У радянські часи був популярний «Тархун» – напій зеленого кольору з приємним ароматом і смаком. Його можна приготувати самостійно вдома, використовуючи прості компоненти – цукор, воду, лимон і траву тархун.
З чого роблять лимонад тархун
Незважаючи на те що «Тархун» відноситься до солодких напоїв, сама рослина, яке дало йому назву, що походить з роду полину. З нього виготовляють приправи, його використовують в косметичних і лікарських цілях. Без цієї трави не обходиться вірменська, арабська і французька кухні.
Друга назва рослини – естрагон. Його культивують у всіх куточках Землі.
Він невимогливий до грунту, і не потребує особливих умовах виростання. Розмножується рослина діленням куща ранньою весною або насінням через розсаду. Висівають насіння в лютому, а вирослі саджанці пересаджують у відкритий грунт в останній декаді квітня. Між лунками залишають відстань 50 див.
Рослина світлолюбна, але може рости і в тіні. Потребує регулярного поливу, не менше 3 разів на місяць, підживлень компостом, перегноєм і деревною золою. За сезон естрагон зрізують кілька разів, залишаючи стебла довжиною 12 см від поверхні грунту. Заготовляють про запас, висушивши в темному, теплому місці.
На одному місці трава добре може зростати до 10 років. Свої цілющі властивості вона найкраще виявляє у перші 3 роки вирощування. Для омолодження посадок можна розсадити трьохрічні кущі по весні.
Існує кілька різновидів тархуну – для приготування салатів і пряно-ароматичні сорти. Салатні форми більше поширені в Середній Азії і Закавказзі. У кулінарії трава знаходить саме широке застосування. Її використовують при маринуванні овочів і грибів, квашенні капусти, додають в супи, м’ясні та рибні страви. Свіжі листки йдуть для приготування різних салатів, соусів, приправ для птиці.
Найвідоміший напій з використанням трави – зелений, солодкий «Тархун».
Готувати його в радянські часи стали не просто так. З давніх часів відомо, що ця трава багата ефірними маслами, які підвищують імунітет і поліпшують настрій.
Класичний рецепт з естрагоном
Напій з естрагону, приготований своїми руками, буде смачніше і корисніше, купленого в магазині. Розбавляють його газованої, звичайною кип’яченою або мінеральною очищеною водою.
До складу напою тархун входять такі продукти:
- вода – 300 мл;
- цукор – 1 ст.;
- лимон – 1 шт.;
- пучок молодої естрагону;
- мінеральна вода – 1 л.
Приготування:
- З 300 мл води зі склянкою цукру варять сироп.
- З естрагону обривають листя, грубі гілки викидають. Повинно вийти близько 70 г трави.
- Її мнуть дерев’яною ступкою для розм’якшення і виділення соку.
- Листя заливають гарячим сиропом.
- Накривають кришкою і настоюють 3 години.
- Потім настій сиропу і естрагону проціджують через сито і трохи віджимають траву ложкою.
- З 1 лимона видавлюють сік за допомогою соковижималки для цитрусових, додають його в сироп.
На заключному етапі приготування рідина переливають в графин і розбавляють за смаком холодною мінеральною водою. Якщо потрібно, добавляють шматочки льоду.
Алкогольний напій 90-х років
Напій, який виготовляли у 90-х роках, називався «Настоянка тархуна гірка».
Можна і зараз знайти на сайтах алкофанов безліч рецептів з додаванням до звичайної горілки та інших алкогольних напоїв трави тархун.
Цікаво, що спиртові настоянки трави також використовуються в лікувальних цілях. Тархун містить багато корисних речовин – ефірних олій, вітамінів, мінеральних солей. Настоянкою натирають хворі суглоби і прикладають її до спини при радикуліті.
З допомогою тархуна в багатьох країнах ароматизують дорогі вина і лікери. За домашнім рецептом додають траву в горілку і настоюють кілька тижнів. Смак і аромат готового алкогольного напою буде відрізнятися в залежності від того, які гілки тархуна використовувалися – свіжі або сушені.
Є протипоказання до вживання естрагону при вагітності. Трава може спровокувати передчасні пологи або викидень у жінки.
З лаймом і лимоном
«Тархун» з лимоном і лаймом корисний для серцево-судинної системи.
В ньому знаходиться рутин, який зміцнює стінки судин, що сприяє поліпшенню кровообігу.
Можна зробити домашній «Тархун». Для цього знадобиться:
- пучок трави тархун – 300 г;
- лимон або лайм;
- цукор;
- вода.
Приготування:
- Тархун дрібно подрібнюють ножем або в блендері. Він ріжеться важко, але віддає сік відразу, тому напій з нього потрібно готувати швидко.
- Готують сироп. Чим солодший потрібен напій, тим більше кладуть цукру. Після закипання склад трохи уварюють.
- Нарізають шматочками лимони.
- Тархун заливають гарячим сиропом і проціджують.
- Отриманий концентрат розбавляють мінеральною водою.
- Відразу додають сік лимона.
Лимонад «Тархун» принесе тільки користь організму. Зміцнить судини, покращує апетит, допоможе впоратися з безсонням і стресом.
Настояний тархун в домашніх умовах
Цей напій був винайдений 1887 році одним з грузинських аптекарів. Він вирішив додавати екстракт естрагону в газовану воду разом з невеликою кількістю цукру і лимонної кислоти.
Продукти:
- естрагон – 25 г;
- цукор – 90 г;
- вода – 90 мл;
- лимонний сік – 40 мл;
- крижана крихта – 1/3 ст.;
- вода мінеральна газована – 150 мл
Приготування:
- Естрагон з цукром збивають у блендері 2 хвилини, додавши 90 мл холодної води.
- Проціджують складу через сито, щоб відокремити сік від макухи.
- На 1 порцію напою знадобиться 50 мл концентрату, 1/3 ст. крижаної крихти, 40 мл лимонного фрешу і мінеральна вода.
- Все перемішують.
Виходить прохолодний, смачний напій, яскраво-зеленого кольору. Він може злегка гірчити, але в ньому збережена вся цілюща сила і користь естрагону.
Тепер ви знаєте з чого роблять «Тархун». Він внесе приємну різноманітність у звичне меню. Цей освіжаючий напій підніме настрій і відновить сили для роботи.