Холодець з свинини і яловичини
Інгредієнти:
- 1 кг свинячих ніжок;
- 700 г яловичини;
- 2 л фільтрованої води;
- 1 цибулина;
- 1 – 2 лаврових листочка;
- 8 горошин запашного перцю;
- 2 шт. гвоздики;
- велика сіль за смаком;
- 1 шт. моркви;
- 3 – 5 часникових зубчиків.
Приготування:
- Свинячі ніжки потрібно добре зачистити гострим ножем. Видалити щетину, зрізати кістки, зняти всі забруднення. Оброблені заготовки залити холодною водою на 9 – 10 годин. Потім ще раз промити і відправити варитися.
- В ту ж ємність перемістити великі шматки яловичини і покласти очищені овочі.
- Через 3 години варіння маси на повільному вогні додати лаврушку, сіль, запашний перець і гвоздику. Спробувати на сіль бульйон і при необхідності досолити.
- Готувати основу для холодцю ще 30 – 40 хвилин.
- Витягнути м’ясо з каструлі. Яловичину розібрати на волокна, з ніжок зняти м’ясо. Інші частини викинути разом з вареними овочами.
- М’ясо викласти в невеликі миски. Зверху присипати нарізаною невеликими шматочками часником.
- Залити компоненти процідженим бульйоном і прибрати в холод до повного застигання. На цій піде 5 – 7 годин.
Згадуючи популярні страви на новорічний стіл, обійти увагою холодець просто не дозволено. Це нестаріюча класика, яку так смачно подавати з гострою гірчицею, хроном, оцтом і теплим чорним хлібом.