Начинка для вареників – 15 рецептів смачних начинок

Начинка для вареників може бути різноманітною. Ділимося рецептами приготування начинок – від класичної із сиру до вишуканої з ревеню.

Класична начинка для вареників з сиру

Цей старовинний рецепт начинки для вареників знайомий ще нашим бабусям. Тільки тоді сир робили самі. Сьогодні працюють господиням простіше купити його в магазині.

Склад інгредієнтів:

  • сир (дрібна) – півкілограма;
  • масло вершкове (50 г);
  • цукровий пісок – 100 г;
  • два жовтки (курячих);
  • родзинки – 30 г (за смаком);
  • молоко або вершки – дві ст. ложки;
  • збиті білки – 2;
  • ваніль.

Спосіб приготування:

  • М’який сир протирають крізь сито і викладають в миску.
  • Жовтки відокремлюють від білків і перетирають перші з цукром.
  • Все перемішують, додають ваніль і родзинки.
  • В кінці приготування начинки вводять збиті білки і все знову ретельно перемішують.
  • Начинка для вареників з сиру готова!

Готуємо з квашеної капусти

Вареники з квашеною капустою – чисто російське блюдо для тих, хто любить з кислинкою.

Склад інгредієнтів:

  • півкілограма квашеної капусти;
  • дві ст. ложки жиру;
  • одна цибулина;
  • вода;
  • сіль, цукор.

Спосіб приготування:

  • Кислу капусту в друшляку з теплою водою промивають і обшпарюють для видалення зайвої кислоти.
  • Дуже дрібно порубати.
  • Складають у каструлю, змащену маслом, додають цибулю. Тушкують до випаровування рідини.
  • Додають спеції, сіль за смаком. За бажанням можна додати трохи цукру, дрібно нарізаної зелені або подрібнене круте яйце.
  • Дають начинці охолонути.

Рецепт приготування з вишнею

Це другий за популярністю рецепт солодкої начинки для вареників. Начинку з вишнею можна зробити в будь-яку пору року – взимку купіть заморожену ягоду в магазині (краще відразу вибирати без кісточок!), а влітку – зробіть ароматну начинку зі свіжих ягід. Не забудьте видалити кісточки. Так, і краще брати тільки стиглу вишню.

Склад інгредієнтів:

  • вишня (ягоди без кісточок) – півкілограма;
  • цукор – півсклянки;
  • мелені сухарі – 60 г;
  • кориця – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Вишню перебирають, промивають, звільняють від кісточок.
  • Складають ягоди в друшляк для того, щоб стік сік.
  • Засипають цукром.
  • Після того, як виклали на тісто, посипають сухарями.

Ідеальна начинка для вареників з картоплею

Вареники з картоплею вийдуть поживними і калорійними. Перед подачею до столу полийте їх зверху сметаною або вершками.

Дивіться також:  Ліниві вареники з сиру – 7 рецептів

Склад інгредієнтів:

  • картопля – 500-600 г;
  • масло вершкове (30 г);
  • сіль, вода.

Спосіб приготування:

  • Картоплю миють, чистять і ставлять варитися.
  • Під час варіння солять.
  • По готовності повністю зливають воду і роблять круте пюре (можна збити міксером).
  • Додають шматочок вершкового масла, перемішують.
  • На тісто викладають ложкою.
  • Начинка для вареників з картоплею готова!

Зварену картоплю для начинки можна пропустити для подрібнення на тертці.

Як зробити з грибів

Дієтичні вареники з начинкою з грибів – відмінне рішення в пост і для тих, хто стежить за фігурою. Особливо ароматними вони виходять з начинкою з лісових грибочків.

Склад інгредієнтів:

  • півкілограма грибів (свіжих) – можна замінити консервованими;
  • вершкове масло (дві ст. ложки);
  • борошно (в/с) – 60 г;
  • півсклянки склянки грибного бульйону;
  • півсклянки сметани (можна замінити вершками);
  • сіль, спеції, свіжа зелень.

Спосіб приготування:

  • Свіжі гриби нарізають брусочками, викладають на сковороду і тушкують до випаровування рідини.
  • Борошно змішують з маслом, додають трохи грибного бульйону і отримують соус.
  • Змішують його з грибами, сметаною і ще трохи гасять.
  • Солять, приправляють, додають зелень.

Набивання з чорницею

Вареники з чорницею особливо актуальні для жителів північних територій. Адже там ця ягода росте в достатку. Крім того, що така начинка дуже смачна, ще й корисна для зору.

Склад інгредієнтів:

  • півкілограма ягід чорниці;
  • цукор-пісок (100 г);
  • сухарі (крихта);
  • кориця.

Спосіб приготування:

  • Чорниці перебирають і промивають під проточною водою, дають їй стекти.
  • Перемішують з цукром-піском.
  • Зверху додають порошок-корицю і мелені сухарі, перемішують.

Незвичайний варіант з маком

Цей варіант начинки допоможе урізноманітнити меню і здивувати гостей.

Склад інгредієнтів:

  • мак харчовий (150 г);
  • 0,33 мл молока з водою;
  • цукровий пісок – 80 г;
  • масло вершкове (столове) – 20 г;
  • лимонна цедра, кориця або ванілін.

Спосіб приготування:

  • Мелений мак заливають водою з молоком і тушкують до м’якості.
  • Додають цукор і, постійно помішуючи, смажать ще кілька хвилин.
  • Начинку приправляють лимонною цедрою, ваніліном або корицею, перемішують.
Дивіться також:  Вареники з полуницею – 8 рецептів

Щоб макова начинка вийшла пишною, в неї додають жовток або збитий білок.

Дуже смачна макова начинка, змішана з шоколадом, медом або варенням.

