Обліпиха – одне з найунікальніших рослин на планеті. Якщо вірити грецьким міфом, її плодами харчувався улюбленець муз Пегас. Про користь сонячних ягід складають легенди, і практично у кожного народу є свій заповітний рецепт обліпихової чаю. Розглянути властивості цього напою і зібрати колекцію найкращих рецептів – завдання даного матеріалу.
Корисні властивості обліпихи
У 1988 році на Олімпійських іграх в Сеулі китайським спортсменам в обов’язковому порядку давали чай з обліпихою. В Китаї та Тибеті, де ця рослина обробляється цілими плантаціями, про його корисних якостях відомо з давніх часів.
Дійсно, обліпиха справжня вітамінна бомба», підвищує енергетичний потенціал організму. На 100 грамів ягід в ній міститься в десять разів більше вітаміну С, ніж у лимоні. В її складі виявлені в рекордних кількостях вітаміни Е, А, К і група Ст.
Для лікувальних цілей годяться всі частини цієї рослини – плоди, листя, коріння, кора.
Кількість антиоксидантів, пектинів та інших життєво необхідних речовин в обліписі так велике, що вона входила в список обов’язкових засобів для лікування жертв Чорнобильської катастрофи.
Протипоказань до вживання обліпихи небагато: індивідуальна непереносимість, холецистит і захворювання, пов’язані з підвищеною кислотністю шлунково-кишкового тракту.
Рецепти чаю з обліпихою
Незважаючи на всі переваги, обліпиховий чай у нашій країні не надто відомий. Росіянки вміють зварити каву дванадцятьма способами, але не завжди знають, як приготувати чай з обліпихи.
Хвиля інтересу до цього напою стала наростати в останні роки, коли він з’явився в меню деяких популярних закладів. Рецепти множаться в геометричній прогресії і відкривають широкий простір для кулінарної творчості.
Класичний рецепт
Класичний рецепт чаю з обліпихи лаконічний, як китайська живопис. В його смаку немає нічого зайвого – тільки фон і акцент.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Чорний чай | 5 чайних ложок |
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи | 300 грамів |
Вода | 1 літр |
Чисті ягоди необхідно добре стовкти. Зробити це доведеться вручну, забувши на час про блендері, оскільки металеві ножі від соку обліпихи псуються, а самі плоди втрачають частину своєї користі.
Схема приготування виглядає так:
Краще розлити чай по чашках через ситечко.
Обліпиховий чай з прянощами
На основі базового рецепта можна експериментувати, додаючи напою різні відтінки за допомогою прянощів. Один з безпрограшних варіантів має такий склад:
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Чорний чай | 5 чайних ложок |
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи | 300 грамів |
Вода | 1 літр |
Бадьян (аніс) | 3 штуки |
Гвоздика | 3 штуки |
Підготовка плодів і заварювання виглядає точно так само, як у попередньому рецепті. Подати такий чай можна з медом. Головне – не перебити сильним медовим смаком тонкий східний аромат спецій.
Як заварити чай з обліпихою і медом
З медом обліпиха добре поєднується сама по собі, без прянощів. Але такий чай заварюється дещо інакше. На дві порції знадобиться:
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Чорний чай | 3 чайні ложки |
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи | 150 грамів |
Вода | 0,5 літра |
Мед | за смаком |
Спочатку необхідно стовкти обліпиху мадлер, протерти через сито і окремо заварити ідеальний чорний чай:
Все інше робиться при подачі. У чашку кладуть кілька чайних ложок обліпихового пюре, заливається чаєм, додається мед.
Цей варіант приготування обліпихової чаю дозволяє найкращим чином зберегти всі корисні властивості його інгредієнтів.
Обліпиховий чай з імбиром
Це зимовий, зігріваючий напій, ідеально замінює глінтвейн після лижної прогулянки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжий корінь імбиру | 4-6 см |
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи | 250 грамів |
Вода | 0,9 літра |
Мед | за смаком |
Кориця | по 1 паличці на порцію |
Імбир – продукт специфічний і брати його потрібно, виходячи з переносимості. Схема приготування виглядає так:
Обліпиховий чай з імбиром, крім зігріваючого, надає імуностимулюючу дію, тому рекомендований при застудах.
