Ароматні млинці — страва, багатьом вподобане на сніданки та полуденки. Їх можна їсти як з запалі з жару, так і теплими. Зрозуміло, теплі, присмачені свіжим солодким медом або домашнім ягідним варенням, вони набагато смачніше. Варто відзначити, що страву можна приготувати на різній основі, але оладки на молоці виходять найніжнішими, тануть у роті. Досвідчені господині радять використовувати вершкове масло — від цього ніжність смаку тільки посилиться, а аромат збере зголоднілих домочадців в лічені хвилини.
Класичні оладки на молоці
Легкий і швидкий варіант приготування оладок на основі молока здавна користується популярністю. Другий варіант швидких оладок — з водою замість молочних продуктів, але такі вироби виходять не дуже ніжними і ароматними.
Складові класичних оладок:
- скл. молока;
- ст. л. оцту;
- сода — ¾ ч. л.;
- сіль — ½ ч. л.;
- борошно — 1 ½ скл. борошна;
- яйце;
- цукор — 2 ст. л.;
- масло — 2 ст. л. і для смаження.
Для початку окислим молоко, вливши в нього трохи оцту.
Окремо збити яєчну масу, підготувати топлене масло.
Сипучі продукти з’єднати у великій ємності.
До цього часу молоко стане досить окисленим, його можна з’єднати я яєчною сумішшю і маслом, влити в борошняну масу і замісити тісто.
У гаряче масло викладати по ложці тесту і готувати до появи бульбашок на верхній стороні. Тепер можна перевернути на пару хвилин, потім перекласти на блюдо.
На замітку. Подавати можна зі згущеним молоком, сметаною, джемом зі свіжих ягід, варенням, медом.
Рецепт приготування на швидку руку
Коли велика сім’я терміново потребує сніданок, оладки на швидку руку будуть як не можна до речі.
Адже у господині на кухні завжди знайдуться:
- молоко — 1 л;
- борошно 4 скл. (може увійти менше);
- яйця — 2;
- цукор — 2-3 ст. л.;
- сіль — 1 ч. л.;
- сода — 1 ч. л.;
- масло — 2 л. в тісто і стільки ж для приготування оладок.
- малина — близько склянки.
З’єднати міксером яйця з сіллю, на час відставити в сторону.
Прогріти молоко і розчинити в ньому цукор. З’єднати з яєчною сумішшю.
Малину розім’яти до пюреобразного стану і з’єднати з молочно-яєчною масою.
Борошно просіяти порціями, розмішуючи тісто ложкою. Консистенція буде схожа на густу сметану.
Влити належну кількість масла і залишити на кілька хвилин.
Сковороду злегка змастити маслом і розігріти. Викладати по столовій ложці тесту і піч, як у попередньому варіанті.
Подавати з чаєм і варенням — мабуть, кращий варіант смачного, солодкого, ситного сніданку.
На замітку. Прихильники здорового харчування можуть приготувати оладки з будь-якого рецепту з використанням борошна грубого помелу.
Пишні оладки на молоці і дріжджах
Повітряні оладки можна зробити на дріжджах. Тісто вимагає більше часу на підготовку, адже крім з’єднання з усіма продуктами йому необхідно час на збільшення в об’ємі.
Оладки виходять не тільки пишними, але і дуже смачними!
Оладки на молоці і дріжджах готують з наступних складових:
- молоко — 2 скл.;
- яйця — 1;
- борошно 3 скл.;
- масло — ст. лож.;
- сіль — 1 ч. л.;
- цукор — 1 ст. л.;
- дріжджі сух. — 1 ч. л.
Дріжджі розчинити, помішуючи, в прогрітому молоці. Через чверть години вони добре почнуть взаємодіяти і можна додати інші компоненти — яйце, масло, сіль і цукор.
Борошно невеликими частинами просіяти в масу і гарненько розмішати. Поставити на годину-півтора в тепле місце, щоб тісто почало підходити. Після можна пекти, як зазвичай.
Бездріжджовий спосіб приготування
Якщо дріжджова випічка вам не до вподоби або дріжджів не виявилося під рукою в потрібний момент, оладки цілком можна приготувати і без них. Є ймовірність, що вони не дуже піднімуться — це залежить від свіжості і якості продукту. Але в будь-якому випадку випічка виходить м’якою, з приємним молочним ароматом.
Заздалегідь підготувати:
- борошно — 1,5 скл.;
- жирне молоко — 2 скл.;
- яйця — 2;
- цукор — 2 ст. л.;
- сіль — щіпка;
- ван. цукор — 1 ч. л.;
- слив. масло. — 2л.
Молоко злегка підігріти, збивати разом з яйцями. Потроху просіяти борошно, не припиняючи помішувати. Посолити, всипати підготовлене кількість цукру. Розмішати до розчинення дрібних грудочок — тісто має бути однорідним.
Розтопити масло і порційно викладати на нього тісто. Готувати під кришкою по 2-3 хвилини з кожного боку.
З содою
Сода часто використовується у випічці, адже вона сприяє створенню повітряного, пористого борошняного вироби. Оладки також можна приготувати з додаванням соди. Важливо не переборщити з її кількістю, інакше блюдо придбає неприємний содовий присмак і запах.
Пропонуємо рецепт з содою:
- яйця — 2;
- цукор — 3 ст. л.;
- сіль — щіпка;
- гашене сода — 1 ч. л.;
- молоко — 1 скл.;
- борошно — 2 скл.;
- масло.
Міксером збити яйця з цукром в пінну масу. Посолити. До отриманої маси додати молоко і знову перемішати. Просіяти потроху борошно-содову суміш, перемішати до однорідної консистенції.
Тісто готове до випікання на розігрітому маслі.
