Це грецьке блюдо включає в себе і м’ясну складову, і гарнір. Воно не вимагає ніяких доповнень та дивовижно смачне. Рецептів мусака по-грецьки з баклажанами багато, і будь-який варіант сподобається найвимогливішому гурманові.
Класичний рецепт грецька мусака з баклажанами
Мусака не є грецьким національним блюдом. У неї є автор, знаменитий грецький кухар Нікос Целемендис. Він був прихильником не тільки національної, а й європейської кухні, тому в придуманому їм рецепті примхливо поєднуються традиційні у греків овочі і баранина, і вишуканий французький бешамель.
Рецептом всього близько сотні років, але ласують мусака у всіх країнах. Існує безліч варіантів її приготування з різними інгредієнтами, але починалося все з класичної мусака по-грецьки.
Блюдо це не можна назвати ні низькокалорійним, ні дієтичним, але до чого ж це смачно! При приготуванні не шкодують прянощів та оливкової олії.
Що важливо, за класичним рецептом мусака по-грецьки готується тільки з баранини. Ну, в крайньому разі, — з яловичини.
Звичайно, можна взяти свинину або курку, але це буде вже не те.
Інгредієнти:
- 4 невеликих баклажана загальною вагою близько 700 м;
- вже перекрученого фаршу з м’яса – 0,5 кг;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- кілька стиглих помідорів загальною вагою близько 300 г;
- сиру твердих сортів – 75 г;
- вина білого сухого 150 мл;
- олії оливкової олії – 2 ст. ложки.
Мусаку покладено заливати соусом. Для нього потрібно взяти:
- сиру твердих сортів – 150 г;
- 2 курячих яйця;
- 400 мл молока;
- 2 ст. ложки борошна;
- масла вершкового – 75 р.
Приправляти соус будемо щіпка тертого мускатного горіха, а фарш – сухими травами по своєму смаку.
Як готувати:
- Якщо баклажани гірчать, їх ріжуть на колечка, не очищаючи, і пересипають сіллю. Через 20 хв. промивають і обсушують.
- Томати очищають від шкірки, для чого їх слід попередньо обшпарити.
- Обсмажують колечка баклажан на великому вогні, додавши масло. Щоб вони зарум’янилися, зазвичай достатньо 1 хвилини.
- Нарізану півкільцями цибулю пасерують на маслі, поки він не стане прозорим. Додають фарш, вимішують і обсмажують протягом 5 хв. Приправляють травами, вливають вино і тушкують, щоб вся рідина випарувалася. В кінці гасіння солять за смаком.
- Припускають помідори, нарізані кружальцями.
Окремо готують соус:
- обсмажують борошно на вершковому маслі до золотистого кольору;
- розводять теплим молоком, додаючи його порціями і ретельно вимішуючи до однорідності;
- прогрівають до густоти сметани, вимикають вогонь;
- злегка збиті яйця, замішують у соус так, щоб вони не згорнулися;
- залишилося натертий на дрібній тертці сир додати в соус, приправити мускатним горіхом і сіллю і добре вимішати.
Далі дно високої форми для запікання покривають баклажанами (беруть ½ частину), поміщають половину фаршу і покривають половиною помідорів. Викладають продукти ще раз в тій же послідовності, заливають соусом і посипають натертим сиром.
Печуть блюдо в гарячій духовці близько півгодини.
Рідина повинна випаруватися повністю, але пригоранню страви допускати не можна.
Перед подачею страви дають настоятися протягом чверті години.
Варіант приготування з картоплею
Технологія приготування страви така ж. Якщо до зазначених у попередньому рецепті інгредієнтів додати 300 г нарізаного пластинками картоплі, страва буде мати вже інший смак.
Картоплю потрібно попередньо обсмажити до напівготовності або запекти в духовій шафі протягом 10 хв. При формуванні страви його укладають першим шаром. Час запікання мусака по-грецьки з баклажанами і картоплею доведеться трохи продовжити, оскільки картопляні скибочки готуються довше всіх інших інгредієнтів.
З додаванням кабачків – покроково
Мусаку з кабачками готувати просто, вони додадуть страві особливого смаку і соковитості.
Інгредієнти:
- 3 баклажана;
- 1 кабачок цукіні;
- 1 цибулина;
- 5 томатів;
- 500 м вже прокрученного фаршу з баранини або телятини;
- 300 г сиру твердих сортів;
- 4 ст. ложки борошна;
- 2 склянки молока;
- 70 г вершкового масла;
- 4 ст. ложки оливкової олії.
Блюдо приправляється сіллю і перцем за смаком.
Як готувати:
- Нарізані тонкими пластинками баклажани і кабачки обсипають сіллю.
- Через чверть години, обтирають їх від соку і злегка обсмажують з додаванням оливкової олії.
- Очищені від шкірки томати подрібнюють, так само як і цибуля.
- Пасерують цибулю на олії 3-5 хв.
- Додають до нього фарш, перемішують і доводять до напівготовності.
- Викладають на підлозі-готовим інгредієнтів томати, приправляють спеціями, перемішують.
- Обсмажують на вершковому маслі борошно протягом 3-4 хв. Суміш повинна бути однорідною, без грудочок.
- Розбавляють її потроху злегка підігрітим молоком, домагаючись однорідності після кожної його порції.
- Знімають соус з вогню, після чого змішують його з половиною натертого на дрібній тертці сиру.
- Ділять кабачки і баклажани на 3 частини, а фарш навпіл.
