Щоб кожен свято дивувати сім’ю і гостей новими тортами, не потрібен диплом кондитера. Достатньо мати в записній книжці кілька перевірених рецептів приготування начинок для торта.
Заварна начинка для бісквітного торта
Ця начинка надає коржам шовковистий ніжний смак і вишукану м’якість. Готується вона дуже просто, навіть збивати нічого не потрібно. Єдиний мінус – зберігається такий десерт недовго.
Заварювати можна на молоці, вершках або на воді.
На 250 мл рідини:
- 80 г цукру;
- 10 г крохмалю;
- три цілих яйця або шість жовтків;
- ванільний екстракт.
Заварную начинку готують на водяній бані, так як вона легко пригорає. За умови безперервного помішування можна зварити її в звичайній каструлі на невеликому вогні.
- З’єднати всі інгредієнти.
- Нагріти, не дозволяючи суміші закипати. Вміст каструлі швидко загусне, в кремі з’являться невеликі бульбашки.
- Відставити посуд з вогню. На час остигання накрити готовий склад харчовою плівкою, щільно притискуючи її до поверхні. Так крем не заветрітся, як у відкритій посуді, і не відволожиться, як під кришкою.
В охолоджений крем можна додати збите вершкове масло, збиті вершки або фруктовий джем. Це прості варіанти, але можна знайти власні ідеї для експериментів. Всім відомо, що самі смачні начинки готуються на заварний основі.
Йогуртова начинка для торта
Такий нежирний і не нудотний крем ідеально доповнить дитячий торт.
Інгредієнти:
- півлітра густого йогурту;
- 200 мл 30% вершків;
- 15 г желатину і вода для приготування розчину;
- 100 г цукрової пудри.
Можна використовувати йогурт з будь-яким смаком або натуральний. Якщо доводиться використовувати рідкий питної продукт, кількість желатину потрібно збільшити до 20 – 25 р.
- Желатин розвести по інструкції. Остудити.
- Збити охолоджені вершки, поступово збільшуючи інтенсивність роботи віночком або додаючи потужність міксера. Кращого результату можна домогтися, помістивши ємність з вершками в холодну воду.
- Змішати йогурт, пудру та розчин желатину.
- Додати вершки і обережно перемішати лопаткою рухами знизу вгору.
- Якщо торт збирається в кільці, можна відразу використовувати рідкий крем.
- Якщо потрібно промазати коржі густішим складом, доведеться охолодити йогуртову масу протягом півгодини в холодильнику.
Такий крем не використовують для прикраси або вирівнювання торта. Зате дуже зручно додавати в цю пишну легку масу цілі ягоди для начинки.
На основі сиру
Ще одна ніжна начинка з вершковим смаком. Вона готується на основі сиру.
Інгредієнти:
- 450 г сиру 9%;
- 200 мл сметани або йогурту;
- 100 г пудри;
- 250 мл жирних вершків.
В крем можна додати ванільний екстракт, пару ложок фруктового пюре або шматочки м’яких фруктів. Якщо торт не призначений дітям, склад можна ароматизувати лікером або коньяком, достатньо 20 г на весь обсяг.
- З’єднати міксером сир зі сметаною.
- Збити охолоджені вершки з пудрою.
- Акуратно з’єднати обидві маси.
- Внести смакові добавки і знову перемішати крем.
Готуємо з бананами
Фруктова начинка без яєць, молока і масла може використовуватися в пісному або вегетаріанське меню.
Інгредієнти:
- півкілограма бананів;
- 50 г апельсинового соку;
- 100 г цукру;
- 150 г темного шоколаду.
Шоколад можна замінити парою ложок какао з ваніллю. Шовковисту структуру крему додасть кокосове масло (30 г на зазначений обсяг продуктів).
- Банани перебити блендером в пюре.
- Додати сік і цукор.
- Довести суміш до кипіння і поварити не більше двох хвилин.
- У гарячу суміш покласти шматочки шоколаду. Розмішати до повного розчинення.
- Якщо використовується какао-порошок, додавати його треба на першому етапі. Кокосове масло, навпаки, вносять, відставивши готову масу з вогню.
