Начинка для вареників може бути різноманітною. Ділимося рецептами приготування начинок – від класичної із сиру до вишуканої з ревеню.
Класична начинка для вареників з сиру
Цей старовинний рецепт начинки для вареників знайомий ще нашим бабусям. Тільки тоді сир робили самі. Сьогодні працюють господиням простіше купити його в магазині.
Склад інгредієнтів:
- сир (дрібна) – півкілограма;
- масло вершкове (50 г);
- цукровий пісок – 100 г;
- два жовтки (курячих);
- родзинки – 30 г (за смаком);
- молоко або вершки – дві ст. ложки;
- збиті білки – 2;
- ваніль.
Спосіб приготування:
- М’який сир протирають крізь сито і викладають в миску.
- Жовтки відокремлюють від білків і перетирають перші з цукром.
- Все перемішують, додають ваніль і родзинки.
- В кінці приготування начинки вводять збиті білки і все знову ретельно перемішують.
- Начинка для вареників з сиру готова!
Готуємо з квашеної капусти
Вареники з квашеною капустою – чисто російське блюдо для тих, хто любить з кислинкою.
Склад інгредієнтів:
- півкілограма квашеної капусти;
- дві ст. ложки жиру;
- одна цибулина;
- вода;
- сіль, цукор.
Спосіб приготування:
- Кислу капусту в друшляку з теплою водою промивають і обшпарюють для видалення зайвої кислоти.
- Дуже дрібно порубати.
- Складають у каструлю, змащену маслом, додають цибулю. Тушкують до випаровування рідини.
- Додають спеції, сіль за смаком. За бажанням можна додати трохи цукру, дрібно нарізаної зелені або подрібнене круте яйце.
- Дають начинці охолонути.
Рецепт приготування з вишнею
Це другий за популярністю рецепт солодкої начинки для вареників. Начинку з вишнею можна зробити в будь-яку пору року – взимку купіть заморожену ягоду в магазині (краще відразу вибирати без кісточок!), а влітку – зробіть ароматну начинку зі свіжих ягід. Не забудьте видалити кісточки. Так, і краще брати тільки стиглу вишню.
Склад інгредієнтів:
- вишня (ягоди без кісточок) – півкілограма;
- цукор – півсклянки;
- мелені сухарі – 60 г;
- кориця – за смаком.
Спосіб приготування:
- Вишню перебирають, промивають, звільняють від кісточок.
- Складають ягоди в друшляк для того, щоб стік сік.
- Засипають цукром.
- Після того, як виклали на тісто, посипають сухарями.
Ідеальна начинка для вареників з картоплею
Вареники з картоплею вийдуть поживними і калорійними. Перед подачею до столу полийте їх зверху сметаною або вершками.
Склад інгредієнтів:
- картопля – 500-600 г;
- масло вершкове (30 г);
- сіль, вода.
Спосіб приготування:
- Картоплю миють, чистять і ставлять варитися.
- Під час варіння солять.
- По готовності повністю зливають воду і роблять круте пюре (можна збити міксером).
- Додають шматочок вершкового масла, перемішують.
- На тісто викладають ложкою.
- Начинка для вареників з картоплею готова!
Зварену картоплю для начинки можна пропустити для подрібнення на тертці.
Як зробити з грибів
Дієтичні вареники з начинкою з грибів – відмінне рішення в пост і для тих, хто стежить за фігурою. Особливо ароматними вони виходять з начинкою з лісових грибочків.
Склад інгредієнтів:
- півкілограма грибів (свіжих) – можна замінити консервованими;
- вершкове масло (дві ст. ложки);
- борошно (в/с) – 60 г;
- півсклянки склянки грибного бульйону;
- півсклянки сметани (можна замінити вершками);
- сіль, спеції, свіжа зелень.
Спосіб приготування:
- Свіжі гриби нарізають брусочками, викладають на сковороду і тушкують до випаровування рідини.
- Борошно змішують з маслом, додають трохи грибного бульйону і отримують соус.
- Змішують його з грибами, сметаною і ще трохи гасять.
- Солять, приправляють, додають зелень.
Набивання з чорницею
Вареники з чорницею особливо актуальні для жителів північних територій. Адже там ця ягода росте в достатку. Крім того, що така начинка дуже смачна, ще й корисна для зору.
Склад інгредієнтів:
- півкілограма ягід чорниці;
- цукор-пісок (100 г);
- сухарі (крихта);
- кориця.
Спосіб приготування:
- Чорниці перебирають і промивають під проточною водою, дають їй стекти.
- Перемішують з цукром-піском.
- Зверху додають порошок-корицю і мелені сухарі, перемішують.
Незвичайний варіант з маком
Цей варіант начинки допоможе урізноманітнити меню і здивувати гостей.
Склад інгредієнтів:
- мак харчовий (150 г);
- 0,33 мл молока з водою;
- цукровий пісок – 80 г;
- масло вершкове (столове) – 20 г;
- лимонна цедра, кориця або ванілін.
Спосіб приготування:
- Мелений мак заливають водою з молоком і тушкують до м’якості.
- Додають цукор і, постійно помішуючи, смажать ще кілька хвилин.
- Начинку приправляють лимонною цедрою, ваніліном або корицею, перемішують.
Щоб макова начинка вийшла пишною, в неї додають жовток або збитий білок.
Дуже смачна макова начинка, змішана з шоколадом, медом або варенням.
