Професійні кондитери все менше використовують для прикраси масляні креми та приторную мастику, а віддають перевагу іншому покриття виробів. Так, сьогодні муссовый торт з дзеркальною глазур’ю користується найбільшим попитом. Ніжна кремова піна і сяюча глазур вражають своїм смаком і виглядом. Якщо ви мрієте навчитися робити подібні десерти, то ділимося з вами самими цікавими рецептами.
Як зробити дзеркальну глазур для муссового торта
Сучасні господині навіть у домашніх умовах можуть не просто приготувати смачне кондитерський виріб, але і прикрасити його так, що не відрізниш від десерту, виконаного на замовлення професійними кондитерами. В інтернеті можна знайти самі оригінальні ідеї для декорування торта, наприклад, особливою популярністю користується дзеркальна глазур. Приготувати її можна по-різному, але класикою жанру є біла дзеркальна глазур.
Інгредієнти:
- 130 мл згущеного молока;
- 160 г світлого непористі шоколаду;
- 145 г глюкози;
- 155 г звичайного піску;
- 13 г желатину.
Спосіб приготування:
- У сотейник засипаємо цукрові гранули разом з глюкозою, вливаємо півсклянки води і тушкуємо до повного розщеплення гранул.
- На водяній бані потрібно розплавити шоколадні шматочки і розмішати з концентрованим молоком.
- У двох ложах води розводимо загусник і забуваємо про нього на 20 хвилин. Потім його потрібно підігріти, щоб він став рідким, і перемішати з цукровою масою.
- Після, потрібно з’єднати дві маси і збити їх блендером до однорідної консистенції.
Перед нанесенням глазур на торт, слід дати їй трохи охолонути. Але не охолоджуйте її повністю, ідеальна температура для рівного покриття – 40 градусів.
Полуничний муссовый торт з дзеркальною глазур’ю
Історія виникнення муссовых десертів починається у Франції. У 18 столітті такий десерт подавали тільки на балах. Сьогодні це ласощі можна приготувати в домашніх умовах, адже виконати його під силу кожному.
Для бісквітної основи знадобиться:
- борошно;
- цукор;
- одне яйце.
У полуничне конфі підуть:
- 420 г полуниці;
- 17 г желатину;
- 145 г солодкого піску.
Ягідний мус виконаємо з:
- 320 г ягідного пюре;
- 26 р згущувача;
- чашка цукру;
- ½ Л вершків.
Для глазурі:
- по 85 мл вершків і молока;
- 8 г згущувача;
- 35 мл води;
- 85 г шоколаду (білого);
- барвник (харчової).
Спосіб приготування:
- Для рецепту ви можете спекти будь бісквіт, навіть самий простий і навіть в мультиварці. Для цього в склянку вбиваємо яйце, дивимося, який обсяг займати інгредієнт. Стільки ж за обсягом беремо підсолоджувача та борошна.
- Збиваємо всі інгредієнти і випікаємо бісквіт в мультиварці на режимі «Випічка» 20 хвилин.
- Далі готуємо полуничний шар, його ще називають конфі або компоті. Для цього в піалу наливаємо дві ложки води і висипаємо желатин.
- Ягоди (можна взяти свіжі або заморожені) подрібнюємо в пюре блендером і прибираємо зернятка з допомогою сита.
- Тепер беремо 50 г пюре, змішуємо його з солодким піском і гріємо на плиті до повного розчинення солодких гранул.
- Желатин також прогріваємо, щоб він став рідким, і тепер з’єднуємо всі компоненти – ягідне пюре, пюре з цукром і желатин.
- Беремо форму, яка по діаметру повинна збігатися з розмірами бісквіта, і застеляємо її харчовою плівкою. Виливаємо отриману полуничну масу, ставимо в холод і чекаємо повного застигання.
- Тепер беремо форму, в якій будемо збирати сам торт. Також застеляємо її плівкою (пергаментом), кладемо бісквіт, а зверху – застигле полуничне конф.
- Переходимо до мусу, тут все просто. Також подрібнюємо ягоди, пропускаємо їх через сито, засипаємо підсолоджувач і загусник. Прогріваємо складу на плиті, але не кип’ятимо. Окремо вспениваем вершки і вмішуємо їх в полуничну масу.
