У всьому світі полюбилась американське страва з шматочків курки в паніровці. Приготувати його можна в домашніх умовах. Залишається тільки підібрати рецепт нагетсів, щоб здивувати близьких хрусткою і соковитою закускою.
Класичні курячі нагетси
Класичні нагетси з курячої грудки в кляре готуються легко. З ними впорається навіть початківець кулінар.
Для приготування страви потрібно:
- 450 мл рослинного масла;
- 750 г філе курки;
- 60 г борошна;
- 160 г панірувальних сухарів;
- 15 г солі;
- мелений чорний перець;
- 1 чайна ложка гранульованого часнику;
- 3 яйця.
Рецепт:
- Куряче філе миють, нарізають шматочками.
- У мисці збивають яйця виделкою або вінчиком.
- Борошно змішують з часником, перцем і сіллю.
- У ємність насипають панірувальні сухарі.
- Опускають кожен шматочок в борошно, а потім в яйце.
- Після цього обвалюють філе в сухарях.
- Такі маніпуляції проробляють з усіма шматочками і викладають їх на окреме блюдо.
- У сотейник або глибоку сковороду наливають олію і розігрівають до бульбашок.
- Кладуть в масло шматочки так, щоб вони не торкалися один до одного.
- Обсмажують нагетси на середньому вогні близько 5 хвилин, поки вони не стануть золотистими.
- Після їх виймають шумівкою і кладуть на паперовий рушник.
Коли жир повністю стече, блюдо подають на стіл разом з червоним або білим соусом.
Рецепт з індички
Щоб приготувати нагетси з індички, будуть потрібні:
- 400 г філе індички;
- 2 часникового зубчики;
- 2 яйця;
- панірувальні сухарі;
- перець, сіль;
- рослинне масло.
Приготування:
- Підготовлене філе нарізають на шматочки товщиною в 1 см.
- Часник очищають і видавлюють в миску. Додають сіль і мелений перець.
- Все перемішують.
- Одержаним складом натирають шматочки індички і залишають на 15 хвилин.
- Збивають яйця з сіллю.
- Кожен шматочок індички умочують в яєчної суміші, а потім обвалюють у сухарях.
- Обсмажують на розігрітій сковороді в олії. Робити це треба на повільному вогні, накривши кришкою.
- Нагетси підрум’янюють її з обох сторін і викладають на серветку.
Подають хрустку закуску зі свіжими овочами.
Нагетси як в Макдоналдсі
Нагетси відносяться до категорії фаст-фуду і особливо популярні серед дітей і підлітків. Їжа швидкого харчування, що продається в магазинах, негативно позначається на здоров’ї, особливо, якщо вживати її регулярно. Домашні нагетси – хороша альтернатива шкідливої їжі. Готуються вони без добавок, консервантів і ароматизаторів, а смак виходить нітрохи не гірше.
Рецепт як у Макдональдсі:
- 400 г курячого філе;
- 1 яйце;
- 4 столові ложки панірування;
- 4 столові ложки борошна;
- 1 столова ложка осьового соусу;
- 1 зубчик часнику;
- 1 маленька ложка паприки;
- 1 чайна ложка куркуми;
- 200 мл олії;
- сіль.
Покроковий рецепт:
- Куряче філе ріжуть невеликими шматочками. Довжина – 5 см, ширина – 2 см, товщина – 1 див.
- Заливають їх соєвим соусом і додають пресований часник. Все перемішують і залишають на 30 хвилин.
- Змішують панірувальні сухарі, паприку і куркуму.
- У мисці збивають яйце.
- В окрему тарілку насипати борошно.
- Кожен шматочок курки обвалюють в борошні, потім поміщають в яйце, а після цього панірують сухарями.
- У глибоку сковороду наливаємо масло і розігрівають до бульбашок.
- Опускають в нього підготовлені курячі нагетси.
- Обсмажують 5-6 хвилин з кожного боку.
- Викладають шматочки курки на паперовий рушник.
Подають страву з різними соусами: томатним, сирним або часниковим. Підійде тартар і барбекю.
З сирною начинкою
Сир робить куряче філе ще більш ніжним і соковитим. Виходить оригінальне блюдо.
Щоб приготувати нагетси з сиром, знадобляться наступні інгредієнти:
- 400 г курячого філе;
- 100 мл рослинного масла;
- 120 г сухарів;
- 1 яйце;
- 100 мл молока;
- 150 г твердого сиру;
- сіль, перець.
Рецепт:
- Філе нарізають на шматочки.
- В тарілці змішують яйце, молоко, сіль і перець.
- Окремо ставлять миску з сухарями.
- Сир нарізають кубиками, які в 4 рази менше курячих шматочків.
- У кожному шматочку роблять широкий надріз і кладуть туди сирний кубик, просуваючи всередину м’яса.
- Філе змочують у яйці з молоком, а після обвалюють у сухарях.
- Смажать нагетси на розігрітій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки.
У деяких рецептах тертий сир додають до дрібних шматочків курячого філе, потім формують котлетки, обвалюють у сухарях і смажать на сковороді.
Випікаємо в духовці
Щоб нагетси вийшли менш калорійними, варто приготувати їх в духовці. Для цього беруть інгредієнти з будь-якого вподобаного рецепту і готують за описаним принципом до моменту смаження на сковороді. Запікають страву на решітці, яку встановлюють на деко. Духовку розігрівають до двохсот градусів. Тільки потім поміщають в неї деко з ґратами. Готують нагетси протягом 20-30 хвилин.
