Є багато вдалих рецептів, які дозволять приготувати смачний і поживний обід на швидку руку. Всі вони прості, не затратні за часом і фінансами. Серед таких рецептів є і легкі супчики, і ситні відбивні, і оригінальні котлети, і інші цікаві варіанти страв.
Швидкий і легкий курячий суп
Інгредієнти:
- курячі крильця – 6 шт.;
- очищена вода – 2 л;
- картопля – 6 бульб;
- дрібна вермішель – 2 жмені;
- домашні яйця – 3 шт.;
- морква – ½ шт;
- сіль, приправи, зелень – за смаком.
Приготування:
- Залити крила холодною водою і відправити варитися на 50 хвилин. На початку процесу обов’язково знімати пінку з поверхні рідини. При необхідності доливати википає воду.
- Витягнути крила з готового бульйону. У каструлю відправити терту моркву і довільно нарізаний дрібними шматочками картоплю.
- Всипати сіль і приправи.
- Через 15 – 17 хвилин додати вермішель. Зняти з крилець м’ясо і повернути в суп.
- Готувати страву ще 10 – 12 хвилин.
Зварити до повної готовності курячі яйця. Порізати їх шматочками і розкласти в порційні тарілки з супом. Зверху присипати частування подрібненою зеленню.
Свинячі відбивні на сковороді
Інгредієнти:
- м’ясне філе – півкіло;
- пшеничне борошно – 70 г;
- яйце – 1 шт.;
- сіль і перець – по щіпці;
- спеції для м’яса – за смаком.
Приготування:
- Промити і обсушити свинину (зручно використовувати для цього паперові рушники).
- Нарізати м’ясо однаковими великими шматочками. Злегка відбити. Важливо не перестаратися, інакше частування вийде сухуватим.
- На плоску тарілку висипати борошно. Додати в неї спеції і сіль.
- Вміст сирого яйця злегка збити віночком/виделкою.
- Добре розігріти на чавунній сковорідці велику кількість масла.
- М’ясні заготовки спочатку занурити в яйце, потім обваляти в солоній борошні.
- Викласти свинячі шматочки в розігріте масло. Обсмажити з кожного боку до появи рум’яної скоринки.
Готову страву перекласти на паперові серветки, щоб на відбивних не залишилося багато олії. Подати з улюбленим гарніром.
Картопляна запіканка в мультиварці
Інгредієнти:
- картопля – 6 – 7 бульб;
- цибуля – 2 головки;
- фарш – півкіло;
- яйця – 3 – 4 шт.;
- майонез – 1 ст.;
- борошно – 3 десертні ложки;
- спеції, сіль, суха зелень – за смаком.
Приготування:
- Дуже дрібно порізати цибулю і змішати з фаршем. Підійде будь-яке м’ясо. Можна взяти змішане. Наприклад, курку зі свининою. Посолити, додати спеції.
- Картоплю очистити від шкірки, порізати тонкими кружечками. Залити холодною водою і залишити, поки готуються інші інгредієнти.
- Для заливки збити сирі яйця з борошном. Посолити. Додати спеції і суху зелень.
- В чашу кухонного «помічниці» викласти половину вимоченого, додатково промитого і обсушенного картоплі.
- Зверху покрити овочевий шар фаршем.
- Викласти решту картоплю. Все залити соусом.
Готувати такий ситний швидкий обід в режимі випічки 50 – 55 хвилин. При необхідності в процесі можна перевернути його на іншу сторону.
Котлети з курячого фаршу на швидку руку
Інгредієнти:
- куряча грудка – півкіло;
- яйце – 1 шт.;
- цибулина – 1 шт.;
- кріп – 4 – 5 гілочок;
- сіль, рослинне масло.
Приготування:
- Очистити цибулю, крупно порізати і відправити в чашу блендера разом з шматочками заздалегідь промитої і обсушенной курятини.
- Перебити продукти до стану однорідного фаршу. Для цієї ж мети можна використати і м’ясорубку.
- До отриманої маси відправити дрібно порізаний кріп, сіль, вміст сирого яйця. Все добре перемішати.
