Муссовий торт – 12 рецептів приготування

Тих, хто стежить за новинками кулінарного мистецтва, неодмінно зацікавить свіжий тренд — муссовый торт. Рецептів приготування величезна кількість, і кожен знайде варіант за смаком. Працювати з цим десертом легко і захоплююче, а результат завжди приголомшливо красивий і апетитний.

Муссовий торт з дзеркальною глазур’ю

Торти для такого покриття готують у двох кільцях. У меншій по діаметру – бісквіт і начинка. Заготовки поміщають у велике кільце і заливають мусом, ретельно заповнюючи проміжки з боків. На торт з застиглого гладкого мусу покриття лягає без проблем.

Глазур готують з надлишком, більша частина стече з торта:

  • 300 г цукру;
  • 150 мл води;
  • 10 г желатину;
  • 200 г згущеного молока;
  • 250 г білого шоколаду.

Найкраще фарбувати гелевим водорозчинним барвником.

  • У гарячому цукровому сиропі розчинити всі інгредієнти.
  • Підготовлена для роботи глазур – тепла (30-35⁰С), перемішана до гладкості, без грудочок і бульбашок повітря.
  • Трохи барвника вмішати перед нанесенням.
  • З утворилися крапель різного кольору виходять фантастично красиві розлучення.
  • Для роботи з глазур’ю потрібна висока підставка під торт. Дуже зручний спеціальний поворотний столик, але можна обійтися звичайною ґратами.
  • Для збору стікають надлишків підставляють глибоке блюдо або деко.
  • Теплу масу повільно виливають на центр торта, щоб вона рівномірно стікала зі всіх сторін.
  • Поверхня глазурі не розрівнюють.
  • Торт охолоджують на підставці.
  • Прибирають застиглі внизу краплі.

Рецепт від Енді Шефа

Авторський торт «Ілюзія» популярного фуд-блогера поєднує хрустке пісочне тісто по бретонській рецептом, фруктово-ягідну прошарок і вершково-шоколадний мус.

Перша начинка:

  • 190 г вишневого соку;
  • 10 г рому або коньяку;
  • 50 г цукру;
  • 100 г вишні.

Етапи роботи:

  • Всі інгредієнти нагріти до 90⁰С.
  • Ввести 10 г замоченого желатину.
  • Викласти у форму віджаті ягоди і залити приготовленою сумішшю.
  • Охолодити.

Друга прошарок:

  • 50 г свіжого апельсинового соку;
  • цедра;
  • 90 г жирних вершків;
  • 150 г білого шоколаду.

Етапи роботи:

  • Нагріти сік, вершки і цедру.
  • Розпустити в цій суміші шоколад і 6 г желатину.
  • Остудити.
  • Вилити на вишневу заготівлю і охолодити.

Для бісквіта:

  • жовток;
  • 40 г цукрової пудри;
  • 10 г какао;
  • 45 г борошна;
  • 4 г пекарського порошку;
  • 50 г масла.

Етапи роботи:

  • Жовток розтерти з пудрою.
  • Просіяти в нього сухі інгредієнти.
  • Вбити розм’якшене масло.
  • Зібрати в тугий кулька, і розплющити на килимку для випікання за допомогою обробної дошки. Тісто настільки пластичні, що качалкою його не розкачати. Важливо притискати дошку рівно, щоб тісто расплющилось в рівну круглу коржик. Діаметр коржа повинен бути менше, ніж у форми для складання торта.
  • Випікати при 180⁰С всього чверть години.

Шоколадний мус

  • 220 г жирних вершків;
  • 120 г молока;
  • 150 г темного шоколаду;
  • три жовтка;
  • 40 г цукру.

Етапи роботи:

  • Жовтки з цукром заварити в гарячому молоці.
  • Розчинити кондитерський шоколад.
  • Ввести 10 г желатину.
  • Остудити до 30⁰С.
  • Збити вершки, з’єднати їх з шоколадним кремом.

Торт збирати в глибокій ємності.