- Ягідний мус виливаємо поверх конфі і відправляємо в прохолодне місце мінімум на дві години.
- Десерт прикрашаємо дзеркальної глазур’ю, але спочатку його потрібно акуратно вийняти з форми, для цього просто беремо гарячий ніж і проводимо їм вздовж стінок.
- Для глазурі загусник розмішуємо у воді і залишаємо на 20 хвилин.
- У сотейник вливаємо молоко та вершки, ставимо на плиту. Як тільки інгредієнти закиплять, знімаємо ємність з вогню і розмішуємо з вже разбухшим загусником і шоколадними шматочками. Додаємо трохи барвника і змішуємо складу до однорідності.
- Торт покриваємо глазур’ю і знову витримуємо в холоді кілька годин.
Незвичайний десерт двох’ярусний
Якщо у вас намічається якесь важливе торжество, можете приготувати справжній двох’ярусний торт – красивий, ніжний і ароматний. Для рецепту вам потрібно взяти дві форми – 18 і 14 см, а також два кільця, щоб красиво зібрати десерт.
Інгредієнти для бісквіта:
- шість яєць;
- стакан солодкого піску і стільки ж борошна;
- за ч. л. пекарського порошку і екстракту ванілі.
Для джему:
- 420 г ягідного пюре (полуничного);
- 245 г солодкого піску.
Для маршмеллоу:
- 155 г глюкози;
- 25 г желатину;
- півсклянки води;
- дві чаші солодкого піску;
- ч. л. екстракту ванілі;
- три ложки полуничного джему.
Для ванільного мусу:
- 220 г шоколаду світлого;
- 320 мл молочного напою;
- 17 г згущувача;
- 620 мл вершків (33%);
- три ложки цукру.
Спосіб приготування:
- Першим ділом займемося бісквітами. Для цього розбиваємо яйця на складові і ділимо навпіл підсолоджувач. Вспениваем білки з однією половиною, жовтки – з іншого і з ароматним екстрактом. Потім з’єднуємо дві маси, вводимо борошно, розпушувач і отримане тісто розливаємо по двом формам. Запікаємо півгодини (температура – 180 °С). Готові коржі ділимо на три частини (кожна).
- Приготувати ягідний джем просто, для цього кладемо в сотейник полуничне пюре разом з цукром, варимо хвилин п’ять і охолоджуємо.
- Для маршмеллоу замочуємо загусник. Як тільки порошок набубнявіє, розтоплюємо його в мікрохвильовці. У сотейник висипаємо пару грам солі, підсолоджувач і глюкозу, вливаємо воду і ставимо ємність на вогонь. Як тільки маса почне кипіти, вливаємо желатин, вводимо екстракт ванілі і кладемо джем. Все розмішуємо блендером.
- Беремо форми, в яких випікалися бісквіти, і добре їх промасливаем. Кладемо перший корж, промазуємо джемом, зверху наносимо маршмеллоу. І так чинимо з кожним млинцем. Накриваємо все плівкою і прибираємо в холод.
- Тепер робимо мус. Для цього в гарячому молоці розтоплюємо цукор, сіль і набряклий желатин. Змішуємо отриманий склад з екстрактом ванілі і збитими вершками.
- Беремо кільця для складання десерту і кладемо в них промазані коржі. Поливаємо їх мусом, ставимо в холод на шість годин. Як тільки торт захолоне, покриваємо його дзеркальної глазур’ю (див. рецепт вище) і прикрашаємо на свій розсуд.
Апельсинове ласощі
Якщо ви вирішили приготувати муссовый торт, то спробуйте виконати такі ласощі з апельсинами. Виходить дуже красивий десерт з цитрусовими нотками. Для рецепта знадобиться бісквітний корж, який ви можете купити вже готовим або спекти по одному з рецептів, наведених вище.
Інгредієнти для апельсинового мусу:
- 80 мл соку апельсина;
- 45 мл соку лимона;
- 60 г цедри апельсина;
- 30 г подрібненої кірки лимона;
- 3 яйця;
- 135 г солодкого піску;
- 95 р масла;
- ложечка желатину.