Обліпиховий чай з м’ятою
Поєднання смаків м’яти і обліпихи – кілька на любителя. Однак такий напій дуже корисний для зміцнення нервової системи та нормалізації сну.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжа м’ята | 2 гілочки |
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи | 250 грамів |
Вода | 0,9 літра |
Мед | за смаком |
Кориця | 4 палички |
Обробка обліпихи в даному випадку йде інакше, ніж в інших рецептах.
Після того, як м’ята розкриє аромат, суміш розкладається по чашках і заливається окропом.
Обліпиховий чай з апельсином
Якби проводився конкурс на найоригінальніший чай з обліпихою, рецепт з апельсином зайняв би призове місце. По суті, він є логічним продовженням попереднього варіанту, розвиваючи тему обліпихи і м’яти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжа м’ята | 2 гілочки |
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи | 300 грамів |
Апельсин | 1 штука |
Вода | 1 літр |
Гвоздика | 5 парасольок |
Цукор | за смаком |
Схема приготування наступна:
Як і в попередньому рецепті, заварювання відбувається безпосередньо в чашці.
З апельсином і корицею
Менш складний смак, але чудово збалансований і гармонійний аромат чай з обліпихи з апельсином і корицею. Незважаючи на апельсин у складі інгредієнтів, концептуально цей рецепт ближче до класичного, ніж до попереднього.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи | 300 грамів |
Апельсин | 1 штука |
Вода | 1 літр |
Бадьян | 2 зірочки |
Кориця | 1 паличка |
Цукор | за смаком |
Бланшувати обліпиху не потрібно. Досить пом’яти її, як в класичному рецепті, відклавши трохи свіжих ягід окремо. Наступні прості дії:
Через 5 хвилин можна розливати чай через ситечко по чашках, додаючи в кожну порцію шматочок апельсина, трохи свіжих ягід і цукор, якщо потрібно.
З апельсином, корицею і вишнею
Трохи змінивши попередню композицію, можна отримати напій з трохи гіркуватою мигдальної ноткою.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи | 300 грамів |
Апельсин | 1 штука |
Вода | 1 літр |
Лист вишні (свіжий або сухий) | 4 штуки |
Кориця | 1 паличка |
Цукор | за смаком |
Технологія приготування така ж, як в апельсиново-коричної варіації. Тільки наполягати цей чай потрібно трохи довше, щоб жорсткий вишневий лист краще розкрився.
З грушею
Якщо до облепиховому пюре додати грушеве, напій набуде цікавий південно-російський відтінок.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи | 2 склянки |
Груша | 2 штуки |
Вода | 1 літр |
Чорний чай | 5 чайних ложок |
Апельсинова цедра | 2 чайні ложки |
Цукор-рафінад | за смаком |
Технологія приготування наступна:
Готовий чай процідити і подавати з рафінадом.
З яблучним соком
Фруктову тему можна розвинути і з застосуванням яблук. Такий напій готують у Сибіру, переважно з ранеток або китайок. Якщо їх немає, згодяться будь-які яблука осінніх сортів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи | 2 склянки |
Яблука середнього розміру | 4-5 штук |
Вода | 0,5 літра |
Мед | за смаком |
Обліпиху готують звичайним способом. З яблук видавлюють сік. Подальші дії такі:
Подавати такий напій можна відразу. Мед в нього кладеться за бажанням.
Обліпиховий чай з лимоном
Цей чай можна було б назвати «Купецьким», завдяки класичній російській поєднанню чорного чаю, лимона, меду і м’яти. Обліпиха в даному рецепті не соло, а доповнює букет.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи | 1 склянка |
Чорний чай | 5 чайних ложок |
Вода | 1 літр |
Лимон | 2 штуки |
Мед | за смаком |
М’ята | 2 гілочки |
Робити пюре з обліпихи в даному випадку не обов’язково. Такий чай виглядає гармонійніше, якщо він прозорий. Заварювання відбувається так:
До столу такий чай подається в чайнику. Окремо в чашки розкладаються часточки лимона і мед за смаком.
