Як тонкі коржі, схожі на майстерно виткане полотно, за кілька хвилин перетворити у вишукану закуску, ніжну випічку, корисний домашній фаст-фуд? Оригінальна начинка для лаваша — універсальний спосіб використання хлібного виробу.
Рулет з лаваша
Для виготовлення рулетів підходить тонкий вірменський лаваш. Перед публікацією начинки поверхню листа обов’язково змащуємо жиром, сметаною, кетчупом або майонезом.
Інгредієнти:
- петрушка, шпинат, кріп — по пучку;
- тонкі лаваші — 4 шт.;
- сир (будь-який, здатний швидко розплавитися) — 200 р.
Приготування
- Зелень поміщаємо на півгодини в чашу з водою, кілька разів міняємо рідина. Витягаємо гілочки з ємності, стряхиваем зайві краплі, просушуємо на чистому рушнику, дрібно нарізаємо.
- Великі листи лавашів поділяємо на квадрати. Крупно натираємо сир, посипаємо стружку на тонкі коржі, розкладаємо шари нарубаної зелені. Звертаємо рулети у вигляді прямокутників шириною до 5 см, загинаючи кінці пластин з чотирьох сторін у напрямку до центру — пакуємо ароматну начинку всередину виробу.
- Викладаємо рулети на суху сковорідку, обсмажуємо до рум’яного виду, розрізаємо трохи навскоси. Представляючи блюдо, прикрашаємо тарілку ніжним салатним листом, прекрасно гармонує з апетитним наповненням страви.
Начинка для лаваша з крабовими паличками
Інгредієнти:
- відварені круто яйця — 3 шт.;
- палички крабові — 400 г;
- перо цибулі — пучок;
- майонез — 150 г;
- м’який сир — 150 г;
- сіль (за смаком), кріп — 30 р.
Приготування
- Дрібно шаткуємо крабові палички, нарізаємо перо цибулі, чисту зелень, викладаємо продукти в чашу. Додаємо м’який сир, дрібно натерті яйця, свіжий майонез. Ретельно перемішуємо інгредієнти, солимо за своїм смакам.
- Наносимо на кожен лаваш шар ароматного асорті, звертаємо листи у формі трубочок, розрізаємо на порційні частини. Залишаємо рулетики на півгодини, щоб вони просочилися смак соусу.
Лаваш в духовці з начинкою
Приготовлена гаряча випічка — чудове хрустке ласощі для дітей і дорослих.
Інгредієнти:
- лаваші — 3 шт.;
- сир (твердих сортів) — 400 г;
- молоко — 60 мл;
- зубки часнику — 2 шт.;
- яйце;
- масло вершкове — 50 г.
Приготування
- З’єднуємо в чаші дрібно натертий сир, молоко і яйце. Додаємо подрібнений часник (два зубчики) і нарубану зелень, трохи солимо і перчимо продукти, ретельно перемішуємо суміш.
- Викладаємо на деко тонкий лист (підганяємо за розміром), змащуємо начинкою. Зверху розміщуємо ще один лаваш. Повторюємо процедуру з начинкою.
- Таким способом використовуємо всі підготовлені інгредієнти. Верхній шар залишаємо відкритим. Випікаємо в печі при t 200°C.
Лаваш в духовці з начинкою через 20 хвилин перетвориться на дивовижний пиріг дивного смаку!
Трикутники з лаваша
Універсальні можливості вірменського хліба особливо яскраво проявляються в представленому рецепт страви. «Спритність рук і ніякого обману — перед нами чудові «чебуреки» з розкішною хрусткою скоринкою!
Інгредієнти:
- тонкий лаваш;
- готовий м’ясний фарш;
- цибулина;
- перець, сіль, прянощі, зелень підбираємо за уподобанням;
- олія (оливкова або соняшникова);
- крижана очищена вода — до 20 мл
Приготування
- Дрібно шаткуємо цибулину, додаємо у фарш нарубану зелень, сіль, спеції і прянощі. Вливаємо крижану бутильовану воду, ретельно вимішуємо складу.
- Тонкий лист поділяємо на квадрати (16х16), змащуємо пласти м’ясних шаром (залишаємо вільними тільки два протилежних кінця).
- Складаємо частини лаваша навпіл у вигляді трикутників, злегка придавлюємо, відрізаємо верхній куточок, утворюючи напівкругле виріб.
- Обсмажуємо страву в олії до появи золотистої скоринки з обох сторін. Викладаємо на серветки, залишаючи на них надлишки жиру, і негайно подаємо «згоряє від нетерпіння родині!
Готуємо з м’ясним фаршем
Приголомшливо смачний тандем можна отримати з вірменського лаваша і звичайного м’ясного фаршу.