  • Перший — рясний шар мусу.
  • В центр треба помістити заготовку з вишні і апельсина.
  • Накрити коржем, притиснути його до рідкого мусу.
  • Охолодити і перевернути на блюдо для сервірування.
  • Оформлення, можливо, будь-яке, на розсуд кулінара.
Дивіться також:  Горіховий торт – 9 дуже смачних рецептів

Десерт «Три шоколаду»

Популярний муссовый торт «Три шоколаду» можна спробувати в будь-кондитерської, але домашній варіант завжди здається більш насиченим і апетитним.

Лінивий бісквіт:

  • яйце;
  • 40 г цукру;
  • 25 г борошна.

Покрокове приготування:

  • Збити щільну меренгу.
  • Жовток розтерти з цукром.
  • З’єднати обидві маси, зберігаючи пишність меренги.
  • Просіяти борошно.
  • Вимісити пишне тісто.
  • Випікати при 170⁰С чверть години.

Для потрійний шоколадної начинки:

  • вісім жовтків;
  • 1,2 л жирних вершків;
  • 100 г цукру;
  • 30 г желатину;
  • по 80 г білого шоколаду, молочної й темного.

Покрокове опис роботи:

  • Жовтки з цукром заварити в гарячих вершках.
  • Уварити до загустіння.
  • Ввести желатин.
  • Гарячий крем розкласти порівну в три миски.
  • Висипати в них три види колотого шоколаду і розмішати до повного розчинення.
  • Бісквітний корж викласти на сервірувальне блюдо, над ним помістити кільце для складання торта.
  • У остиглий темний крем додати одну третину збитих вершків. Викласти на корж, розрівняти і прибрати в холодильник.
  • Змішати вершки і суміш з молочним шоколадом.
  • Викласти на застигле перший шар і охолодити.
  • Змішати вершки і шоколадну масу. Викласти останній шар десерту.

Муссовый торт «Червоний оксамит»

Це легкий варіант відомого американського десерту з шифонової бісквіту з сирним кремом. Муссовый торт виглядає так само яскраво і святково, але містить значно менше жирів.

Для бісквіта:

  • 140 г борошна;
  • 10 г какао;
  • 2 р солі;
  • 5 г соди;
  • 2 г оцту;
  • по 75 г вершкового і оливкового масла;
  • 150 г цукру;
  • жовток;
  • два білка;
  • 100 мл кефіру;
  • ванільний екстракт;
  • жиророзчинний червоний барвник.

Бісквітні коржі повинні бути меншого розміру, ніж кільце для зборки, щоб мус міг обволікати начинку з усіх боків.

  • Збити масла, жовток і цукор.
  • Влити оцет і барвник.
  • Частинами внести сухі інгредієнти і кефір, безперервно збиваючи тісто.
  • Збити щільну меренгу і акуратно ввести в тісто.
  • Випікати при 180⁰С, перевірити на готовність дерев’яною зубочисткою.
  • З остиглого бісквіта зрізати опуклу шапку і розділити на два коржі.

Для ягідного компоті:

  • протерті з цукром ягоди;
  • 6 г желатину;
  • 70 г цукру;
  • 10 г крохмалю.

Для начинки підійдуть будь-які червоні ягоди: журавлина, малина або червона смородина. Важливо процідити пюре, щоб десерт не потрапили насіння і шкірка.

  • Пюре прокип’ятити з цукром і крохмалем.
  • Додати замочений желатин.
  • Розподілити в кільці, де випікався бісквіт.

Вершковий мус на шампанському:

  • 200 мл шампанського;
  • 20 г лимонного соку;
  • 130 г цукру;
  • 150 мл жирних вершків;
  • 30 мл води;
  • два яйця;
  • 10 г желатину.

Приготування:

  • Нагріти шампанське і лимонний сік.
  • Заварити в цій суміші протерті з цукром жовтки.
  • Додати замочений желатин.
  • Збити вершки.
  • Приготувати цукровий сироп.
  • Збити білки. Потроху додавати в них гарячий сироп.
  • Обережно з’єднати половину меренги з вершками, а половину з заварний масою.
  • Так само акуратно, зберігаючи повітряну структуру, з’єднати обидві частини мусу.

Зібрати торт у кільці.