- Розділити масу на 8 частин. З кожної зліпити невелику котлету.
- Обсмажити заготовки на розігрітому рослинному жирі до повної готовності.
Подавати гарячими з маринованою фіолетовим цибулею і будь-яким гарніром.
Як зробити ледачі біляші
Інгредієнти:
- будь фарш (краще з додаванням яловичини) – 300 г;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- кефір – 2 ст.;
- сода (негашене) – ½ ч. л.;
- цукор і сіль – по ½ ч. л. (в тісто);
- сіль – за смаком (в начинку)
- борошно – 300 – 350 р.
Приготування:
- Засипати у кефір соду. Додати всі інші сухі інгредієнти з рецепту, крім борошна.
- Добре все перемішати і залишити в мисці на 6 – 7 хвилин.
- Після цього всипати пару раз просіяне борошно.
- Замісити тісто (по консистенції як на оладки).
- Дуже дрібно порізати сиру цибулю. Змішати його з фаршем. Додати сіль за смаком. Можна використовувати і улюблені приправи.
- Відправити начинку в готове тісто. Добре перемішати всі інгредієнти.
- Розігріти на чавунній сковорідці будь-який жир.
- Ложкою викладати на нього густе тісто і випікати за принципом оладки з двох сторін.
- Готувати біляші до рум’яності і золотавості.
Вийшло блюдо викладати на рушник з паперу, щоб останнє ввібрало зайвий жир. Смачно пробувати таке частування і в гарячому, і в холодному вигляді.
Суп з плавленим сиром
Інгредієнти:
- сирий картопля – 4 шт.;
- морква – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – 2 головки;
- плавлений сир (в прямокутних брусочках) – 100 – 130 г;
- очищена вода – 2 – 2,5 л;
- масло – для засмажки;
- сіль і спеції – за смаком;
- варено-копчена ковбаса – 300 – 350 р.
Приготування:
- Картопля ретельно очистити, вимити, порізати мініатюрними шматочками. Залити овоч водою і відправити варитися приблизно на 12 – 15 хвилин.
- В цей час дрібно нарізати овочі, що залишилися. Засмажити їх на будь-якому жирі до м’якості і рум’яності.
- З ковбаси – обов’язково зняти оболонку. Інакше вона в процесі варіння загрубеет і негативно вплине на смак готової страви. Порізати м’ясний продукт приблизно однаковими за розміром кубиками.
- Сир порізати невеликими шматочками. Разом з ковбасою відправити його до картоплі. Варити суп до повного розчинення плавленого сиру.
- Додати зажарку, сіль і вибрані спеції.
- Варити страву ще 7 – 8 хвилин.
Готовий суп стане чудовою основою для смачного обіду на швидку руку. Доповнити його можна саморобними коржами, пшеничними грінками/сухариками або свіжим хлібом.
Жульєн з куркою і грибами
Інгредієнти:
- філе курки – 300 – 350 г;
- очищені печериці – 300 – 350 г;
- цибуля – 1 головка;
- «Моцарелла»/«Сулугуні» – 200 г;
- борошно – 1 ст. л.;
- вершкове масло – 2 десертні ложки;
- жирні вершки – половина склянки;
- сіль, мелена паприка – за смаком;
- рослинне масло – для засмажки.
Приготування:
- Промити курятину під проточною водою. Відправити її варитися до повної готовності. Остудити прямо в отриманому бульйоні, щоб м’ясо вийшло особливо соковитим і м’яким.
- Готову птицю остудити і порізати невеликими кубиками.
- Очищені гриби промити і обсушити на паперових серветках. Порубати підготовлені печериці довільними шматочками.
- Цибулину очистити. Порізати тонкими полуколечками.
- Вибраний сир («Моцарелла»/«Сулугуні») подрібнити за допомогою терки з великими отворами.
- У товстостінній сковороді розігріти рослинний жир. Висипати на нього цибулю з сіллю. Обсмажити овочі до м’якості і золотистого відтінку, часто помішуючи.
- Після цього висипати в сковороду гриби і шматочки курятини. Все посипати перцем. При необхідності досолити.
- Потомити основу майбутнього страви 6 – 7 хвилин.
