Такі борошняні вироби, як млинці, відомі всім. Однак у різних народів настільки апетитна випічка має різні назви: панкейка англійців, ынджера у эфиопцев, гамбір у монголів. У білорусів ж готуються дуже тоненькі млинці з корисною і поживною начинкою – налисники з сиром.
Класичний рецепт
Налисники з сиром і чашечка ароматної кави, легкий старт трудового дня.
Інгредієнти, які знадобляться для приготування:
- 200 г борошна;
- ½ Л молока;
- 5 яєць;
- стопка рослинного масла;
- 100 г цукру;
- щіпка солі;
- ½ Кг сиру
- шматочок вершкового масла.
Спосіб приготування полягає у виконанні таких маніпуляцій:
- При наявності блендера процес підготовки тесту спрощується: в ємності об’єднується борошно, 4 яйця, молоко, сіль і ½ цукру, після чого все збивається до однорідної консистенції.
- Якщо електричний кухонний прилад відсутній, то спочатку змішуються яйця з цукром, а після додавання молока порційно вводиться борошно.
- З отриманої борошняної маси випікаються тоненькі млинці.
- Сир розтирається з яйцем і цукром для отримання однорідної начинки, якою змащується кожен млинець.
- Налисники згортаються у формі рулетиків, які укладаються в вогнетривку форму. Кожен змащують вершковим маслом.
- Підрум’янюється блюдо 20 хвилин в гарячій духовці при температурі 180°C.
Страва української кухні з родзинками
В українській традиції налисники обов’язково готуються з родзинками, що надає виробам повноту смаку.
Для виконання рецепта необхідні:
- 9 яєць;
- 30 г цукру;
- ½ Кг сиру;
- 1 л молока;
- 30 мл рослинного масла;
- 300 г борошна;
- 100 г коричневого цукру;
- щіпка солі;
- 50 г родзинок;
- шматочок вершкового масла.
Хід робіт полягає в наступному:
- Сіль і цукор всипати в глибоку посудину, де збиваються з ⅔ яєць.
- Після додавання теплого молока, поступово втручається борошно.
- Випікаються тонкі налисники.
- Для створення начинки жовтки яєць залишилися, перетираються з сиром і коричневим цукром.
- В однорідну масу викладається родзинки.
- Вироби покриваються сирною замазкою.
- З млинців з начинкою формуються конвертики, поміщаються у форму для випікання, де на вироби викладається по шматочку вершкового масла.
- Випікаються налисники 15 хвилин при 200°C.
На основі крохмалю
Спробувавши налисники на крохмалі, гості обов’язково попросять поділитися секретом ніжних виробів.
Готуються десерт з:
- 6 яєць;
- 100 г крохмалю;
- 15 мл соняшникової олії;
- 500 г сиру;
- 100 мл сметани;
- 300 мл молока;
- шматочки вершкового масла;
- солі і цукру.
Черговість дій:
- У ємність, де знаходяться розтерті ½ цукру, щіпка солі і 4 яйця, всипається крохмаль.
- Після отримання однорідної структури в тісто вливається молоко.
- З борошняної маси випікаються тоненькі налисники, з яких формуються конвертики з начинкою з сиру, попередньо розтертого з рештою яйцями і цукром.
- Конвертики укладаються у форму, де рясно вкриваються сметаною, а потім відправляються в гарячу духовку на 15 хвилин.
- Тривалість може змінюватись, в залежності від бажаної рум’яності виробів.
Налисники з сиром, запечені в сметані
Ніжні налисники з сиром та родзинками, які так люблять діти, готуються з:
- 5 яєць;
- 150 г цукру;
- 750 мл молока;
- 450 г борошна;
- щіпки солі;
- ½ Стопки рослинного масла;
- ½ Кг сиру;
- ванільного цукру;
- жмені родзинок
- шматочки вершкового масла;
- 150 мл сметани.
Етапи підготовки:
- Замішують рідке тісто з таких продуктів, як 3 яйця, ⅓ цукру, молок, сіль і борошно.