Рада. У тісто для додання тонкого аромату можна додати невелику кількість ванілі або корицю.
На кислому молоці
Якщо залишилося небагато молока, яке стало кислим — не поспішайте його викидати! Воно як не можна до речі в нагоді для приготування пишних оладок.
Зрозуміло, варто врахувати кілька факторів:
Оладки на кислому молоці готують з:
- борошно — 1 скл. (може знадобитися трохи більше, залежить від сорту);
- яйце — 2;
- скисле молоко — півлітра;
- цукор — 2 ст. л.;
- сода — ½ ч. л.;
- сіль — щіпка;
- гаряча вода — 3 ст. л.;
- масло.
Опрацювати віночком (вручну або автоматичним) суміш яєць з цукром і парою грам солі до пінообразної маси. Влити молоко і повторно опрацювати віночком.
Закип’ятити трохи води, в окремий стакан набрати потрібну кількість і погасити в ній соду. Потім з’єднати з яєчною масою, перемішати.
Борошно просіяти потроху, постійно працюючи віночком. Поставити в гарячу воду, щоб сода краще спрацювала, на чверть години. Після можна приступати до випікання на гарячій сковороді.
Вироби виходять ніжні, пористі, ароматні. Смачніше подавати в теплому вигляді.
На замітку. Млинці, смажені на вершковому маслі, виходять ароматними за рахунок вершкового смаку.
З додаванням яблук
Яблука і кориця — пряне, апетитне поєднання, від подання якого вже починають текти слинки.
А щоб даремно не мріяти про солодкий десерт, пропонуємо приготувати за наступним рецептом:
- яблука солодкі — 2 плоду;
- молоко — 2 скл;
- яйця — 2;
- борошно — 2 скл.;
- цукор — 1 ст. л.;
- кориця — 1 ч. л.;
- сіль — щіпка;
- сода — ½ ч. л.;
- масло.
Спочатку вимити яблучка, вирізати серединку і ніжку, натерти крупно.
Потім підготувати тісто: гарненько змішати всі складові, наприкінці ввести яблука і акуратно перемішати. Відразу ж приступати до випікання на гарячій сковороді з маслом, щоб фрукт не дав сік.
Перед подачею присипте здобу порцією цукрової пудри.
На замітку. Яблука можна нарізати скибочками і викладати по кілька штук на дно сковороди, а зверху наливати ложкою тісто.
З вівсяними пластівцями
Прихильники здорового харчування та просто бажаючі схуднути обов’язково оцінять цей рецепт. Оладки з вівсяними пластівцями — що може бути цікавіше і корисніше одночасно! Груба клітковина-позитивно впливає на травлення і насичує не гірше звичайного борошна.
- півсклянки жирного молока;
- 1,5 скл. пластівців вівсянки;
- пара ложок цукру;
- пара яєць;
- яблуко;
- щіпка соди і солі;
- кілька крапель соку лимона;
- масло.
Пластівці залити молоком, залишити вбиратися на третину години. Тим часом з’єднати яйця, сіль і цукор. Суміш гарненько опрацювати віночком, щоб вона перетворилася в однорідну, німого пінисту масу. Яблуко натерти, попередньо можна зняти шкірку (за бажанням). З’єднати всі заготовки разом і перемішати ложкою до однорідного стану.
Обсмажувати з обох сторін на топленому вершковому масло до утворення легкої хрусткої скоринки.
Незвичайні оладки виходять з бананом. Ніжні бананові коржі здатні з раннього ранку підбадьорити і наситити будь-якого, будь то дитина або дорослий.
З бананами
Незвичайні оладки виходять з бананом. Ніжні бананові коржі здатні з раннього ранку підбадьорити і наситити будь-якого, будь то дитина або дорослий.
Складові бананових оладок наступні:
- банан — 2;
- борошно — стакан;
- молоко — чверть скл.;
- яйце;
- цукор — ½ скл.;
- масло.
Найзручніше приготувати тісто по цьому рецепту за допомогою блендера. Він відмінно подрібнює фрукти і надає більш густу консистенцію готового тесту.
Отже, спочатку подрібнити очищену м’якоть банана — вийде бананове пюре. Після ввести всі продукти, кожен потребує окремого опрацювання блендером. Останній додається борошно, її рекомендується просіяти невеликими порціями.
Готові вироби набувають коричневий відтінок.
На замітку. Бананові оладки рекомендуємо доповнити ваніллю, а для подачі використовувати шоколадний або карамельний топпінг.
З родзинками
Приємну солодкість випічці дає родзинки. Оладки з родзинками можна подавати як десерт, разом з ягідним сиропом або рідким варенням. В якості напою добре підійде какао, чай з молоком і медом, домашній фруктовий компот.
- родзинки — жменя;
- яйця — 2;
- цукор — 2 стіл. л.;
- щіпка солі;
- молоко — стак.;
- борошно — 1 ½ скл.;
- сода — ½ ч. л.;
- оцет, олію.
Яйця з’єднайте з цукром, невеликою кількістю дрібної солі зручним способом. В процесі потроху вливаємо молоко, не припиняючи опрацьовувати масу. В результаті вийде однорідна, світла, піниста рідина. Потім просіваємо борошно, вливаємо гашену соду і знову опрацьовуємо віночком. Виходить злегка густе тісто.
Обполіскуємо родзинки і одночасно з маслом приєднуємо в тісто. Замішуємо лопаткою або ложкою.
Тісто готове до обсмажуванню. Готувати так само, як і в попередніх рецептах, на гарячому маслі. Важливо не перетримати і використовувати помірний вогонь, щоб тісто не підгоріло.
Оладки виходять дуже ніжними та смачними. Подавати можна з ароматним какао, теплим трав’яним чаєм з медом або склянкою молока.