- Поставити сотейник на середній вогонь. Висипати в нього просіяне борошно. Обсмажити її при постійному помішуванні до золотистого відтінку.
- Додати до потемнілій борошні вершкове масло. Продовжувати все обсмажувати, поки жир повністю не вбереться в сухий продукт.
- Влити вершки. Їх обов’язково потрібно злегка підігріти.
- Залишити суміш на вогні 1 хвилину, постійно помішуючи інгредієнти. Збити компоненти віночком.
- Заздалегідь включити духовку розігріватися до 180 градусів.
- Курино-грибну суміш розкласти по спеціальних формочках для запікання.
- Зверху залити продукти вершковим соусом. Все засипати подрібненим сиром і за смаком – паприкою.
Запікати страву в гарячій духовці при зазначеній вище температурі до тих пір, поки сир не розплавиться і не вкриється легким рум’яною скоринкою. Подавати жульєн порційно.
Гарнір до такого частування необов’язковий.
Смажені макарони на швидку руку
Інгредієнти:
- будь-які макаронні вироби – 150 – 200 г;
- вода – 350 – 400 мл;
- сіль – 3 щіпки;
- якісне рослинна олія – 30 мл;
- свіжа зелень – ½ пучка.
Приготування:
- Добре прогріти казан. Тільки після цього влити в нього рослинне масло.
- Всипати в гарячий жир сухі макарони. Відмінно підійдуть для такої страви «спіральки».
- Смажити макаронні вироби при середньому нагріві плити до тих пір, поки вони злегка не зарум’яняться. Важливо не перетримати його на вогні, інакше у готового страви з’явиться гіркоту. Достатньо 4 – 6 хвилин при частому помішуванні.
- Коли макарони стануть рум’яними і вберуть в себе приблизно половину жиру з сковорідки, можна заливати їх вказаним у рецепті кількістю води. Обов’язково використовувати окріп!
- Як тільки вода в сковорідці закипить, зменшити нагрів плити до мінімального і накрити ємність кришкою.
- «Варити» макарони в таких умовах 10 – 12 хвилин.
- За вказаний термін вода повинна повністю вбратися в спіральки.
- Якщо цього не сталося, можна макарони відкинути на друшляк, після чого повернути назад на сковорідку.
- Подрібнити свіжу зелень і засипати її до вже готового блюда.
Подавати макарони в гарячому вигляді порційно. Вони зможуть стати як ситним гарніром, так і основним (дуже бюджетним!) стравою. Смачно смажити такі макарони з шинкою, ковбасою, сосисками або вареним м’ясом.
Котлети з рибних консервів
Інгредієнти:
- будь-які рибні консерви в олії (підійде горбуша, сайра, сардина та інші) – 250 – 270 г;
- ріпчаста цибуля – 2 головки;
- сирі яйця – 2 шт.;
- варений рис – 1,5 склянки;
- кріп – 5 г;
- суміш перців, лаврове листя, сіль – за смаком.
Для такого рецепта можна використовувати будь-який сорт рису. Головне, щоб він був досить клейким. В іншому випадку котлети будуть сильно розвалюватися в процесі смаження. Підійде для рецепта навіть заздалегідь зварена і заморожена крупа.
Приготування:
- Цибулю дуже дрібно порубати і засмажити на будь-якому жирі до рум’яності.
- Остудити овоч і змішати з рисом.
- Всипати до інших інгредієнтів мелкопорезанный промитий і обсушенный свіжий кріп.
- Влити в масу зміст сирих яєць.
- З консервів злити масло. Витягнути з риби навіть самі дрібні кісточки і розім’яти її виделкою. Додати до всіх інших інгредієнтів.
- З отриманого густого фаршу сформувати котлети звичної форми і розміру.
- Спочатку засмажити їх на сильному вогні з кожного боку, щоб заготовки «схопилися».
- Потім долити 1/3 ст. води, покласти лавровий лист і готувати ще 6 – 7 хвилин до повної готовності.
Із зазначеної кількості продуктів виходить 10 – 12 великих котлеток. Якщо доповнити їх улюбленим гарніром, у розпорядженні господині виявиться ситний простий обід на всю велику родину.