Інгредієнти:
- упаковка тонких листів;
- яйця — 3 шт.;
- перо цибулі — пучок;
- фарш м’ясний (свинина + яловичина) — 400 г;
- сіль і спеції вибираємо за бажанням;
- пісне масло;
- цибулина.
Приготування
- Формуємо фарш методом, наведеним у попередньому рецепті, додаємо нарубленное перо зеленого цибулі — начинка для лаваша готова.
- Розгортаємо тонкий лист, ножицями розрізаємо на квадрати (розмір обираємо самостійно), наносимо рівний шар фаршу. Складаємо коржі навпіл у вигляді конвертиків, потім робимо це ще раз.
- Вбиваємо в чашу яйця, добре перемішуємо, занурюємо в склад кожне м’ясний виріб, обсмажуємо на розпеченій сковороді з маслом з обох сторін.
- При бажанні випікаємо страву в духовці (t 190°C). Просто викладаємо їжу в форму, поливаємо сметаною, посипаємо сирної стружкою.
Через 40 хвилин розміщуємо лаваші з м’ясом на тепле блюдо і подаємо в гарячому вигляді.
Начинка з сьомгою і вершковим сиром
Інгредієнти:
- кілька гілочок кропу і петрушки;
- філе сьомги — 200 г;
- пісне масло;
- м’який сир — 250 р.
Приготування
- Дрібно нарізаємо чисту зелень, додаємо до неї розм’якшений сир, добре перемішуємо.
- Рибу миємо, обсушуємо серветками, обсмажуємо в олії. Коли філе охолоне, поділяємо шматок на тонкі пласти.
- Лаваш змащуємо сирним складом, закриваємо шар скибочками сьомги, загортаємо лист рулетом, відправляємо на годину в холодильник.
Залишилося розрізати апетитну страву на невеликі порційні частини, щоб закуска набула закінченого вигляду.
Начинка з сиру
Інгредієнти для лаваша:
- свіжий сир — 150 г;
- домашня сметана (15% жирності) — 30 г;
- кріп;
- зубки часнику — 2 шт.;
- стиглий плід авокадо.
Приготування
- Подрібнюємо кріп, з’єднайте з сиром, сметаною, подрібненим часником і дрібкою солі.
- Поділяємо авокадо навпіл, витягаємо кісточку, зрізаємо шкірку, м’якоть шаткуємо кубиками.
- Лаваш змащуємо сирною масою, викладаємо шматочки фрукта, згортаємо рулет, ділимо його на порційні частини.
- Якщо сметану замінити яйцями, залити ними викладені рулетики у форму і посипати їх тертим сиром, страву можна запекти в духовці.
Чудовий спосіб урізноманітнити наше сімейне меню!
Пікантний варіант з сиром і солоним огірком
Інгредієнти:
- салат «Айсберг»;
- солоні огірки — 3 шт.;
- зубки часнику — 2 шт.;
- тонкий лаваш;
- майонез — 20 г;
- сметана — 50 г;
- сіль, зелень, перець.
Приготування
- Дрібно натираємо зубки часнику і огірок, викладаємо в миску, додаємо бажану кількість солі і спецій, майонез і сметану. Ретельно перемішуємо отриману масу.
- Розгортаємо лаваш, розміщуємо на ньому листя салату, змащуємо сирним складом, акуратно формуємо щільний рулет. Поділяємо згорнуту з начинкою корж на порційні шматочки.
Ніжний колір зелені надав страві вишукану привабливість.
Начинка для лаваша з куркою і грибами
Інгредієнти для одного листа:
- вилок капусти (білокачанної);
- морква — 1 шт.;
- філе куряче (стегно) — по 1 шт.;
- печериці — 100 г;
- кетчуп — 20 г;
- майонез — 30 г;
- масло вершкове — 15 г;
- кількість перцю і солі підбираємо за бажанням.
Приготування начинки для лаваша
- М’ясо курки відварюємо до готовності, охолоджуємо, відокремлюємо від кісток, нарізаємо маленькими шматочками.
- Гриби ріжемо і обсмажуємо до випарювання рідини.
- Видаляємо верхні листки капусти, шаткуємо овоч тонкою соломкою, натираємо очищену моркву.
- Змішуємо 15 г майонез з кетчупом, лаваш змащуємо соусом. Далі викладаємо шар курки, перчимо і солимо, потім розміщуємо печериці і смужки капусти. На овочевий ряд наносимо «грати» з майонезу. Завершуємо збірку закуски нарізаною морквою.
- Згорнутий рулетом лаваш обробляємо вершковим жиром, запікаємо в мікрохвильовій печі.
