Пангасіус, він же морський язик, часто можна зустріти на прилавках супермаркетів у вигляді свіжомороженого філе. При смаженні поширена риба виходить досить жирної, що подобається далеко не всім. Тоді як морський язик в клярі змінюється кардинальним чином: він стає неймовірно ніжним і дуже апетитним.
Морський язик у простому кляр з борошна і яйця
Щоб приготувати рибу пангасіус в клярі, знадобляться:
- 2 філейні частини;
- 2 яйця;
- 100 г борошна;
- 100 мл води;
- сіль;
- по дрібці соди і цукру.
Етапи створення:
- З філе готуються шматочки, які злегка подсаливаются.
- Щоб зробити кляр для риби, яйця збиваються з сіллю, содою, цукром і спеціями, після чого в яєчну масу додається вода і при роботі міксера втручається борошно.
- Філейні шматки умочують в клярі і обсмажуються на сковороді з маслом до утворення скоринки.
- Пангасіус викладається в друшляк, де стікають надлишки масла.
В сирному клярі на сковороді
Морський язик завдяки відсутності кісток і соковитості, набуває з кожним днем все більшу популярність і нерідко присутня в меню в різноманітному вигляді.
Щоб посмажити рибу в клярі на сковороді, будуть потрібні:
- 2 філе;
- 50 г борошна;
- 2 яйця;
- ½ Лимона;
- по 100 г майонезу і сиру;
- соняшникова олія;
- сіль, перець і трохи соди.
Етапи підготовки:
- Пангасіус промивається, обсушивается паперовими рушниками і злегка віджимається з-за надмірної водянистості.
- З цитруса вичавлюється сік.
- Філе нарізати шматочками, які складаються в миску, де збризкують лимонним соком, солятся і приправляється.
- Риба маринується ¼ години.
- Сир натирається, після чого стружка змішується з яйцями, майонезом, сіллю, перцем і содою.
- Наприкінці в кляр додається борошно.
- Пангасіус мачає в сирно-яєчної маси і обсмажується до рум’яної скоринки з двох сторін.
Готуємо з майонезом
Цікава варіація рецепта, для виконання якої потрібні:
- 3 філе;
- 4 яйця;
- 50 г борошна;
- 200 мл майонезу;
- сіль і мелений перець;
- соняшникова олія.
Схема створення рибної закуски:
- У високій тарілці за допомогою віночка з’єднуються яйця з майонезом.
- В яєчну масу втручається борошно, щоб тісто вийшло схожим на загущену сметану.
- Розморожене філе, нарізане порційними шматками, які притрушиваются сіллю і перцем.
- Пангасіус мачає в клярі і викладається в кипляче масло, в якому обсмажується по 2-3 хвилини з кожного боку.
Рибні палички з морського мови
Блюдо у вигляді рибних паличок з соусом тартар – прекрасна закуска, яка урізноманітнює святковий стіл яскравістю смаку, ароматностью і гарним зовнішнім виглядом.
Інгредієнти:
- 1 кг філе;
- 2 яйця;
- 30 мл води;
- шматочок пармезану;
- стопка оливкової олії;
- лимон;
- 250 г панірувальних сухарів;
- соус тартар;
- сіль і спеції.
Щоб приготувати морський язик у вигляді смачних паличок:
- В одній тарілці яйця збиваються з сіллю, спеціями і водою, в іншій мисочці змішуються сухарі і тертий сир.
- Філе нарізане тонкими смужками, які умочують в яєчної маси і відразу ж обвалюються в сухарях.
- Підготовлені вироби обсмажують в киплячому маслі, а потім викладаються на паперовий рушник.
- Подаються оригінальні палички з риби з порізаним часточками лимоном і соусом тартар.
Покроковий рецепт в духовці
Технологія приготування риби в клярі на сковороді відома багатьом, але іноді не хочеться витрачати час біля плити. У цьому випадку на виручку прийде духовка, в якій рибне блюдо під хрусткою скоринкою вийде не менш апетитним.
Досить мати під руками:
- 700 г філе;
- 200 г панірувальних сухарів;
- шматочок вершкового масла;
- 150 г сиру;
- сіль, спеції і соняшникову олію.
Хід роботи являє собою виконання нескладних маніпуляцій:
- Пангасіус промивається і обсушивается за допомогою паперових рушників, після чого ділиться на порційні шматки, які солятся і приправляється.
- Рибні шматочки розподіляються по листу, застеленному фольгою, яка змащується олією.
- З сухарів і топленого масла готується кляр, в який додаються сирна стружка і трохи рослинного масла.
- Коли практично сухий кляр готовий, риба покривається сумішшю і поставити в духовку з температурою 200°C на ¼ години.
Риба в клярі з лимоном
Лимонний соус чудово доповнює золотисті шматочки риби, роблячи смак закуски більш повним і насиченим. Щоб відчути вишукані нотки рибного блюда, необхідні:
- 4 філе;
- 50 г борошна;
- 2 яйця;
- 200 г панірувальних сухарів;
- шматочок вершкового масла;
- ½ Головки часнику;
- бульйонний кубик;
- стопка білого сухого вина;
- 1 лимон;
- соняшникова олія;
- зелень, сіль і мелений перець.
Спосіб створення закуски полягає у виконанні наступних дій:
- Яйця збиваються.
- Риба нарізають шматками, які обвалюються в борошні, умочують в яйці і викладаються в панірування.
- Філейні шматочки обсмажують в киплячому маслі до золотистого кольору.
- У склянці з окропом розлучається бульйонний кубик.
- З лимона вичавлюється сік.
- Часник подрібнюється.
- У сотейнику розтоплюється масло, до якого додаються часник, бульйон, вино, сік лимона.
- Після закипання в соус відправляються подрібнена зелень, сіль і спеції.
- Риба подається до столу з соусом.
Філе морського мови в клярі
Якщо в холодильнику знайшовся 1 кг філе, то додатково потрібно підготувати:
- 2 яйця;
- 200 г борошна;
- 30 мл молока;
- 100 мл рослинного масла;
- цибулину;
- сіль.
Покрокова інструкція приготування:
- Цибулина подрібнюється.
- Філе нарізати шматочками, які солятся, приправляється і присипаються цибулею, після чого риба залишається на 20 хвилин.
- З молока, борошна, збитих яєць і солі готується густий по консистенції тісто.
- Замариновавшиеся шматочки умочують в яєчно-борошняної суміші і обсмажують з двох сторін в киплячому маслі.
Отже, морський язик – поживна риба, ніжний смак якої чудово поєднується з різними гарнірами і надає новизну повсякденного меню.