Морси з брусниці – 7 рецептів

Напій з ягід, приготований самостійно, дає гарантію на отримання організмом чистого комплексу вітамінів. Морси з брусниці — один з простих, смачних і корисних напоїв, які можна приготувати як для вживання в найближчим часом, так і для збереження на зиму.

Як приготувати морс із свіжої брусниці?

Безумовно, свіжі ягоди мають максимум корисних речовин на відміну від заморожених або сушених.

Інгредієнти:

  • 3 л дистильованої води
  • 0,5 кг стиглих плодів брусниці
  • 4-6 ложок цукру, регулювати за смаком

Приготування простого морсу:

  • В першу чергу гарненько вимити плоди: потримати кілька хвилин у теплій, а потім змити під проточною холодною водою.
  • Плоди потрібно вручну протерти через дрібне сито. З отриманого пюре за допомогою марлі вичавити сік, а сухі вичавки скласти в емальовану ємність, залити 3 л води і поставити на вогонь.
  • Коли заготовка для морсу закипить, додати цукор, ретельно розмішати. Варити протягом 15 години на середньому вогні.
  • Додати свіжовичавлений сік у майже готовий напій, добре перемішати і варити ще 5-7 хвилин.
  • На замітку. У процесі приготування не рекомендується використовувати металевий посуд, так як кислота плодів у взаємодії з металом може викликати утворення шкідливих речовин.

    Як варити морс із замороженої брусниці?



     

    Морс із замороженої брусниці не такий корисний, як зі свіжих плодів. Тим не менш, у ньому зберігається досить корисних властивостей і смакові якості.

    Продукти:

    • 400 гр заморожених ягід
    • 2 л очищеної води
    • 3-4 ложки цукру
    • 1 суцвіття гвоздики
    • 1 гр ванілі

    Приготування:

  • Розморозити плоди при кімнатній температурі, промити під проточною водою, помістивши в сито або друшляк.
  • Подрібнити ягоди в блендері, віджати з кашки сік в окрему ємність.
  • Вичавки викласти в каструльку і залити водою, довести до кипіння.
  • Після закипання зменшити вогонь і додати цукор, ванильку і гвоздику. Варити протягом 5-7 хвилин. Зняти напій з вогню і дати трохи охолонути.
  • Процідити напій через сито, влити в морс сік і добре перемішати.
  • Дивіться також:  Імбирний ель (Ginger Ale) – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

    При приготуванні напою із заморожених плодів можна не відокремлювати сік з ягідного пюре.

    Зверніть увагу! Брусничний морс корисний при інфекційних захворюваннях, онкологічних утвореннях, а також популярно в якості жарознижуючого напою.

    Рецепт приготування без варіння
    Сьогодні популярно сироїдіння — вживання продуктів без термічної обробки.

    Пропонуємо приготувати морс з брусниці без варіння.

    Продукти для сироїдного напою:

    • 2 склянки ягід брусничних
    • 1 склянки сиропу агави або рідкого меду
    • 1,5 л води температури не більше 40 градусів

    Приготування напою:

  • Протерти чисті ягідки через сито за допомогою ложки. Таким чином в ємність повинен продавитися сік.
  • Пропустити через сито з залишками ягід воду і повторно продавити залишки макухи ложкою.
  • Влити безпосередньо в ємність з соком сироп або мед — дивлячись, що вибрали. Гарненько розмішати готовий морс.
  • Такий морс має досить цікавий смак завдяки своїй свіжості. Але таким чином приготований напій краще випивати протягом найближчих 2-3 годин, інакше корисні якості почнуть пропадати.

    Зверніть увагу! Брусничний морс протипоказаний при гастритах, колітах і подібних захворюваннях ШКТ. Плоди володіють великою кількістю кислоти, що негативно впливає на ушкодження органів травлення.

    Брусничний морс на зиму

     

    Господині часто готують морси, компоти і консервацію на зиму. Адже це відмінний варіант приготувати повністю натуральний продукт, без зайвих добавок і барвників. До того ж, домашні заготовки виходять на порядок дешевше магазинних.