Солодка начинка для вареників з полуницею
Є думка, що полуниця примхлива і незручна для використання в якості начинки. Однак якщо її правильно приготувати, блюдо вийде відмінною і дуже запашним.
Склад інгредієнтів:
- півкілограма ягід;
- цукор-пісок – 100 г;
- мелені білі сухарі – дві ст. ложки.
Спосіб приготування:
- Ягоди перебирають і відокремлюють від плодоніжки.
- Промивають під проточною водою і складають у глибокий посуд.
- Обов’язково дають стекти воді.
- Зверху засипають цукром, сухарями і акуратно перемішують. Зайву рідину зливають.
З куркою та квасолею
Відмінне рішення для пікантної начинки. Вареники з куркою і квасолею добре підійдуть для вечері.
Склад інгредієнтів:
- консервована квасоля (одна банка);
- відварене куряче м’ясо (300-400 г);
- півтори ст. ложки вершкового масла;
- борошно (1,5 ст. ложки);
- півсклянки бульйону (курячого) або води;
- дві-три ст. ложки вершків;
- сіль, сік лимона;
- зелень (свіжа), приправи.
Спосіб приготування:
- М’ясо курки відварюють, охолоджують, нарізають соломкою.
- На сковороді, змащеній маслом, прожарюють борошно, весь час помішуючи.
- Помішуючи, підливають рідина.
- Додають нарізану курку, заливають вершками і тушкують.
- З’єднують з квасолею, солять і заправляють соком лимона, змішують із зеленню.
Зі свіжою капустою і яйцем
Капустяна начинка – річний легкий варіант. Вареники зі свіжою капустою і яйцем дуже добре підійдуть для перекусу, особливо в жарку погоду.
Склад інгредієнтів:
- один невеликий качан капусти (600-700 м);
- два-три яйця (зварені круто);
- сіль, приправи;
- цибулина – 1-2 шт.;
- вершкове масло (50 г).
Спосіб приготування:
- Капусту шаткують і обсмажують зі спеціями на сковороді до м’якості. Можна протушити в утятнице.
- Солять, перчать.
- Яйця дрібно рубають і з’єднують з остиглої тушкованою капустою.
- Перемішують.
Начинка для вареників з курячими сердечками
Вареники з цією начинкою готуються просто і добре лежать в заморожуванні.
Склад інгредієнтів:
- кілограм сердечок (курячих);
- спеції, лавровий лист;
- рослинна олія;
- цибуля.
Спосіб приготування:
- Курячі сердечка відварюють в підсоленій воді зі спеціями, охолоджують.
- Пропускають через м’ясорубку.
- Отриманий фарш солять, при бажанні змішують з обсмаженою цибулею.
- Дають охолонути і використовують в якості начинки.
Рецепт з ревенем
Вишуканий рецепт начинки з ревенем не залишить байдужим найвибагливішого дегустатора. Сподобається вона і самим маленьким ласунам.
Склад інгредієнтів:
- п’ять стебел ревеню (приблизно півкіло);
- цукор (50 г);
- половинка чайної ложки кориці;
- лимонна цедра.
Спосіб приготування:
- Стебла ревеню миють, видаляють плівки і зайві волокна.
- Подрібнюють, змішують з цукром і складають у вогнетривкий посуд. Доводять до кипіння при повільному нагріванні, дають охолонути. Начинка готова.
- Ще один спосіб приготування начинки з ревеню: стебла нарізають кубиками, засипають цукром-піском і залишають на 24 години. Одержаний солодкий ревінь використовують як начинку, а сік – в якості соусу для вареників.
Начинка з печінки
Варіанти начинки різноманітні. Ще один варіант м’ясної начинки – ситно, смачно і просто.
Склад інгредієнтів:
- печінка (півкіло) теляча;
- півтори ст. ложки пшеничного борошна (в/с);
- півсклянки бульйону (м’ясного);
- дві ст. ложки вершкового масла;
- півсклянки сметани;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- М’ясну печінку обчищають від прожилок і ріжуть соломкою.Обсмажують на сковорідці з олією.
- Цибулю подрібнюють і змішують з печінкою.
- Насипають борошно, помішуючи, прогрівають.
- Додають гарячу рідину, тушкують кілька хвилин.
- З’єднують зі сметаною, солять і заправляють класичним перцем.
- Остигнула начинку викладають на тісто.
Із сухофруктів
Солодка начинка особливо улюблена дітками.
Склад інгредієнтів:
- курага і чорнослив (по 250 г);
- родзинки – 150 г;
- цукор (4 ст. ложки цукру);
- три склянки води.
Спосіб приготування:
- Сушені фрукти перебирають, промивають три-чотири рази в теплій воді, замочують у холодній воді протягом години і варять до розм’якшення.
- Охолоджують, видаляють кісточки при необхідності, протирають крізь сито або пропускають через м’ясорубку.
- До фруктового пюре додають цукор і, якщо необхідно, уварюють.
З свинини з картоплею
Склад інгредієнтів:
- варена свинина (250 г);
- яйце – 1 шт. (куряче);
- масло вершкове;
- цибулина – 2 шт.;
- морква;
- корінь петрушки;
- відварну картоплю (250 г);
- сіль і перець.
Спосіб приготування:
- М’ясо відварюють з морквою, цибулею, петрушкою в невеликій кількості води.
- Всі провертають через м’ясорубку разом з картоплею і підсмаженою цибулею.
- Додають яйце, сіль, перець і вимішують.