Напій з ягід, приготований самостійно, дає гарантію на отримання організмом чистого комплексу вітамінів. Морси з брусниці — один з простих, смачних і корисних напоїв, які можна приготувати як для вживання в найближчим часом, так і для збереження на зиму.
Як приготувати морс із свіжої брусниці?
Безумовно, свіжі ягоди мають максимум корисних речовин на відміну від заморожених або сушених.
Інгредієнти:
- 3 л дистильованої води
- 0,5 кг стиглих плодів брусниці
- 4-6 ложок цукру, регулювати за смаком
Приготування простого морсу:
На замітку. У процесі приготування не рекомендується використовувати металевий посуд, так як кислота плодів у взаємодії з металом може викликати утворення шкідливих речовин.
Як варити морс із замороженої брусниці?
Морс із замороженої брусниці не такий корисний, як зі свіжих плодів. Тим не менш, у ньому зберігається досить корисних властивостей і смакові якості.
Продукти:
- 400 гр заморожених ягід
- 2 л очищеної води
- 3-4 ложки цукру
- 1 суцвіття гвоздики
- 1 гр ванілі
Приготування:
При приготуванні напою із заморожених плодів можна не відокремлювати сік з ягідного пюре.
Зверніть увагу! Брусничний морс корисний при інфекційних захворюваннях, онкологічних утвореннях, а також популярно в якості жарознижуючого напою.
Рецепт приготування без варіння
Сьогодні популярно сироїдіння — вживання продуктів без термічної обробки.
Пропонуємо приготувати морс з брусниці без варіння.
Продукти для сироїдного напою:
- 2 склянки ягід брусничних
- 1 склянки сиропу агави або рідкого меду
- 1,5 л води температури не більше 40 градусів
Приготування напою:
Такий морс має досить цікавий смак завдяки своїй свіжості. Але таким чином приготований напій краще випивати протягом найближчих 2-3 годин, інакше корисні якості почнуть пропадати.
Зверніть увагу! Брусничний морс протипоказаний при гастритах, колітах і подібних захворюваннях ШКТ. Плоди володіють великою кількістю кислоти, що негативно впливає на ушкодження органів травлення.
Брусничний морс на зиму
Господині часто готують морси, компоти і консервацію на зиму. Адже це відмінний варіант приготувати повністю натуральний продукт, без зайвих добавок і барвників. До того ж, домашні заготовки виходять на порядок дешевше магазинних.
Інгредієнти для морсу на 1 3-х літрову банку:
- 4 склянки брусниці
- води стільки, скільки увійде в бутель крім ягід
- 1-1,5 склянки цукру
Як приготувати брусничний морс на зиму:
Рецепт морсу з брусниці з додаванням журавлини
Такий мікс — справжній вітамінний заряд в осінньо-весняний період.
Для приготування взяти:
- 250 гр журавлини
- 400 гр брусниці
- 4-5 ложок цукру
- 2,5-3 л питної води
Приготування напою:
Напій потрібно вжити у найближчу добу.
Морси з брусниці з буряком
Досить цікавим вийде буряково-брусничний морс.
Продукти для приготування:
- 400 гр брусничних ягід
- 300 г буряків
- 3-3,5 л питної води
- 3-6 ложок цукру.
Приготування:
Напій дуже корисний, особливо в період простудних захворювань. Але діткам може не сподобатися — в такому разі можна додати більше цукру, а краще меду, в якому дуже багато корисних мікроелементів.
Морс з яблуками
Смачним і ароматним виходить бруснично-яблучний морс. Такий напій оцінять навіть самі маленькі прівереди!
Продукти для напою:
- 2 склянки з гіркою брусниці
- 4 середніх солодких яблука
- 1-1,5 л води
- 1 склянка цукру
Приготування:
В даному варіанті рецепту напій настоюється гарячої рідини. Коли він охолоне, можна буде перелити в ємність для зберігання в холодильнику — наприклад, бутель з кришкою, що загвинчується або графин.
На замітку. Враховуючи кислоту ягід, рекомендується додавати цукор за смаком — комусь подобається дуже солодкий морс, а хтось любить кислинку.
Рецепт приготування з м’ятою
М’ятні листя додають напою пікантну нотку, завдяки чому звичний смак морсу набуває нові смакові нотки.
Інгредієнти
- 0,5 кг ягід брусниці
- 2-4 гілочки свіжої м’яти
- 2,5-3 л води
- 3-5 ложок цукру.
Приготування напою:
М’ятний морс з брусницею гарний у літній сезон — м’ята дарує освіжаючий ефект, в поєднанні з ягодами добре бадьорить.