    Інгредієнти для морсу на 1 3-х літрову банку:

    • 4 склянки брусниці
    • води стільки, скільки увійде в бутель крім ягід
    • 1-1,5 склянки цукру

    Як приготувати брусничний морс на зиму:

  • Ягідки ретельно перебрати на предмет зіпсованих, промити і викласти в заздалегідь стерилізований бутель.
  • Воду закип’ятити і залити нею ягоди. Дати настоятися з третину години.
  • Процідити воду через сито в окрему каструлю, ягоди залишити в тарі. Закип’ятити і додати цукор, ще раз закип’ятити. Простежити, щоб цукор розчинився.
  • Залити сиропом ягоди і відразу ж закатати.
  • Дивіться також:  Як зварити каву – 8 поетапних рецептів

    Рецепт морсу з брусниці з додаванням журавлини

    Такий мікс — справжній вітамінний заряд в осінньо-весняний період.

    Для приготування взяти:

    • 250 гр журавлини
    • 400 гр брусниці
    • 4-5 ложок цукру
    • 2,5-3 л питної води

    Приготування напою:

  • Змити плоди, протерти крізь сито. З ягідного пюре віджати сік. Рідина поставити на годину в холодильник.
  • Залишилися сухі вичавки залити водою, посластіть і поставити на вогонь, довести до кипіння. Після можна відразу знімати з плити.
  • Морс остудити і процідити через сито від залишків макухи. Готовий напій перемішати зі свіжим соком і подавати до столу.
  • Напій потрібно вжити у найближчу добу.

    Морси з брусниці з буряком

    Досить цікавим вийде буряково-брусничний морс.

    Продукти для приготування:

    • 400 гр брусничних ягід
    • 300 г буряків
    • 3-3,5 л питної води
    • 3-6 ложок цукру.

    Приготування:

  • Ягоди підготувати тим же шляхом, що і в попередніх рецептах, не виключаючи віджимання соку. Буряк очистити і натерти на тертці, змішати з ягідним макухою.
  • Сировина залити водою і підсолодити, поставити варитися. Після кипіння, варити 3-5 хвилин.
  • Подальші дії стандартні — відварений морс процідити і змішати з соком.
  • Напій дуже корисний, особливо в період простудних захворювань. Але діткам може не сподобатися — в такому разі можна додати більше цукру, а краще меду, в якому дуже багато корисних мікроелементів.

    Морс з яблуками

    Смачним і ароматним виходить бруснично-яблучний морс. Такий напій оцінять навіть самі маленькі прівереди!

    Продукти для напою:

    • 2 склянки з гіркою брусниці
    • 4 середніх солодких яблука
    • 1-1,5 л води
    • 1 склянка цукру

    Приготування:

  • Вимити всі ягоди і фрукти. Яблучка нарізати четвертинками і видалити перетинки в серединці.
  • Поставити на вогонь каструльку з водою. Викласти в неї яблучні дольки і ягоди. Додати цукор і перемішати. Довести до кипіння, часом помішуючи дерев’яною ложкою.
  • Як тільки закипить, щільно накрити кришкою і вимкнути вогонь.
  • Дивіться також:  Як зробити смузі – 12 рецептів в домашніх умовах

    В даному варіанті рецепту напій настоюється гарячої рідини. Коли він охолоне, можна буде перелити в ємність для зберігання в холодильнику — наприклад, бутель з кришкою, що загвинчується або графин.

    На замітку. Враховуючи кислоту ягід, рекомендується додавати цукор за смаком — комусь подобається дуже солодкий морс, а хтось любить кислинку.

    Рецепт приготування з м’ятою

    М’ятні листя додають напою пікантну нотку, завдяки чому звичний смак морсу набуває нові смакові нотки.

    Інгредієнти

    • 0,5 кг ягід брусниці
    • 2-4 гілочки свіжої м’яти
    • 2,5-3 л води
    • 3-5 ложок цукру.

    Приготування напою:

  • Початок приготування нічим не відрізняється від звичайної схеми:підготувати сік і вичавки. Обірвати листочки м’яти і змити їх.
  • Вичавки посипати цукром, перемішати і залишити на 3-5 хвилин. Далі залити водою, додати м’яту і почати варіння. Відразу після закипання зняти напій з плити.
  • Після того як мор трохи охолоне, процідити його від залишків ягід і листя, змішати з соком і подавати до листкової ароматної випічки з ягодами або фруктами.
  • М’ятний морс з брусницею гарний у літній сезон — м’ята дарує освіжаючий ефект, в поєднанні з ягодами добре бадьорить.

    Прокрутка до верху