  • Розпочати складання з шару мусу, по черзі викладаючи бісквіт, ягідну начинку і другий бісквіт.
  • Кожен шар мусу охолоджувати в морозилці по кілька хвилин, щоб маса встигала «схопитися».
  • Перевернути застиглий десерт на сервірувальне блюдо, зняти кільце і декорувати.
Дивіться також:  Торт Спартак: класичний рецепт і 7 варіантів приготування

Муссовый торт Снікерс

Шоколадний муссовый торт, приготований за аналогією з популярним батончиком «Снікерс», збирається з шифонової бісквіта і двох видів мусу.

Для бісквіта:

  • 200 г борошна;
  • 40 р какао;
  • 10 г розпушувача;
  • 10 г соди;
  • два яйця;
  • 5 г солі;
  • 250 г цукру
  • 150 мл молока;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 200 мл окропу.

Етапи роботи:

  • Розтерти яйця з цукром.
  • Просіяти сухі інгредієнти.
  • Додати половину сухої суміші. Ретельно збивати тісто після добавки кожного інгредієнта.
  • Влити молоко.
  • Висипати решту борошняну суміш.
  • Влити окріп.
  • Випікати при 180⁰С.
  • Розрізати на два рівних коржа.

Солона карамель:

  • 100 г цукру;
  • 25 мл води;
  • 100 мл жирних вершків;
  • 25 г вершкового масла;
  • 5 г солі.

Як приготувати:

  • Зварити густий цукровий сироп.
  • Розтопити в ньому масло.
  • Влити розігріті до 70⁰С вершки.

Карамельний мус:

  • яйце;
  • 60 г цукру;
  • 80 мл молока;
  • 200 г солоної карамелі;
  • 14 г желатину;
  • 250 мл збитих вершків.

Приготування:

  • Збити яйце з цукром.
  • Заварити в гарячому молоці.
  • Додати теплу солону карамель і желатин.
  • Остудити.
  • З’єднати із збитими вершками.

Заварний вершковий мус:

  • ціле яйце;
  • жовток;
  • 50 г цукру;
  • 170 мл молока;
  • 14 г желатину;
  • 250 мл жирних вершків.

Приготування:

  • Збити яйце, жовток і цукор.
  • Заварити в гарячому молоці.
  • Додати замочений желатин.
  • Остудити і змішати зі збитими вершками.

Збірка торта проводиться в кільці, дно якого затягують харчовою плівкою.

  • Перший шар – половина карамельного мусу. Охолодити в морозилці 5-10 хвилин.
  • Другий шар – половина вершкового мусу.
  • Шоколадний корж викласти на рідкий мус, щоб торт краще стримався.
  • Повторити всі три шари.
  • Торт повністю застигне через 6-8 годин. Після цього перевернути його на сервірувальне блюдо, звільнити від кільця і декорувати.
  • Для декору можна використовувати обсмажений арахіс і солону карамель.

Полуничний торт муссовый

Бісквітний корж для торта можна спекти за будь-яким рецептом. Відмінно підійде ледачий бісквіт. З полуниці приготувати насичений і яскравий компоті і вершковий мус.

Компоті:

  • 400 р полуниці;
  • 150 г цукру;
  • 15 г желатину.

У проварене ягідне пюре ввести желатин і охолодити в кільці.

Полуничний мус:

  • 300 г полуниці;
  • 25 г желатину;
  • 200 г цукру;
  • 500 мл збитих вершків.

Заготівля з ягідного пюре, трохи щільніше, ніж для компоті, змішується з збитими вершками.

Збірка проводиться в кільці в перевернутому вигляді.

  • Притопити в мусі диск охолодженого компоті.
  • Закрити бісквітним коржем.
  • Застиглий торт перевернути на блюдо.

Готуємо з чорницею

Ненав’язливий смак чорниці і ніжні вершки — відмінна база для простого десерту на швидку руку.

Чорничний мус:

  • 300 г ягідного пюре;
  • 250 г фермерської сметани;
  • 100 г цукру;
  • 10 г желатину;
  • 200 мл збитих вершків.

Приготування:

  • Збити протерту чорницю з цукром і сметаною.
  • Додати розпущений желатин.
  • З’єднати з вершками.
  • Приготувати пару коржів з шифонової бісквіта, рецепт якого наведений вище. Какао не додавати, білий бісквіт буде доречніше.
  • Зібрати торт, чергуючи бісквітні коржі і чорничний мус.