Солодка начинка для вареників з полуницею

Є думка, що полуниця примхлива і незручна для використання в якості начинки. Однак якщо її правильно приготувати, блюдо вийде відмінною і дуже запашним.

Склад інгредієнтів:

  • півкілограма ягід;
  • цукор-пісок – 100 г;
  • мелені білі сухарі – дві ст. ложки.

Спосіб приготування:

  • Ягоди перебирають і відокремлюють від плодоніжки.
  • Промивають під проточною водою і складають у глибокий посуд.
  • Обов’язково дають стекти воді.
  • Зверху засипають цукром, сухарями і акуратно перемішують. Зайву рідину зливають.

З куркою та квасолею

Відмінне рішення для пікантної начинки. Вареники з куркою і квасолею добре підійдуть для вечері.

Склад інгредієнтів:

  • консервована квасоля (одна банка);
  • відварене куряче м’ясо (300-400 г);
  • півтори ст. ложки вершкового масла;
  • борошно (1,5 ст. ложки);
  • півсклянки бульйону (курячого) або води;
  • дві-три ст. ложки вершків;
  • сіль, сік лимона;
  • зелень (свіжа), приправи.

Спосіб приготування:

  • М’ясо курки відварюють, охолоджують, нарізають соломкою.
  • На сковороді, змащеній маслом, прожарюють борошно, весь час помішуючи.
  • Помішуючи, підливають рідина.
  • Додають нарізану курку, заливають вершками і тушкують.
  • З’єднують з квасолею, солять і заправляють соком лимона, змішують із зеленню.

Зі свіжою капустою і яйцем

Капустяна начинка – річний легкий варіант. Вареники зі свіжою капустою і яйцем дуже добре підійдуть для перекусу, особливо в жарку погоду.

Склад інгредієнтів:

  • один невеликий качан капусти (600-700 м);
  • два-три яйця (зварені круто);
  • сіль, приправи;
  • цибулина – 1-2 шт.;
  • вершкове масло (50 г).

Спосіб приготування:

  • Капусту шаткують і обсмажують зі спеціями на сковороді до м’якості. Можна протушити в утятнице.
  • Солять, перчать.
  • Яйця дрібно рубають і з’єднують з остиглої тушкованою капустою.
  • Перемішують.

Начинка для вареників з курячими сердечками

Вареники з цією начинкою готуються просто і добре лежать в заморожуванні.

Склад інгредієнтів:

  • кілограм сердечок (курячих);
  • спеції, лавровий лист;
  • рослинна олія;
  • цибуля.

Спосіб приготування:

  • Курячі сердечка відварюють в підсоленій воді зі спеціями, охолоджують.
  • Пропускають через м’ясорубку.
  • Отриманий фарш солять, при бажанні змішують з обсмаженою цибулею.
  • Дають охолонути і використовують в якості начинки.
Дивіться також:  Тісто для вареників з картоплею – 7 рецептів

Рецепт з ревенем

Вишуканий рецепт начинки з ревенем не залишить байдужим найвибагливішого дегустатора. Сподобається вона і самим маленьким ласунам.

Склад інгредієнтів:

  • п’ять стебел ревеню (приблизно півкіло);
  • цукор (50 г);
  • половинка чайної ложки кориці;
  • лимонна цедра.

Спосіб приготування:

  • Стебла ревеню миють, видаляють плівки і зайві волокна.
  • Подрібнюють, змішують з цукром і складають у вогнетривкий посуд. Доводять до кипіння при повільному нагріванні, дають охолонути. Начинка готова.
  • Ще один спосіб приготування начинки з ревеню: стебла нарізають кубиками, засипають цукром-піском і залишають на 24 години. Одержаний солодкий ревінь використовують як начинку, а сік – в якості соусу для вареників.

Начинка з печінки

Варіанти начинки різноманітні. Ще один варіант м’ясної начинки – ситно, смачно і просто.

Склад інгредієнтів:

  • печінка (півкіло) теляча;
  • півтори ст. ложки пшеничного борошна (в/с);
  • півсклянки бульйону (м’ясного);
  • дві ст. ложки вершкового масла;
  • півсклянки сметани;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • М’ясну печінку обчищають від прожилок і ріжуть соломкою.Обсмажують на сковорідці з олією.
  • Цибулю подрібнюють і змішують з печінкою.
  • Насипають борошно, помішуючи, прогрівають.
  • Додають гарячу рідину, тушкують кілька хвилин.
  • З’єднують зі сметаною, солять і заправляють класичним перцем.
  • Остигнула начинку викладають на тісто.

Із сухофруктів

Солодка начинка особливо улюблена дітками.

Склад інгредієнтів:

  • курага і чорнослив (по 250 г);
  • родзинки – 150 г;
  • цукор (4 ст. ложки цукру);
  • три склянки води.

Спосіб приготування:

  • Сушені фрукти перебирають, промивають три-чотири рази в теплій воді, замочують у холодній воді протягом години і варять до розм’якшення.
  • Охолоджують, видаляють кісточки при необхідності, протирають крізь сито або пропускають через м’ясорубку.
  • До фруктового пюре додають цукор і, якщо необхідно, уварюють.

З свинини з картоплею

Склад інгредієнтів:

  • варена свинина (250 г);
  • яйце – 1 шт. (куряче);
  • масло вершкове;
  • цибулина – 2 шт.;
  • морква;
  • корінь петрушки;
  • відварну картоплю (250 г);
  • сіль і перець.

Спосіб приготування:

  • М’ясо відварюють з морквою, цибулею, петрушкою в невеликій кількості води.
  • Всі провертають через м’ясорубку разом з картоплею і підсмаженою цибулею.
  • Додають яйце, сіль, перець і вимішують.

Прокрутка до верху