При бажанні, швидко підрум’янюємо виріб на гарячій сковороді, доповнюючи смак тонкого лаваша хрусткою скоринкою.
П’ятихвилинна закуска з корейською морквою
Інгредієнти:
- сирок плавлений;
- пікантна морквина;
- маринований огірочок;
- лаваш;
- якісний майонез.
Приготування
- Натираємо огірок, віджимаємо сік, захищаючи тонкий лист від зайвої вологи.
- Плавлені сирки відрізняє особливо ніжний смак, але це приємне якість ускладнює подрібнення продукту. Щоб швидко пропустити сирок через тертку, відправляємо скибочку на кілька хвилин в морозильну камеру. Маленька, але дієва хитрість!
- Викладаємо плавленую стружку в чашу, додаємо шматочки огірка, тонкі нитки моркви по-корейськи, перемішуємо складу.
- Лаваш змащуємо приготовленої масою, згортаємо рулет, розрізаємо на порції.
Не минуло й п’яти хвилин, а на столі вже готова закуска, виливає вишукані аромати східних спецій і прянощів.
Рецепт з консервованими сардинами
Інгредієнти:
- яйця — 2 шт.;
- сирки — 2 шт.;
- лаваш;
- банка консервів «Сардини в олії»;
- кріп, майонез.
Приготування
- Виймаємо рибу з банки (без масла), розминаємо виделкою. Очищаємо відварені круто яйця, дрібно шаткуємо.
- Лаваш змащуємо майонезом, посипаємо трохи нарубаної зеленню, розміщуємо яєчний склад, шматочки сардин, повторюємо кроповий шар.
- Звертаємо лист у формі рулету, розрізаємо на частини.
Казково смачний рибний «улов» вже на столі!
Закуска з печінкою тріски
Інгредієнти:
- лаваш;
- баночка з печінкою тріски;
- зварені круто яйця — 2 шт.;
- сир (твердий) — 130 г;
- укропчик.
Приготування
- Виймаємо з банки ніжний субпродукт, розминаємо виделкою, додаємо трохи риб’ячого жиру, перемішуємо отриману масу.
- Лаваш змащуємо приготованим складом. Майонез не використовуємо, враховуючи жирність печінкового компонента закуски. Викладаємо шар натертого жовтка, посипаємо нарубаним кропом.
- Далі розміщуємо подрібнені курячі білки, трохи зелені, сирну стружку. Згортаємо рулет, поділяємо на порційні шматки.
Представлений варіант закуски з печінкою тріски здивує своїм смаком самого вимогливого гурмана.
Начинка з червоної риби
Інгредієнти для одного тонкого листа:
- слабосолона форель — 700 г;
- перець солодкий — 2 шт.;
- майонез — 50 г;
- відварені круто яйця — 2 шт.;
- помиті і висушене листя салату.
Приготування
Розгортаємо прямокутний лист лавашу, змащуємо частиною майонезу, викладаємо листя салату і тонко нарізані пласти форелі. Наносимо на рибу сіточку білого соусу, знову розміщуємо зелені листочки, посипаємо їх тертими яйцями. Згортаємо рулет, ділимо на порції. Їсти подано!
Начинка для лаваш з шинкою і сиром
Якщо закуска призначена для тимчасового зберігання в холодильнику (очікуємо гостей), лаваші складаємо в два шари, щоб вони розм’якли від присутності майонезу.
Інгредієнти для 3 аркушів:
- шинка — 300 г;
- зубки часнику — 2 шт.:
- сир — 150 г;
- зелень кропу;
- майонез — до 300 р.
Приготування
- Змащуємо листи свіжим соусом, викладаємо нарізану соломкою шинку, накриваємо м’ясо ще однією тонким коржем, покриваємо її «решіткою» з майонезу, посипаємо тертою сирної стружкою і нарубаною зеленню.
- Звертаємо щільний рулет, кладемо його в пакет і відправляємо в холодильник.
Начинка для лаваша перевершила всі очікування!
Лаваш з горбушею і болгарським перцем
Інгредієнти:
- слабосолона горбуша — 200 г;
- свіжий огірочок;
- плід червоного болгарського перцю;
- лаваш;
- плавлений сирок, зелень.
Приготування
- Дрібно натираємо сирок, змішуємо з нарубаним кропом. Отриманою масою змащуємо корж.
- Розміщуємо на сирному шарі тонко нарізані кружечки огірка. Між ними володіємо смужки болгарського перцю. На яскраву овочеву «галявину» укладаємо пласти благородної горбуші.
Оформляємо лаваш з делікатесним наповненням у вигляді рулету, акуратно ділимо на частини бажаного розміру.