- Остудити бананову начинку, накривши плівкою «в контакт».
Рецепт з яблук
Авторський рецепт кулінарного блогера Ірини Хлебниковой потрібно взяти на озброєння тим, хто готує десерт на дитячий стіл. Доведеться заздалегідь приготувати і остудити яблучне пюре або підібрати густий якісний варіант в магазині.
На 750 г пюре:
- 40 г крохмалю;
- 200 г вершкового масла;
- цукор за смаком.
Начинку можна ароматизувати ваніллю або корицею.
- Яблучне пюре змішати з крохмалем і цукром.
- Уварити на малому вогні до загустіння. Маса помітно потемніє.
- У остиглу заготівлю вбити розм’якшене масло.
Як зробити з апельсинів
З цитрусів готують ароматний, густий курд. Це популярне англійське ласощі можна подавати як самостійний десерт або вкривати їм торти.
Інгредієнти:
- два яйця;
- чотири жовтка;
- 100 мл апельсинового соку;
- 50 мл лимонного соку;
- цедра двох апельсинів;
- 100 г цукру;
- 60 р масла.
Сік використовують свіжовіджатий, можна з м’якоттю. Цедра теж потрібна свіжа. Для курда з цитруса знімають тільки кольоровий шар, інакше крем буде гірчити.
- Змішати яйця, сік, цедру і цукор.
- Варити на водяній бані. Тест на готовність: вмочити ложку в заготовку і провести по ній пальцем. Якщо апельсинова маса відразу не скла по ложці, і в ній залишився чіткий слід від пальця, посуд можна прибирати з вогню.
- В злегка остигнула масу додати холодне масло. Перемішати до розчинення.
- Процідити через дрібне сито залишки цедри.
Використовувати готовий курд охолодженим.
З шоколаду
У будь-яку заварную або масляну начинку можна додати розтоплений чорний шоколад. Таким кремом нікого не здивуєш, хоча це, безумовно, смачно. Щоб внести інтригу, можна прошарувати торт фруктовим ганашем з білого шоколаду.
Цей крем готують різними способами. Запропонований варіант підійде тільки для прошарку коржів, покривати торт потрібно густішим складом.
Інгредієнти:
- 200 г вершків;
- 300 г білого шоколаду;
- 60 г вершкового масла;
- 60 г полуничного пюре.
Пюре потрібно протерти через дрібне сито, щоб видалити ягідні насіння.
- Шоколад розтопити на водяній бані.
- Вершки довести до кипіння.
- З’єднати отримані маси в одній ємності.
- Додати розм’якшене масло і пюре трохи остиглий ганаш.
- Остудити під плівкою.
Важливо поєднувати компоненти приблизно однієї температури, щоб ганаш не розшарувалося.
Начинка «Снікерс» для торта
Цей рецепт – найпростіший спосіб приготування нуги і карамелі – фірмових начинок легендарного батончика. Насичений шоколадний брауні для коржів ідеально доповнить ілюзію шоколадного батончика.
Для нуги:
- 250 г маршмеллоу;
- 100 мл фермерських вершків.
Маршмеллоу розтопити і збити з вершками.
Цей шар начинки відразу потрібно нанести на корж і прибрати в холодильник. Кільце для складання торта дозволить сформувати високу прошарок з текучого в’язкої маси.
Для наступного шару начинки спочатку готують горіхову пасту.
У блендері подрібнити:
- 100 г обсмаженого арахісу;
- 10 г солі;
- 20 р цукрової пудри.
Арахіс використовувати ще теплий. Власне горіхове масло дозволить суміші збитися в густу пасту. Смак повинен бути помітно солоний, щоб відтінити солодкість карамелі.
Для карамелі:
- 300 г смаженого арахісу;
- 400 г вершкового ірису;
- 300 г фермерських вершків;
- вся горіхова паста.
Ірис розтопити в гарячих вершках і з’єднати з іншими компонентами. Наносити на корж остившім до теплого стану.
Начинки можна об’єднувати, використовуючи по два і три види в одному торті. Вони підходять для будь-яких коржів: листкових, з бісквіта або пісочного тіста. Така кулінарна комбінаторика дозволяє створювати в рази більше смачних десертів.