Морс з журавлини – 8 рецептів приготування з свіжої та замороженої журавлини

Розведений водою сік ягід, чим, по суті, є морс, здатний не лише втамувати спрагу в прохолодний літній деньок, але і забезпечити організм необхідними вітамінами, макро – і мікроелементами. Користь цього напою буде обумовлена вхідними в його склад ягодами. Так, рецепт морсу з журавлини виручить в осінньо-зимову пору, коли вирують простудні захворювання. Цей напій справить жарознижувальний ефект, а вітамін C, яким багата журавлина, допоможе впоратися з вірусами.

Морс з журавлини — класичний рецепт з свіжих ягід

Щоб втамувати спрагу морсом з журавлини, приготованим за класичною рецептурою слід підготувати:

  • 290 г свіжих (або заморожених) ягід журавлини;
  • 100 г цукру;
  • 1500-2000 мл питної води.

Приготування морсу поетапно:

  • Першим ділом розминають журавлину. Для цього ягоди перекладають у не окисляющуюся миску (зі скла, пластику або емальований) і розминають картофелемялкой або ложкою з дерева. Морс із замороженої журавлини готується аналогічно, з єдиною поправкою: перед видавлюванням соку ягоди повинні повністю відтанути і краще, якщо це відбудеться при кімнатній температурі.
  • Отриману кашку перекладають складену в кілька шарів марлю і відважують до поділу на сік та макуху.
  • Вичавки разом з водою і цукром закип’ятити, зняти з вогню і дати настоятися приблизно чверть години.
  • Після цього отриманий солодкий відвар процідити через дрібнопористе ситечко, з’єднати із соком, який був отриманий раніше, і можна насолоджуватися освіжаючим напоєм.

Освіжаючий напій з додаванням брусниці

Користь червоних намистин журавлини здатна примножити «ягода безсмертя», як ще називають брусницю. Крім корисних властивостей ягоди гармонійно доповнюють смак один одного, в результаті виходить вітамінне кисло-солодке питво.

Для журавлино-брусничного морсу пропорції продуктів будуть наступними:

  • 300 г журавлини;
  • 200 г брусниці;
  • 2500 мл відфільтрованої води;
  • 100-120 г або по смаку цукру.

Хід роботи:

  • Ягоди протерти через дуже дрібне сито. Зробити це потрібно максимально ретельно, щоб вийшло якомога більше соку.
  • Одержаний макуха нагріти до кипіння разом з рецептурним кількістю води, але не кип’ятити, щоб максимально зберегти всі корисні речовини.
  • Дати макусі постояти в гарячій воді до повного охолодження, потім відфільтрувати за допомогою того ж сита або марлі.
  • Злити в одну ємність бруснично-журавлинний сік і настояну на выжимках воду, підсолодити по смаку. Морс з журавлини і брусниці слід подавати налив в келих з кубиками льоду і кружечком лимона.
Дивіться також:  Журавлинний морс — 7 рецептів приготування в домашніх умовах

В мультиварці

Гарний журавлинний морс насиченого рубінового кольору можна приготувати з мінімальною участю господині в процесі, оскільки основну роботу виконають розумні кухонні гаджети – занурювальний блендер і мультиварка.

Для отримання в міру солодкого вітамінного морсу з журавлини знадобляться:

  • 1800 мл підготовленої води;
  • 200 г цукрового піску;
  • 300 г ягід журавлини.

Послідовність дій:

  • За допомогою заглибного блендера ягідну основу морсу перетворити в однорідну кашку, яку потім перекласти в чашу мультиварки. У электрокастрюлю також відправити цукор і воду. Щоб і колір, і смак морсу були насиченими ягідними, кількість соку має становити 30% і більше від загального обсягу води.
  • Вміст мультиварки перемішати, закрити кришку і встановити програму «Варка на пару/Пароварка» на п’ять хвилин. Особливість цієї функції в тому, що зворотний відлік почнеться після закипання вмісту.
  • Після звукового сигналу про закінчення роботи мультиварки залишити морс під закритою кришкою ще на одну годину. Потім напій процідити і повністю остудити.

Морс з журавлини і калини

Ягоди калини для вживання в їжу і готування напоїв краще зривати після перших заморозків, оскільки низькі температури зроблять їх не тільки корисними, але і солодкими. Також для морсу підійде зимова заготівля – калина в цукрі.

Перелік необхідних інгредієнтів:

  • 200 г журавлини;
  • 100 г калини;
  • 30 г цукрового піску;
  • 1000 мл води;
  • мед за смаком.