Як зробити з чорною смородиною

У такому ж простому десерт можна об’єднати коржі з білого ледачого бісквіта і ягідний мус з вершкового сиру.

Дивіться також:  Вершкова помада — 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Для мусу:

  • 200 г пюре з чорної смородини;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 200 г крем-чизай;
  • 200 г йогурту;
  • 10 г желатину;
  • 300 мл збитих вершків.

Приготування торта аналогічно попереднім рецептом. У муссовую прошарок можна помістити половинки консервованих абрикосів, щоб збагатити композицію смаків.

Вишневий десерт

У муссовом торті часто використовуються популярні поєднання смаків, наприклад: вишня, коньяк і какао.

Бісквіт Брауні:

  • 50 г какао;
  • 120 г вершкового масла;
  • 100 г цукру;
  • два яйця;
  • 90 г борошна.

Приготування:

  • Випікати при 170⁰С 25 хвилин.
  • Поверх бісквіта насичений шар вишневого компоті, описаного в першому рецепті.
  • Покрити десерт шаром заварного вершкового мусу, як в торт «Снікерс».

Малинове ласощі

З насиченим вологим Брауні відмінно поєднується малиновий мус.

Інгредієнти:

  • 500 г малинового пюре;
  • 200 г цукру;
  • 25 г желатину;
  • 15 г лимонного соку;
  • 500 мл збитих вершків.

Приготування у всьому аналогічно роботі з описаним полуничним мусом.

З апельсинами

Тропічне ласощі з мигдальним коржем, соковитою фруктової прошарком і ароматним апельсиновим мусом прикрасить будь-яке свято і неодмінно здивує гостей, хоча готується досить просто.

Основа торта:

  • 100 г мигдальної муки;
  • 30 р пшеничного борошна;
  • 30 г олії;
  • 30 г цукру.

Приготування:

  • Перетерти компоненти у вологу крихту і підрум’янити при 190⁰С.
  • Перебити в блендері стертим шоколадом і цільним мигдалем (по 50 г того і іншого).
  • Рівномірно утрамбувати у форми і охолодити.
  • Викласти на основу кілька часточок мандарина.

Для мусу:

  • 250 мл апельсинового соку;
  • два жовтки;
  • 50 г цукру.
  • 15 г крохмалю;
  • 30 г вершкового масла;
  • 50 г білого шоколаду.

Приготування:

  • Підігріти компоненти на водяній бані.
  • Додати 5 г желатину.
  • В охолоджений мус ввести ще 5-6 ложок розм’якшеного масла.
  • Заповнити мусом форму.
  • Охолодити десерт.

З лимоном

Ще один торт з яскравим цитрусовим смаком збирається з лимонного бісквіта і лимонного мусу.

Лінивий бісквіт придбає насичений аромат, якщо в тісто додати цедру від цілого лимона.

Для мусу:

  • 300 мл лимонного соку;
  • 300 г цукру;
  • 25 г желатину;
  • 600 мл збитих вершків.

Желатин розпустити в гарячому лимонному сиропі. Акуратно вмішати остиглий сироп у збиті вершки.

Як прикрасити торт муссовый

Професійні кондитери покривають муссовые торти велюровим шаром шоколаду або дзеркальною глазур’ю.

  • Можна придбати готовий спрей-велюр. Балончика 400 мл вистачить на 6-8 тортів середнього розміру. На жаль, це недешеве задоволення.
  • Інший варіант: самостійно приготувати суміш і розпорошити її фарбопультом. Суміш готують з білого шоколаду і масла, досить розтопити 50 г того і іншого.
  • Для приготування дзеркальної глазурі потрібно тільки ложка желатину і підставка для торта. Цей варіант покриття набагато простіше відтворити на домашній кухні.

Додатково торт можна декорувати:

  • свіжими ягодами і шматочками фруктів;
  • желатиновими муляжами;
  • макарони;
  • м’якими цукерками;
  • меренгами;
  • шоколадними топперами і так далі.

Приготування муссового торта схоже на складання букета. Потрібно знайти гармонійне поєднання смаків і текстур, зробивши десерт цікавим і насиченим, і не втратити при цьому почуття міри. Продумати і акуратно виконати декор – завдання не менш цікава і важлива.

Прокрутка до верху