Для сирного мусу:
- пачка сиру;
- 320 мл вершків (33%);
- дві ложечки желатину;
- 75 г солодкої пудри;
- 85 г звичайного підсолоджувача;
- 2 жовтки.
Інгредієнти для дзеркальної глазурі і рецепт її приготування дивіться вище. Колір глазурі залежить від того, який барвник буде доданий.
Спосіб приготування:
- Для помаранчевого мусу потрібно розмішати загусник в невеликій кількості води і залишити розбухати.
- Половину піску розтираємо з яйцями, а залишилася підсолоджувач змішуємо з цедрами і соками цитрусових, відправляємо на вогонь. Як тільки цитрусовий мікс закипить, вливаємо яєчну суміш і витримуємо до густоти. Потім трохи охолоджуємо склад і розмішуємо з загусником і розм’якшеним маслом. Перемішуємо блендером до формування ніжної консистенції.
- Отриманий мус викладаємо у форму і ставимо застигати.
- Тепер готуємо сирний мус. Для цього також готуємо загусник, а сир розтираємо з пудрою і додаємо збиті вершки.
- З солодкого піску і води готуємо сироп і прямо в гарячий додаємо жовтки і загусник. Збовтуємо масу, остуджуємо і з’єднуємо з сирною.
- Беремо форму для складання торта. Кладемо в неї бісквітний корж, зверху – застиглий цитрусовий мус, а поверх нього виливаємо сирну складу. Ставимо десерт в холод.
- Як тільки він повністю застигне, покриваємо його блискучою глазур’ю і знову витримуємо пару годин в прохолодному місці.
Муссовый торт «Три шоколаду» із дзеркальною глазур’ю
У радянські роки було доступно тільки одне суфле – це «пташине молоко», а сьогодні ми можемо готувати різноманітні десерти. Одним з таких вишуканих ласощів є муссовый торт «Три шоколаду».
Ми не будемо розповідати, як приготувати дзеркальну глазур, рецепт ви знайдете вище, а всі інші моменти розкладемо «по поличках».
Інгредієнти для мусу:
- по 160 різного шоколаду;
- 145 г масла;
- 460 мл вершків (33%);
- ложка желатину.
Спосіб приготування:
- Основою для торта послужить шоколадний бісквіт. Щоб спростити завдання ви можете придбати вже готову основу, але якщо є бажання, можете спекти бісквіт самі, скориставшись будь-яким рецептом, з наведених вище. Єдине, що необхідно додати до інгредієнтів, це какао і свіжий кави, яким потрібно просочити готовий корж.
- Для мусу беремо кожен інгредієнт і ділимо на три частини. Розтоплюємо чорний шоколад, додаємо масло і набряклий загусник. Збиваємо склад і потім з’єднуємо зі збитими вершками.
- У форму кладемо бісквіт і виливаємо шоколадний мус. Ставимо заготовку в холод для застигання.
- Аналогічно робимо мус зі світлого і світло-коричневого шоколаду.
- Коли весь торт буде готовий, витягуємо його з форми, перекладаємо на блюдо, покриваємо блискучою глазур’ю і чекаємо 12 годин.
З вершковим смаком
Якщо ви не знаєте, як зробити муссовый торт з вершковим смаком, то зможете заповнити цей кулінарний пробіл прямо зараз. Для цього вам знадобиться італійський сир «Маскарпоне» і жирні вершки. Дзеркальну глазур можна зробити будь-якого кольору, просто додавши харчовий барвник. В якості основи будемо використовувати звичайне печиво.
Інгредієнти:
- ½ Кг Маскарпоне;
- 160 мл вершків;
- 125 г солодкої пудри;
- 80 мл води;
- 30 г желатину;
- 275 г печива;
- пів-упаковки масла вершкового;
- три ложки подрібнених горіхів.
Спосіб приготування:
- Загусник заливаємо водою і залишаємо на 15 хвилин.
- Печиво подрібнюємо в крихту і розмішуємо разом з маслом і горіхами. Викладаємо основу у форму і ставимо в прохолодне місце.
- Вспениваем вершки з пудрою, кладемо вершковий сир і вливаємо розтоплений желатин. Поверх основи виливаємо мус і ставимо майже готовий десерт в холод.