Далі на дно глибокої форми для запікання викладають третину баклажанів і кабачків, потім половину фаршу, яку посипають половиною залишився сиру, знову третину баклажанів і кабачків, що залишився фарш, сир, а зверху кабачки і баклажани. Всі. Заливають мусаку підготовленої бешамель і запікають у не дуже гарячій духовці приблизно 40 хв.
Мусака після запікання до подачі повинна трохи охолонути, так смак її стане більш яскравим і насиченим, а при розрізанні вона не розпадеться.
Вегетаріанська мусака по-грецьки
Цей рецепт для тих, хто не їсть м’яса ні в якому вигляді, але не відмовляє собі в яйцях і молоці. Страва не схоже на класичну грецьку мусаку з фаршем, хоча і готується за тією ж технологією. Але від цього менш смачним воно точно не стає.
Інгредієнти:
- по 2 моркви середнього розміру цибулини;
- невеликий корінець селери вагою в 100 г;
- 5 картоплин;
- 0,5 кг зеленої квасолі спаржевої;
- 0,5 склянки рису;
- 4 яйця;
- 2/3 склянки молока;
- оливкова олія за потреби.
У цьому рецепті соус для заливки робиться з суміші молока і яєць, але можна приготувати і класичний бешамель.
Як готувати:
- Моркву і селеру тремо на тертці, цибулю ріжемо. Обсмажуємо овочі до м’якого стану.
- Відварюємо до готовності рис і квасоля. Останню ріжемо на шматочки.
- Зварений у мундирі і очищену картоплю натираємо на тертці з великими отворами.
- Робимо соус, змішуючи злегка збиті яйця з молоком. Можна додати улюблені сушені трави.
- Викладаємо у форму для запікання, змащену маслом, спочатку картоплю, а потім інші інгредієнти шарами.
- Заливаємо все соусом і струшуючи форму, щоб він просякнутий кожен пласт.
Печеться вегетаріанська мусака в два рази швидше традиційного блюда — всього 20 хв. у гарячій духовці з температурою 200 градусів.
З баклажанами і рисом
Рису в цьому блюді зовсім небагато, але саме він вбере той чудовий сік, який виділяють м’ясо і овочі.
Інгредієнти:
- 2 баклажана загальною вагою близько 500 г;
- 100 г рису;
- по 2 шт. цибулини і великих помідорів;
- пару зубків часнику;
- олія оливкова або рослинне — скільки піде;
- по 2 ст. ложки борошна і вершкового масла;
- 2 склянки молока;
- 100 г сиру твердого, в ідеалі – Пармезану;
- 500 г фаршу з свинини або в суміші з яловичиною;
- щіпка тертого мускатного горіха.
Сіль і перець додають за смаком.
Як готувати:
- Баклажани очищаємо, ріжемо поздовжніми пластинами і вимочуємо півгодини в добре підсоленій воді. Промиваємо і обсушуємо на серветці.
- Обсмажуємо з двох боків до рум’яної скоринки, але не пересушуючи.
- Рис варимо майже до готовності.
- Обсмажуємо до золотистого кольору дрібно нарізану цибулю, додавши подрібнений часник.
- Додавши фарш, смажимо ще трохи, присаливаем і тушкуємо з додаванням дрібно нарізаних томатів хвилин 5-7.
- Для бешамели борошно збиваємо до однорідності з вершковим маслом на глибокій сковороді. Обсмажувати їх потрібно не більше 5 хв.
- Розбавляємо складу теплим молоком так, щоб соус вийшов однорідним. Для цього його потрібно постійно заважати.
- Приправляємо бешамель сіллю і мускатним горіхом.
- «Збираємо» мусаку: на дно форми, яку потрібно заздалегідь змастити маслом, викладаємо рис, на нього — весь фарш, який потім накриваємо баклажанами.
Залишилось залити мусаку бешамель і посипати тертим сиром. В сильно нагрітій духовці блюдо пропікається за 25 хв.
В мультиварці
Це смачне грецьке блюдо можна приготувати і в мультиварці. Воно вийде дивно ніжним з-за особливого режиму нагріву чаші приладу.
Інгредієнти:
- 2 невеликих баклажана;
- цибулина;
- по 2 ст. ложки сметани, борошна;
- 0,5 кг м’ясного фаршу;
- по 1 ст. ложці томатної пасти і масла;
- 2 яйця;
- 150 г твердого сиру;
- зубок часнику.
Спеції і сіль за смаком і бажанням. В мультиварці мусаку готують трохи по-іншому, але все одно виходить дуже смачно.
Як готувати:
- Баклажани нарізаємо кружальцями товщиною в половину сантиметра, не очищаючи їх від шкірки.
- Пересипаємо сіллю і витримуємо близько півгодини. Промиваємо й обсушуємо. Смажити їх у цьому випадку не потрібно.
- Подрібнюємо часник і цибулю, обсмажуємо з шматочком вершкового масла в чашу мультиварки в режимі «Випічка» до золотистого кольору.
- Додаємо фарш, приправляємо сіллю, перцем і спеціями, смажимо ще 20 хв.
- Розмішуємо з томатною пастою і тушкуємо ще 10 хв.
- Змішуємо сир, яйця і сметану, присаливаем і потроху додаємо борошно, домагаючись однорідності соусу.
- Укладаємо на фарш кружечки баклажанів, заливаємо соусом і готуємо в режимі «Випічка» ще третину години. Стежимо, щоб «сині» овочі зарум’янилися.