- З борошняної маси випікаються налисники, які діляться на четвертинки.
- Сир і яйця, що залишилися, розтираються з такою ж кількістю цукру, що знадобилося для тесту, а після змішується з ваніліном і родзинками.
- У центр четвертинок викладається начинка, щоб вийшло сформувати рулетики, які в подальшому укладаються в вогнетривку форму.
- Вироби пересипаються цукром, притрушиваются вершковою стружкою і заливаються сметаною.
- Випікається ситний десерт 15-20 хвилин.
Готуємо з корицею
Щоб приготувати налисники з корицею, слід підготувати:
- ½ Л молока;
- 220 г борошна;
- 2 яйця;
- 100 г цукру;
- 50 мл рослинного масла;
- 300 г сиру;
- у 3 рази менше чорносливу;
- 125 мл сметани;
- по 10 г кориці і вершкового масла.
Етапи приготування:
- Для отримання повітряної начинки сир з ½ цукру, корицею і сметаною збивається за допомогою блендера.
- З м’якого чорносливу готуються кубики, які втручаються в начинку.
- Збиті яйця з цукром змішується з молоком і борошном.
- З тіста випікаються налисники, які разом з начинкою скочуються ковбаскою.
- Перед подачею рулетики обсмажують на вершковому маслі.
Випічка на молоці
Якщо Масляна закінчилася, це не привід відмовляти собі в задоволенні насолодитися налисниками з сиром, приготованими з:
- ½ Л молока;
- 4 яєць;
- 300 г борошна;
- 50 г цукру;
- щіпки солі;
- ½ Кг сиру.
Основні кроки створення:
- Тісто готується з 3 яєць, 20 г цукру, борошна, молока і солі, після чого з нього випікаються ніжні і дуже тонкі млинчики.
- З решти яйця виділяється жовток, який змішується з сиром і цукром, що залишився до однорідності.
- Налисники покриваються начинкою і згортаються в формі конвертиків, які по 1 хвилині обсмажуються на олії.
Полтавські налисники з сиром в духовці
Ще один рецепт українських налисників, при виконанні якого запечені в духовці і заправлені сметаною млинці виходять просто незрівнянними.
Знадобляться:
- 6 яєць;
- 100 г крохмалю;
- ½ Л молока;
- по 30 г рослинного і вершкового масла;
- ½ Кг сиру;
- по 50 г родзинок і цукру;
- 150 мл сметани.
В процесі приготування:
- З ретельно вымешанных 5 яєць, солі, крохмалю і молока виходить рідке тісто.
- На сковороді випікаються млинці, які змащуються шматочком вершкового масла.
- Родзинки замочується на 15 хвилин, після чого використовується для підготовки начинки з розтертого сиру з цукром.
- Кожен налисник ділиться на дві половини, з яких формуються ковбаски з начинкою.
- Вироби шарами викладаються у вогнетривку форму, добре сдабриваясь сметаною.
- Випікаються налисники під кришкою півгодини при температурі 180°C.
Рецепт від Ольги Матвій
Смачний рецепт десерту від Ольги Матвій, для виконання якого необхідні:
- 4 яйця;
- 30 г цукру;
- щіпка солі;
- 350 мл молока;
- 150 мл води;
- 2 стопки соняшникової олії;
- 170 г борошна;
- 300 г сиру;
- 50 мл сметани.
Хід робіт:
- Віночком збиваються яйця, до яких додаються сіль, ½ цукру.
- Після розчинення цукру в ємність виливаються молоко і вода, додається борошно, а через 15 хвилин – соняшникова олія.
- З тіста випікаються налисники.
- Сирна начинка з сиру, сметани й цукру, що залишився, використовується для покриття налисників.
- З млинців з начинкою формуються конвертики.
- Перед подачею сформовані вироби обсмажуються на сковороді з 2 сторін.
Налисники з сиром – тоненькі млинці з живильним начинкою гарні як для повноцінного сніданку, так і в якості солодкого сюрпризу до чашечці чаю після щільного обіду.