Обліпиха з цукром без варіння на зиму – не часта гостя на наших столах, а дарма, адже про її користь знали не з чуток ще наші предки. Вживання такого варення щодня по невеликий чайній ложці принесе організму набагато більше користі, ніж новомодні вітаміни і Бади, а готується таке ласощі досить просто.
Корисні властивості зимової заготівлі
Дрібні кислі ягоди, зібрати які практично неможливо, не поранившись про гострі шипи, густо покривають гілки. Варто так мучиться заради баночки варення? Відповідь на це питання однозначна – так, звичайно. Причина такої категоричності – корисні властивості обліпихи.
Не дарма ці дрібні ягідки бурштинового кольору називають ще цар-ягода, адже в ній у великій кількості містяться вітаміни В, С, К, Е, а також фолієва кислота, залізо, натрій і магній. Всі ці компоненти не тільки здатні підтримати на належному рівні імунітет, але і впоратися з депресією, стресом, омолодити організм і нормалізувати зір.
Важливий момент: високі температури і сонячне світло руйнують вітаміни в свіжих ягодах, тому найбільша користь буде в зимових заготовках без термічної обробки, які зберігалися в прохолодному місці без доступу сонячних променів.
Обліпиха з цукром на зиму без варіння — класичний рецепт
Класичний рецепт заготівлі на зиму обліпихи з цукром вважається самим щадним. Він допомагає зберегти не тільки гарний бурштиновий колір ягід, але і практично всі вітаміни.
Для приготування потрібні тільки:
- 1000 г ягід;
- 1300 г цукру.
Робимо заготовку покроково:
- Ягоди ретельно перебрати, видаливши сміття, листя та лікує екземпляри. Потім вимити в прохолодній воді і просушити, розсипавши тонким шаром на рушник або серветці.
- Далі акуратно, щоб не пошкодити ягоди, змішати обліпиху з 1000 г цукру. Розкласти фрукти в цукрі за сухим і простерилизованным банкам, заповнюючи тару на¾. Решту обсягу засипати цукром.
- Щільно прикрити банки кришками і прибрати їх у холодильник. Поступово весь цукор розчиниться і змішається з ягідним соком, в результаті чого в банку залишаться тільки ягоди в густому цукровому сиропі.
Як приготувати з глодом
Завдяки корисним властивостям обліпихи та глоду цю заготовку важко назвати десертом, оскільки це швидше солодке ліки, яке підтримає імунітет в холодну пору року.
Пропорції входять до складу ласощів інгредієнтів:
- 1000 м обліпихи;
- 600 г глоду;
- 500 г цукрового піску.
Алгоритм дій:
- Помаранчеві ягідки обліпихи перебрати, промити і обсушити, розподіливши тонким шаром на ситі, потім протерти їх через сито.
- Перебрані плоди глоду бланшувати в окропі 1-2 хвилини, після цього пропустити їх через дрібнопористе металеве сито.
- Отвешиваем вказане в рецепті кількість отриманого ягідного пюре обліпихи та глоду, змішати його з цукром і прогріти до сімдесяти градусів.
- Літрові і півлітрові скляні банки добре вимити і простерилізувати. Розлити по банках прогріту заготівлю і відправити стерилізуватися. Тривалість цього процесу для тари об’ємом 0,5 літра складе 20 хвилин, для 1 літра – 25-30 хвилин.
- Стерильну заготівлю закатати кришками і після охолодження прибрати на зберігання в підвал або комору.
Готуємо в блендері
За допомогою блендера за кілька хвилин можна отримати гладке обліпихова пюре без кісточок, де разом з цукром чудово збережуться вітаміни, якими багата ягода. Таку заготовку можна додавати в чай, використовувати для випічки або просто їсти ложкою.
На одну порцію обліпихи з цукром у блендері знадобляться:
- 1250 р обліпихи;
- 1000 г білого кристалічного цукру.
Як приготувати обліпиху з цукром без варіння:
- Підготовлені чисті ягоди короткими імпульсами пюрировать блендером. Отриману кашку відфільтрувати через сито, щоб відокремити кісточки.
- У готове пюре всипати цукор, перемішати і витримати при кімнатній температурі чотири години, періодично перемішуючи, щоб всі солодкі кристали розчинилися.
- Після цього заготівлю розкласти по чистим і стерильним банкам, зверху закрити пергаментом, капроновими або залізними кришками і прибрати на зберігання в прохолодне і темне місце.
Щоб створити більш сприятливі умови для зберігання заготовки, не поддававшейся термічної обробки, в кожній банці можна зробити цукрову «пробку», насипавши зверху пару столових ложок цукру.
Обліпиха, протерта з цукром і яблуками
Густий джем без застосування високих температур виходить з обліпихи з додаванням яблук. Таку заготовку можна намазати на тост до ранкового чаю або використовувати для начинки пирогів. Яблука слід відбирати кисло-солодких сортів.
Для такого зимового ласощі знадобиться:
- 1000 м обліпихового пюре;
- 400 г протертих яблук;
- 500 г цукру.
Черговість кулінарних процесів:
- Перший справою потрібно підготувати обліпихова пюре і протерті яблука у вказаній в рецепті кількості. Для першого промиту і перебрану ягоду продавити через сито. Макуха, який утворюється в результаті, можна використовувати для приготування компоту.
- Яблука помити, нарізати на часточки, скласти в каструлю, на дно якої було налито трохи (вистачить приблизно однієї склянки) води. Після цього протушкувати фрукти до м’якості і продавити через сито.
- Підготовлені банки відправити в духовку для прожарювання і стерилізації, а тим часом з’єднати обліпиху, яблука і цукор, старанно все перемішати і прогріти до 70 градусів.
- Розкласти заготовку по гарячих банкам, простерилізувати аналогічно рецептом з глодом, відразу закатати кришками і поставити на зберігання.
Через м’ясорубку
Красиво виглядає в банку перекручена через м’ясорубку обліпиха з цукром. Цей спосіб заготівлі хороший ще тим, що дозволяє швидко переробляти велику кількість ягід в короткі терміни.
Співвідношення цукру і цар-ягоди наступне:
- 1000 м обліпихи;
- 1500 г цукрового піску.
Хід роботи:
- Від загальної кількості цукру відсипати 300 р. Вимиту і просушену на ситі або решеті ягоду перемолоти разом з більшою частиною цукру застосувавши м’ясорубку.
- Отриманої маси дати настоятися кілька годин в прохолоді, прикривши її чистим рушником. Потім розкласти обліпиху з сухим і прокалившимся банкам, поверх варення зробити цукрові пробки з відсипаного раніше цукру, закупорити кришкою.
Як зберігати обліпиху з цукром?
Зимові заготовки без варіння з обліпихи та інших ягід і фруктів вимагають пильної уваги до умов зберігання. Звичайно, цукор виступає натуральним консервантом, але щоб сире варення не забродило, його потрібно зберігати в прохолодному приміщенні з хорошою вентиляцією. В умовах міської квартири для цієї мети можна застосувати і холодильник.
Перетерта з цукром обліпиха може засахариться і розшаруватися на сироп і желе, на смакових якостях і користь продукту це ніяк не позначиться, тому його можна сміливо вживати в їжу.
Термін зберігання обліпихи з цукром без варіння при належних умовах складає до двох років, але ось вживати заготовку в їжу відразу після приготування не рекомендується, їй треба час, щоб настоятися.