Журавлинний чай з обліпихою – рецепт, як в «Шоколадниці»
Цей чай, пропонований в популярній мережі кав’ярень «Шоколадниця», припав до душі багатьом. Щоб приготувати його самостійно, необхідний такий набір продуктів:
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжа обліпиха | 200 грамів |
Апельсин | 1 штука |
Свіжа журавлина | 60 грамів |
Лимон | 0,5 штуки |
Апельсиновий сік | 60 мл |
Кориця | 3 палички |
Цукор | 60 грамів |
Вода | 0,6 літра |
Схема приготування виглядає так:
Після нетривалого настоювання чай можна подавати до столу.
Чай з обліпихою і варення з айви – рецепт, як в «Якіторії»
Мережа ресторанів японської кухні пропонує свій варіант – обліпиховий чай з варенням з айви. Приготувати його можна, маючи наступні інгредієнти:
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжа обліпиха | 150 грамів |
Варення з айви | 50 грамів |
Грушевий сироп | 30 мл |
Чорний чай | 1 їдальня ложка |
Вода | 0,4 літра |
Цукор | за смаком |
Спосіб приготування:
В чашки розливати отриманий напій краще через ситечко.
Вітамінний Чай
Це рецепт цілющого чаю, показаного при авітамінозах, вірусних інфекціях, занепаді сил та інших станах, що виникають на тлі зниження імунітету.
На 1 чашку потрібно:
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи |
1 їдальня ложка |
Лист суниці (свіжий або сушений) | 1 чайна ложка |
Лист чорної смородини (свіжий або сушений) | 1 чайна ложка |
Лист малини (свіжий або сушений) | 1 чайна ложка |
Вода | 0,2 літра |
Приготувати напій дуже просто. Обліпиху стовкти, як звичайно, і покласти в ємність з кришкою. Додати трави, залити крутим окропом і залишити під кришкою на кілька хвилин.
По поєднанню корисних властивостей такий напій схожий на іван-чай з обліпихою, який зараз продається в магазинах.
З свіжого листя
Потужним лікувальним дією володіє чай зі свіжих листя обліпихи. Він має гепатопротекторні властивості, а також нормалізує рівень цукру, знижує температуру тіла, прибирає набряки.
Для його приготування знадобиться:
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіже листя обліпихи | 0,5 склянки |
Свіже листя берези | 0,5 склянки |
Свіже листя липи | 0,5 склянки |
Лимон | 0,5 штуки |
Вода | 2 склянки |
Рослинну сировину потрібно дрібно порубати ножем, скласти в прогрітий чайник і залити крутим окропом. Після настоювання протягом доби настій використовують замість заварки, додаючи окріп і часточки лимона.
Приготування морсу і компоту з обліпихи
Взимку, маючи під рукою заморожені ягоди обліпихи, можна приготувати корисний морс. Для нього необхідно:
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Заморожена обліпиха | 0,5 кг |
Цукор | 3 столові ложки |
Вода | 0,5 літра |
Технологія приготування проста і доступна кожній господині:
Після повного розчинення цукру напій перелити в глечик і поставити в холодильник.
З тієї ж замороженої обліпихи виходить дуже смачний і корисний компот. Щоб приготувати його, знадобляться наступні продукти:
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Заморожена обліпиха | 600 грамів |
Лимон | 0,5 штуки |
Цукор | 200 грамів |
Вода | 2 літра |
Спосіб приготування:
Такий компот, охолоджений до теплого стану, – незамінний помічник у боротьбі з респіраторними інфекціями у дітей.
Рецепт з використанням кори обліпихи
При занепаді сил, депресіях та інших станах емоційного пригнічення може знадобитися рецепт чаю з кори обліпихи. Хімічні аналізи показали, що це сировина містить серотонін – так званий «гормон щастя». Причому, в корі обліпихи його більше, ніж в шоколаді.
Щоб зробити чай для підвищення настрою, необхідно мати:
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Кора обліпихи | 4 столові ложки |
Вода | 1 літр |
Кору обліпихи необхідно дрібно порубати ножем. Потім покласти її в ємність з товстого скла, залити окропом і поставити на повільний вогонь. Проварити протягом 20 хвилин, остудити, процідити, приймати по половині склянки 3 рази на день.
Освоївши будь-який із запропонованих рецептів, сучасна господиня може урізноманітнити рутинне меню. Користь обліпихової чаю доведена часом, а широкий вибір смаків порадує близьких і здивує гостей.