Мусака по-грецьки з баклажанами — 6 рецептів

Це грецьке блюдо включає в себе і м’ясну складову, і гарнір. Воно не вимагає ніяких доповнень та дивовижно смачне. Рецептів мусака по-грецьки з баклажанами багато, і будь-який варіант сподобається найвимогливішому гурманові.

Класичний рецепт грецька мусака з баклажанами

Мусака не є грецьким національним блюдом. У неї є автор, знаменитий грецький кухар Нікос Целемендис. Він був прихильником не тільки національної, а й європейської кухні, тому в придуманому їм рецепті примхливо поєднуються традиційні у греків овочі і баранина, і вишуканий французький бешамель.

Рецептом всього близько сотні років, але ласують мусака у всіх країнах. Існує безліч варіантів її приготування з різними інгредієнтами, але починалося все з класичної мусака по-грецьки.

Блюдо це не можна назвати ні низькокалорійним, ні дієтичним, але до чого ж це смачно! При приготуванні не шкодують прянощів та оливкової олії.

Що важливо, за класичним рецептом мусака по-грецьки готується тільки з баранини. Ну, в крайньому разі, — з яловичини.

Звичайно, можна взяти свинину або курку, але це буде вже не те.

Інгредієнти:

  • 4 невеликих баклажана загальною вагою близько 700 м;
  • вже перекрученого фаршу з м’яса – 0,5 кг;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • кілька стиглих помідорів загальною вагою близько 300 г;
  • сиру твердих сортів – 75 г;
  • вина білого сухого 150 мл;
  • олії оливкової олії – 2 ст. ложки.

Мусаку покладено заливати соусом. Для нього потрібно взяти:

  • сиру твердих сортів – 150 г;
  • 2 курячих яйця;
  • 400 мл молока;
  • 2 ст. ложки борошна;
  • масла вершкового – 75 р.

Приправляти соус будемо щіпка тертого мускатного горіха, а фарш – сухими травами по своєму смаку.

Як готувати:

  • Якщо баклажани гірчать, їх ріжуть на колечка, не очищаючи, і пересипають сіллю. Через 20 хв. промивають і обсушують.
  • Томати очищають від шкірки, для чого їх слід попередньо обшпарити.
  • Обсмажують колечка баклажан на великому вогні, додавши масло. Щоб вони зарум’янилися, зазвичай достатньо 1 хвилини.
  • Нарізану півкільцями цибулю пасерують на маслі, поки він не стане прозорим. Додають фарш, вимішують і обсмажують протягом 5 хв. Приправляють травами, вливають вино і тушкують, щоб вся рідина випарувалася. В кінці гасіння солять за смаком.
  • Припускають помідори, нарізані кружальцями.

Окремо готують соус:

  • обсмажують борошно на вершковому маслі до золотистого кольору;
  • розводять теплим молоком, додаючи його порціями і ретельно вимішуючи до однорідності;
  • прогрівають до густоти сметани, вимикають вогонь;
  • злегка збиті яйця, замішують у соус так, щоб вони не згорнулися;
  • залишилося натертий на дрібній тертці сир додати в соус, приправити мускатним горіхом і сіллю і добре вимішати.
Дивіться також:  Капуста тушкована з грибами – 6 рецептів приготування

Далі дно високої форми для запікання покривають баклажанами (беруть ½ частину), поміщають половину фаршу і покривають половиною помідорів. Викладають продукти ще раз в тій же послідовності, заливають соусом і посипають натертим сиром.

Печуть блюдо в гарячій духовці близько півгодини.

Рідина повинна випаруватися повністю, але пригоранню страви допускати не можна.

Перед подачею страви дають настоятися протягом чверті години.

Варіант приготування з картоплею

Технологія приготування страви така ж. Якщо до зазначених у попередньому рецепті інгредієнтів додати 300 г нарізаного пластинками картоплі, страва буде мати вже інший смак.

Картоплю потрібно попередньо обсмажити до напівготовності або запекти в духовій шафі протягом 10 хв. При формуванні страви його укладають першим шаром. Час запікання мусака по-грецьки з баклажанами і картоплею доведеться трохи продовжити, оскільки картопляні скибочки готуються довше всіх інших інгредієнтів.

З додаванням кабачків – покроково

Мусаку з кабачками готувати просто, вони додадуть страві особливого смаку і соковитості.

Інгредієнти:

  • 3 баклажана;
  • 1 кабачок цукіні;
  • 1 цибулина;
  • 5 томатів;
  • 500 м вже прокрученного фаршу з баранини або телятини;
  • 300 г сиру твердих сортів;
  • 4 ст. ложки борошна;
  • 2 склянки молока;
  • 70 г вершкового масла;
  • 4 ст. ложки оливкової олії.

Блюдо приправляється сіллю і перцем за смаком.

Як готувати:

  • Нарізані тонкими пластинками баклажани і кабачки обсипають сіллю.
  • Через чверть години, обтирають їх від соку і злегка обсмажують з додаванням оливкової олії.
  • Очищені від шкірки томати подрібнюють, так само як і цибуля.
  • Пасерують цибулю на олії 3-5 хв.
  • Додають до нього фарш, перемішують і доводять до напівготовності.
  • Викладають на підлозі-готовим інгредієнтів томати, приправляють спеціями, перемішують.
  • Обсмажують на вершковому маслі борошно протягом 3-4 хв. Суміш повинна бути однорідною, без грудочок.
  • Розбавляють її потроху злегка підігрітим молоком, домагаючись однорідності після кожної його порції.
  • Знімають соус з вогню, після чого змішують його з половиною натертого на дрібній тертці сиру.
  • Ділять кабачки і баклажани на 3 частини, а фарш навпіл.
Дивіться також:  Ханум – 8 рецептів, як приготувати узбецьку страву в мультиварці, в духовці і мантоварці

Далі на дно глибокої форми для запікання викладають третину баклажанів і кабачків, потім половину фаршу, яку посипають половиною залишився сиру, знову третину баклажанів і кабачків, що залишився фарш, сир, а зверху кабачки і баклажани. Всі. Заливають мусаку підготовленої бешамель і запікають у не дуже гарячій духовці приблизно 40 хв.