Приготування:

  • Ставимо на вогонь чайник з водою і доводимо її до кипіння. Тим часом в емальованій каструлі розтерти в кашку ягоди журавлини і калини. Вийде зробити це набагато простіше, якщо на цьому етапі додати до них трохи цукру.
  • Ягідну суміш залити скипіла водою, накрити кришкою і настояти 10-20 хвилин. Потім напій процідити через сито, з максимальним зусиллям протираючи ягідний макуха, щоб більша кількість м’якоті потрапило в морс. Вживати можна в гарячому або охолодженому вигляді.
Дивіться також:  Кава з коньяком – 5 рецептів, як приготувати вишуканий напій

З додаванням яблук

Розбавляти ягідний сік можна не просто кип’яченою водою, а, наприклад, яблучним відваром.

Такий варіант журавлинного морсу припаде до смаку всім без винятку, щоб зварити напій у цьому випадку слід взяти:

  • 2500 мл води;
  • 7 г сухої м’яти;
  • 300 г яблук;
  • 200 г журавлини;
  • 200 г брусниці;
  • 100 г цукру.

Послідовність приготування:

  • Листя м’яти, вимиті і нарізані невеликими скибочками яблука, залити водою, нагріти до кипіння і з цукром проварити кілька хвилин.
  • У блендері перетворити в пюре журавлину і брусницю. Ягідне пюре залити гарячим відваром і настоювати до повного охолодження. Потім відфільтрувати через сито, підсолодити цукром за бажанням.

З додаванням чорниці

Процес приготування морсу в давні часи на Русі був тривалим, оскільки потрібно було перебрати, вимити ягоди і вичавити з них сік. Робилося це вручну, сік отримували, прокочуючи ягоди по решету примовляючи: «Біжать, біжать рябчики по липовому мості». У XXI столітті впоратися з цим завданням можна за лічені хвилини, скориставшись сучасною технікою.

Так, щоб швидко зробити морс з журавлини з додаванням чорниці, спочатку беремо:

  • 100 г журавлини;
  • 100 г чорниці;
  • 180 г цукру;
  • 1500 мл кип’яченої води.

Спосіб швидкого приготування в блендері:

  • Вимиті і обсушені ягоди без плодоніжок скласти в чашу блендера, засипати цукор і влити склянку від загальної кількості води. Збивати всі на високій швидкості до максимально однорідного стану.
  • Змішати отриману масу з залишилася водою, а через чверть години процідити і додати цукор, якщо напій здався несолодким.

Морс з журавлини і кореня імбиру

Імбир можна використовувати не тільки для приготування різноманітних страв і різдвяної випічки. Невеликий шматочок імбирного кореня додасть питтю новий цікавий смак, будь то чай або морс.

Дивіться також:  Розчинна кава: як роблять, калорійність, склад. 5 смачних рецептів приготування

Для журавлинного морсу з цитрусово-імбирним ароматом потрібно:

  • 300 г журавлини;
  • 2 апельсина середнього розміру;
  • 10 г (приблизно шматочок розміром 2 на 2 см) імбиру;
  • 200 г цукру;
  • 30 г меду;
  • 1500 мл води.

Як приготувати журавлинний морс з імбирним коренем:

  • Вичавити сік будь-яким доступним способом з ягід журавлини і апельсинів. Макухи не викидати.
  • Імбир нарізати тонкими слайсами, шкірку одного апельсина – невеликими шматочками. Скласти це разом з «відходами» після одержання соку і цукром в підходящу ємність. Залити водою і проварити п’ять хвилин, після того, як вода закипить.
  • Коли відвар охолоне до кімнатної температури, його потрібно процідити і змішати з апельсиновим і журавлинним соками. У готовому напої розчинити рецептурну норму меду.

Корисний журавлинний морс з шипшиною

Користь морсу зросте в кілька разів, смак його стане глибше і ніжніше, якщо розбавити сік журавлини не звичайною водою, а настоєм шипшини. Це дещо ускладнить процес, але вітамінна «бомба», отримана в результаті повністю виправдовує витрачені зусилля.

До складу такого морсу входять:

  • 500 г ягід журавлини;
  • 100 г сушених плодів шипшини;
  • 2000 мл води;
  • цукор або мед за смаком.

Щоб зробити корисний морс з шипшини і журавлини потрібно:

  • Напередодні ввечері залити в термосі шипшина, половиною рецептурного кількості киплячої води. Настояти протягом ночі.
  • У день готування з журавлинних ягід віджати сік, а макуха проварити в останньому літрі води. Остудити відвар до теплого стану (не більше 30-40 градусів), відфільтрувати і з’єднати з процідженим настоєм шипшини.
  • В отриману основу додати сік і підсолоджувач. Якщо замість цукру використовувати мед, то температура напою не повинна бути більше 70 градусів, інакше всі корисні речовини продукту бджільництва зникнуть так само швидко, як і сам мед розчиниться в морсе.

Варто пам’ятати, що користь напою повністю нівелюється при тривалому зберіганні, тому нерозумно готувати його завчасно і у великих кількостях.

Прокрутка до верху