
Морквяний пиріг в мультиварці приготувати ще простіше, ніж звичайним способом.
Вам необхідні:
- борошно – 1 склянка;
- цукор – 1 склянка;
- терта морква – 1 склянка;
- жирне масло – 100 г;
- яйця — 2 шт.;
- розпушувач – 2 ч. ложки;
- кориця – щіпка;
- сіль – щіпка.
Тут все ще простіше, адже надто, мабуть, розумна техніка більшу частину роботи зробить сама.
- Збийте яйця з цукром.
- Візьміть кілька морквин з розрахунком на те, щоб у вас вийшов склянку готового пюре.
- Масло розпустіть на сковороді і влийте до яєць разом з сіллю.
- Борошно змішується з корицею і пекарським розпушувачем. З’єднайте обидві частини суміші і викладіть туди терту моркву. Все ретельно перемішайте за допомогою ложки або виделки.
- Змастіть поверхню чаші достатньою кількістю масла. Закрийте кришку і поставте в пристрої програму «Випічка» на годину.
Якщо пиріг буде недостатньо готовий, то можна збільшити час приготування. Готову страву при бажанні прикрашається зверху подрібненими горіхами або родзинками.
Морквяний пиріг від шеф-кухаря Джеймі Олівера
Вам необхідні:
- борошно – 1 склянка;
- цукор – 1 склянка;
- яйця – 4 шт.;
- терта морква – 1 склянка;
- апельсинова цедра і сік;
- цукрова пудра – 120 г;
- пачка вершкового масла;
- лаймовий сік – 2 ст. ложки;
- щіпка розпушувача.
Необов’язково бути шеф-кухарем, щоб ідеально повторити його рецепт. У вас все вийде зовсім не гірше!
- Поки ви будете готувати інгредієнти, поставте розігріватися до 180 градусів духову піч.
- Розм’якшене масло перетріть з цукром і яєчними жовтками. Потім введіть у цю масу апельсиновий сік і подрібнену цедру, моркву і змішану з пекарським порошком борошно. Ретельно все це перемішайте і замісіть тісто.
- Відокремлені білки з дрібкою солі збиваються до легкості і потроху додаються в тісто. Викладаємо отриману масу у форму для запікання і відправляємо готуватися на 45 хвилин.
- Поки суть та діло, приготуйте глазур з лаймового соку і цукрової пудри. Коли гарячий пиріг злегка охолоне, рівномірно змастіть його одержаним складом.
Покроковий рецепт з вівсяної крупою
Вам необхідні:
- морква – 1 шт.;
- нежирний сир – 120 г;
- кефір – 2 ст. ложки;
- смородина – 50 г;
- вівсяна крупа – 1 склянка;
- яйце – 1 шт.;
- цукор – ½ склянки;
- ванілін – 1 ч. ложка;
- до чайної ложки розпушувача.
Морква натирається на тертці, вівсяна крупа подрібнюється в борошно. Суміш перемішується і туди додається цукор з ваніліном, потім яйце і кефір. У результаті виходить густе тісто, яке потрібно розділити на кілька частин. Першу покладіть у змащену форму і відправте випікатися на 20-25 хвилин.
Тепер прийшла черга приготування начинки. Нежирний сир змішується зі смородиною, яку при бажанні можна замінити лохиною або будь-якими іншими придатними за смаком ягодами. Коли перший корж буде готовий, викладіть на нього начинку і залити рештою тестом. Знову надішліть вашу форму в духову піч на півгодини. Ледь охолоне, пиріг можна подавати до ароматного чаю.
З сухофруктами
Вам необхідні:
- терта морква – 100 г;
- сухофрукти – 120 г;
- борошно – 1 склянка;
- яйця – 2 шт.;
- шматочок масла;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- цукор – 4 ст. ложки.
На приготування цього десерту у вас піде не більше години. Зате задоволення вистачить на цілий вечір.
- Збиті яйця змішуються з розтопленим маслом, а сухофрукти подрібнюються ножем або блендером. До них також можна додати горіхи, які теж необхідно перемолоти.
- Борошно змішується з пекарським розпушувачем і іншими інгредієнтами. Ретельно перемішайте все до отримання однорідної маси.
- Розігрійте духову піч до 200 і викладіть отриману суміш у форму для запікання. Краще використовувати силіконову, так як з неї буде легше отримувати готову страву. Випікайте морквяний пиріг з сухофруктами протягом 45 хвилин.
З апельсиновим смаком
Вам необхідні:
- терта морква – 1 склянка;
- борошно – 1 склянка;
- цукор – 1 склянка;
- сметана – 2 ст. ложки;
- апельсин – 1 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- сода – на кінчику ложки;
- сіль – щіпка.
Будьте впевнені, помаранчеві овоч і фрукт чудово уживуться в одному десерті, створивши дійсно неповторний смак.
- Апельсин ріжеться дрібними кубиками прямо з шкіркою і змішується з тертою морквою.
- Окремо збиваються яйця з цукром, кладуть борошно з содою.
- Змішуємо морквяно-апельсиновий частина і борошняну. На цьому етапі в тісто можна додати родзинки, попередньо обдавши його окропом, і мелені горіхи.
- Густе тісто перелити у форму і рівномірно по ній розподіляється. Не забудьте заздалегідь змастити її маслом або застелити пергаментним папером.
- Розігрійте духову піч до 160 градусів і випікайте пиріг в ній протягом півгодини. Періодично перевіряйте десерт на готовність зубочисткою.
З лимонним кремом
Вам необхідні:
- борошно – 1 склянка;
- цукор – 1 склянка;
- терта морква – 1 склянка;
- 30 мл рослинного масла;
- гашеного соди і кориці по кавовій ложці;
- ванілін – 1 ч. ложка;
- лимон – 1 шт.;
- згущене молоко – 150 г;
- сметана – 100 р.
Такий десерт виходить дуже цікавим за смаком — з аристократичним кислинкою.
- Яйця збиваються з цукром в пишну світлу пінку.
- Просеянная борошно змішується з погашеної лимонним соком содою, корицею і ваніллю.
- До яйцям додається терта морква і масло.
- З’єднуємо обидві частини і замішуємо густе тісто.
- Викладіть суміш у змащену маслом форму, розігрійте духову піч до 180 градусів і випікайте пиріг протягом 45 хвилин.
- Тепер у вас з’явився час на приготування крему. Для нього збийте згущене молоко і сметану, а потім покладіть туди сік з половинки лимона і цедру. Коли пиріг злегка охолоне змастіть його рівномірно кремом і залиште застигати.