М’ясне суфле для дітей
Інгредієнти:
- філе курки – 50 – 80 г;
- морква – 50 г;
- молоко – 30 мл;
- перепелине яйце – 1 шт.;
- манка – 1 десертна ложка;
- вершкове масло – 1 ч. л.;
- дрібна сіль – за смаком.
Приготування:
- Філе промити і порізати мініатюрними шматочками. Відразу відправити його в блендер.
- Морква зварити, остудити, дрібно порізати. Висипати до курятині. Туди ж відправити сире яйце, молоко, розм’якшене масло.
- Перебити продукти до стану однорідного фаршу. Підсолити за смаком.
- Отриману масу перекласти в підходящу за розміром силіконову форму.
Готувати суфле в пароварці з залитої в неї водою. Вийшло блюдо можна давати малюкові в якості прикорму, коли в його раціон вже введена птах.
Грибний суп в мультиварці
Інгредієнти:
- сушені лісові гриби – 150 г;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 4 шт.;
- перловка – 3 десертні ложки;
- ріпчаста цибулина – 1 шт.;
- сіль і перець – за смаком;
- будь жир – для смаження.
Приготування:
- Залити асорті сушених грибів окропом. Накрити кришкою або іншою тарілкою. Залишити на 60 – 90 хвилин.
- Вже розмоклі гриби довільно порізати. Можна зробити шматочки дуже дрібними або побільше. В останньому випадку вони будуть більш явно відчуватися в супі. Воду, в якій гриби розмокають не виливати!
- Почистити всі заявлені овочі. Порізати дрібними кубиками. Моркву можна подрібнити за допомогою терки.
- Відправити і овочі, і гриби в чашу мультиварки. Додати будь-який жир для обсмажування. Готувати інгредієнти для супу 20 – 25 хвилин в режимі випічки. Періодично помішувати.
- Очистити картоплю. Порізати мініатюрними кубиками.
- Перловку ретельно промити проточною холодною водою. Цю крупу за бажанням можна замінити вівсянкою.
- Процідити воду, в якій замочували гриби. Вилити її до засмажки в кухонній помічниці. Додати ще близько 2 л окропу.
- Викласти в чашу крупу. Посолити, поперчити.
- Готувати страву 120 – 130 хвилин в режимі гасіння.
Саме при гасінні частування виходить особливо насиченим смаком і наваристим.
Нагадує бабусин суп з печі. Але можна при бажанні приготувати його і за 60 хвилин. Для цього потрібно вибрати режим «Суп».
Курячі відбивні з сиром
Інгредієнти:
- куряче філе – 400 – 450 м;
- борошно – 4 – 5 десертних ложок;
- сметана/класичний майонез – 3 десертні ложки;
- спеції для курки і сіль – за смаком;
- твердий/напівтвердий сир – 80 – 100 м;
- сире яйце – 1 шт.;
- масло – для засмажки.
Приготування:
- Промити курятину. Добре обсушити. Порізати шматочками упоперек волокон. Оптимальна товщина кожного – близько 1 див.
- Злегка відбити підготовлені скибочки. Натерти сіллю і спеціями. Залишити в стороні приблизно на півгодини.
- У невелику неглибоку миску відправити сметану/майонез. Посолити. Вмішати в масу яйце. Всипати борошно. Все добре перемішати.
- В тісто, всипати тертий сир.
- Заздалегідь розігріти сковорідку з олією.
- Далі, потрібно вмочати кожен м’ясної шматочок вийшла в сирній масі і обсмажувати до рум’яності і готовності з кожної сторони.
Подавати вийшло частування з сирним солодким соусом або кетчупом. З готовими відбивними відмінно поєднуються будь-які гарніри і особливо їх варіанти з підливою.
Вирішуючи, що приготувати на обід, кожна господиня при бажанні зможе підібрати для меню одночасно ситні, смачні, а, головне, швидкі та недорогі страви. Наведені вище варіанти можна поєднувати між собою і доповнювати різними холодними і гарячими закусками. Наприклад, бутербродами, тістечками, рулетами з лаваша або пітами з начинкою.