- Застиглий торт залишилося тільки полити блискучою глазур’ю і витримати на холоді не менше шести годин.
Готуємо з чорницею
Наступним рецептом приготування десерту ви точно залишитеся задоволені. Торт зібраний з трьох шарів: бісквітного, сирного і чорничного. А завершує композицію блискуча глазур, за рахунок якої десерт виглядає ефектно і вишукано.
Інгредієнти для вершкового мусу:
- 260 мл вершків;
- 185 г вершкового сиру (сиру);
- три ложки звичайного цукру;
- за ч. л. желатину і ванілі.
Для чорничного мусу:
- 420 г ягід чорниці;
- 265 мл вершків;
- 110 г підсолоджувача;
- 7 р згущувача.
Спосіб приготування:
- Не будемо розповідати, як спекти бісквіт. Можете і зовсім купити його вже в готовому вигляді. Готовий корж потрібно буде просочити звичайним цукровим сиропом, який при бажанні можна додати ложечку коньяку або рому.
- Вершковий мус починаємо готувати з того, що будь-вершковий (сирний) продукт збиваємо з двома ложками підсолоджувача. Окремо збовтуємо вершки з цукром і ваніллю. Потім з’єднуємо дві маси і вливаємо вже набряклий і розтоплений загусник.
- Вершковий мус викладаємо поверх бісквіта, розрівнюємо і відправляємо застигати.
- Тепер чорничний мус. Беремо ягоди, перетираємо їх блендером і пропускаємо через сито. Чорничне пюре змішуємо з солодкими збитими вершками, додаємо розтоплений желатин і виливаємо масу поверх вже застиглого вершкового мусу.
- Також ставимо ласощі в холодильник і чекаємо застигання останнього шару. Залишилося тільки полити десерт блискучою глазур’ю і дочекатися його повної стабілізації.
З малиною
Такий же муссовый десерт можна приготувати і з ягодами малини. Щоб торт у розрізі був таким же гарним, додайте в тісто барвник малинового кольору.
Інгредієнти для малинового мусу:
- півлітра жирних вершків;
- 275 г сиру кисломолочного;
- 265 мл молока згущеного;
- 210 г подрібненої малини;
- 25 г желатину.
Для малинового желе:
- 230 г малини;
- цукор за смаком;
- 9 г згущувача.
Спосіб приготування:
- Малинове пюре прогріваємо три хвилини на вогні і пропускаємо через сито. Збиваємо 400 мл вершків, сирний сир змішуємо з концентрованим молоком. У вершки засипаємо загусник, розтоплюємо. Потім з’єднуємо малинове пюре, вершки, сирну масу і загусник.
- Першим у форму покладемо бісквітний корж і виллємо поверх нього малиновий мус. Ставимо заготівлю застигати.
- Для желе перетираємо ягоди з підсолоджувачем і розтопленим желатином. Заливаємо складу поверх малинового мусу.
- Як тільки торт повністю застигне, поливаємо його дзеркальної малиновою глазур’ю.
Муссовый торт «Серце» із дзеркальною глазур’ю
Якщо ви хочете здивувати свою кохану людину оригінальним десертом, то приготуйте муссовый торт у вигляді серця. Безумовно, для рецепту вам буде потрібно відповідна форма.
Інгредієнти для ягідного конфі:
- 320 г брусниці;
- ложечка желатину;
- 14 г крохмалю (кукурудзяного);
- 70 г звичайного цукру.
Для ванільного мусу:
- плитка світлого шоколаду;
- 420 мл вершків (33%);
- 17 г згущувача;
- два стручки ванілі;
- 245 мл молочного напою;
- ложка подрібненої кірки апельсина.
Спосіб приготування:
- Брусницю подрібнюємо блендером, викладаємо в сотейник разом з сипучими інгредієнтами. Як тільки ягідна маса завирує, знімаємо її з вогню і кладемо набряклий желатин. Змішуємо, виливаємо конфі у форму і ставимо на заморожування.
- Ванільні стручки потрібно розрізати вздовж і зішкребти насіння.