Мусака після запікання до подачі повинна трохи охолонути, так смак її стане більш яскравим і насиченим, а при розрізанні вона не розпадеться.

Вегетаріанська мусака по-грецьки

Цей рецепт для тих, хто не їсть м’яса ні в якому вигляді, але не відмовляє собі в яйцях і молоці. Страва не схоже на класичну грецьку мусаку з фаршем, хоча і готується за тією ж технологією. Але від цього менш смачним воно точно не стає.

Інгредієнти:

  • по 2 моркви середнього розміру цибулини;
  • невеликий корінець селери вагою в 100 г;
  • 5 картоплин;
  • 0,5 кг зеленої квасолі спаржевої;
  • 0,5 склянки рису;
  • 4 яйця;
  • 2/3 склянки молока;
  • оливкова олія за потреби.

У цьому рецепті соус для заливки робиться з суміші молока і яєць, але можна приготувати і класичний бешамель.

Як готувати:

  • Моркву і селеру тремо на тертці, цибулю ріжемо. Обсмажуємо овочі до м’якого стану.
  • Відварюємо до готовності рис і квасоля. Останню ріжемо на шматочки.
  • Зварений у мундирі і очищену картоплю натираємо на тертці з великими отворами.
  • Робимо соус, змішуючи злегка збиті яйця з молоком. Можна додати улюблені сушені трави.
  • Викладаємо у форму для запікання, змащену маслом, спочатку картоплю, а потім інші інгредієнти шарами.
  • Заливаємо все соусом і струшуючи форму, щоб він просякнутий кожен пласт.

Печеться вегетаріанська мусака в два рази швидше традиційного блюда — всього 20 хв. у гарячій духовці з температурою 200 градусів.

З баклажанами і рисом

Рису в цьому блюді зовсім небагато, але саме він вбере той чудовий сік, який виділяють м’ясо і овочі.

Інгредієнти:

  • 2 баклажана загальною вагою близько 500 г;
  • 100 г рису;
  • по 2 шт. цибулини і великих помідорів;
  • пару зубків часнику;
  • олія оливкова або рослинне — скільки піде;
  • по 2 ст. ложки борошна і вершкового масла;
  • 2 склянки молока;
  • 100 г сиру твердого, в ідеалі – Пармезану;
  • 500 г фаршу з свинини або в суміші з яловичиною;
  • щіпка тертого мускатного горіха.
Дивіться також:  Запечений мінтай у духовці - 10 найсмачніших рецептів приготування

Сіль і перець додають за смаком.

Як готувати:

  • Баклажани очищаємо, ріжемо поздовжніми пластинами і вимочуємо півгодини в добре підсоленій воді. Промиваємо і обсушуємо на серветці.
  • Обсмажуємо з двох боків до рум’яної скоринки, але не пересушуючи.
  • Рис варимо майже до готовності.
  • Обсмажуємо до золотистого кольору дрібно нарізану цибулю, додавши подрібнений часник.
  • Додавши фарш, смажимо ще трохи, присаливаем і тушкуємо з додаванням дрібно нарізаних томатів хвилин 5-7.
  • Для бешамели борошно збиваємо до однорідності з вершковим маслом на глибокій сковороді. Обсмажувати їх потрібно не більше 5 хв.
  • Розбавляємо складу теплим молоком так, щоб соус вийшов однорідним. Для цього його потрібно постійно заважати.
  • Приправляємо бешамель сіллю і мускатним горіхом.
  • «Збираємо» мусаку: на дно форми, яку потрібно заздалегідь змастити маслом, викладаємо рис, на нього — весь фарш, який потім накриваємо баклажанами.

Залишилось залити мусаку бешамель і посипати тертим сиром. В сильно нагрітій духовці блюдо пропікається за 25 хв.

В мультиварці

Це смачне грецьке блюдо можна приготувати і в мультиварці. Воно вийде дивно ніжним з-за особливого режиму нагріву чаші приладу.

Інгредієнти:

  • 2 невеликих баклажана;
  • цибулина;
  • по 2 ст. ложки сметани, борошна;
  • 0,5 кг м’ясного фаршу;
  • по 1 ст. ложці томатної пасти і масла;
  • 2 яйця;
  • 150 г твердого сиру;
  • зубок часнику.

Спеції і сіль за смаком і бажанням. В мультиварці мусаку готують трохи по-іншому, але все одно виходить дуже смачно.

Як готувати:

  • Баклажани нарізаємо кружальцями товщиною в половину сантиметра, не очищаючи їх від шкірки.
  • Пересипаємо сіллю і витримуємо близько півгодини. Промиваємо й обсушуємо. Смажити їх у цьому випадку не потрібно.
  • Подрібнюємо часник і цибулю, обсмажуємо з шматочком вершкового масла в чашу мультиварки в режимі «Випічка» до золотистого кольору.
  • Додаємо фарш, приправляємо сіллю, перцем і спеціями, смажимо ще 20 хв.
  • Розмішуємо з томатною пастою і тушкуємо ще 10 хв.
  • Змішуємо сир, яйця і сметану, присаливаем і потроху додаємо борошно, домагаючись однорідності соусу.
  • Укладаємо на фарш кружечки баклажанів, заливаємо соусом і готуємо в режимі «Випічка» ще третину години. Стежимо, щоб «сині» овочі зарум’янилися.
Прокрутка до верху