Замість решітки можна використовувати фольгу, силіконовий килимок або пекарську папір. За 10 хвилин до закінчення приготування курячі шматочки перевертають, щоб пропекти іншу сторону. Нагетси в духовці виходять не жирними й максимально корисними.
Овочеві нагетси
Корисні нагетси з овочів чудово підходять в якості закуски або гарніру.
Готують їх з наступних продуктів:
- 2 картоплі;
- 2 моркви;
- 150 г брокколі;
- 1 цибулина;
- 1 зубчик часнику;
- 2 столові ложки олії;
- 5 г солі;
- перець за смаком;
- 60 г борошна;
- 60 г сухарів;
- 2 яйця.
Хід приготування:
- Картоплю відварюють в мундирах, очищають.
- Відварюють брокколі.
- Цибулю шаткуємо півкільцями.
- Моркву нарізати кружечками.
- Часник дрібно рубають.
- Обсмажують на сковороді цибулю, часник і моркву протягом 3 хвилин. Потім тушкують 10 хвилин і охолоджують.
- Остиглі овочі, картопля, броколі подрібнюють у блендері. Солять, перчать.
- З отриманого складу ліплять кульки.
- Кожен з них обвалюють в борошні, потім кладуть у яйце, а після – в панірування.
- Викладають овочеві нагетси на деко, застеленій папером. Відправляють блюдо в духовку на 10 хвилин. Потім кульки перевертають і готують ще 8-10 хвилин. Температура – 200 градусів.
Овочеві нагетси можна обсмажити на сковороді, але закуска в духовці виходить менш калорійною.
З часником в кукурудзяній паніровці
Нагетси в кукурудзяного паніровці виходять смачними і хрусткими.
Роблять їх з наступних продуктів:
- 1 куряча грудка;
- 100 г солоних кукурудзяних пластівців;
- 2 яйця;
- 100 г борошна;
- сіль, перець;
- 1 зубчик часнику;
- 150 мл олії.
Покроковий рецепт:
- Куряче філе нарізають на прямокутні шматочки або великі смужки.
- Маринують його в тертому часнику, солі, перець.
- Пластівці подрібнюють за допомогою ступки.
- Збивають яйця віночком.
- Опускають шматочки філе в борошно, потім в яйце, а потім у сухарі.
- Смажать нагетси по 4-5 хвилин з кожного боку.
Смак страви нагадує курячі стрипсы з KFC.
З курячого фаршу
Нагетси з курячого фаршу готуються так само легко, як із шматочків філе.
Знадобляться наступні продукти:
- 500 г фаршу;
- 4 столові ложки борошна;
- 2-3 яйця;
- склянка сухарів;
- сіль, перець;
- 150 мл рослинного масла;
- петрушка.
Приготування:
- До фаршу додають рубану зелень, сіль і перець. Можна купити куряче філе і самостійно подрібнити його в м’ясорубці.
- Фарш добре вимішують і відбивають, щоб він став щільним і еластичним.
- Його ділять на рівні порції і скачують кульки завбільшки з тенісний м’ячик. Повинні вийти круглі котлетки з рівними краями.
- У мисці збивають яйця виделкою.
- Акуратно обвалюють нагетси у борошні, змочують у яйцях і панірують.
- Форму котлет підправляють і смажать їх на розігрітій сковороді в олії по 4-5 хвилин з кожного боку.
- Нагетси розкладають на паперовому рушнику і подають до столу гарячими.
Щоб надати страві аромат, панірувальні сухарі змішують з ложкою каррі або куркуми.
З кунжутом
Особлива подвійна паніровка з кунжутом дозволяє зберегти м’ясний сік і зробити страву більш хрустким.
Для приготування знадобляться:
- 300 г курячого філе;
- 2 яйця;
- 1 чайна ложка гірчиці;
- 2 столові ложки борошна;
- 3 великі ложки кунжуту;
- 6 столових ложок панірувальних сухарів;
- сіль, спеції;
- олія для смаження.
Покрокове приготування:
- У мисці збивають яйця з гірчицею, сіллю і спеціями.
- В окрему тарілку насипають борошно, а в іншій ємності змішують сухарі і кунжут.
- Філе нарізають на шматочки, солять.
- Кладуть спочатку в борошно, потім у яєчно-гірчичний кляр.
- Акуратно обкачують у сухарях з кунжутом.
- Обсмажують шматочки на середньому вогні з закритою кришкою по 3-4 хвилини з кожного боку.
При бажанні можна приготувати нагетси у фритюрниці. У будь-якому випадку необхідно дати маслу стекти, поклавши смажені шматочки на паперовий рушник.
Дієтичний рецепт в мультиварці
Приготування нагетсів в мультиварці допомагає отримати дієтичне блюдо з максимальною користю. Правда, розмір чаші не завжди дозволяє укласти всі курячі шматочки. Доводиться готувати в декілька заходів. Нагетси в мультиварці роблять за улюбленим рецептом, рясно змастивши ємність вершковим маслом. Для приготування вибирають режим «Випічка».
Домашні нагетси, як і куповані, припустимо готувати в мікрохвильовці. Для цього їх ставлять в піч на 5 хвилин і тримають при максимальній потужності. Потім шматочки перевертають і готують ще 5 хвилин. Нагетси в мікрохвильовці виходять ніжними, м’якими і соковитими.