- У сотейник вливаємо молоко, кладемо і стручки, і насіння ванілі, доводимо продукти до закипання і знімаємо з плити. Виймаємо ваніль і опускаємо на її місце шматочки шоколаду. Розмішуємо до повного розплавлення.
- Потім кладемо цедру, охолоджуємо і розмішуємо зі збитими вершками. Також виливаємо мус у форму і заморожуємо.
- Потім збираємо торт з шоколадного бісквіта, ягідного конфі і ванільного мусу. Поливаємо його дзеркальної глазур’ю.
Вишневе частування
Ще один цікавий рецепт передбачає використання вишні або черешні. Дзеркальну глазур готуємо за класичним рецептом з додаванням барвників.
Інгредієнти:
- 165 мл вершків;
- 26 г желатину;
- 265 мл йогурту;
- 320 г вишні;
- 55 г звичайного цукру.
Спосіб приготування:
- Вершки збиваємо з цукром, додаємо йогурт.
- Замочуємо загусник і розтоплюємо до рідкого стану.
- З вишень виймаємо кісточки, перемелюємо ягоди блендером і пропускаємо через сито.
- З’єднуємо вершкову масу з вишневим пюре і згущувачем.
- У форму викладаємо бісквітну основу, зверху виливаємо вишневий мус і заморожуємо.
- Поливаємо ласощі блискучою глазур’ю і чекаємо його повного застигання.
Десерт з кавовим смаком
Пропонуємо вишуканий варіант приготування муссового торта з карамельним і кавовим смаком. Для рецепту нам знадобиться бісквіт і приготована за класичним рецептом дзеркальна глазур з додаванням барвника будь-якого кольору.
Інгредієнти для кавового мусу:
- 60 мл молока;
- два курячих жовтка;
- 145 мл вершків;
- 35 г солодкого піску;
- по 12 г звичайної кави і желатину.
Для карамельного мусу:
- 90 г звичайного цукру;
- одне яйце плюс два білка;
- ложка борошна;
- ½ Л молока;
- 25 г згущувача;
- 110 мл вершків;
- ложечка вершкового масла.
Спосіб приготування:
- Для кавового мусу в молоко висипаємо кави, нагріваємо склад і вливаємо збиті жовтки з підсолоджувачем. Ще трохи прогріваємо і знімаємо з плити.
- У гарячу кавову суміш виливаємо розтоплений желатин, охолодити і потім з’єднуємо зі збитими вершками. Виливаємо поверх бісквіта і відправляємо застигати.
- Для карамельного мусу також замочуємо і розтоплюємо загусник. На сковороду висипаємо 55 г солодкого піску, вливаємо трохи води і прогріваємо до бурштинового відтінку. Потім кладемо масло і вливаємо підігріті вершки. Перемішуємо і знімаємо.
- Яйце збовтуємо з білками, висипаємо цукор, що залишився і вливаємо половину молока. Іншу половину напою підігріваємо і тоненькою цівкою вливаємо в молочно-яєчну суміш. Прогріваємо до загустіння.
- Потім з’єднуємо всі компоненти, додаємо загусник і збиваємо мус міксером, виливаємо його поверх застиглого кавового шару і відправляємо в холод.
- Приготованою глазур’ю обливаємо кавовий муссовый торт.
Дитячий муссовый торт з дзеркальною глазур’ю
Сирний муссовый торт без основи з яскравою дзеркальної глазур’ю і прикрасами особливо сподобається самим маленьким гурманам.
Інгредієнти:
- 320 мл вершків;
- 700 г сирного продукту;
- стакан пудри;
- 260 г полуниці;
- ложка желатину.
Спосіб приготування:
- Сирний продукт перетираємо до ніжної текстури.
- Вершки збиваємо з пудрою, додаємо сир і розтоплений загусник. Додаємо в масу ягоди, перемішуємо, виливаємо у форму і відправляємо застигати.
- Застиглий торт поливаємо яскравою глазур’ю і прикрашаємо, ставимо в холод на кілька годин і подаємо до столу.
Якщо ви хочете скоротити час приготування десерту, то дзеркальну глазур можна підготувати заздалегідь, адже таке покриття солодких виробів може зберігатися в холодильнику протягом тижня.