Цінителі закусок, приготованих у французьких традиціях, по достоїнству оцінять салат «Нісуаз». Склад інгредієнтів такої страви можна злегка змінювати в залежності від смакових переваг – він «стерпить» найсміливіші кулінарні вишукування! Нижче представлений класичний рецепт «Нисуаза» з тунцем і найбільш цікаві його варіації.
Заправка для салату «Нісуаз» з тунцем
Пікантну закуску делікатні нотки надає саме заправка.
Готується соус для «Нисуаза»:
- 100 мл оливкової олії;
- 7 мл винного оцту;
- розчавленого зубчики часнику;
- 8 листочків базиліка;
- 10 філе анчоусів;
- щіпки солі і меленого перцю
Для приготування пікантною заправки всі зазначені вище інгредієнти з’єднуються і збиваються блендером до однорідності. Ніжна, кремова текстура готового соусу просто чудова, а її смак неповторний!
«Нісуаз» з консервованим тунцем – класичний рецепт
Класична рецептура салату передбачає наявність:
- 1 упаковки салату латук;
- 2 картоплин;
- 200 г стручкової квасолі;
- 6 – 8 томатів черрі;
- 12 – 14 оливок;
- 8 – 10 каперсів;
- 2 яєць;
- 200 г консервованого тунця шматочками;
- заправки.
Готуємо салат «Нісуаз» з тунцем:
- На дно салатника викладаються попередньо вимочені в холодній воді листя салату, які змащуються заправкою.
- Яйця і картопляні бульби відварюються і ріжуться кубиками, які відразу після остигання викладаються на зелень.
- Далі поміщається відварена квасоля і поливається соусом.
- По ній красиво розподіляються шматочки тунця, оливки без кісточок і половинки чері.
- Прикрашається закуска каперсами.
Перед подачею салат слід промазати залишками заправки.
Французький салат від Гордона Рамзі
Незважаючи на те, що Гордон Рамзі – іменитий британський шеф-кухар, в меню ресторанів французька кухня з її яскравими стравами представлена досить широко. У своїй книзі відому закуску кулінар пропонує готувати за наступним рецептом.
Інгредієнти:
- картопля – 4 шт.;
- квасоля стручкова – 50 г;
- салат листовий – 100 г;
- яйця – 2 шт.;
- оливки – 10 шт;
- помідори черрі – 5 штук;
- 1 банка консервів (тунець);
- заправка.
Послідовність дій:
- Картопляні бульби і яйця відварюють, а після очищення нарізати четвертинками.
- Квасоля бланшируется 2 хвилини.
- Томати діляться навпіл.
- Промиті і обсушені салатні листя рвуться і вкладаються на дно салатника, куди вже залучено трохи заправки.
- Далі викладаються картопляні скибочки і квасоля.
- Потім йдуть шматочки тунця, рубані яйця, половинки томатів та оливок.
- Закуска прикрашається каперсами і поливається фірмової заправкою.
Британський кухар радить варити яйця злегка рідкої консистенції жовтка.
З яйцем-пашот
Цікава варіація французької закуски, для виконання якої потрібні:
- червона цибулина;
- 2 яйця;
- картоплина;
- 150 г свіжого тунця;
- 5 помідорів черрі;
- за 10 маслин і оливок;
- трохи листя салату;
- 10 г каперсів;
- фірмова заправка.
У процесі створення слідуємо нескладним алгоритмом:
- Яйця по одному забиваються в воронку киплячої води з оцтом. Створювати її зручно ложкою.
- Риба поділяється на шматочки і злегка обсмажується.
- Картопля відварюється і нарізається кубиками.
- Томати діляться навпіл.
- З цибулини готуються тонкі кільця.
- На дно салатника виливається половина заправки, на яку тут же викладаються подрібнені цибулю і картоплю, половинки оливок, маслин і томатів, а також каперси.
- Все перемішується.
- Наприкінці в салатник відправляються довільно порвані листя салату і залишився соус.
- Закуска прикрашається шматочками тунця і яйцями-пашот.
Оливки і маслини при бажанні можна залишити цілими.
«Нісуаз» з тунцем від Енді Шефа
Відомий блогер Енді Шеф у своєму кулінарному щоденнику також ділиться зі своїми читачами рецептом легендарної закуски.
За його словами, для підготовки самого смачного салату з тунцем будуть потрібні:
- яйце;
- картоплина;
- банку консервованого тунця;
- 2 – 3 помідори черрі;
- трохи рукколи;
- 60 мл заправки.
Спосіб приготування:
- Яйце і картоплина відварюються, чистяться і нарізаються кубиками середніх розмірів.
- Тунець відкидається на друшляк і ріжеться на шматочки.
- Рукола рветься руками.
- Томати діляться на половинки.
- У салатнику з’єднуються підготовлені складові.
- Соус готується з 15 г діжонської гірчиці, такої ж кількості лимонного соку, 30 мл оливкової олії, солі і перцю, перемішаних в банку.
Саме в цій баночці, на думку Енді Шефа, полягає секрет соусу, який завдяки хаотичним руху кулінара набуває однорідну структуру.
Готуємо зі свіжою рибою
Салат, батьківщиною якого вважається місто Ніцца, в ресторанах Лос-Анджелеса готується виключно зі свіжого тунця.
Щоб приготувати закуску в американській традиції, будуть потрібні:
- 20 г листя салату;
- 3 помідори черрі;
- 2 в’ялених помідора;
- 5 маслин;
- 15 г стручкової квасолі;
- невелика картоплина;
- 10 мл оливкової олії;
- в 2 рази менше лимонного соку;
- 80 г тунця;
- яйце;
- сіль і перець.
Етапи приготування:
- Картоплю і яйце відварюються, подрібнюються.
- Квасоля бланшируется.
- Помідори і маслини діляться навпіл.
- У мисці змішуються підготовлені інгредієнти.
- Вміст сбрызгивается соком і олією.
- Зверху на закуску викладається попередньо порізане на шматочки і обсмажене філе тунця.
Традиційно для прикраси салату використовуються каперси з хвостиками.
Рецепт від Юлії Висоцької
Якщо вірити Висоцької, то найкраща закуска «Нісуаз» готується з наступних інгредієнтів:
- 300 г стручкової квасолі;
- стільки ж консервованого тунця;
- 10 молодих (!) бульб картоплі;
- 250 г помідорів чері;
- 3 огірка;
- 10 перепелиних яєць;
- четвертинки червоного і жовтого перцю;
- пучок зеленої цибулі;
- 20 каперсів;
- половина червоної цибулини;
- оливкова олія;
- заправка для закуски «Нісуаз».
Покрокова інструкція приготування:
- Картопля відварюється і кожен бульба ділиться на 4 частини. Вони поміщаються на дно салатника, де поливаються оливковою олією.
- Пір’я цибулі подрібнюються і насипаються зверху картоплі.
- Далі викладаються: бланшована квасоля, половинки томатів, огіркова соломка, половинки яєць, каперси, тонкі цибульні кільця і кубики перцю.
- Зверху розподіляються шматочки тунця, після чого закуска заливається заправкою.
Використання перцю різних кольорів дозволяє зробити закуску більш святковою і яскравою.
Салат «Нісуаз» – класика французької кухні, яку легко можна приготувати в домашніх умовах. Достатньо купити свіжі продукти, включити улюблену французьку пісню і скористатися одним з рецептів, описаних вище. Спробуйте самі!