Ніжна начинка з оселедцем і авокадо
Інгредієнти для 1 лаваша:
- яйце;
- сік половинки лимона або лайма;
- авокадо;
- зерна гірчиці — 10 г;
- філе слабосоленої оселедця в олії — 100 г;
- майонез — 70 р.
Приготування
- Очищаємо відварені круто яйця, подрібнюємо на тертці.
- Дістаємо шматочки оселедця, промокаємо серветками від зайвого жиру, нарізаємо тонкими часточками.
- Авокадо поділяємо на половинки, витягаємо кісточку, звільняємо плід від шкірки, м’якоті утворимо невеликі кубики.
- Залишилося змастити лаваш сумішшю гірчиці і майонезу, викласти шар оселедця, шматочки огірка і авокадо, згорнути рулет.
Прекрасне оформлення начинки з пряною рибою і фруктом з горіховим присмаком!
Святкова закуска з вареною ковбасою
Інгредієнти:
- лаваш;
- м’який сир — 250 г;
- варена ковбаса — 300 г;
- олія (оливкова або соняшникова) — 20 г;
- зелень.
Приготування
- Розрізаємо лист вірменського лавашу на великі квадрати (15Х15).
- Ковбасу поділяємо на невеликі шматочки, змішати з плавленим сирком і зеленню, прянощами і спеціями.
- Отриману начинку розподіляємо по всьому коржиків, викладаємо на середину. Оформляємо пласти у вигляді конвертів, обсмажуємо в маслі з двох сторін.
При бажанні викладаємо вироби у форму, випікаємо 5 хвилин в духовці. Отримуємо настільки апетитне блюдо, що особливо нетерплячих їдців доводиться стримувати, щоб не обпеклися!
Лаваш з начинкою з курячої печінки
Інгредієнти:
- варене яйце;
- цибулина;
- куряча печінка — 200 г;
- морквина;
- тертий сир — 150 г;
- пісне масло — 20 г;
- лаваш;
- спеції і прянощі підбираємо за бажанням.
Приготування
- Відварюємо до готовності (7 хвилин) курячу печінку, остиглий субпродукт шаткуємо маленькими шматочками.
- Пасеруємо нашатковану моркву і дрібно нарізану цибулю, змішати з печінкою, тертими яйцями, сирної стружкою, спеціями і прянощами. Не забуваємо про невеликій кількості солі.
- Викладаємо масу на тонкий лист, звертаємо трубочкою, розрізаємо на частини.
Начинка для лаваша з курячої печінки ще раз підкреслила особливу ніжність вірменського лаваша.
Готуємо з консервованим тунцем
Інгредієнти:
- відварене яйце;
- баночка риби;
- лаваші — 2 шт.;
- зубки часнику — 2 шт.;
- перо зеленого лука;
- майонез — 50 м;
- зелень, сіль підбираємо за вподобанням.
Приготування
- Зливаємо рідину з банки з консервованим тунцем, розминаємо його виделкою.
- Очищаємо яйця, крупно натираємо, з’єднайте з майонезом, подрібненим часником, улюбленими спеціями.
- Змащуємо перший лаваш часниковим соусом, маємо яєчний шар, потім викладаємо шматочки риби, посипаємо її нарубаною зеленню.
- Накриваємо начинку другим листом, згортаємо рулет, кладемо його в плівку.
Приготоване виріб витримуємо годину в холодильнику, а вже потім насолоджуємося чудовим смаком приготовленої закуски.
Рецепт зі шпротами і сиром
Інгредієнти:
- лаваші — 2 шт.;
- варене яйце;
- сир (м’який) — 150 г;
- шпроти — 300 г;
- майонез — 150 г;
- плід солодкого перцю;
- пучок зелень.
Приготування
- Розстилаємо на столі лаваш, змащуємо його частиною майонезу, накриваємо другим листом, теж обробляємо соусом.
- Викладаємо шар натертих яєць, сирну стружку і нашатковану соломкою перець.
- Завершуємо збірку закуски цілими тушками апетитних шпрот. Посипаємо їжу нарубаної зеленню, загортаємо в трубочку, відправляємо виріб в упакованому вигляді в холодильник.
Через годину, коли компоненти начинки переймуться взаємними смаками, а рулет знайде потрібну форму, наріжемо шматочки і подамо страву на стіл.
Чому саме начинка для лаваша з шпрот завершила наше «смачне» знайомство з кулінарними можливостями тонких виробів? Ймовірно, дається взнаки ностальгія по тим часам, коли цукор був, образно кажучи, солодше, вода мокро, а їжа набагато якісніше і смачніше!